mikkokarna Lapin puolustaja

Zyskowicz, demarit ja perustulon pelko

Hallituksen esitys perustulokokeiluksi oli eilen eduskunnassa lähetekeskustelussa ja se sai osakseen kovaa kritiikkiä, erityisesti kokoomuksen ja SDP:n taholta. Kokeilua kritisoitiin liian lyhytkestoiseksi ja koeryhmältään liian suppeaksi, eikä moni edes pitänyt sitä perustulona. Useat kritisoivat kokeilua myös siitä, ettei sitä voitaisi soveltaa koko väestöön sen tullessa liian kalliiksi. Kokoomuksen Ben Zyskowicz meni kritiikissään jopa niin pitkälle, että väitti ettei hallitus itsekään usko omaan esitykseensä ja totesi perustulon olevan "unelmahöttöä".

On myönnettävä, että perustulokokeilu ei ole täydellinen. Tämä tosiseikka myönnetään myös hallituksen esityksessä, jossa todetaan kokeilun olevan vain osittainen. Sen käynnistäminen on hallitukselta valtavan suuri saavutus ja kokeilun toteuttaminen nykyisen sekavan sosiaaliturvajärjestelmän sisällä on vaatinut valtavasti työtä. Esityksen perimmäinen lähtökohta on löytää lisää keinoja työssäkäynnin lisäämiseen eikä nyt kokeiltavaa mallia ole koskaan tarkoituskaan ulottaa koko väestöä kattavaksi, vaan sen avulla tuotetaan tärkeää tietoa perustulosta tulevaisuudessa tehtäviä linjauksia varten. Kyseessä on myös vasta kokeilun ensimmäinen vaihe, sillä varsinaisen laajemman perustulon selvityshankkeen loppuraportti valmistuu vasta marraskuussa. Kokeilu taas päätettiin kohdistuu pitkäaikaistyöttömiin, koska se tukee tällä tavoin parhaalla mahdollisella tavalla hallituksen työllisyystavoitteita. Esitykseen kohdistuvaa kritiikkiä ja poliittisten irtopisteiden keräilyä onkin tätä taustaa vasten vaikeaa ymmärtää. 

Suomessa on yleensä ollut tapana, että ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan. Vaikka tutkijat ovat laajasti kiitelleet kokeilun toteuttamista, on osa kansanedustajista päättänyt hyökätä suppeaakin kokeilua vastaan puhtaan ideologisista syistä. Totesinkin eilen lähetekeskustelussa, että erityisesti edustaja Zyskowiczin puheista paistoi läpi pelko. Pelko siitä, että perustulokokeilu kaikesta vastustuksesta huolimatta tuottaa sellaista tietoa, joka puoltaa täydellisen perustulon käyttöönottoa. "Vastikkeettoman" rahan jakaminen ei monen kokoomuslaisen ideologiaan sovi. Ei, vaikka perustulon todettaisiin aktivoivan yhteiskunnan heikompiosaisia. Zyskowiczkin näyttää uskovan köyhimpien olevan laiskimpia ja hän ajattelee, että perustulo passivoi johtaen joutilaisuuteen. Itse uskon aivan päinvastoin.

Paradoksaalisesti kokoomus saa ehkäpä eniten tukea vastustukselleen SDP:stä. Demarien vastustus on yhtä lailla ideologista, mutta se kumpuaa eri syistä ja puolueen läheisistä kytköksistä palkansaajajärjestöihin. Perustuloa vastustetaan, koska sen myötä työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Tämä mullistaisi työmarkkinat ja lisäisi erilaisia väliaikaisia, määräaikaisia ja osa-aikaisia työsuhteita. Lisäksi itsensä työllistäminen ja yrittäminen lisääntyisivät. Tämä ei demareille käy, sillä se vähentäisi ammattiyhdistysliikkeiden valtaa. 

Sosiaaliturvaa ja perustuloa on kehitettävä ihmisten tarpeet ja arki edellä, kannustinloukkuja ja byrokratiaa purkaen. Hallituksen käynnistämä perustulokokeilu vastaa kaikkeen tähän. Keskustalaisesta näkökulmasta perustulossa korostetaan alkiolaista inhimillisyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Se vahvistaa ihmisen omaa itsensäauttamiskykyä aivan kuten Santeri Alkio halusi. Tästä syystä keskusta suhtautuu perustulokokeiluun myönteisesti.

Lopuksi on kiiteltävä myös oppositiopuolueista vihreitä ja vasemmistoliittoa, jotka esittivät eilen lähetekeskustelussa varsin rakentavia näkemyksiä perustulokokeilusta. Tämän rakentavan linjan soisi jatkuvan myös tulevaisuudessa tähän saakka vallalla olleen populismin asemasta. Esitystä on vielä valiokuntakäsittelyssä mahdollista tarkentaa ja itse ainakin pohtisin vielä, onko esityksen verovapaa 560 euron perustulo syytä muuttaa verolliseksi? Tällöin lähestyisimme enemmän varsinaisen perustulon ideaa ja ajatusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ihminen on varsin rationaalinen. Perustulon myötä liian moni sopeuttaa elämänsä ja elämisen tasolle, ettei tarvitse enää miettiä TE-keskusta ja niiden haastatteluja, kirjoitella työttömyyspäiväkirjaa, tehdä anomuksia, odotella päätöksiä ja olla varpaillaan erilaisista turvaan liittyvistä muutoksista. Perustulo takaa vakaan tilipäivän ilman omia ponnisteluja.

Kun aikanaan perustuloon tulee muutoksia, ne ovat aina korotuksia joiden tasosta kinastellaan joka vuosi eduskunnassa. Perustulo on uusi puolueiden vaaliteema. Milläs enemmän ääniä kerätään kuin lupaamalla perustuloon korotuksia.

Perustulo takaa, että voi täysin irrottautua yrittämästä tehdä jotakin oman elämänsä tilanteen muuttamiseksi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kokoomuksen ideaali lienee, että ihmiset eläisivät pikavipeillä...

Ettei kansakunnan työmoraalin selkäranka katkeaisi perustulon myötä, niin tehdään sitten kaikista työttömistä valtion ja kuntien virkamiehiä, niin moraalinen ongelma poistuu...

Varsio: Ei köyhyys, jatkuva rahanpuute ja siitä seuraavat sosiaaliset ongelmat aktivoi ketään. Päin vastoin, yrittäminen lähtee myönteisistä kokemuksista ja uskosta siihen, että omalla toiminnallaan voi vaikuttaa hyvinvointiinsa. Tämä ei onnistu nykyisen tilkkutäkkiturvan, silpputyön ja tuloloukkujen todellisuudessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Minä itse kokisin helpommaksi, että voin ottaa mitä tahansa työtä ilman menetyksiä ja työn tekeminen on minulle tärkeää kuin olla ilman.

Luovia ajatuksia toisenlaisten töiden tekemiseen olisi, mutta siihen ei uskalla mennä kun kaiken maailman säännöt ja byrokratian ongelmat estävät tehokkaasti.

Minä luen parhaillaan eilisen Hallituksen esitystä ja kopioin sieltä lauseista havaitsemiani asioita. Sen lukuhetken jälkeen luen pöytäkirjasta edustajien puheita.

Vasta näiden jälkeen voin kirjoittaa näkemyksiäni.

Huomion kiinnitti se, että tutkimustyöryhmä luovuttaa raporttinsa 15.11.2016.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset