Pari sanaa kaivoksista

Kaivosyhtiö Terrafamen saatua uuden vähemmistöomistajan Trafigurasta, on keskustelu kaivoksista jälleen kiihtynyt. Trafiguran historia huolestuttaa monia. Väärinkäytökset ovat tapahtuneet yhtiön alkuaikoina ja ne on kaikki luonnollisesti selvitettävä. Yhtiön osalta on kuitenkin hyvä huomioida, että se ei osallistu Terrafamen operatiiviseen toimintaan millään tavalla. Valtion enemmistöomistus yhtiössä varmistaa, että kaivostoiminta toteutetaan vastuullisesti.

Tilannetta Terrafamen kaivoksella on haastavaa hahmottaa, ellei ole itse käynyt paikan päällä. Kyseessä on valtaisa operaatio, jota ei yksinkertaisesti vain voida keskeyttää. Bioliuotusprosessit jatkuvat ja on kaikkien etu, että kaivosta pyritään kehittämään nyt yhdessä sijoittajien kanssa. Talvivaaran perustaminen oli aikanaan virhe. Kaivos perustettiin kokeellisen tekniikan varaan ja rakentamisessa iski vauhtisokeus. Monessa asiassa epäonnistuttiin, mutta tämä virhe on nyt käännettävä voitoksi. On tärkeää, että veronmaksajien rahoitus yhtiölle voidaan nyt lopettaa ja yhtä tärkeää on myös huolehtia ympäristöstä. Terrafame on tärkeä työllistäjä Kainuussa ja tällaisena aikana on tärkeää huolehtia ihmisten työpaikoista. Sopimus Trafiguran kanssa auttaa näissä tavoitteissa.

Terrafamen kaivoksesta keskusteltaessa minulta on usein kysytty omaa kantaani kaivoksiin. Mielestäni on epä-älyllistä ilmoittaa, että joko kannattaa tai vastustaa kaivoksia, sillä jokainen kaivos on tapauskohtainen kokonaisuus. Kaikkien kaivosten vastustaminen itsessään on hyvin erikoista, mikäli vastustaja kuitenkin käyttää tuotteita, joiden valmistaminen on mahdotonta ilman kaivostoimintaa. Lähes koko hyvinvointiyhteiskuntamme perustuu maametalleihin, joita ihmiskunta on louhinut maasta tuhansia vuosia. Meillä ei olisi autoja, lentokoneita, asuntoja, matkapuhelimia, tietokoneita tai mitään muutakaan kehittynyttä teknologiaa, ellei meillä olisi kaivostoimintaa. Siksi kaivoksiin kannattaa aina ottaa tapauskohtainen kanta.

Lapissa on tällä hetkellä vireillä useita hankkeita, jotka aiheuttavat runsaasti keskustelua. Keskustelu on tärkeää ja hyvin toimiva kaivos vaatii itselleen sosiaalisen toimiluvan ympäröivältä yhteisöltä. Olen jo aiemmin ilmoittanut, että en kannata esimerkiksi Soklin kaivosta Savukoskella, koska se vaarantaisi alueen muut elinkeinot sekä pyrkimyksen palauttaa lohi Kemi-Ounasjoen vesistöalueelle. Vastaavasti olen myös huolestunut Hannukaisen kaivoksesta ja sen vaikutuksista matkailuelinkeinoon Kolarissa. Kaivos näyttää nousevan isoksi kuntavaaliteemaksi alueella ja niin pitääkin. Kansanedustajat kun eivät päätä kaivosten perustamisista, vaan päätäntävalta on kaavoituksen kautta kunnilla. Toivottavasti Kolarissa löydetään sinne parhaiten soveltuva ratkaisu. Selvää kuitenkin on, että matkailun hyvää kehitystä alueella ei kannata vaarantaa kaivoksella, mikäli sitä ei kyetä sovittamaan yhteen muiden elinkeinojen ja intressien kanssa. 

Jos nämä hankkeet aiheuttavat minussa huolta, niin vastaavasti olen iloinen Suhangon ja Rompaksen hankkeista. Uskoakseni ne voidaan toteuttaa ympäristöä kunnioittaen ja muiden elinkeinojen intressit huomioiden. Niidenkin suhteen päätäntävalta on kuitenkin kunnilla. Oli kaivoksista siis mitä mieltä tahansa, ovat ne yksi hyvä syy muiden lisäksi lähteä mukaan kuntavaaleihin ja kuntapäättäjäksi. Parhaat päätökset tehdään lähellä niitä ihmisiä, jotka päätösten vaikutuspiirissä asuvat.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu