mikkokarna Lapin puolustaja

Brassilihaskandaalin tuotteita myynnissä myös Suomessa - vetoomus kuluttajille

  • Perdix on skandaalissa ryvettyneen BRF:n brändi
    Perdix on skandaalissa ryvettyneen BRF:n brändi
  • Perdixin broileria oli vielä sunnuntaina ostettavissa Metrotukusta
    Perdixin broileria oli vielä sunnuntaina ostettavissa Metrotukusta

Maailmaa viime päivinä kohahduttanut brasilialaislihaskandaali osoittaa, että lihan alkuperällämaalla on väliä. Kahta suurta lihantuottajaa, BRF:ää ja JBS:ää, sekä useita pienempiä tuottajia epäillään lahjonnasta. Nämä yritykset ovat jo useita vuosia lahjoneet viranomaisia, jotta nämä katsoisivat läpi sormien mädäntyneen ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaiden markkinoille.

Suomen viranomaiset ovat ryhtyneet oikeisiin toimenpiteisiin ja parhaillaan selvitetään, miten ja missä laajuudessa brasilialaista lihaa on päätynyt Suomen markkinoille. Elintarvikeviranomaisemme ovat lähtökohtaisesti luottaneet tuontiyritysten antamiin todistuksiin, joista useat saattavat olla väärennöksiä. Brasilia on yksi maailman korruptoituneimmista maista ja skandaali osoittaa, että tällaisten maiden viranomaisten antamilla todistuksilla ei välttämättä ole mitään arvoa. Muuten markkinoille tuotuja tuotteita on valvottu pistokokein.

On selvää, että skandaalissa ryvettyneiden yritysten tuotteita on tuotu myös Suomeen. BRF:n Perdix -brändättyä broileria oli vielä sunnuntaina ostettavissa esimerkiksi Metrotukusta. Toivon mukaan viranomaiset käyvät nämä erät läpi nopeasti ja erityisen tarkkaan. Pidän myös perusteltuna harkita tuontikiellon määräämistä brasilialaiselle lihalle. Jos kyseessä todella on näin systemaattinen toiminta kuin näyttää, emme voi suhtautua kyseisen maan tuotteisiin muutoin kuin varauksella. Sama koskee myös muita Etelä-Amerikan maita, kuten vaikkapa Argentiinaa, josta tuotua pihvilihaa päätyy myös suomalaisten lautasille.

Ravintoloilla ei nykyisellään ole mitään velvoitetta ilmoittaa asiakkailleen käyttämänsä raaka-aineen alkuperää? Olisiko tähän nyt tämän myötä aika saada muutos? Vastuulliset kuluttajat haluavat tietää, missä ja millaisin menetelmin heidän syömänsä ruoka on tuotettu. Mädän ja mahdollisesti salmonellaa sisältävän ruoan myyminen asiakkaille on törkeyden huippu, mutta useista maista tuodut elintarvikkeet sisältävät myös paljon jäämiä torjunta-aineista, antibiooteista ja kasvuhormoneista. Tällaisia aineita ei varmaan kukaan halua vapaaehtoisesti elimistöönsä. En usko tähän edes edustajakollega Juhana Vartiaisen osalta, vaikka hän vielä tänään kritisoi twitterissä muutosta eduskunnan lounasravintolan merkintäkäytänteissä. Nykyisellään kuluttajille kerrotaan kyseisessä ravintolassa suoraan, milloin he syövät kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa ja milloin eivät. Vartiaisen mielestä tämä on protektionismia. Minusta se on maalaisjärkeä.

Ennen mahdollisia lakimuutoksia valta ja vastuu on meillä kuluttajilla. Esitänkin siis jokaiselle vetoomuksen: kun menette seuraavan kerran ravintolaan, kysykää mistä syömänne ruoka tulee? Jos ette saa selkeää vastausta, vaihtakaa paikkaa. Suosikaa myös aina suomalaista. Suomalaiset elintarvikkeet on tuotetttu eettisesti sekä ekologisesti ja ne ovat maailman puhtaimpia sekä parhaita. Ollaan siitä ylpeitä ja osoitetaan se omalla kulutuskäyttäytymisellämme.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Elintarvikeviranomaisemme ovat lähtökohtaisesti luottaneet tuontiyritysten antamiin todistuksiin, joista useat saattavat olla väärennöksiä.

ooo

Höh.... luulevatko viranomaiset että me syömme niitä todistuksia?

Virkavirhe?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Italialaiset ovat myös tunnetusti elintarvikehuijareita. Ainakin oliiviöljyissä, jotka testien mukaan ovat pääsääntöisesti on väärennettyjä. Niihin on saatettu sekoittaa esim. halvempaa auringonkukkaöljyä. Kannattaa muistaa, että EU:n elintarvikevirasto on Italiassa.

Ostin Lidlistä poikkeuksellisesti kallista kotimaista juustoa, vaikka halpaa virolaistakin olisi ollut tarjolla. Olisiko Kärnän propaganda vaikuttanut.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä on varmaan sitä Kärnän mainostamaa maailman eettisistä tuotantoa. Viikon sisään keskustan Tilikaisen johdolla lisätään haitallisesti lohen pyyntiä ja perutaan sikojen tilavaatimukset.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Lohen pyyntiä ei ole lisätty eikä lohiasetusta ole edes annettu. Mistä revit tällaisia tietoja? Tenojoen kalastussopimus taas rajoittaa lohen pyyntiä merkittävästi. Sitä en pidä hyvänä. Suomalaisen lihantuotannosta standardit ja vaatimukset taas kestävät globaalin vertailun helposti. Siantuotannosta löydät useita tutkimuksia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Artikkelissa lihantuottaja vaatii, että Suomen sikaloiden olot on oltava samalla viivalla muiden eurooppalaisten kanssa. Jos/kun näin on, en näe syytä miksi meidän kuluttajien pitäisi suosia juuri kotimaista tuotantoa. Tuotantoeläimen hyvinvoinnin kannalta valinnoilla ei ole merkitystä.

Nämä tuottajat purevat nyt omaa saparoaan, kun vaihtoehtona olisi brändätä suomalainen sika "Euroopan onnellisimmaksi" ja tehdä siitä vientituote.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #6

Ihan sama miten brändätään, koska hinta on se mikä ratkaisee ostopäätöksen.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #6

Janne,
Olen samaa mieltä. Itse olen syönyt brasialaista naudanlihaa.On todella laadukasta ja maukasta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #15

Totta. Kävin 1990 luvun puolivälissä Bordonin suuren Brasilialaisen lihantuottajan laitoksessa Sao Paolossa ja oli todella korkeatasoinen paikka. Siinä kuljettiin suojavaatteet päällä tuotantotiloissa ja paikka oli tip top kliinisesti puhdas. Häränfile mikä meille tarjottiin oli laadultaan jotain aivan muuta kuin nämä kuivat rotanhännät mitä Suomessa myydään sisäfileinä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #5

Joka tapauksessa ministeriö typerää lohiasetusta ajaa:
http://yle.fi/uutiset/3-9503371

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

On vain karu totuus että useimmat ihmiset eivät osta possua miten se on tuotettu vaan hinnan perusteella. Jos olisi toisin, tämä näkyisi jo nyt markkinoilla ja tuotannossa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #9

Taisi olla tanskalainen kokkiohjelma, missä todettiin naudanlihan olevan parhaimmillaan vasta parrankasvun myötä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

En ihan usko tuohon, tosin gäppi hinnoissa ei saa olla liian suuri mutta kotimaisuus painaa monen ostoskorissa valintoina. Peränkuulutan tässä sisältöä sille kotimaisuuden merkitykselle.

Markkinoinnissa kotimaiseen elitarvikkeeseen liitetään puhtaus ja eettisyys, nythän lihantuottajat ja valtiovalta ovat ainakin jälkimmäistä kovaan ääneen romuttamassa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos haluaa valita safkansa eettisin perustein niin keksin montakin syytä
kotimaisen/ulkomaisen tuotannon puolesta/vastaan.

Niinpä mä tulen jatkossakin ostamaan sekä että. Jos kotimaisen ainoaksi mainospuheeksi jää ulkomaisen haukkuminen niin sellainen kääntyy äkkiä itseään vastaan, kuten jo nyt on havaittavissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Menet ravintolaan, listassa on härkää, mutta mitä saat kun sitä tilaat, saat vanhaa lehmää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lihaahan käyttää elintarvikejalostamot tuotteisiinsa?
Niin mikä taho on pettänyt valvonnan "Kotimaista,puhdasta,lähiruokaa".
Lihan alkuperäismaa on muutenkin ollut kiventakana saada se selville .

Epäilen vahvasti (työurani takia) että ravintolat itse tilaa Brasiliasta lihaa.Vaan ne tulee tukun kautta.
Jos tilaa niin vain suuret ravintolaketjut yhteisostoina.

Tottahan on se että Brasilialainen liha ja Broikku on älyttömän halpaa verrattuna kotimaiseen lihaan.
Joten tuototkin on ihan eriluokkaa Brassien lihoista .

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Venäjä on Brasilian suurin naudanlihan ja sianlihan ostaja. Naudanlihaa 350 000 tonnia ja sianlihaa 200 000 tonnia. Venäjä on ylivoimaisesti Brasilian tärkein naudan-ja sianlihan vientimaa.

Venäjä on "poliittisesti" ollut huipputarkka lihan ja maitotuotteiden laadun suhteen. Nyt "poliittisten" syiden takia laatuongelmia Brasilialaisessa lihassa ei ole.

Kyllä se meille suomalaisillekkin on siis hyvää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Brasilialaisen lihan ja Broilerin tuotannon omisti ketkä?

Jos esim. kehitysmaa on velkaa ja siltä on viety laidunmaat missä kasvattaa itse ruokaansa.
Niin heille tuodaan Brasiliasta lihat.
Joten olisikohan siinä sijoittajilla,rahaa lainaille sormet pelissä?

"Velkataakka"!
Ulkolinja/Yle

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kassi-lohi kielletty eläinten rehuna?
Kaupat myy kassi-lohta ihmisten ruuaksi?

Norjan lohta ehdotetaan ”tulipunaiselle listalle”
MST03.02.2014
Kalatalouden keskusliiton Markku Myllylä sijoittaisi norjalaisen kasvatuslohen ”tulenpunaiselle listalle”.
Kuva:(Norjalaista lohta Kampin K-kaupan kalatiskillä.)

-Kassilohen kasvatuksessa käytettävän rehun alkuperä on epäilyttävä.

Myös luomu-kassilohet ovat puuhastelua.

Suomalaiset syövät norjalaista kassilohta huimat 40 miljoonaa kiloa vuodessa.

Totuushan on se että Tenon ym.joista ei saa pyytää niin paljoa että sitä riittäisi myyntiin kysynnän mukaan.
Luvat ja rauhoitusajatkin esteenä.

Tehdään rahaa sitten vaihtoehdolla. Kuluttajille ja elintarvikejalostamoille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mitä veikkaisit kalakannoille käyvän, jos saisi pyytää? Ei taida olla todellinen vaihtoehto.

Lisäksi Evira toteaa:

Näistä syistä edellä olevaan yleiseen kalan syöntisuositukseen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on antanut seuraavat poikkeukset:

-Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä vain 1-2 kertaa kuukaudessa isoa, perkaamattomana yli 17 cm:n silakkaa tai vaihtoehtoisesti Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei ole ei. Järvikalankaan puhtaus myös aika arvaamaton.
Järviin valuvien lääkkeiden,antipiottien,ehkäisypillereiden,huumeiden takia.
Tuo Kotimainen "puhdas" ruoka on vain MTK/Kepun toiveajattelua.
Geenimanipuloitu soija-rehu ollut käytössä jo-05 tiloilla.
Nyt jo yleisesti. Miksi? Halpa,tehokas lihasmassan tuottaja,myynti kuntoon. Tehotuotantoa Texasin malliin.
Ei kai muuten suursikaloita,suurkanaloita,Broilerin tuotantoa laajennettaisi.(navettojen-maalaustuilla")
Vientiä varten ja kotimaan kulutusta varten.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kärnän kotimaakunnassamme ei tuoteta naudanlihaa edes grammoina yhtä paljon kuin Brasseissa tonneissa . He vievät lihaa 150 maahan ja viennin arvo on yli 12000 miljoonaa Euroa. Naapurimaiden vienti on todella suurta joten puhutaan valtavista määristä.
Pakkaamofirmoja on liki 5000 joista parikymmentä on nyt syynissä.
Kärnän purkaus on pahimmanlaatuista Suami- osaa osastoa. Jos ulkomaalaista tuontia ei olisi saisi rahvas filettä ainoastaan Kanariansaarilta tai Virossa.
Brasilislaisessa fileestä on kaksi erityistä ominaisuutta: se on hyvää ja edullista.
Parasta tietysti paikan päällä jossa on varaa juoda ohessa huippuviinit ja caiprinhat .
Mitä tulee kotimaiseen poronlihan tuotantoon muistelen että tämmöinen
Mätänemisjuttu oli täälläkin takavuosina. Poronlihaa on taviksella varaa syöden kerran vuodessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Kunnolla riippunutta marmoroitua härän sisä tai ulkofilettä ei löydy kotimaisesta lihasta.Ei koska ne teurastetaan liian nuoresta karjasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset