mikkokarna Lapin puolustaja

Ei lomautuksia - metsurit ennallistamaan soita tai pienpetopyyntiin

Metsähallitus ilmoitti lokakuun lopussa aloittavansa metsureidensa kanssa yt-neuvottelut. Neuvottelujen kohteena ovat kaikki Metsähallituksen palveluksessa työskentelevät 357 metsuria, jotka suunnitellaan lomautettavaksi sydäntalven ajaksi, tammikuusta-maaliskuuhun.

Kun käsittelimme uutta Metsähallituslakia eduskunnassa, lisäsimme lakiin maa- ja metsätalousvaliokunnassa vaatimuksen työllisyyden edistämisestä. Metsähallitus on lomauttanut työntekijöitään aikaisemminkin, esimerkiksi 90-luvun laman aikana ja 2000-luvulla, eli nyt suunniteltujen lomautusten väittäminen uudesta laista johtuvaksi on virheellistä. Sen sijaan tiukasti tulkittuna voidaan todeta, että lomautukset eivät ole täysin lain hengen mukaisia. Yhtiön on kuitenkin päästävä tulostavoitteeseensa ja yhtiömuodosta keskustelemisen sijaan meidän tulisi keskustella Metsähallitukselle asetetun tulostavoitteen kestävyydestä. Pienempi tulostavoite antaisi yhtiölle enemmän pelivaraa.

Lomautukset voidaan kuitenkin välttää, mikäli siihen on todellinen tahtotila olemassa. Tällaisen tahtotilan soisi syntyvän, sillä Metsähallituksen operointi valtion metsämailla perustuu sen kansalaisilta saamaan sosiaaliseen toimilupaan, jota ei kannata lyhytaikaisilla lomautuksilla vaarantaa. Metsähallitus voisi tarjota metsureilleen töitä talvikaudella esimerkiksi riistan elinympäristön ennallistamishankkeissa, joita voidaan tuona aikana metsurityönä toteuttaa. Tarpeettomasti ojitettuja soita löytyy Suomesta valtavasti ja niiden ennallistaminen on valtioneuvoston vuoden 2012 periaatepäätöksen mukaista. Päätöksen mukaisesti heikentyneitä ekosysteemejä tulee ennallistaa kustannustehokkaita keinoilla. Mikä olisi tämän kustannustehokkaampaa tai yhteiskunnallisesti tärkeämpää kuin tämä? Tarvittavat määrärahat tulisi kaivaa joko Metsähallituksen luontopalveluilta tai suoraan ympäristöministeriöstä.

Jos riistan elinympäristön ennallistamisesta ei synny tarpeeksi työtä, voitaisiin metsurit laittaa talvikuukausiksi pyytämään pienpetoja. Petokannat ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Kettuihin, supikoiriin ja minkkeihin on tämän vuoksi suunnattava lisää pyyntipainetta. Panostamalla pienpetopyyntiin tuettaisiin metsurien työpanoksella Metsähallituksen erätaloutta ja riistakantojen elinvoimaa, sekä lisättäisiin Metsähallituksen toiminnan ja lupamyynnin sosiaalista hyväksyttävyyttä.

Karthagolainen sotapäällikkö Hannibal sanoi aikanaan Alppeja ylittäessään, että "löydän tien tai teen sen". Metsähallituksella on nyt nämä molemmat vaihtoehdot käytettävissään.

P.S. Tämä oli kahdessadas blogimerkintäni. Kiitokset kaikille blogini 218 721 lukijalle mielenkiinnosta sekä Uudelle Suomelle erinomaisesta blogialustasta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset