mikkokarna Lapin puolustaja

Euroopanbiisoneita keskuspuistoon?

Helsingin kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies esittää uusimmassa blogissaan, ilmeisesti hivenen pilke silmäkulmassa, että Guggenheimin nyt kaaduttua Helsingin keskuspuistoon sijoitettaisiin Jörn Donnerin esityksen mukaisesti poroja. Ajatus on toki mielenkiintoinen, mutta poronhoitoa ei voi poronhoitolain nojalla harjoittaa poronhoitoalueen ulkopuolella. Porojen ympärivuotinen tarhaaminen taas ei ole realistinen vaihtoehto, koska poro ei sovellu pysyvästi tarhaoloihin. Se on luonnoneläin, joka vaatii huomattavan laajan elinympäristön. Keskuspuistoon tarhatut eläimet eivät siis olisi poroja, vaan irvikuva niistä. Ne eläisivät aivan kuten delfiinit Särkänniemessä aikanaan: luonnottomassa elinympäristössä ja lajille epäsopivissa oloissa. 

Koulumies nostaa kirjoituksessaan esille ongelmat eteläisellä poronhoitoalueella ja väittääpä jopa poroja tuholaisiksi, jotka ahmivat suihinsa viljelijöiden istutukset vaarantaen liikenteen. On totta, että konflikteja on erityisesti eteläisellä poronhoitoalueella esiintynyt, mutta kaikille elinkeinoille riittää pohjoisessa tilaa. Poronomistajien on toki kannettava vastuunsa, mutta vapaaseen laidunnusoikeuteen emme yksinkertaisesti voi puuttua. Se on poronhoidon perusedellytys koko poronhoitoalueella. Ongelmilta ei voida ummistaa silmiä, mutta yksin poronhoitajien päälle syitä ei voida kaataa, eikä ratkaisuna voi olla elinkeinonharjoittamisen tekeminen mahdottomaksi.

Porojen sijaan Helsinkiin kannattaisikin hankkia euroopanbiisoneja eli visenttejä, jotka ovat esihistoriallisella ajalla vaeltaneet Suomessakin. Visentin tyypillisintä elinympäristöä ovat vanhat sekametsät, joissa on sekä aluskasvillisuutta että avoimia alueita, joten keskuspuisto soveltuisi niiden elinympäristöksi erinomaisesti. Kyseessä olisi myös vahva kulttuuriteko, eli alkuperäislajin palauttaminen Suomen luontoon. Visentin paluu kannustaisi samalla myös pääkaupunkiseudun susikannan aktiiviseen hoitoon. Kannatan siis visenttejä keskuspuistoon samalla kun muistutan Koulumiestä, että porot eivät elä laumoissa, vaan tokissa.

Hyvää pikkujouluaikaa kaikille myös minunkin puolestani!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juhani Piri

Taisit itsekkin hieman pilke silmäkulmassa kirjoittaa visenttien istuttamisesta keskuspuistoon.

Ajatusta sekunnin makustelleena, ehkä keskuspuisto ei olisi paras alue, mutta ehkä jokin muu alue olisi parempi ja ajatuksena jopa mielenkiintoinen. Milloinhan leviävät venäjän puolelta suomeen, kun siellä on tehty aikojen saatossa istutuksia. Oltaisiinko valmiita toivottamaan uusivanha laji takaisin suomen luontoon?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miten olisi kettuja, ratkeaisi samalla Stadin villikaniongelmakin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Viimeksi kun olen nähnyt ketun läheltä, se tapahtui Manskulla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vuosaaressa ja Pohjois-Haagassa olen törmännyt kettuihin useamman kerran. Melko surullisen näköisiä ja kapisia ovat olleet. Laihoja kuin mitkä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Seija, meillä täällä Tapiolassa on näkynyt jo useammankin kerran pulskassa kunnossa olevia nättejä kettuja, mutta meidän pihan pupuset ja rusakot ovat hävinneet lähes puoleen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kai niitä sitten on siellä vähän joka puolella, ja olen minäkin nähnyt kilometrin päässä tämän kylän keskustasta ja huuhkajankin, josta en tiedä nappailiko sorsia vai rusakonpoikasia.

Muutakaan eläintä en keksinyt vai miten olisi pari jääkarhua, joita Suomessa luullaan olevan. Niiden elintilat kun ovat käymässä vähiin.

Pauli Planting

Visenttihän sopisi Nuuksioon hyvin ja sopiva susilauma pitämään kanta kurissa. Vihreille olisi siinä oma ulkoiluympäristö.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kirkkonummella olen nähnyt Kuukkelinkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset