mikkokarna Lapin puolustaja

Siirtolaiskriisi ei ratkea nykyisillä lääkkeillä

EU:n Välimerioperaation painopiste on tällä hetkellä Libyan rannikon välittömässä läheisyydessä, josta viranomaiset ja vapaaehtoisjärjestöt kuljettavat ihmissalakuljettajien uhreina olevia laittomia siirtolaisia Italiaan ja Maltalle. Nämä siirtolaiset eivät ole pääosiltaan kansainvälisen suojelun tarpeessa. Tilanne on kestämätön ja hyvää tarkoittavalla sekä jalolla operaatiolla on ainoastaan edistetty niitä ilmiöitä, joita sillä on haluttu torjua. Tarvitaan uudenlaisia keinoja.

EU:n tulisi ilmoittaa, että sen pelastamia ihmisiä ei tulevaisuudessa tulla kuljettamaan Eurooppaan, vaan esimerkiksi Marokkoon tai Tunisiaan. Näiden maiden kanssa tulisi neuvotella pakolaisleirin perustamisesta niiden maaperälle, jossa turvapaikkaprosessit laitettaisiin vireille. Kaikki ne, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, tulisi palauttaa täältä lähtömaihinsa ja jakaa kansainvälisen suojelun tarpeessa olevat tasaisesti Eurooppaan. 

Että operaatio onnistuisi, tulisi myös vapaaehtoisjärjestöjen toimintaan Välimerellä puuttua. Niiden toiminta on tarpeen vaatiessa vaikka estettävä. On sääli, että vapaaehtoisjärjestöt ovat omalla toiminnallaan myös mukana kiihdyttämässä ihmissalakuljettajien bisnestä ja myös osaltaan ansaitsemassa ihmissalakuljettajien uhreilla. Jonkun tutkivan journalistin olisi avoimuuden takia hyvä selvittää rahavirtoja näihin avustusjärjestöihin.

Ihmissalakuljettajien operaatio on myös tuhottava ja se vaatii voimakeinojen käyttämistä. Yksi vaihtoehto on YK:n sotilasoperaatio Libyassa, mutta tämä voi olla haastava tie. Operaatiossa aiheutuisi tappioita ja Kiina sekä Venäjä suhtautunevat siihen nihkeästi. Libyassa ei kuitenkaan ole toimivaa hallintoa ja tämän vuoksi voitaisiin harkita operoimista tarvittaessa ilman YK:n mandaattia. 

Käynnistettävän sotilasoperaation tulisi kyetä tunnistamaan ihmissalakuljettajien toiminta silloin, kun Libyan rannikolle ollaan tuomassa veneitä ja siirtämässä siirtolaisia. EU:n Välimerioperaatiolla on olemassaoleva kyky tähän. Pienen iskujoukon tulisi tällöin iskeä helikopterein alueelle ja tuhota ihmissalakuljettajien veneet, ennen kuin ne ehtivät vesille. Ranskalla olisi kyky ja mahdollisuus tähän, sillä se operoi parhaillaan Libyan naapurissa Tsadissa. Esimerkiksi muukalaislegioonan eliittisotilaat kykenisivät toteuttamaan iskut nopeasti ja tehokkaasti.

Vain noin 30% Eurooppaan saapuvista siirtolaisista täyttää kansainvälisen suojelun edellyttämät kriteerit ja mikäli nykyinen trendi jatkuu, tulee tämä osuus edelleen putoamaan. Pääosiltaan kyse ei siis ole pakolaisuudesta, vaan laittomasta siirtolaisuudesta. Tähän laittomaan siirtolaisuuteen tulee puuttua lisäämällä tiedottamista turvallisissa lähtömaissa ja kertomalla, että ihmissalakuljettajien mukaan ei kannata lähteä, koska Eurooppaan ei tällaisia väyliä pitkin pääse. Hyvä alku tälle on EU:n "Aware Migrants" -projekti, mutta sitä on voimakkaasti tehostettava.

Siirtolaisuudessa ei sinällään ole mitään pahaa, mutta sen on oltava aina valinta, joka sopii vastaanottavan maan sosio-ekonomiseen tilanteeseen. Siksi on välttämätöntä luoda siirtolaisille laillinen väylä ja mahdollisuus päästä helposti sekä yksinkertaisesti Eurooppaan tekemään työtä. Tähän vaaditaan eräänlainen EU:n "Green Card" -järjestelmä. Samalla on kuitenkin muistettava, että laittomat siirtolaiset päätyvät usein pimeäksi työvoimaksi, joka on erityisesti Etelä-Euroopassa yleinen ilmiö, josta kansantaloudet jopa hyötyvät. Olemassaolevaan ilmiöön on yhtä lailla puututtava ja ennen kaikkea erotettava siirtolaisuus sekä pakolaisuus toisistaan.

Sisiliassa 12.10.2016

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk)
Kansanedustaja Juha Pylväs (kesk)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ja sitten kun ylimääräiset ihmiset pysyvät poissa Euroopasta, mitä he tekevät?

Öljy, maantieteelliset tekijät ja merkittävimpänä tämä:
http://www.mortality-trends.org/3_special_graphs/9...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Käyrät kuvaavat hyvin ongelman perussyyn. Ja myös sen, että siirtolaisuuden avulla tuota ongelmaa ei ratkaista. Sillä tavoin ongelmaa vain levitetään. Eurooppa on pieni ja tiheästi asuttu maanosa. Väentiheys on sama kuin Kiinassa ja asukkaita 500 miljoonaa. Afrikan ja Lähi-Idän väestön kasvuvauhti on yli 3 %, mikä tarkoittaa nyt suunnilleen 45 miljoonaa ihmistä/vuosi. Vertailukohdaksi voisi ottaa vaikkapa Kiinan, jossa kasvuvauhti on selvästi alle prosentin.

Jos viimevuotinen miljoonan tulijan vauhti riittää aiheuttamaan vakavia ongelmia, on helppo kuvitella miten tuon määrän kymmenkertaistaminen vaikuttaisi. Varsinkin jos se tulijamäärä pysyisi tuolla tasolla vuodesta vuoteen. Ja kuitenkin se olisi vain runsaat parikymmestä prosenttia noiden alueiden väestön lisäyksestä eikä siis vaikuttaisi merkittävästi niiden alueiden väestönkasvuun.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Noita lukuja kun katsoo, valkenee, että kaikki puhe kulttuureista, uskonnoista, sopeutumisesta yms. voidaan lopettaa turhana. Liika on liikaa, oli tulijat ketä tahansa.

Aiheesta ei tietenkään juuri missään puhuta järkevällä tasolla.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Mielenkiintoinen kirjoitus. Teimme tältä pohjalta pienen jutun Uuden Suomen uutispuolellekin:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/205959-mikko-karn...

t. Linda / US

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Koska oletettavasti niitä veneitä ei voi tuhota silloin kun ne ovat täynnä pakolaisia, niin luulisi jo tämän perusteella olevan aika selvä asia, että ihmissalakuljettajaverkoston nujertaminen ei ole sotilaille uskottava tehtävä, vaan enemmänkin tiedustelu- ja poliisiasia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pakolaisia kuljettavat laivat on tehtävä purjehduskelvottomiksi jo satamissa, taistelusukeltajat asialle.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Veneitä ei tietenkään tule tuhota niiden ollessa täynnä ihmisiä. Mutta ne voidaankin tuhota jo ennen sitä. Näiden nykyisin käytettävien kumilauttojen täyttö kestää tunteja ja myös maitse tuotavat puuveneet voidaan tuhota ennen niiden täyttämistä, mikäli tähän on tahtoa. Sotilasoperaatio on tilanteen nähtyäni ja uhreja puhuteltuani mielestäni ainoa mahdollisuus tämän hoitamiseksi.

Juhani Piri

Lisäksi voitaisiin ne merellä olevat pakolaiset saattaa lähtösatamaan ja vene tuhota. Kyllä tuossa ihan ajatusta on mukana. EU:sta on myös tehtävä vähemmän houkuttelevampi tulijoille, jollin tänne suuntautuva ihmisvirta ei olisi niin valtava.

Voimme auttaa monella muulla tavalla, ilman että aiheutamme itsellemme kriisitilanteen.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #10

Ne veneet pitää hinata takaisin mistä tulivatkin tai sitten kylmäverisesti upottaa. Kun muutaman veneen upottaa esimerkiksi, niin veneily loppuu siihen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Taidetaan nuo kumiveneetkin täytellä kaukana mantereella, sillä näin tv:stä kuinka niitä tuotiin Turkissa rantaan valmiiksi täytettyinä. Heti rantaan saatua ne täytettiin ihmisillä ja ohjattiin heti matkaan, joten jokseenkin vaikea taitaa olla niidenkin tuhoaminen. Eiköhän paras tapa olisi ohjata ne mereltä takaisin lähtösatamaan tai -paikkaan ja sitten tuhota ne, jos siihen on mahdollisuus.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eu suunnitteli operaation (operation Sophia) valmiiksi ennen tätä siirtolaiskriisiä, mutta sitä ei näköjään toteutettu tai toteutus oli kauniisti sanottuna suunnitelmista poikkeava:

http://www.eeas.europa.eu/csdp/missions-and-operat...

"The mission core mandate is to undertake systematic efforts to identify, capture and dispose of vessels and enabling assets used or suspected of being used by migrant smugglers or traffickers, in order to contribute to wider EU efforts to disrupt the business model of human smuggling and trafficking networks in the Southern Central Mediterranean and prevent the further loss of life at sea."

Kysymyksiä herättääkin lähinnä se, kuka esti toiminnan ja miksi?

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Niin. Sama kun kysyisi miksi Yhdysvallat eivät tuhoa ISIS:n öljyjalostamoita. Kuka on taustalla laittamassa kapuloita rattaisiin.

Käyttäjän PiiaKattelus kuva
Piia Kattelus

Kiitos tästä kannanotosta Mikko ja Juha. Nyt sanoista tekoihin, miehet.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi olemassa olevaa EU:n sotilaallista suorituskykyä ei käytetä tähän kirjoittajien esittämällä tavalla. Muukalaislegioona maksaisi itsensä lopettamalla Välimeren onnettoman ja rikollisten pyörittämän veneturismin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On aivan selvää, että.EU n harjoittama lepsu politiikka ja pölhölän holtiton ja typerä tiedottaminen on aikaansaanut myös elinpakopakolaisten tulvan, ja tämä on muuten vasta alkusoitto oopperalle : Kusessa ollaan nenänreikiä myöten.

Vanhankansan viisaus sanoo, että " hölmöimmäm eväät syödään ensimmäiseksi " Pitää paikkansa EU n suhteen. Kiitos Merkel, kiitos Sipilä.

Ja joo, on muuten ihan turha jatkaa sympatianhakuista hymistelyininää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miksi juuri Suomen on ollut niin vaikeata ymmärtää "siirtolaisuuden" olevan valintatilanne, jonka pitäisi jotenkin sopia myös vastaanottavan maan ei vain sosio-ekonomiseen, vaan myös kulttuuriseen tilanteeseen?

Jos taas käytetään nimitystä "turvapaikanhakija" tai "pakolainen", on syytä silloinkin määritellä nuo sanat, mutta tarkemmin myös se, mitä ovat hakijan oikeudet/ velvollisuudet ja mitkä vastaanottajan. Silloin taustat on tunnettava eikä maahan tule päästää ns. teille tietymättömille ihmisiä, joiden todellista taustaa ja motiiveita ei ole selvitetty kunnolla.
Ei voi olla niin että erilaiset pakolais- ja kolmannen sektorin järjestöt määrittelevät suomalaisen politiikan sisällön ja käytännöt.

Six-pack hukkasi 4 vuotta ja tämäkin hallitus reilun vuoden. Valitettavasti.

Käyttäjän HannuSiivonen kuva
Hannu Siivonen

Kukahan senkin lystin sitten maksaisi? Jos mahdollistettaisi laillinen pääsy eurooppaan, sen maksaivat siirtolaiset itse. Salakuljettajista päästäisi koska kysyntä loppuu. Avun tarvitsijat pääsisivät hakemaan turvapaikkaa, ja muiden maahantulon perusteet voidaan käsitellä kohdemaan käytäntöjen mukaan. Sotilaalliset toimet byrokratian pelossa on melkoista hulluutta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Kukahan senkin lystin sitten maksaisi?" Aivan samat EU:n veronmaksajat jotka nytkin verovaroin ylläpitävät omien maidensa asevoimia. Jos laittoman siirtolaisuuden ehkäisy onnistuisi, siitä koituvat säästöt rahoittaisivat enemmän kuin siitä aiheutuvat kustannukset.

Mitä tarkoitat kirjoittamalla "Jos mahdollistettaisi laillinen pääsy eurooppaan, sen maksaivat siirtolaiset itse"? Kyllähän laillinen pääsy Eurooppaan on mahdollista jo nyt mistä maasta tahansa, hakemalla siihen etukäteen asiaankuuluva viisumi. Ellei viisumille ole laillista perustetta, sitä ei silloin tietenkään myönnetä. Turvapaikkamenettelyn väärinkäyttäjät yrittävät kiertää lakia.

"Sotilaalliset toimet byrokratian pelossa on melkoista hulluutta" -- byrokratia on pieni riesa verrattuna vierasmaalaiselle passiiviväestölle myönnettävään elinikäiseen sosiaaliturvaan. Siinä tulee vastaan kantokyvyn käsite.

Sotilaalliset toimet rauhan aikana ovat koulutusta, harjoituksia ja valmiuden ylläpitoa. Rikollisten salakuljetusveneiden tuhoaminen ja rikollisten kiinniotto oikeudenkäyntejä varten käy varmaankin sotilaallisesta harjoituksesta aivan mainiosti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset