mikkokarna Lapin puolustaja

Kiitokset vihreille takinkäännöstä - mitä tekee Harakka?

  • Vihreiden mieli muuttui perustulokokeilun suhteen.
    Vihreiden mieli muuttui perustulokokeilun suhteen.

26.8.2016 vihreät julkaisi Outi Alanko-Kahiluodon kirjoituksen, jonka mukaan "hallituksen esitys perustulokokeilusta jää torsoksi ja se pettää annetut lupaukset". Kirjoituksessa väitettiin, että perustulokokeilu on tarkoitus tehdä niin surkeaksi, että se epäonnistuu. Kokeilua haukuttiin "rumaksi poliittiseksi peliksi pienituloisten, silpputyöntekijöiden, opiskelijoiden, itsensätyöllistäjien ja muiden kannustinloukuista kärsivien kustannuksella". 

Vihreiden lausunnosta käytiin kovaa poliittista keskustelua ja minä, sekä moni muu, poliitikko tyrmäsi heidän väitteensä absurdeina ja populistisina. Tämän jälkeen asiantuntijat, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo etunenässä, totesivat, että kyseessä on hyvä kokeilu ja merkittävä saavutus hallitukselta. 

Nyt on historiallisen perustulokokeilun ensimmäinen päivä ja tänään vihreät ovat Ville Niinistön suulla julistaneet, että "perustulokokeilu on tilaisuus viedä perustuloa eteenpäin". Olen erittäin tyytyväinen, että vihreidenkin populistinen linja taipuu, kun asiantuntijat ja hyviä uudistuksia ajavat päättäjät jaksavat heitä riittävästi ojentaa. Toivottavasti vihreät ottavat tästä episodista opiksi ja alkavat rakentaa kestävämpää oppositiopolitiikkaa. Toivossa on hyvä elää.

Suuri kysymys kuitenkin kuuluu, mitä kansanedustaja ja SDP:n puheenjohtajakandidaatti Timo Harakka perustulokokeilusta tällä hetkellä tuumii? Onko kyseessä edelleen "Putte Possun syntymäpäivät ilman Putte Possua" ja "liian pieni nollatutkimus" sekä "tieteentekijöiden pelleily", vai onko Harakankin takki mahdollisesti kääntynyt? Saattaapa olla, että kysäisen asiasta tänään twitterissä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vahingonilo - tuo iloista parhain. ;-)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä
Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

bloggaaja Kärnä, harrastaa vilpittömäksi kiitokseksi verhoiltua kettuilua.. ;-)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #5

Sehän on vain normimeininkiä nykyisenä aikana, jolloin poliittinen vastustaja ymmärretään tarkoitushakuisesti ikävimmällä mahdollisella tavalla. Eihän se voi olla opposition yksinoikeus...

Vihreätkin ovat olleet monessa hallituksessa mukana ja pääsääntöisesti kannattavat ymmärtääkseni perustuloa. Sikäli kannattaisi yrittää tarjota hallitukselle tukea, kun lopultakin on hallitus, joka edes yrittää ajaa asiaa eteenpäin.

Näyttää siltä, että Sipilä kuittaa YLE-kohun aiheuttaman huonon maineen maailmalla monin kerroin hyvänä maineena perustulokokeilusta. Hyvä Suomi!

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Katsotaan parin vuoden kuluttua kuin on käynyt. Ja kaivetaan sitten vaikkapa Kärnän tämän hetkiset kannanotot esille. Toivottavasti kepu kumppaneineen ole syöttänyt kansalle kallista puuta heinää.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

""perustulokokeilu on tilaisuus viedä perustuloa eteenpäin"."

Miten jatkossa siis, miten hallitus kehittää perustuloa tulevaisuudessa, onko jatkoa tiedossa vai jääkö tämä tynkäkokeeksi, hyvin suppealla ihmismäärällä?

Käyttäjän Marja-TerttuPeltovuoma kuva
Marja-Terttu Peltovuoma

http://yle.fi/…/vaalikone_valtaosa…/7859678

Kuka tässä nyt harrastaa populismia . Jos yksi Vihreä on ollut erimieltä , se ei tarkoita että kaikki Vihreät. Yli 90%:ttia v. 1915 Vihreistä on kannattanut perustulopalkkaa. Keskustapuolueesta löytyy myös perustulopalkan vastustajia, ovatko he takinkääntäjiä vai mitä :) Oli ihan pakko kysyy ?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kun silloisen vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Outi Alanko-Kahiluodon kritiikki julkaistaan puolueen sivuilla, niin kyseessä on puolueen kritiikki. Tässä ei ole ollut kyse vihreiden suhtautumisesta perustuloon, vaan vihreiden suhtautumisesta hallituksen toteuttamaan perustulokokeiluun. Sen osalta on tapahtunut täysin selkeä takinkääntö. Linkit Alanko-Kahiluodon, Ville Niinistön ja Heikki Hiilamon kirjoituksiin löytyvät tuosta ylhäältä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun vihreät oli kepu,kok kanssa keksimässä perustuloa ,niin kerroppa rehellisesti mitä oli sen takana?

EU jo-92 sovittu Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen,verovaroista.

Kuuluko perustuloon myös Kelan muut tuet päälle? Esim. lapsilisät,kotihoidontuet,elatusmaksut ym?

Vai vähennetäänkö ne pois kuten peruspäiväraha/toimeentulotuesta,tulona pois-94 lain mukaan?

Peruspäiväraha -16 702,62e/kk-20% vero

Perustulo 560e/kk-17

Ja mitenkähän se työtön tuosta hyötyikään ?

Kela-17
Perustulo otetaan huomioon tulona. Jos kokeiluun osallistuva kieltäytyy hänelle tarjotusta työstä tai kuntouttavasta työtoiminnasta, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa.

Yrityksille ja yleishyödyllisille säätiöille työntekijöitä 560e/kk palkalla.Verovaroista.

Samat ehdot kuin toimeentulotuessa on myös perusturvassa.

JK. Vihreäthän oli Vanhasen II-hallituksessa sopimassa työttömien tukien leikkauksista 20%-40% jos kieltäytyy ilmaistyöstä.

Ja mitenkä sdp ,Harakka vastaisi tuohon ? SDP 36-164 muut puolueet 6 porvaripuolueen enemmistöllä.

Kepu pettää aina.

Käyttäjän Marja-TerttuPeltovuoma kuva
Marja-Terttu Peltovuoma

Vihreät ovat nähneet perus­tu­lo­ko­kei­lussa jopa sala­liit­to­te­o­rian: hallitus haluaa kokeilun epäonnistuvan, jotta vihreille tärkeää uudistusta ei jatkossa ehdotettaisi.

Vehviläisen mielestä ajatus on tuulesta temmattu. Myös keskusta on puhunut perustulosta pitkään.

– Tuskin perustuloa olisi kirjoitettu halli­tu­soh­jel­maan, jos asian ei haluttaisi etenevän.

Tukea tulee myös asian­tun­ti­joilta. Ajatushautomo Tänkin toimi­tus­joh­taja Markus Kanerva kuvailee Helsingin Sanomissa (27.8.) perus­tu­lo­ko­keilua uraa­uur­ta­vaksi – sen puutteista huolimatta.

– Suomessa ei ole ymmärretty, kuinka edis­tyk­sel­lisiä tässä maailman silmissä ollaan. Tämä on käsit­tä­mät­tömän kovaa maabrändäystä, hän hehkuttaa....Siis kuka perustulokokeilua on ensimmaisenä ehdottanut : Vihreät. Mites tää juttu nyt muuttui negatiiviseksi Vihreitä kohtaan ?

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Kaikille maksettava perustulo:suuri edistysaskel kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Mutta mitä järkevää tutkimustietoa saadaan perustulokokeilusta,joka ei takaa perustoimeentuloa?

Pekka Pylkkönen

Se takaa perustoimeentulon juuri niissä tilanteissa joissa tällä hetkellä heikoimmassa asemassa olevat kaatuvat, eli sosiaaliturvajärjestelmän katvekohdissa. Jos verkon läpi sattuu tippumaan, Suomessakin voi olla köyhä. Perustulo mahdollistaa kuitenkin sapuskan ja luun välttämättömän hankinnan kaikissa tilanteissa. Esimerkiksi vuokrat ja muut ehtii sopia kunhan saa asiansa järjestykseen.

Sosiaaliturva on Suomessa korkea mutta välillä joku tippuu järjestelmästä läpi.

Itse perustulon logiikasta voidaan testata se päähypoteesi, eli että ihmiset työllistyvät paremmin kun sosiaaliturva ei leikkaannu niin nopeasti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Se takaa perustoimeentulon juuri niissä tilanteissa joissa tällä hetkellä heikoimmassa asemassa

Niinkö tekee? Ajattelitko että 560e/kk pärjää ilman toimeentulotuen tukia?
Vuokra,sähkö,asumistuki,lapsille toimeentulotuki,terveyspalvelumaksut.

Ei taida pärjätä kun eiperuspäivärahallakaan n.710e/kk pärjää ilman toimeentulotukea.Verovaroista omaa sosiaaliturvaa työttömyyden aikana.

Tais porvaripuoluee viilata veronmaksajia linssiin ja tehdä "halpuutettua" työvoimaa yrityksille?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #15

JK. Ja miksi on kansan sosiaaliturvan välistä putojia yhä enemmän ?

Siksi kun köyhimpien tukien ehtoja on tiukennettu -94 lähtien.

Poistettu toimeentulotukea saavien tuesta pois kelan muut tuet.Ahon hallitus -94
Tuo laki on yhä voimassa. Kaikki toimeentulotuen normin ylittävä lasketaan tuloksi ja vähennetään edm.tuesta. Asumistuki,peruspäiväraha,lapsilisät,lapsiperheen muut tuet,elatusmaksut esim.
Lähde:
Stvm/HE-94 Kepu,kok,rkp,krst.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Aika ns. luovaa lähteiden käyttöä tuo satu takinkäännöstä vaatii. Olisikohan esim. kannattanut rehellisesti linkata suoraan Ville Niinistön blogiin, josta lehdet ovat uutisiinsa pätkänsä valinneet. Sieltä löytyy kyllä se tunnettu vihreä kritiikki hallituksen perustulokokeilua kohtaan: "Vihreät toivoo todella, että perustulokokeilu onnistuu - sen toteuttamistavan puutteista huolimatta. Kokeiluun osallistuvien määrä on melko pieni ja keskittynyt pitkään työttömänä olleisiin: hyvä olisi laajentaa kokeilua edelleen esimerkiksi pätkätyöläisiin, freelancereihin ja pienyrittäjiin. Joiltakin hallituspuolueilta on luotto perustulokokeiluun uupunut jo ennen kuin kokeilu on alkanut."

Kärnän tekemä yhden näkökulman tulkinta Hiilamon pitkästä ja perusteellisesta tekstistä on myös tarkkaan valikoitu puolustamaan ennalta valittua blogin ideaa.

Aina ei kannattaisi olettaa, että lukijat eivät viitsi tarkistaa väitteitäsi. Paras alkaa jo olettaa päinvastaista, kun olet jo niin monesti jäänyt kiinni valheista ja vääntelyistä.

Vihreiden tuoreet perustulo-esiintulot kannattaa ehkä nähdä myös keinona saada taas se vihreä perustulomalli, puolueen politiikan tärkeä kulmakivi, näkyviin kun kerran aihe on päivän uutisissa, ei siinä välttämättä sen maagisempaa tai takinkääntöä ole. Yksinkertaisin selitys on yleensä paras.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Perustulon tilalle olisi riittänyt toimeentulotuen ehtojen muuttaminen.
Maksettu kuten muillekkin Kelan muut tuet .Kuten ennen -94 leikkausta tehtiin.

Muut saa nuo tuet tulojensa päälle "ilmaiseksi" ilman työvelvoitetta.

Sosiaaliturva köyhimmälle,tulottomalle ? Vai sosiaaliturva tuloja saaville?
Yhdenvertaisuuslaki?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mikko Kärnä, olen viime päivinä saanut muutamia kyselyjä liittyen mm liikenteen yhtiöittämiseen ja valittuun linjaan. Olen ohjannut ne tänne, sillä ehdotuksen tehnyt ministeri ja puolueen asettama linja tulee keskustasta, toivottavasti jaksat vastata kyselyihin puolueenne valitsemasta linjasta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Otetaanpa Kepun paljon mainostama 300e/kk työttömille jota Tiilikainen hehkutti oppositiosta

Asiantuntijalausunto 11.10-16
Stvm

On puhuttu paljon työttömän 300e lisäansioista ja siitä miten se ei vaikuta jo olemassa oleviin
tukiin? Vai vaikuttaako?
Jos ihminen saa ennen lisäansioita toimeentulotukea joka kuukausi 200e pysyvästi ja lähtee
tekemään 300 eurolla töitä per/kk niin kaupungilta tuleva toimeentulotuki leikkautuu ensiksi 200
eurolla ja hyöty olisi siis 100 euroa ja näin ollen kyseinen kunta hyötyy 200 euroa tilanteesta.

-Tällä tarkoitan sitä että ne jotka ovat lähempänä työelämää (esimerkiksi ansiosidonnaisella...) ja
eivät saa toimeentulotukea niin ne hyötyvät 300 euron lisätienestit täysimääräisenä.
Eli jos kärjistetään niin ”parempi” osaiset työttömät hyötyvät ja ”huonompi” osaiset työttömät eivät
hyödy?
-Tämäkö on ollut lain tarkoitus?

Köyhin tuloton hävisi ja käytettiin hyväksi tuossakin .
Kepu pettää aina.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Olisi joskus mielenkiintoista kuulla miten tätä suomen asioita oikein pitäisi hoitaa, kun kaikki muuta paitsi vasemmisto on pilannut Suomen?

Joskus joku tolkku pitäisi olla vanhojenkin asioiden kaivamisessa, eivät ne mitään kehitä.

Pitääpä ihmetellä, että esin viime hallituskauden demareiden onnettomista töppäyksistä ei millään löydy tietoa :)

Jälkiviisaus on sitten tietysti se paras viisaus.

Mulle kelpaa jokainen puolue hallitukseen väristä riippumatta, kunhan jotain yrittävät, se haukkuminen ja vanhojen kaivelu ei mitään auta.

Kohta sitten maailma varmaan pelastuu kun kansa äänestää demarit, vasemmistoliiton ja vihreät ylivoimaiseen vaalivoittoon, eihän muuta mahdollisuutta ole, kun tämä hallitus on kerran niin huono.

Sitä odotellessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

No vaikka niin kuin vasemmisto kepu,krst,MSP (Ps) sdp hoiti Kekkosen aikana.
Sosiaaliturvaa ,lapsilisiä ,eläkkeitä nostettiin tasapuolisesti ,yhdenvertaisesti kaikille.
Ei eroteltu työttömiä ,ei leikattu työttömiltä muita kelan tukia poismitä muut saa.Eikä vain työttömiltä vaadita työntekoa kun nostaa kelasta tukeansa omista verovaroista.

SDP/vas -12 Kataisen hallitus,nosti Köyhimpien tukia ensimmäisen kerran porvarien -94 leikkausten jälkeen ,perusturvaa,toimeentulotukea,asumistukea. Tulottomille,köyhille.

Toimeentulotuki pysyi samana 20vuotta 419,11e/kk myös markoista laskettuna.
Oliko hinnat ja Alv noussut -94-11 aikana?

(toimeentulotuen normi laskettu -94 elinkustannusten/hintojen mukaan riittävän elantoon)

Toimeentulotuesta on leikattu -94-17 yhä lapsilisät,elatusmaksut,kotihoidontuet,lapsiperheen muut tuet
Otetaan tulona huomioon ja vähennetään ne edm. tuesta.

esim.5 000e/kk tienaava saa nuo kaikki lapsiperheen tuet 12xvuodessa,17v/per lapsi,tulojensa päälle.
Porvareiden tulkinta perustuslain/yhdenvertaisuuslaista.

JK.Kun Ahon hallitus "nosti" toimeentulotuen lasten "lapsilisiä" (lapsen tuki elantoon)
lisäsi ne lakiin että se "nosto" ja lapsilisä ym.otetaan tulona huomioon toimeentulotuessa ja vähennetään tuesta.
Porvarit "antoi"köyhimmille, kun samalla toinenkäsi oli syvällä sen köyhän taskulla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #20

JK.
SavonSanomat laski -11 kun paljastui köyhimmät ei saa lapsilisä
että valtio on säästänyt vuodessa 150 milj.
-94-16 22vuotta= 3,3 mrd ja vain lapsilisistä.
Lähde:
Sav.san.-11/US-16

esim.työtön,toimeentulotukea saava yksinhuoltaja saa kk:
Aikuinen 481e.Lapsi -0-17v n.270e-360e. Takuueläkkeen verran 2:le kk elantoon.Hinnat ja Alv samat kuin tuloja saavillakin.

Miksi meillä on köyhiä lapsiperheitä? Siksi kun ne ei saa lapsiperheen tukia,lapsilisiä lapsen elantoa varten.Kansan sosiaaliturvasta.Jonka loi aikoinaan
Kekkosen ajan vasemmisto .
Multa-kepu,sdp,MSP,komm.Krst.
Porvareita oli tuolloin vain rkp ja kok.

Vihreätkö? Eiköhän ne porvareina aja samaa kuin Vanhasen porvarihallituksessakin,porvareina.
Vaalien alla leikitään oppositiossa niin vasemmistoa,kuten PS teki oppositiossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset