Kuluttajan harhaanjohtamisen sietämätön keveys

MTK Etelä-Pohjanmaa julkaisi eilen Facebook-sivuillaan päivityksen, jossa oli kuva kahdesta paketista Saarioisten kultakinkkua. Pakkaukset ovat täysin identtiset, mutta toisessa on joutsenlippu ja toisessa ei.   Ongelma ei ole pelkästään Saarioisten, vaan vastaavaa on esiintynyt myös muiden valmistajien lihatuotteissa. Tässä vaiheessa on todettava, että Saarioinen toimii täysin nykyisten sääntöjen mukaisesti ja se ilmoittaa lihan alkuperänkin avoimesti. 

Joku voi tietysti todeta, että kuluttaja voi aina tarkastaa ostamansa tuotteen alkuperän erikseen, mutta mielestäni tämä ei ole kestävä peruste puolustella tällaista toimintaa. Kun kuluttaja on kerran ostanut tuotetta, jonka on tarkastanut kotimaisesta raaka-aineesta valmistetuksi, odottaa hän saavansa kotimaista joka kerta ostaessaan vastaavan tuotteen kaupasta. Nyt näin ei kuitenkaan käytännössä ole.

Terveellisestä ja vastuullisesti tuotetusta ruoasta kiinnostuneen kuluttajan näkökulmasta on varsin oleellista, onko hänen ostamansa kinkun alkuperämaa Suomi tai vaikkapa Puola. Valmistajat tiedostavat tämän varsin hyvin ja tämän vuoksi kuluttajia on myös pyritty harhauttamaan. Vastuullista tämä ei ole, vaikka se lain puitteissa tapahtuisikin. Erityisen tökerö tapaus sattui viime kesänä, kun Lidl kaupitteli uusiseelantilaista lammasta kotimaisena.

Kaikkien näiden tapausten johdosta laadimme edustajakollegoiden Pertti Hakasen ja Eerikki Viljasen kanssa toimenpidealoitteen elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen selkiyttämiseksi. Lopulta kaikkiaan 108 kansanedustajaa allekirjoitti sen. Aloitteemme johti toissa viikolla toimenpiteisiin, kun maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen ilmoitti ministeriön antavan ensi kesänä asetuksen, jossa tullaan vaatimaan lihajalosteilta selkeämpiä alkuperämerkintöjä. Olisi ehkäpä hyvä pohtia, että samaa tuotetta eri maasta tulevista lihaeristä ei saisi myydä kuluttajalle samana? Alkuperämerkintöjä voisi myös edellyttää pakkausten etupuolelle. Vastuunsa on myös "Hyvää Suomesta" -merkkiä hallinnoivalla Ruokatieto ry:llä, joka voisi itse tarkentaa myöntämänsä merkin kriteereitä.

Alkuperämerkintöjen selkiyttäminen lisää suomalaisten tuotteiden menekkiä ja luo ulkomaista lihaa käyttäville yritykselle painetta siirtyä käyttämään kotimaisia raaka-aineita. Kiitoksia on annettava myös kotimaisille lihataloille, jotka suhtautuivat asiaan varsin positiivisesti. On yhteinen asia, että kotimaiset raaka-aineet saavat niille kuuluvan arvostuksen. Tästä syystä toivonkin, että myös Saarioinen pohtii jo ennen kesää kultakinkun markkinointistrategiansa uudelleen. Jokaisen kuluttajan on myös hyvä muistaa, että markkinataloudessa me olemme kuninkaita ja meillä on oikeus vaatia tietoa.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu