mikkokarna Lapin puolustaja

Miehen vuosi on 11 kuukautta

  • Miestenpäivän mediahuomio ampparien mukaan.
    Miestenpäivän mediahuomio ampparien mukaan.

Tiesitkö, että tänään 19.11. vietettiin kansainvälistä miestenpäivää? Aivan, ei tiennyt moni muukaan. Ei sitä tiennyt myöskään lehdistömme, sillä itse löysin miestenpäivästä mediassa kokonaiset kaksi juttua. Kerrotaan nyt kuitenkin että miestenpäivän juhlinta on alkanut vuonna 1999 ja sen tavoitteena on kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten välisten suhteiden parantamiseen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen sekä myönteisten miesroolimallien korostamiseen. Mediahuomion tasa-arvossa suhteessa naistenpäivään on ainakin kovasti kehitettävää.

Miesten ja poikien terveys on kuitenkin erittäin tärkeä asia, johon kannattaa kiinnittää yhteiskunnassa huomiota. Usein käytetty sanonta keskusteltaessa tärkeästä naisten palkkatasa-arvosta on, että "naisen euro on 82 senttiä". Vastaavasti miehen vuosi on 11 kuukautta ja miehen vuorokausi 22 tuntia, sillä elinajanodotteemme on Suomessa vain 93 % naisten vastaavasta. Syyt tähän ovat moninaiset, mutta miesten terveyteen tarvitaan vahvoja panostuksia myös yhteiskunnalta eliniällisen tasa-arvon saavuttamiseksi.

Miestenpäivänä on tarkoitus myös kiinnittää huomiota miehiin kohdistuvaan syrjintään ja juhlia tapahtunutta edistyksiä sekä saavutuksia. Tänään koetun perusteella hirvittävästi syytä juhlaan ei kuitenkaan ollut. Voisimme aloittaa asioiden korjaamisen kirjaamalla kansainvälisen miestenpäivän virallisena juhlapäivänä kalentereihimme, kuten Miesten Tasa-arvo ry on esittänyt

Kaikesta huolimatta, hyvää miestenpäivää kaikille miehille! Me olemme oman päivämme ansainneet. Jatkossa olisi kuitenkin hyvä käydä laajaa keskustelua siitä, mitä miesten asioita on syytä nostaa paremmin esille yhteiskunnassa? Paitsi että kuolemme nuorempina, kohtaamme myös selvästi enemmän väkivaltaa ja menehdymme naisia useammin tapaturmaisesti. Koulumenestyksemme peruskoulussa on myös keskimääräisesti huonompaa ja menetämme erotilanteessa naisia useammin huoltajuuden lapsiimme. Entä pitäisikö nykyisellään vain miehiä koskettava asevelvollisuus ulottaa samalla tavalla myös naisiin? Kaikista näistä asioista keskusteleminen ei ole naisten asioista pois, vaan pikemminkin päinvastoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mikko Kärnä kun on hallituspuolueen jäsen, niin voisin kysyä, että mitä konkreettisia kansanterveydellisiä tekoja hallitus aikoo tehdä, jotta miesten eliniänajanodote kääntyisi nousuun.

Laskea terveellisten ruoka-aineisten verotusta ja nostaa HK:n blöön verotusta vai onko tulossa budjettiin ehdotus määrärahasta miesten syöpäseurantaan? Se olisi kallis tikki, mutta voisi toimia.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Miten olisi mieslisä eläkkeeseen, että miehet kerkeäisivät kuluttamaan saman määrän rahaa ennen kuolemaansa ja nalkuttamisen kriminalisointi, sekä nalkutuksen uhreille sekä tekijöille - erityisesti tekijöille - suunnattua tiedotusta nalkutuksen vaaroista.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ei taida lainsäädäntö joustaa moiseen tai siis tämä on juuri yksi syy miksi miesten eliniänodote on niin sanotusti 11 kuukautta: kun asiasta yritetään keskustella ja tehdä jotain konkreettisia esityksiä, niin joku aina vetää asian vitsiksi. Ja lähes poikkeuksestta tämä on toinen mies.

Niko Sillanpää

Miehen saikkupäivän pituus on 80% naisen saikkupäivästä (s. 22):

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/1290...

Miehen terveydenhuoltoeuro on 80% naisen terveydenhuoltoeurosta:

https://www.thl.fi/fi/web/paatoksenteko-talous-ja-...

Miehet kuitenkin maksavat henkilöverotuksessa selvästi enemmän veroja kuin naiset.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kuten Erkki Virtanen (eläkkeellä) ytimekkäästi kirjoitti: http://yle.fi/uutiset/3-9291642

"Kun palkat lasketaan yhteen ja jaetaan sukupuolen mukaan, tuloksena on juuri tuo naisten alimittainen euro. Tilastot eivät siis todellakaan valehtele, tulkitsijat sitäkin enemmän. Tasa-arvokiihkoilijoista fiksuimmat totuuden varmasti tietävätkin, mutta jättävät tietysti kertomatta, ei sovi aatteeseen.

Mutta palkkaero, jota siis ei edes ole olemassakaan, pitäisi kuitenkin poistaa. Miten semmoisen ongelman voisi poistaa, jota ei edes ole? Tasa-arvoilijat eivät ole koskaan kertoneet omia vaihtoehtojaan. Itse keksin kaksi vaihtoehtoista tapaa... jne, kts juttu"

Minulla on koko työhistoriani, 16 vuotta, ollut kunnia saada täsmälleen samaa palkkaa työstäni kuin naiskollegat. Vuosiansioni oli monena vuonna tosin hurjan paljon suurempi, kun tein kahta työtä, eli opetin päätyöni lisäksi myös kansalaisopistolla mittavia tuntimääriä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset