mikkokarna Lapin puolustaja

Ankara, Berliini, Zürich ja Sarajevo

Serbialaisten tukema separatisti Gavrilo Princip ampui Itävallan miehittämässä bosniassa Itävallan kruununprinssin Frans Ferdinandin 28.6.1914. Näistä Sarajevon laukauksista käynnistynyt tapahtumaketju johti kuukautta myöhemmin ensimmäisen maailmansodan syttymiseen. Eilen turkkilainen 22-vuotias poliisi ampui Venäjän Turkin-suurlähettilään Andrei Karlovin Ankarassa. Ampujan kerrottiin huutaneen "Älkää unohtakaa Aleppoa! Älkää unohtako Syyriaa" ja "Allahu akbar". Näiden tapausten välillä on valitettavasti tiettyä analogiaa, jota ei tässä tilanteessa kannata sivuuttaa.

Ankaran tapahtumien jälkeen oli Berliinin vuoro. Ainakin 12 henkilöä menetti henkensä ja useita kymmeniä loukkaantui rekan ajettua väkijoukkoon joulumarkkinoilla. Tietyt uutislähteet tiesivät tuoreeltaan kertoa, että ISIS olisi ottanut vastuun tästä iskusta, mutta nämä tiedot ovat edelleen vahvistamatta. Lähes samaan aikaan uutiset tiesivät myös kertoa, että kolme ihmistä on loukkaantunut ammuskelussa Zürichissa Sveitsissä. Tämä ammuskelu tapahtui somalialaisten rukoushuoneessa. Teon motiivit ovat epäselvät, mutta se kohdistui muslimeihin.

Eurooppa, Venäjä ja Turkki ovat olleet jo ennestään kiehumispisteessä ja nämä tapahtumat nostavat edelleen lämpöä. Kukaan ei varmastikaan toivo, että tällainen soppa pääsee yli kattilasta. Näissä tilanteissa usein käytetty sanonta on, että pelolle ei saa antaa valtaa. Se pätee edelleenkin. Sillä ei kuitenkaan tarkoiteta, etteikö saisi pelätä terroristeja. Ei. Sillä tarkoitetaan, ettemme saa ryhtyä pelkäämään toinen toistamme päivittäisessä kanssakäymisessämme etnisyyden, ihonvärin tai kielen perusteella. 

Siinä vaiheessa kun ryhdymme lokeroimaan ihmiset tällä perusteella, olemme menettäneet pelin ja antautuneet terroristeille. Olemme luoneet juuri sen vastakkainasettelun, jota he ovat teoillaan hakeneet. Uskonto uskontoa vastaan, etnisiteetti etnisiteettiä vastaan. Valitettavasti koko maailma on täynnä voimia, jotka eivät halua mitään enempää, kuin lietsoa tätä. Suomessakin useat tahot julistavat avoimesti haluavansa vastakkainasettelua ja populismia. Jokaisen, joka haluaa ajatella omilla aivoillaan, kannattaa pohtia millaisia poliittisia tarkoitusperiä näillä tahoilla on. Johtavatko ne lopulta rauhaan ja hyvinvointiin, vai konfliktiin ja pahoinvointiin?

Euroopalla on ollut ja on edelleen vakava ongelma käsissään. Sen nimi on islamistinen terrorismi. Sitä vastaan on taisteltava kovin, mutta samalla myös pehmein ottein. Radikalisoituneet terroristit on otettava kiinni ja tuomittava ilman armoa, mutta radikalisoitumisvaarassa olevat täytyy "syleillä kuoliaaksi". Mitään muuta keinoa ei ole, sillä eri uskontojen ja etnisiteettien vastakkainasettelulla voimme luoda ainoastaan loppumattoman koston ja vihamielisyyden kierteen. Maailmanhistoria on täynnä esimerkkejä siitä, mihin tällainen lopulta johtaa ja niistä on otettava opiksi. Samalla on kuitenkin tunnustettava, että Eurooppa ei ole onnistunut pakolaiskriisin hoitamisessa. Vain noin 30% tänne saapuvista on ollut humanitäärisen suojelun tarpeessa ja esimerkiksi Välimerioperaatio on vain lisännyt ihmissalakuljetusta sekä luonut terroristeille kanavia Eurooppaan saapumiseksi.

Mitä taas tulee Venäjän suurlähettilään poliittiseen murhaan Ankarassa, ovat valtit tällä hetkellä diplomaattien käsissä. Suomen on osaltaan varmistettava, että tämä ei johda Venäjän kiihtyneisiin sotatoimiin Syyriassa siviileitä kohtaan. Sillä ei nimittäin ratkaistaisi yhtään mitään, vaan päinvastoin luotaisiin kierrettä, joka voisi johtaa Sarajevon laukausten kaltaiseen eskalaatioon. 

Sota on ainoastaan politiikan jatkamista toisin keinoin, mutta se on viimesijainen ja huonoin keino. Demokratiaan ja diplomatiaan on uskottava loppuun saakka. Tärkeintä on olla nyt lähtemättä mukaan populistien lietsomaan hämmentämiseen. Jos riittävän moni lähtee, tämä soppa kiehuu varmasti yli ja seuraukset ovat Suomelle sekä Euroopalle erittäin vakavat. On muistettava Urho Kekkosen sanat vuodelta 1939: "Vihan julistus ei kokoa kansaa rakentavaan työhön Isänmaan hyväksi."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Juhani Piri

Eurooppalaisten liika sinisilmäisyys mahdollistaa tämän kaiken. Ei saa antaa pelolle valtaa, mutta ei tarvitse olla täysi typeryskään. Avun voi antaa monella muullakin tavalla kuin nykyisellä ihmisten massasiirroilla euroopan alueelle.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kyllä, olen tästä aivan samaa mieltä. Hädänalaisia on autettava, mutta samalla on hyvä muistaa, että vain noin 30% eurooppaan saapuvista ON humanitäärisen suojelun tarpeessa. Massasiirrot eivät tätä ongelmaa ratkaise. Samoin olisi tärkeää, että ihmissalakuljetukseen ryhdytään lopultakin puuttumaan siihen kuuluvalla vakavuudella. EU:n Välimerioperaatio ei yksinkertaisesti toimi.

Juhani Piri
Juhani Piri

Saa nähdä milloin täällä suomessa alkaa tapahtumaan enemmälti negatiivisia asioita, kun kielteisen päätöksen saaneet kuulevat millainen hotellitasoinen majoitus heitä odottaa jos tekee vakavamman rikoksen. Teolla välttyy välittömältä palautukselta ja saa vielä täyden ylläpidon x vuosiksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ensin: "Kukaan ei varmastikaan toivo, että tällainen soppa pääsee yli kattilasta."

Sitten: "Valitettavasti koko maailma on täynnä voimia, jotka eivät halua mitään enempää, kuin lietsoa tätä."

Oma yhteenvetoni bloggaajan ajatuksista: kukaan ei halua kaaosta, paitsi ne, jotka haluavat sitä. Tottahan se onkin! Jossain on aina joku joka hyötyy, oli kesä tai talvi, yö tai päivä, sota tai rauha.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

En usko, että edes nämä ihmiset haluavat sellaista kaaosta, kuin tästä voi pahimmillaan seurata. Tämän seurauksia ei vain osata tai haluta ajatella loogisesti.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Nuo ihmiset ovat niin aivopestyjä, että he eivät kykene ajattelemaan loogisesti. Poliisi joka murhaa diplomaatin ei voi olla henkisesti hereillä, Saksan tekijästä ei ole edes varmuutta vielä.
Ilmeisen helposti ihmisen mielen voi muovata kauheisiin tekoihin,joita ei voi puolustella mitenkään.

Simo Pietiläinen

Venaja ja Turkki ovat sotineet toisiaan vastaan monta kertaa. Nyt diktaattorit taitavat tarvita toisiaan. Mutta sitten kun eivat enaa tarvitse voi olla tukalat paikat.
Sarajevon laukausten tausta hieman erilainen, vastakkain olivat jo kauan olleet itavalta-Unkari ja Serbia.

Petri Hämäläinen

Rohkea poliitikko kritisoisi EU:n Välimeren operaatiota ja vaatisi muutoksia siihen artikkelissaan, ei vain lukijakommenteissaan.

Nyt poliitikko koplaa Berliinin ja Ankaran tapahtumat ja tekee henkisen spagaatin. Hänen kritiikin keihäänkärki osuu (Ankaran) uhriin eli "siviilejä vastaan hyökkäävään Venäjään".

Säälittävää.

Harri Tuovinen

jenkit /britit sössi irakin miehityksen ja saivat synnytettyä isiksen,,,Venäjä meni syyriaan leikkimään suurvaltaa,hoitivat onglman mahdollisimman raasti,mutta kun alueella on miljoonia ihmisiä ja hekään eivät pysty kaikkia tappamaan niin riittää kun vain 1 promille ryhtyy terroristeiksi niin siitä tulee tuhansia terroristeja.
Tämähän tulee ikävä kyllä olemaan vain alkua olenkin ihmetellyt miksi he eivät ole aikaisemmin iskeneet venäläisiin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Isis oli olemassa jo 1990-luvulla ja pyrki osaksi Al-Qaidaa mutta tämä ei toteutunut. Tutki isiksen syntyhistoriaa ennekuin tulet levittämään sontaa palstoille.

Mika Alanen

"Mitä taas tulee Venäjän suurlähettilään poliittiseen murhaan Ankarassa, ovat valtit tällä hetkellä diplomaattien käsissä. Suomen on osaltaan varmistettava, että tämä ei johda Venäjän kiihtyneisiin sotatoimiin Syyriassa siviileitä kohtaan"

Voisitteko ystävällisesti selventää? En tiennyt, että Venäjän agenda Syyriassa on siviilien tappaminen. Olen elänyt siinä käsityksessä, että kohteena olisivat niin kutsutut " vapaustaistelijat".

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Olen melko varma, että EU ja Eurooppa tulevat kärsimää terrorosmista sillä he hylkäsivät kapinalliset Aleppossa, oikeastaan isommasti vastalauseita esittämättä Venäjän ilmavoimilla tapettaviksi.

Jos Saksa olisi lopettanut maakaasun käytön ja sanonut, että se toinen kaasuputki ei tule kysymykseenkään niin se olisi saanut Venäjän neuvottelu ratkaisua Syyriassa etsimään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Sillä tarkoitetaan, ettemme saa ryhtyä pelkäämään toinen toistamme päivittäisessä kanssakäymisessämme etnisyyden, ihonvärin tai kielen perusteella. "

Valitettavasti yksi hallituspuoluen kyllä parhaansa tekee , että suomaiset rupeisivat pelkäämään eri etnisentausta omaavia ihmisiä. Se on surullista, että myös keskusta ja kokoomus sen sallii, vaikka muuta väittäisi.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Asiallista tekstiä Mikolta.
Mutta pelkoon ei ole aihetta. Ei terrorismin uhrien määrä Euroopan kuolleisuudessa kovin merkittävä ole. Liikennekin tappaa sata kertaa enemmän.
Ylireagoiminen tällaiseen tapaukseen on vaarallista ja siksi täysin tuomittavaa. Julkisuutta teoillaan hakevat niin terroristit kuin yksinäiset hullutkin. Sen antaminen on siksi virhe.
Valitettavasti verisesti kilpailevalta medialta tuskin voi taaskaan malttia odottaa, ei näköjään enää edes omalta Yleltämme. Toivottavasti malttia ja viisautta löytyy sentään johtavilta poliitikoilta Euroopassa ja muuallakin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Siinä vaiheessa kun ryhdymme lokeroimaan ihmiset tällä perusteella, olemme menettäneet pelin ja antautuneet terroristeille. Olemme luoneet juuri sen vastakkainasettelun, jota he ovat teoillaan hakeneet. Uskonto uskontoa vastaan, etnisiteetti etnisiteettiä vastaan.»

Tästä todellakin on kyse. Terroristit ajavat ideologiaansa pyrkimällä yhdistämään fantasioissaan keskeisen identiteettiryhmänsä. Esimerkiksi "kaikki muslimit" on tosi iso ja varteenotettava porukka, jonka voiman kahvaan monet haluavat. Tietenkin vain kourallinen muslimeista kannattaa näitä kahjoja ja sikäli, kun esimerkiksi ISIS on yli 99%:sti tappanut muita muslimeja, sanoma ei ole kovin vakuuttava. Tästä huolimatta tuo sanoma on se, mikä pitää liikettä elossa.

Ongelmana on, että heidän viestiään kuuntelevat hyvin monenlaiset ihmiset. Ne, jotka näkevät elämänsä vähäisten mahdollisuuksien olevan tuon identiteetin puolustamisessa, vastaavat kutsuun. Me muut emme voi siihen juuri vaikuttaa.

Ne muut, hämmentyneet etsikot, heidät todellakin täytyy "syleillä kuoliaaksi", jotta kokisivat elämänsä mahdollisuuksien olevan yhteiskunnassa, ei sen vihollisena.

Venäjän suurlähettilään ampujan tapauksessa on vielä paljon avattavaa. Pukukoodia mestarillisesti noudattanut terroristi on ainutlaatuinen uutuus, jonka sanoma upposi tavallista tehokkaammin. Sanoma oli sama, mihin länsimaat yhtyivät. Aleppoa ei saa unohtaa. Oliko se sitten Allahin nimeen, menee epäoleellisen puolelle.

Petri Hämäläinen

Olisitte varmaan etunenässä olleet "syleilemässä kuoliaaksi" ja "ymmärtämässä" niin Leninin kommunisteja kuin Hitlerin kansallissosialistejakin.

Se ettei eurooppalaisella poliittisella eliitillä ole tarjota vastuunkantoa ja ratkaisumallia radikaalin islamismin osoittamaan uhkaan osoittaa järjen köyhyyttä ja on moralismin aiheuttama umpisolmu.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvä kirjoitus maailman tämänhetkisestä tilanteesta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset