mikkokarna Lapin puolustaja

Liberalismi ei ole kirosana - keskustalaisellekaan

Keskustan puoluevaltuusto kokoontui viikonloppuna Torniossa ja myös kritiikkiä tuli. Sellainen on aina otettava nöyränä vastaan. Hämmästellä täytyy kuitenkin puoluevaltuuston vantaalaisen jäsenen Sami Kilpeläisen puheenvuoroa, jossa aluepolitiikka ja liberalismi aseteltiin vastakkain toistensa kääntöpuolina. Niitä ne eivät nimittäin ole.

Liberalismia on mahdotonta määritellä lyhyesti, mutta itselleni se tarkoittaa yksilönvapautta keskeisenä arvona. Keskustalaisena se on taas yhdistynyt vahvasti alkiolaiseen ihmisyysaatteeseen, joka tarkoittaa tietävän, eettisen ja vastuullisesti vapaan ihmisen kasvamista ja tämän kasvun asettamista kaiken yhteiskunnallisen kehityksen perustaksi. Liberalismi ei vastusta aluepolitiikkaa eikä se myöskään tue federalismia. Se asettaa ihmisen etusijalle.

Kilpeläisen mukaan keskusta on tehnyt kehnoa politiikkaa ja syytänyt rahaa vain pääkaupunkiseudulle. Tämä väite ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Lapissa ei ole sitten Kekkosen aikojen nähty tällaisia panostuksia valtiolliseen infrastruktuuriin kuin mitä nyt.  Politiikan osalta on kuitenkin totta, että olemme joutuneet tekemään meille hyvin kipeitä ratkaisuja. Koulutuspolitiikka erityisesti on se sektori, jossa emme voi sanoa keskustan tavoitteiden toteutuneen. Tämä on kuitenkin ollut välttämätöntä muiden meille tärkeiden tavoitteiden edistämiseksi.

Kritiikille on paikkansa ja keskustelua pitää käydä. On kuitenkin hyvä pitää keskustelu asiapitoisena. Suomen keskusta ei ole ajanut, eikä aja, keskittämispolitiikkaa vaan päinvastoin. Me uskomme hajautettuun yhteiskuntaan ja teemme töitä sen puolesta. Minä taas olen Suomen pohjoisin kansanedustaja ja liberaali sellainen. Aluepolitiikka tarkoittaa minulle asioiden mahdollistamista kaikkialla Suomessa. Se ei tarkoita ihmisten pakottamista yhtään mihinkään. Kysynkin Kilpeläiseltä, mihin sinä haluat ihmisiä pakottaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Kalle Erkkilä

Mikko Kärnä:
- "...Liberalismia on mahdotonta määritellä lyhyesti, mutta itselleni se tarkoittaa yksilönvapautta keskeisenä arvona."
- "...Aluepolitiikka tarkoittaa minulle asioiden mahdollistamista kaikkialla Suomessa. Se ei tarkoita ihmisten pakottamista yhtään mihinkään. Kysynkin Kilpeläiseltä, mihin sinä haluat ihmisiä pakottaa?"

Muutama viikko sitten ajoit kuitenkin lasten pakkorokottamista.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Rokottamaton ihminen ei ole vaarallinen vain itselleen, vaan kaikille muille ympärillään. Liberalismi on vastuullista vapautta.

Kalle Erkkilä

Ymmärrän. Liberaalista vastuullista vapautta saavutetaan parhaiten pakottamalla.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #4

Ei voi olla vapautta ilman vastuuta. Liberalismi ei tarkoita, että hyväksyisi esimerkiksi väkivaltarikokset. Rokottamatta jättäminen on pahimmillaan tätä.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #7

Aivan, mutta pakottaminen taisi tulla sinulle ensimmäisenä mieleen? Olisiko muita tehokkaita keinoja poistaa esim. tartuntatautien aiheuttamaa vaaraa Suomessa?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MK: "Rokottamaton ihminen ei ole vaarallinen vain itselleen..."

Pandemrix on hyvä esimerkki. Rokotettu ihminen voi olla vaarallinen itselleen. (Tätä ei pidä ymmärtää väärin eikä tehdä mitään tulkintoja rokotuksista yleensä - kyse on vain ja ainoastaan järjen käytöstä ja terveestä kyseenalaistamisesta tietyissä tilanteissa.)

Arto Jääskeläinen

Vasemmistoliiton työkalupakista löytyvät esimerkiksi genderismi, feminismi ja liberalismi keinoina yleistää "toivottua" aatemaailmaa.
Aluepolitiikkaa kannatan lämpimästi koko Suomen tasaisen kehityksen kannalta.

""On kuitenkin hyvä pitää keskustelu asiapitoisena.""
Tuota olen toivonut liiankin usein.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Yksikään puolue, ei edes Keskusta, voi estää ihmisten muuttamista ja Suomen kaupungistumista. Sehän on tapahtunut koko ajan useana vuosikymmenenä.
Esimerkkinä voin mainita Ruotsin, jossa asia on edennyt helpommin. Suhteessa Suomessa muuttoa tulee tapahtumaan vielä ainakin 400 000 muuttajan verran.
Kannattaisikohan valtion mieluummin tukea muuttoa kuin paikalleen jäämistä.

Juha Virtanen

Rahan kaataminen maaseudulle on liberalismia. War is Peace, Freedom is Slavery, Ignorance is Strength.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset