mikkokarna Lapin puolustaja

Niinistö ja Henriksson irrallaan todellisuudesta

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kritisoivat eilen Suomen Kuvalehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan Suomen turvapaikkapolitiikkaa ja väittävät, että Suomi on kääntänyt hädänalaisille selkänsä. Niinistön ja Henrikssonin väite ei pidä paikkaansa. Juha Sipilän hallituksen turvapaikkapolitiikan keskiössä on nimenomaan hädänalaisten auttaminen.

Niinistö ja Henriksson unohtavat, että vain noin 30% Eurooppaan saapuvista ihmisistä täyttää kansainvälisen suojelun kriteerit. Valtaosa saapuu tänne ainoastaan paremman elintason perässä etsimään parempaa elämää. Tällaisessa siirtolaisuudessa ei sinällään ole mitään pahaa, mutta vastaanottavien yhteiskuntien on voitava itsenäisesti määritellä, millaisilla kriteereillä paremman elintason perässä saapuvia otetaan vastaan. Suomi on päättänyt kohdentaa vähäiset resurssinsa todella hädänalaisten auttamiseen ja pidän tätä linjausta todella tärkeänä. Meidän on autettava niitä jotka eivät voi itse itseään auttaa, mutta kannustettava omatoimisuuteen niitä, joiden kohtalo on heidän omissa käsissään.

Niinistö ja Henriksson voivat olla huoleti, sillä Suomi tullaan edelleen muistamaan kansakuntana, joka auttoi ja auttaa sotaa sekä hätää pakenevia. Suomi tullaan myös muistamaan kansakuntana, jossa kohdennettiin resurssit oikein. On myös erikoista, että RKP:n ja Vihreiden puheenjohtajat eivät puutu kirjoituksessaan sanallakaan Eurooppaa piinaavaan vastenmieliseen ilmiöön nimeltään ihmissalakuljetus. Niin kauan kuin tältä modernilta orjakaupalta ummistetaan silmät ja hyväksytään se, aiheutetaan valtavasti inhimillistä kärsimystä ja kuolemaa. Mikä on puheenjohtajien vastaus tähän kysymykseen ja miten he haluavat, että tilanteeseen Libyassa puututaan?

Oleellisin unohdettu asia on kuitenkin yhteispohjoismainen linja. Sitä me nimittäin nyt yhdessä toteutamme. Haluaisinkin tietää, onko Ville Niinistö antanut vastaavaa kritiikkiä Ruotsin Vihreille, jotka seisovat tämän linjan takana? Jotkut tekevät tässä maassa päätöksiä ja ratkaisuja, toiset taas näyttävät keskittyvän hurskasteluun. Jokainen voi itse päätellä, mihin joukkoon Niinistö ja Henriksson kuuluvat. Tällaisen vastuuttoman lehtikirjoittelun sijaan voisi kuitenkin olla parempi pohtia yhdessä keinoja, joilla auttaisimme Syyrian kansaa sen valtavan inhimillisen hädän keskellä. Ihmisyyden kriisi Syyriassa on saatava loppumaan ja sen lopettamisesta kantaa suuren vastuun myös itänaapurimme Venäjä, jonka toimet Syyriassa ovat olleet erittäin tuomittavia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Onko siinä jotain uutta, että esimerkiksi Vihreillä arkirealismi on hukassa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Näyttäisi pikemminkin siltä, että todellisuus on irrallinen elementti Niinistön ja Henrikssonin elämässä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Suomi on päättänyt kohdentaa vähäiset resurssinsa todella hädänalaisten auttamiseen ja pidän tätä linjausta todella tärkeänä. Meidän on autettava niitä jotka eivät voi itse itseään auttaa, mutta kannustettava omatoimisuuteen niitä, joiden kohtalo on heidän omissa käsissään."

Lohduttavasti sanailtu, mutta ei kuitenkaan riittävästi konkretisoituna. Käytännössä Suomi voi nimittäin tehdä hyvinkin mittavasti näkyvämpää työtä yhä mittavammaksi muuttuvan pakolaiskysymyksen ratkaisemisessa. Esimerkiksi moninkertaistamalla 25:n kansallisen io-järjestön esityksen mukaisesti pakolaiskiintiönsä :

https://www.amnesty.fi/25-jarjestoa-vaatii-suomea-...

ja lisäämällä taloudellista resurssointia kriisialueiden läheisyyteen pystytettävien pakolaisleirien rakentamiseen, ylläpitämiseen ja turvaamiseen sekä niissä asuvien koulutuksellisen tarpeen tyydyttämiseen myös ennaltaehkäisevänä kehitysyhteistyönä. Konfliktialueiden demokraattisen kehityksen edellytyshän on sen asukkaiden omaehtoisuutta tukeva koulutus. Itse ajattelin, että tätä humanitaarista avustusta on Suomella varaa lisätä nykyisestä sanotusti vähäisestä määrästä hyvinkin paljon, esimerkiksi sukupuolistunutta väkivaltaa vähentämällä julkisista menoista irtoaa helposti jopa pari miljardia euroa tällaiseen globaaliin vastuunkantoon :

https://www.amnesty.fi/parin-miljardin-euron-saast...

Niin?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuntuu siltä, että voitte kohta kaikki poliitikot koittaa laskeutua sieltä rinnakkaistodellisuuksistanne kansalaisten todellisuuteen. Hallituksen keskiössä - yeah right. Siellä on milloin mitäkin, minkä arvellaan uppoavan kansaan. Kuten tuossa kuuluisassa visiossa, johon yhtäkkiä Sipilän lausumana Ylen Ykkösaamussa ilmaantui keskiöön eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen. Tämä tapahtuu sen jälkeen kuin kaikkien laskelmien mukaan sitä eriarvoistumiskehitystä on koko hallituskauden kiihdytetty. Vilkaiseppa muuten Kärnä pääministerisi muiden hallituskumppanien kanssa kirjattua visiota kuvineen, siellä ei ole muuten tästä keskeisestä visiosta halaistua sanaa. Ehkä sekin on ollut vaan salaisesti keskiössä tähän asti.

Teot ratkaisevat, eivät sanat. Tehtyä mustaa ei voi selittää valkoiseksi, vaikka te poliitikot näköjään niin luulettekin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset