SoTe-uudistus tarvitsee rinnalleen SiTu-uudistuksen

Käsittelemme eduskunnan hallintovaliokunnassa parhaillaan tulevan vuoden budjettia ja sisäisen turvallisuuden osalta tilanne näyttää sanalla sanoen haastavalta. Niin poliisi kuin rajavartiolaitoskin joutuvat supistamaan toimintojaan, eikä tullinkaan tilanne erityisen valoisa ole. Ulkoisen turvallisuuden osalta Puolustusvoimat on sekin jo pitkään paininut määrärahaongelmien kanssa. 

Sisäisen turvallisuuden sektorilla tehdään nykyisellään laajasti yhteistyötä eri viranomaisten kesken ja myös puolustusvoimiiin voidaan tukeutua laajasti. Kaikki mainittujen laitosten asiantuntijat ovat kysyttäessä yksimielisiä siitä, että yhteistoiminnan syventämisellä ei voida saavuttaa enää taloudellisia hyötyjä. Tämä on varmasti osaltaan totta, mutta samalla se osoittaa jokaisen toimijan olevan syvällä omassa siilossaan ja sektorissaan, josta ei hevillä liikahdeta.

Juha Sipilän hallitus käynnisti kunnianhimoisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen, koska rahoitus tällä sektorilla oli kriisiytynyt. Sote-uudistuksen lähtökohtana on erilaisten palveluiden integraatio, jonka kautta mahdollistetaan asiakkaalle paremmat palvelut kustannustehokkaammin. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus tarvitsee kuitenkin nyt kipeästi rinnalleen sisäisen turvallisuuden palvelurakenneuudistuksen, jossa erilaiset sisäisen turvallisuuden palvelut sovitetaan yhteen ja yhteensovitetaan niitä tarvittaessa myös ulkoisen turvallisuuden palveluiden kanssa.

Voimme perustellusti kysyä, onko enää nykyaikana järkevää, että rajavartiomiehillä, poliiseilla ja tullimiehillä on kaikilla keskenään erilaiset toimivaltuudet? On tietysti selvää, että erikoistumista tarvitaan myös tulevaisuudessa, mutta jokaisen viranomaisen tulisi kyetä tarvittaessa hoitamaan vaikkapa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tehtäviä ilman erillisiä virka-apupyyntöjä. Onko myöskään järkevää, että jokainen sisäisen turvallisuuden viranomainen pyörittää omaa erillistä hallintoaan? Tai voitaisiinko vaikkapa rajavartiolaitoksen varusmieskoulutusta toteuttaa kustannustehokkaamin tekemällä nykyistä syvempää yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa? 

Kysymyksiä ja kehittämismahdollisuuksia on paljon, eikä kaikkea ole missään vaiheessa kattavasti selvitetty. Meidän tulisikin nyt nopeasti käynnistää selvitys sisäisen turvallisuuden palvelurakennekokonaisuuden uudistamisesta ja käydä rohkeasti läpi kaikki keinot, joilla asiakkaalle, kansalaiselle, voidaan tuottaa paremmat palvelut nykyistä kustannustehokkaamin. Rahat ovat lopussa ja innovatiivisia keinoja resurssipulan taklaamiseksi tarvitaan.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu