mikkokarna Lapin puolustaja

Markkinat eivät valehtele - aseteollisuus vahvassa nousussa

  • Asevalmistaja Locheed Martinin kurssi ampaisi raketin lailla nousuun Trumpin valinnan varmistuttua.
    Asevalmistaja Locheed Martinin kurssi ampaisi raketin lailla nousuun Trumpin valinnan varmistuttua.
  • Koko aseteollisuus on vahvassa nousussa.
    Koko aseteollisuus on vahvassa nousussa.

Markkinat eivät valehtele tai ole väärässä. Kun Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi varmistui, reagoivat osakemarkkinat notkahduksella. Tämä notkahdus on kuitenkin jo suurelta osaltaan korjaantunut pörsseissä. Se taas kertoo, että Trumpin uskotaan pakittavan hurjimmista vaalipuheistaan. Markkinoilla on varmastikin vielä varauksia, sillä Yhdysvaltojen talouspolitiikan arvellaan olevan tulevaisuudessa holtittomampaa, vaikka Trump ei kaikkia talouspoliittisia toimenpiteitään toteuttaisikaan. Mitään varsinaista paniikkia ei kuitenkaan ole havaittavissa.

Yksi teollisuudenala ampaisi kuitenkin Trumpin valinnan varmistuttua rakettimaiseen nousuun: nimittäin aseteollisuus. Locheed Martinilla, Boeingilla, Raytheonilla, United Technologiesilla, Northrop Grummanilla, General Dynamicsilla ja BAElla hierotaan varmasti käsiä tyytyväisinä yhteen. On mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkään tämä nousu jatkuu.

Huolestuttavaa tässä on kuitenkin se, että analyytikot ja sijoittajat uskovat näihin yhtiöihin, koska niiden tuotteille arvellaan olevan pian kovasti kysyntää. Kuten eilen jo totesin, Suomenkin on nyt välttämätöntä tehdä laaja analyysi Trumpin valinnan mahdollisuuksista ja uhista. Yhdysvallat on meille keskeinen kumppani ja yhteistyön on sujuttava jatkossakin. On kuitenkin perusteltua kysyä, missä esimerkiksi Raytheonin ohjuksia arvellaan tulevaisuudessa tarvittavan? Vai onko arvioitu, että NATO:n vaikutus Euroopassa vähenee, jonka myötä valtiot ovat pakotettuja investoimaan omiin puolustusjärjestelmiinsä entistä enemmän?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielenkiintoinen pörssireaktio. Trump on lupaillut vetää USA:n joukkoja pois erinäisistä kohteista ympäri maailmaa. Olisiko tuon perusteella odotettavissa sodankäynnin lisääntyminen? USA:han on ollut se sotaa lietsova ja käyvä taho viime vuosikymmeninä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Jää enemmän rahaa ostaa aseita. Samoin monelle maalle ja ryhmälle on parempi mahdollisuus varustautua ja täydentää asevarastoja.

Jenkit on toki saanut aikaan paljon sotaa, mutta ei se lopu vaikka yhdysvaltalaiset joukot lähtisivät takaisin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trump ei kuitenkaan ole koskaan sanonut vähentävänsä asehankintoja ja varustautumista vaikka onkin kyseenalaistamassa USA:n aktiivista osallisuutta eri puolilla maailmaa vallitsevissa turvallisuuspoliittisissa kuvioissa. Itse asiassa hänen agendaansa on pikemminkin kuulunut maanpuolustuksen tehostaminen ja asehankintojen kasvattaminen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Donbassissakin USA tulittaa Ukrainan armeijaa joka päivä ja Aleppoa he ovat pommittaneet yötä päivää kuukausien ajan. georgiaankin he hyökkäsivät muutama vuotta sitten ja Thetsenian groznya he tasoittivat tykistöllä parkkipaikaksi. Kylläpä nuo yhdystvaltalaiset ehtivät joka paikkaan sotimaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä sivussa he lisäksi myrkyttävät poloniumilla isänmaan pettureitaan ja murhaavat toimittajia, jotka kirjoittavat liian kriiittisesti.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sama kuvio Soulin pörssissä, jossa puolustusteollisuuden osakkeet ovat olleet nyt hyvin vahvoja:

Korea’s three major defense names all soared. Hanwha Techwin (012450.Korea) jumped 9.6% in two days; Korea Aerospace Industries (047810.Korea) 11.1%; and LIG Nex1 (079550.Korea) 9.1%. Trump is the white knight coming to the rescue of Korean defense companies at the right time.

Trump koetaan siis markkinoilla puolustusteollisuuden pelastajaksi, "uljaaksi ritariksi".

https://finance.yahoo.com/m/8fb09672-26ec-363b-a2e...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Niin hoitaisipa markkinat laajempia yhteyksiä. Suomen tärkeintä asiaa, eli omaa kelluvaa valuuttaa eivät markkinat hoida.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä tarkoitat?

Jos Suomella olisi oma kelluva valuutta, niin markkinat hoitaisivat sitä sataprosenttisesti eikä sitä mikään muu hoitaisikaan.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Niinpä. Ruotsin kruunu näkyy devalvoituneen useamman prosentin euroon nähden. Tänään saa eurolla melkein 10 kruunua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Ja kosmopoliittiset ruotsalaiset matkustelevat niin paljon maailmalla, että tuo tarkoittaa heidän köyhtymistään.

Pekka Iiskonmaki

Suomen asekauppa vientiin on vain 100 miljoonaa vuodessa.

Sen voisi monikymmenkertaistaa, kun markkinat kerran vetävät.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Onko Trumpin idea tämä: viedään Euroopan mailta Naton turva pois. Näin pakotetaan Euroopan maaat rakentamaan omaa puolustusta ja tilaamaan tuhansilla miljardeilla aseita USA:sta.
USA:n kelpaa aseistaa ketä vain miten paljon vain, sillä se on itse merien takana turvassa myymiltään aseilta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ajatusrakennelmaa voisi kehitellä vielä lohdullisemmaksi sikäli, että USA:n aseteollisuudelle on hyödyksi liittolaisten olemassaolo maailmanlaajuisesti. Jos Venäjä valtaisi Pohjoismaat ja Keski-Euroopan, niin USA:n markkinat kutistuisivat olennaisesti.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Niimpä kyllä, mutta sueraama tilannetta vähän pitemmällä aikavälillä, katse tulevaisuutheen, ehkä pianki sotateollisuus on vanhanaikasta.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Myös niiden yhtiöiden kurssit ovat nousussa, jotka pitävät yllä yksityisiä vankiloita.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Nikkelin hinta on noussut ja Talvivaara saadaan taas kannattavaksi. Nikkeli on tärkeä raaka-aine kun tehdään lujaa ja iskuja kestävää terästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset