Miten vegaani lannoittaa?

Lannoittamisen tarkoitus on palauttaa maaperään ne ravinteet, jotka poistuvat sieltä kasvien kasvamisen ja sadonkorjuun myötä. Jos maaperässä ei ole riittävästi ja oikeassa suhteessa ravinteita, eivät kasvitkaan kasva. Lannoitteet sisältävät yleensä ennen kaikkea typpeä, fosforia ja kaliumia, jotka ovat kasvien pääravinteita. Näitä ravinteita saadaan pelloille tehokkaasti levittämällä niille lietelantaa, jota syntyy karjatalouden sivutuotteena. 

Lannoittamiseen käytetään myös mineraalilannoiteita, mutta näissä on ongelmansa. Fosfori on uusiutumaton luonnonvara, joka louhitaan maaperästä. Fosforin hinta taas on jatkuvassa nousussa, koska maailman fosforivarat ovat ehtymässä. Hurjimmissa arvioissa sen arvellaan loppuvan jo seuraavan 50 vuoden sisällä.  Suomessa fosforia voitaisiin louhia esimerkiksi Soklista, mutta nykyisellä teknologialla tässä olisi omat vakavat ongelmansa ympäristön kannalta.

Ravinteiden kierrätys on tärkeä osa kiertotaloutta. Karkeasti ilmaisten voidaankin sanoa, että paska on arvokasta. Sen ravinteet ja orgaaninen aines tekevät siitä arvokkaan maanparannusaineen. Karjatalouden tuottaman lannan hyödyntäminen on yksinkertaista, mutta ihmisten tuottama jäte, eli yhdyskuntaliete, on ongelmallisempaa. Sen hyödyntäminen suoraan on mahdotonta tartuntatautiriskien takia. Yhdyskuntaliete sisältää myös huomattavan määrän hormoni-, kemikaali- ja lääkejäämiä, joiden kukaan ei varmasti toivo päätyvän omalle lautaselleen.

Eläintuotannon kieltämisen puolesta kampanjoivat taistelevat myös samalla kiertotaloutta vastaan. Suuri kysymys siis kuuluukin, miten vegaani lannoittaa? Kaivetaanko mineraalivarannot nopeasti irti maaperästä? Entä mitä tehdään, kun ne loppuvat? Ihmisen jätösten hyödyntäminen voi ratkaista osan ongelmasta, mutta kestävän mallin löytäminen tätä kautta on hyvin haastavaa. Olisiko kaikkien aika myöntää rehellisesti, että myös karjataloutta tarvitaan osana kestävää ruoantuotantoa?

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu