mikkokarna Lapin puolustaja

Vastine Daniel Sazonoville

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov arvostelee uusimmassa blogissaan kovin sanoin kokoomusnuorten kuntavaalipamflettiin kohdistamaani kritiikkiä. 

Toisin kuin Sazonov tulkitsee, olen lukenut kokoomusnuorten pamfletin kokonaisuutena. Sen ensimmäisessä luvussa todetaan, että vaatimus yhdenvertaisista peruspalveluista asuinpaikasta riippumatta on paperilla kaunis, mutta käytännössä järjetön. Kolmannen luvun mukaan oikeastaan kaiken voisi kunnissa ulkoistaa. Kolmannessatoista luvussa taas vaaditaan ”maakuntien kehitysavun” eli valtionosuusjärjestelmän lopettamista. Sazonovin mielestä tämä on ilmeisesti sellainen ”remontti”, jota suomalainen kuntakenttä kaipaa? Itse voin entisenä kunnanjohtajana todeta, että ei ole.

Sazonov toteaa kirjoituksessaan, että valtionosuuksien tasausjärjestelmä olisi ”suora tulonsiirto kaupunkiseuduilta haja-asutusalueille”. Samalla hän kuitenkin unohtaa, että tästä tasauksesta huolimatta suurin valtionosuuksien saaja on Uusimaa 1,1 miljardin euron potilla. Asiasta keskusteltaessa on myös hyvä muistaa, että esimerkiksi uudellamaalla kunnalliset tuloveroprosentit ovat huomattavasti alhaisemmat kuin vaikkapa Lapissa. Helsingissä se on 18,5%, kun taas esimerkiksi Enontekiöllä 21,25%. Tätäkin taustaa vasten on ihmeellistä väittää, etteivätkö ihmiset asuisi juuri siellä missä asuvat omilla rahoillaan. Palveluiden järjestäminen kun tulee lähtökohtaisesti kalliimmaksi asukasta kohden seuduilla, jotka ovat harvaan asuttuja. Se taas tarkoittaa korkeampia veroja.

Jos kokoomusnuoret kaipaavat lisää rahaa kaupunkien kehittämiseen, on sitä löydettävissä helposti veroprosentteja korottamalla. Ymmärrän kyllä etteivät tällaiset päätökset ole miellyttäviä. Helpompaa on virheellisesti esittää kaupunkiseudut muuta Suomea taloudellisesti elättävinä, vaikka tärkeintä olisi nähdä asioiden suuri kuva. Suomi on yksi kokonaisuus, jonka eri alueet hyötyvät toisistaan. En koskaan lakkaa ihmettelemästä, miksi etenkään pääkaupunkiseudulla ei usein nähdä muun maan arvoa, eikä niitä valtavia toimeentulon ja elämisen edellytyksiä, joita muun maan olemassaolo metropolialueelle tarjoaa. Me näemme maakunnissa Suomen metropolialueen arvon. Miksi te ette näe meidän arvoamme?

Olen hyvin tyytyväinen, että Sazonov myöntää avoimesti kirjoituksessaan kokoomusnuorten kannan. Heidän mielestään valtionosuusjärjestelmää on ”kohtuullistettava”, mitä tämä nyt sitten tarkoittaakin. Pamfletin yhdelle kirjoittajista se tarkoittaa koko järjestelmän lopettamista, Sazonoville kai jotakin muuta. Kokoomusnuoret onkin haastettava aktiivisesti vaalikentillä tästä teemasta. Järjestelmän romuttamisen seuraukset olisivat nimittäin kohtalokkaat.

Vaikka Suomessa on lainsäädännöllisesti taattu yhdenvertaiset peruspalvelut koko maassa, ovat ne tosiasiallisesti kaukana yhdenvertaisesta. Pohjoisessa synnytysmatkat ovat satoja kilometrejä ja lapset joutuvat usein istumaan tunteja koulutakseissa matkalla koulutukseen. Jos valtionosuusjärjestelmä lakkautettaisiin tai siihen tehtäisiin suuria muutoksia, tarkoittaisi se väistämättä monelle pakkomuuttoa muualle. Kuinka moni haluaa asua tai tehdä työtä seudulla, jos lapselle ei ole tarjolla koulutusta tai perheelle terveyspalveluita? Valtionosuusjärjestelmä on ainoa malli, joka mahdollistaa nämä edes kohtuullisen matkan päässä asuinpaikasta. Lappilaiselle tuo kohtuullinen saattaa olla satojakin kilometrejä, helsinkiläiselle se mitataan muutamissa. Kokoomusnuorten olisi myös hyvä pohtia, miten ihmisten työpaikat tai Suomen luonnonvarat saataisiin muuttamaan heidän mukanaan kaupunkeihin? Tähän ei tietääkseni ole tähän mennessä löydetty ratkaisua.

Lopuksi Sazonov uhriutuu ja syyttää minua ”ad hominem” –argumentoinnista. Tällaisella argumentoinnilla viitataan joihinkin keskustelukumppanin piirteisiin, joilla ei ole merkitystä keskusteltavan aiheen kannalta. Mihinkään tällaiseen en ole syyllistynyt ja mikäli syyllistyisin, pyytäisin sitä myös anteeksi. Sazonov itse sen sijaan tykittää tällä tyylillä läpi koko bloginsa. Annan sen kuitenkin anteeksi, sillä joskus voi kiehahtaa. Uskoakseni kokoomusnuorten pomo onkin saanut pohjoisilta kokoomuksen piireiltä kohtalaisen jäätävää palautetta, sillä tällaisilla vaaliaseilla on varsin vaikeaa syöksyä vaalikentille puolustamaan kokoomuksen menestystä vaikkapa Inarissa. 

Mitä taas tulee lopussa mainittuun keskustelutilaisuuteen, niin tulen mielelläni kutsuttuna paikalle haluamaanne tilaisuuteen. Kuntavaalikampanjoinnin yhteydessä sellaisen luulisi järjestyvän. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sazonovin ja kenties myös kokoomusnuorten (en ole lukenut pamflettia) "kohtuullistaminen" tarkoittanee valtiollistenkin verorahojen syytämistä pääkaupunkiseudulla Pisara-radan kaltaisiin turhakkeisiin. Näin voisi tästä blogista päätellä.
http://danielsazonov.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2300...

Eli ei ole järkeä siinäkään.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Jaakko Häkkinen

Hyviä pointteja. Pitääpä perehtyä kyseiseen pamflettiin. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset