mikkokarna Lapin puolustaja

Orjakauppa 2.0

Ihmissalakuljetus on nykyisellään maailmanlaajuisesti suurempaa rikollista liiketoimintaa kuin huumekauppa ja asekauppa yhteensä. Sen arvoksi arvioidaan jopa yli 100 miljardia euroa ja luvut ovat kasvussa. Ihmissalakuljetus on erityisen iljettävää, koska siinä muutetaan ihmisten hätä ja unelmat rikollisten ansaintavälineiksi. Ilmiöön liittyy myös kaiken tasoista hyväksikäyttöä. Esimerkiksi Libyan kautta Eurooppaan pyrkivät naiset on käytännössä kaikki raiskattu useaan otteeseen matkan aikana.

Ihmissalakuljetusta voidaan sanoa moderniksi orjakaupaksi, mutta sillä erolla, että orjakaupassa kauppiailla oli intresseissä pitää mahdollisimman moni orjista hengissä. Ihmissalakuljetuksessa tällaista intressiä ei läheskään aina ole, ja moni kuolee tai tapetaan matkan aikana, kun rahat on jo kerätty etukäteen. Ihmissalakuljettajien uhrit eivät yleensä tiedä, millaiselle matkalle he ovat lähdössä ja moni Eurooppaan saapunut sanoo, ettei koskaan olisi lähtenyt matkalle jos olisi tiennyt, millaisiin koettelemuksiin joutuu.

Eurooppa on ilmiön edessä tällä hetkellä käytännössä aseeton. EU:n Välimerioperaatio, jonka tarkoitus on hyvä ja jalo, on muuttunut siirtolaisten ja pakolaisten työntötekijäksi, joka hyödyttää eniten ihmissalakuljettajia. Rikollisten toimintaan ei päästä puuttumaan, koska Libyassa ei ole toimivaa hallintoa. Voimakeinot olisivat välttämättömiä, mikäli tämä moderni orjakauppa aiotaan lopettaa.

Asian ympärillä käytävä keskustelu on vaikeaa, sillä sitä dominoivat ne kuuluisat kaksi ääripäätä. Amnestyn ja erilaisten pakolaisjärjestöjen linjana näyttää olevan, että ainoa mahdollisuus asian ratkaisemiseksi on laillisten reittien luominen Eurooppaan. Toisaalla taas vaaditaan rajojen täydellistä sulkemista.

Olen samaa järjestöjen kanssa samaa mieltä laillisten reittien luomisen tärkeydestä, mutta samaan aikaan kun näitä reittejä työperäiselle maahanmuutolle luodaan on varmistettava, että laittomat reitit tukitaan. Todellisuus on myös se, että kaikkia halukkaita emme voi koskaan tänne ottaa. Kansainvälisen suojelun tarpeessa oleville on tarjottava kansainvälistä suojelua, mutta nyt ei pääasiassa ole kyse siitä. On kyse laittomasta siirtolaisuudesta ja ihmissalakuljetuksesta.

Iso-Britannia kielsi orjakaupan Atlantilla vuonna 1807 ja säädetty laki johti eräänlaiseen Afrikan merisaartoon. Tämä ei vielä itsessään päättänyt orjakauppaa, mutta käynnisti kehityksen, joka johti lopulta siihen. Voimatoimien lisäksi vaadittiin tuolloinkin myös diplomatiaa. EU:lta ja Suomella on oltava vastaavaa rohkeutta Ihmissalakuljetuksen lopettamiseksi.

Ihmissalakuljettajina toimivien ihmissaastojen kimppuun on oltava valmiina iskemään häikäilemättömästi kaikin mahdollisin keinoin. Meidän on myös välttämätöntä lähettää viesti, että laittomia reittejä pitkin perusteetta saapuville Euroopan ovet pysyvät suljettuina. Samalla on muistettava, että muureja rakentelemalla emme tästä selviä ja kestävät ratkaisut on luotava yhdessä. Paradoksaalisesti meidän on kyettävä yhtäaikaiseen keskusteluun niin maahanmuutosta kuin vastamaahanmuutostakin ja muistettava, että inhimillisyyden lisäksi nyt vaaditaan myös realismia.
 

Maltalla 14.10.2016

Mikko Kärnä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Edustaja Kärnä kirjoittaa ihan järkeviä. Kuitenkin, on kiva seurata kuinka kauan Keskustan jäsenyys (tai se että edustaja ei ole Perussuomalainen) estää julkisen lynkkauksen ja rasistiksi leimaamisen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Miten EU:la voi olla yhteistä puolustusta, kun ei valtuuteta muukalaislegioonaa tekemään kuljetuslaivat tekemään purjehduskelvottomiksi jo lähtösatamissaan. Riittäisikö direktiivi ?

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Nytkö Kärnä vasta tähän heräsi? Yllätys oli sekin, että Libyan rannikolta ei tule syyrialaisia (jotka hekään eivät noin vain ole oikeutettuja turvapaikkoihin) vaan afrikkalaisia. Vilkaisu karttaan olisi tämän kertonut. Plus tieto siitä miltä syyrialaiset näyttävät.
Jussi Halla-aho on ehdottanut noita samoja juttuja jo aikaa sitten.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Orjakaupasta ts. Salakuljetuksen uhreista on todella syytä käynnistää keskustelua. Myös laajemmassa mitassa. Olisiko hyvä tarkastaa kuitenkin ensin myös Suomen tilanne.
Mm :ssa Kepulla on näppärästi omat sormensa pelissä hädänalaisilla (?) maahantulijoilla rahastamisella. Ilman kilpailutusta, tottakai. Puolueelle toki ihan kiva tulonlähde.

Btw. Herää myös kysymys. Oliko / onko rajojen auki pitäminen edelleen puhtaasti kaupallinen ts. hyvin tuottava kysymys ?
Kutsuvieraillehan ei saa sanoa. " Ei käy. "

Juhani Piri

Pääimisteripuolueella olisi varmaan aika tehdä jotain. Ei se että on hienoja ajatuksia, vaan ne pitäisi saattaa täytyäntöön. Sinulla on huomattavasti enemmän mahdollisuuksia toteuttaa ajatuksesi kun tavan kansalla.

Luulempa että hallituksesta ja eduskunnasta löytyy taustatukea järkevälle maahanmuuttopolitiikalle. Liika sinisilmäisyys ja totuuksien kieltäminen ampuu vaan suomea omaan nilkkaan. Se jossain vaiheessa näkyy/kostautuu erittäin ikävällä tavalla.

Niko Sillanpää

Hmm ok, varmaankin pitkälti näin.

Edustaja Kärnältä kuitenkin kysyisin, mitkä ne "puuttuvat lailliset reitit" ovat?

Koska ymmärtääkseni tässä on kyseessä kansainvaellus, johon osallisilla valtaosalla ei ole mitään laillisena pidettävää asiaa (esim. työ tai opiskelu) Eurooppaan.

Noin muutoin kehitysmaalaisten kansainvälinen suojelu pitää hoitaa kehitysmaatasoisena paikan päällä, ei maahanmuutolla rikkaisiin maihin.

Juhani Piri

Niinhän siinä sitten taas kävi.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016101422461975_u...

Ikävää että nuoret tytöt joutuvat pelkäämään maahanmuuttajia.
https://www.youtube.com/watch?v=biS1jUiaj4M

Joku/jotkut tahot ovat tehneet erittäin pahan virhearvion erittäin monessa asiassa. Tilanteeseen tulisi puuttua nyt heti!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mikähän tätä Kärnää oikein vaivaa? Hän julistautui tässä jokunen viikko suvakiksi, mutta nyt hän ei ottaisi vastaan Välimeren yli tulevia matuja, vaikka Lappihan on lähes tyhjä ihmisistä.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Se voi johtua siitä, että edustaja Kärnä puhuu nyt siitä mikä on totuus asiassa. Oletko Pertti sitä mieltä, että kun Lapissa on tilaa, niin sinne vaan maahanmuuttajat asumaan, vaikka ei olisi työpaikkoja tms. tiedossa? Yhteiskunta eli sinä sen lopulta maksat!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset