mikkokarna Lapin puolustaja

Avoin kirje Abdirahim "Husu" Husseinille

Arvoisa entinen puoluetoverini Abdirahim Husu Hussein,

Väitit julkisesti viime perjantaina, että haluaisin "hyökätä pakolaisten kimppuun". Tämä väite ei pidä paikkaansa. Olen päinvastoin esittänyt keskisen Välimeren pakolais- ja siirtolaistilanteeseen keinoja, joilla voisimme tehokkaammin kohdentaa apua sen tarpeessa oleville ja samalla estää sellaisten henkilöiden joutumisen Ihmissalakuljetuksen uhreiksi, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa. Voimakeinoja olen halunnut käyttää ainoastaan ihmissalakuljettajia kohtaan, joiden vastenmielisen toiminnan seurauksena ihmisiä hukkuu viikoittain Välimereen tai tukehtuu täyteen pakattuihin salakuljetusaluksiin.

Otit myös pariinkin otteeseen esille käyttämäni termin "jeesustelu" ja kytkit sen vahvasti uskonnolliseen arvopohjaan sekä Jeesukseen. Tätähän termillä ei puhekielessä tarkoiteta, vaan tekopyhyyttä sekä hurskastelua. Valitettavasti sinä, sekä esimerkkinä mainitsemani Suomen Pakolaisapu, syyllistytte juuri tähän. Esitätte vaikeaan ongelmaan vain yhtä mahdollista ratkaisua: uusien laillisten reittien avaamista niin kansainvälisen suojelun tarpeessa oleville kuin paremman elintason perässä saapuville. Tämä esittämänne malli ei ole toimiva eikä lopeta ihmissalakuljetusta, ellette sitten ole valmiita avaamaan Euroopan rajoja kaikille tänne haluaville. Minulle tämä on mahdoton yhtälö, teille ilmeisesti ei. Samalla esitätte tilastonne valikoivasti ja kieltäydytte tunnustamasta, että Libyan kautta Eurooppaan saapuu pääosin muita, kuin kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että esimerkiksi Syyriassa tulisi voida laittaa suoraan turvapaikkaprosessit vireille, jonka jälkeen kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia voitaisiin siirtää kiintiöitä vastaava määrä Eurooppaan. Sen sijaan keskisen Välimeren reitiltä ei saavu syyrialaisia eikä heitä voida siellä auttaa. Meidän on pyrittävä estämään hukkumiskuolemat Välimerellä, mutta pelkkä pelastusoperaatio pelaa nyt ainoastaan ihmissalakuljettajien pussiin ja saa ainoastaan paremman elintason perässä saapuvia ihmisiä liikkeelle. Tämän vuoksi on oltava valmiina käyttämään myös voimakeinoja. Asiasta keskusteltaessa on hyvä muistaa, että YK:n turvallisuusneuvostokin on hyväksynyt voimakeinot ihmissalakuljettajia kohtaan.

Syytit minua myös populismista ja ainoastaan eduskuntapaikan varmistelusta. Tässä tapauksessa ei ole kyse kummastakaan, vaan populismiin ja politiikan pahimpaan virheeseen, tahalliseen väärinymmärtämisen, syyllistyt nyt sinä itse. Siirtolais- ja pakolaiskysymys ei ratkea vain yhdellä toimenpiteellä, vaan kyseessä on useiden ratkaisujen sarja lähtien lähtömaiden tilanteen parantamisesta aina ihmissalakuljettajien toiminnan estämiseen. Osa vaadittavista toimenpiteistä on akuutteja, osa taas vaatii toteutuakseen vuosien tai vuosikymmenten työn. 

Toivoit myös, että minulla olisi mahdollisuus vierailla pakolaisleirillä. Samaa mahdollisuutta toivon minä. Italiassa vierailimme Pozzanon järjestelykeskuksessa ja ihmisten tarinoiden kuuleminen siellä oli matkamme järkyttävintä antia. Ketään ei minunkaan mielestäni voi syyllistää siitä, että hän haluaa elämään normaalia elämää, mutta samalla on muistettava inhimillisyyden lisäksi realismi. Kaikkien halukkaiden ottaminen Eurooppaan on mahdotonta niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin. Juuri siksi haluan, että kohdentaisimme avun niille, jotka todella ovat sen tarpeessa. Välimeren ylittävät gambialaiset tai pakistanilaiset eivät ole tällaisia ryhmiä, vaikka toki sieltäkin joukosta poikkeuksia löytyy.

Oma populismisi tulee pahiten esille minulle kirjoittamassasi vastineessa, jossa toteat että "pakolaisuudelle on olemassa montakin määritelmää, mutta laajimmillaan se tarkoittaa ketä tahansa ihmistä joka on joutunut pakenemaan kodistaan." Kukaan vastuullinen poliitikko ei voi mielestäni ajatella näin, vaan on ajateltava kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Pakolainen on yksiselitteisesti määritetty henkilöksi, "jolla on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainon kohteeksi rotunsa, uskontonsa, kansalaisuutensa tai mielipiteensä vuoksi tai sen takia, että hän kuuluu tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään". Sinun ja esimerkiksi Suomen pakolaisavun olisi nyt hyvä katsoa tosiasioita silmiin ja tunnustaa, että valtaosa keskisellä Välimerellä liikkuvista henkilöistä ei ole pakolaisia. Samalla on syytä pohtia, miten tämä laiton siirtolaisuus saadaan pysäytettyä. Tämän jälkeen voisimme keskittää resurssimme niiden auttamiseen, jotka todella ovat avun tarpeessa.

Kaiken tämän jälkeenkin arvostan sinua ihmisenä. Pyydän sinua kuitenkin jatkossa pysymään totuudessa ja toivon, ettet syyllisty enää perusteettomaan mustamaalaukseen valheellisilla perusteilla. Syytit minua myös Alkion aatteen unohtamisesta vaikka päinvastoin, olen toiminut juuri tämän aatteen mukaisesti. Alkiolaisen inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta meidän tulisi pystyä kohdentamaan apu kaikista heikoimmassa asemassa oleville. Nyt emme niin tee, vaan autamme myös heitä, joiden tulisi ennen kaikkea kyetä auttamaan itseään. Haihattelun sijaan haluan hakea tehokkaita ja toimivia ratkaisua. Toivon tätä samaa myös sinulta.

Ystävällisin terveisin,

Mikko

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Johannes Linnankoski julkaisi jo vuonna 1908 romaanin "Henkilöt, joilla on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainon kohteeksi rotunsa, uskontonsa, kansalaisuutensa tai mielipiteensä vuoksi tai sen takia, että he kuuluvat tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään".

Tai saattoihan sen nimi olla myös "Pakolaiset". Ihan suomen arkikielen merkityksessä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mihin toimenpiteisiin olet kansanedustajana ryhtynyt avun ohjaamiseksi nykyisiin lähtömaihin tai syyrialaisten pakolaisten tilanteen parantamiseksi?

Pekka Seppinen

Hyvä alku jo tämäkin, että nostetaan kissa pöydälle ja uskalletaan puhua asiasta niiden oikeilla nimillä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kärnä harjoittaa varsin ansiokkaasti poliittista varjonyrkkeilyä. Siten hän perustelee omaa oikeassa oloaan, mutta asia eli pakolaiskysymys ei liiku mihinkään.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kirjoitus kai oli vastine blogistin mielestä virheellisiin väittämiin, ei muuta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Viljo Heinonen, puoluetoverillasi HUSULLA on henkilökohtainen kokemus suorasta reitistä, hän kertoo tulleensa Narobista suoralla lennolla Vienaan, tosin lentokenttää johon laskeduttiin ei muista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mikko Kärnä " Sinun ja esimerkiksi Suomen pakolaisavun olisi nyt hyvä katsoa tosiasioita silmiin ja tunnustaa, että valtaosa keskisellä Välimerellä liikkuvista henkilöistä ei ole pakolaisia. Samalla on syytä pohtia, miten tämä laiton siirtolaisuus saadaan pysäytettyä. Tämän jälkeen voisimme keskittää resurssimme niiden auttamiseen, jotka todella ovat avun tarpeessa."

On se merkillistä, kun tämäkään selitys, joka on toistettu täälläkin satoja kertoja eri blogeissa, niin ei vain mene oikeassa muodossaan millään perille? Olisihan se tietysti ihan mukavaa, jos voisimme asuttaa, elättää ja kouluttaa kaikki tänne haluavat köyhät ihmiset, mutta kyllä vain tuota realismiakin edelleen tarvitaan. Rajat auttamiseen ovat kaikilla mailla kuitenkin rajalliset...

Afrikassakin on miljoonia ihmisiä, joilla on halu päästä parempiin oloihin järjestäytyneeseen Eurooppaan - se on tietysti ihan ymmärrettävää. Heillä on nyt tilaisuus soluttautua näiden oikeiden pakolaisten virtaan, ennen kuin rajat suljetaan täysin aukottomiksi joka suunnalla.

Hyviä vaihtoehtoja on esitetty monia, mutta nämäkin täytäntöön panot vain takkuilevat vuodesta toiseen... Tämä tilanne on nyt mahdoton, kun oikeat sodan jaloissa pyörivät köyhät pakolaiset eivät pääse eteenpäin ja mitään ei tehdä asian hyväksi. Oikeasti ja nopeasti!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä haluaisin nähdä sen viisaan joka tämän nykyisen pakolaiskriisin lopettaa.

Kommenteissa tulee näitä tyhmiä, ''mitä sinä olet tehnyt'' kysymyksiä. Huoh.

Börje, jollei ymmärrä politiikan ja asioiden hoitamisesta tätä kommenttia enempää, niin silloin onkin syytä pysyä siinä omassa viiteryhmässä Vihreissä. Vihreillähän tuo maailmanparantaminen on sujunut hienosti, paljon maailmanhalailua, mutta ei mitään konkretiaa.

Ongelmat ovat niin suuria, että tässä on koko Suomen eduskunta kuin hyttysen paska itämeressä, isot maat tuolla sotivat ja ennenkuin se loppuu ei ole toivia pakolaistilanteen paranemisesta.

EU on kuin paskat housuissa rääkyvä pikkulapsi, jonka ainoat toimet ovat sopimukset diktaattorimaa Turkin kanssa ja hienot julkilausumat. Siinä on sitä ''yhtenäisyyttä'' ja ''voimaa'' joka EU:lla on.

Näissä asioissa Kärnä jaHusu käyvät tällaista lapsellista juupas/eipäs keskustelua, mitään muuta merkitystä tuolla ei ole, kuin palstatilan täytettä ja oman profiilin nostoa.

Ostakaa pojat puhelin ja soitelkaa toisillenne, ettei tartte täällä tällaista lapsellista kirjeenvaihtoa käydä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Huomasit varmaan, että Kärnä esitti näitä vaihtoehtoja ratkaisuksi ongelmaan. Jos hän uskoo niihin, niin kai hän tekee sen suuntaisia töitä kansanedustajan palkkion eteen. Oikeasti Kärnä ei taida noista pakolaisista paljon välittää.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Vastenmielistä kommentointia Uimonen. Kyllä välitän ja nimenomaan välitän pakolaisista, jotka täyttävät kansainvälisen suojelun kriteerit. Olen tänäänkin pyrkinyt edistämään omalla panoksellani näiden esittämieni keinojen käyttöönottoa.

Jaakko Häkkinen

Todellakin vain pieni osa turvapaikanhakijoista on oikeasti hädänalaisia eli oikeutettuja pakolaisstatukseen:

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210373-vuode...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset