mikkokarna Lapin puolustaja

Oikeutettu viha

  • Tämä humoristinen meemi poiki tukun tappo- ja pahoinpitelyuhkauksia.
    Tämä humoristinen meemi poiki tukun tappo- ja pahoinpitelyuhkauksia.
  • Yksi kommentoija joka fantasioi väkivallasta metsästäjiä kohtaan. Poiminta Suomen Luonto -lehden FB-sivuilta.
    Yksi kommentoija joka fantasioi väkivallasta metsästäjiä kohtaan. Poiminta Suomen Luonto -lehden FB-sivuilta.
  • Palautetta on tullut ulkomaita myöten.
    Palautetta on tullut ulkomaita myöten.

Latasin viime viikolla facebookiin kuvan, jossa olen kuvattuna NH-90 kuljetushelikopterin gatling –konekiväärin puikoissa ja totean keksineeni ratkaisun susiongelmiin. Kuten arvata saattoi, olen tuosta hetkestä saakka ollut luonnonsuojelujärjestöjen ja eläinaktivistien hampaissa. Tilanne ei ole millään muotoa uusi. En kuitenkaan lakkaa ihmettelemästä, kuinka nämä itseään usein humanisteiksi kutsuvat tahot pyhittävät vihapuheen ja epäasiallisen kritiikin aina silloin, kun kohde on vain heidän näkökulmastaan oikea.

Hämmentävintä on, miksi luonnonsuojelujärjestöt ja eläinaktivistit vastustavat ajatusta viranomaisten ja viranomaiskaluston käyttämisestä häirikköpetojen poistoon? Metsästäjiä ja poronhoitajia vastaan kohdistetaan jatkuvasti syytöksiä salametsästyksestä ja väärinkäytöksistä. Aktivistit ovat myös alkaneet häiritä laillisia susijahteja ja on vain ajan kysymys, kun joku päättää heittäytyä sutta kohti ammutun luodin eteen. Mikäli viranomaiset vastaisivat poistettavaksi määrättyjen häirikköpetojen poistamisesta voisivat epäilijätkin olla varmoja, että pyynti kohdistuu aina oikeaan yksilöön ja että eläin saadaan tapettua mahdollisimman nopeasti. Vaikka sitten helikopteria ja konekivääriä käyttäen. 

On erikoista, että nykyisellään poromiehet ja metsästäjät joutuvat käytännössä vastaamaan täysimääräisesti häirikköpetojahdin kustannuksista, vaikka tämä on yhteiskunnallisesti tärkeää toimintaa. Valtio korvaa riistanhoitoyhdistyksille sopimusten perusteella kustannuksia virka-avusta, joita yhdistykset antavat viranomaisille pyydettäessä, mutta häirikköpetojahdeissa ollaan omillaan. Miksi emme laittaisi virkamiehiä poistamaan häirikköpetoja ja hyödyntäisi metsästäjiä sekä poromiehiä tuolloin "virka-apuna"? Tällaisen luulisi olevan kaikkien, myös luontojärjestöjen, intresseissä. 

”Oikeutetun vihan” kohteeksi taas on helppo joutua, jos mielipide sattuu olemaan ”väärä”. Vihapuhetta kovimpaan ääneen kritisoivat tahot syyllistyvät itse vihapuheeseen heti tilaisuuden tullen. On oikeutettua uhata väkivallalla tai kuolemalla ihmisiä, joiden ajatukset vaikkapa petopolitiikasta eivät ole näille ihmisille riittävän edistyksellisiä. Sama toimintatapa leimaa myös monia muita keskustelunaiheita, kuten maahanmuuttoa, jossa leimakirveet heiluvat aina tilaisuuden tullen ahkerasti. Miten tällaisesta umpikujasta voidaan päästä eteenpäin? 

Rakennamme itse yhteiskunnassa aivan liian paljon muureja, mutta emme alkuunkaan riittävästi siltoja. Tärkeintä on kuunnella myös erilaisia näkemyksiä ja osata suhtautua myös omiinsa huumorilla. Samalla olisi aina muistettava, että jokaisen mielipiteen takana on tunteva ihminen. Jokaisen yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvan on valmistauduttava kestämään kovaakin kritiikkiä ja sellaista tulee voida antaa. Henkilökohtaisuudet ja uhkailu eivät kuitenkaan ole kritiikkiä, vaan sivistymättömyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kenraali Norman Schwarzkopfilla oli hyvä neuvo tällaisiin tilanteisiin:

"Use a fly-swatter on a fly, and save your best ammo for the appropriate targets."

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kustannustehokkaaksi ei voine NH-90 - Gatling -susijahtia kuitenkaan väittää?

"...ja nyt sitten vaaditaan jo konekiväärit ja helikopterit apuun." – Ettei vain olisi tosikkoja liikkeellä.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Tuollaisella mauttomalla kuvalla ja tekstillä blogisti tietenkin hakee reaktioita. Kun hän niitä saa, hän aloittaa kauhistelun, uhrautumisen ja yleistämisen. Yleistämisen avulla hän niputtaa kaikki luonnonsuojelijat ja eläinaktivistit reagoijiksi, jotka eivät ymmärrä, että huumoriahan tässä vaan. Samalla hän leimaa vastapuoleksi kokemansa väen uhkailijoiksi ja vihapuhujiksi. Loppublogin hurskastelu sillanrakentamisesta menee kyllä sen hakusessa olleen huumorin puolelle. Tällaisilla kuvilla ja blogeilla ei rakenneta edes aisasta.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kiitos. Todistat hienosti kirjoituksen pointin. En muuten missään kauhistele, uhraudu tai yleistä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielestäni tulisi perustaa valtion petoviranomainen, jonka tehtäviin kuuluisi petoeläinten lukumäärän pitäminen riittävän pienenä kuitenkaan hävittämättä niitä täysin luonnosta. Petoviranomaiset voisivat käyttää harkintansa mukaan ansoja, myrkkyjä ja moottorikelkkoja petojen lukumäärää harventaessaan.

Jorma Kinnunen

Vihapuheen lisäksi myös tuhopoltot kuuluvat näiden huumorintajuttomien humanistien keinovalikoimaan. Tässä oli hyvää tuuria, että eivät samalla polttaneet bussien ohella muutamaa bussikuskia, jotka olivat läheisessä rakennuksesssa lepäämässä.
http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/anarkist...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Se on kyllä totta että eläinaktivistien joukossa on olemassa kilahtaneita yksilöitä jotka pikemminkin käsittelevät omia vaikeita tunteitaan kuin ovat eläinten asialla. Ymmärrys suojelemastaan eläimestä voi myös olla ihan hatusta kuten delfiinigatessa näkyi.

(Mutta suden suojelu on silti perusteltua.)

Kolmanneksi sanoisin että sinulla on somessa yliampuvaa meeminvääntelyä ja provoilua mikä sopii vain vaivoin kansanedustajan arvokkuudelle. Täytyy olla oikeasti todella, todella nokkelan hauska tilannetaituri jos aikoo pelleillä kansanedustajan ominaisuudessa. Kansalaiset nimittäin ovat syystäkin herkkiä sille.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kansanedustajat ovat Petra ihmisiä ja ihmisillä on myös oikeus huumoriin. Toki se on käynyt selväksi, että toiset tykkää ja toiset ei.

Eero Mattila

Oikeastaan jo näiden muutamien ihmisten reaktiot osoittavat blokin tarpeellisuuden.
Tämä osoittaa, että eläinaktivistit eivät pysty keskustelemaan. Heillä on vain yksi totuus, joka perustuu mielikuviin. Tämän mielikuvan perusteella heidän mielestään ihmisen, jonka pihamaalla susi tallustaa, mielipide on arvoton.

Minun mielestäni jokaisella yksilöllä, kylällä ja kunnalla on oikeus päättää haluavatko he katsella susia pihamaallaan. Yksilön vapautta ei pidä alistaa kansanäänestyksille eikä varsinkaan hurmahenkisille kaupunkilaisille.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Halvin ja paras ratkaisu on hävittää poronhoito lopullisesti Suomesta. Ylisuuret tokat pilaavat Lapin luonnon ja porokolareiden aikeuttamat menetykset ovat kohtuuttomia. Lisäksi porot häiritsevät oleellisesti luonnon tasapainoa. Susi kuuluu Suomen luontoon. Poronhoito ei kuulu.

Käyttäjän JuhaniVinberg kuva
Juhani Vinberg

Vaan mistäs sitä saataisiin susille ja ahmoille Lapissa ruokaa, jos poronhoito lopetettaisiin? Hirviä siellä on vähän, ei riitä petoeläimille, eikä muutakaan villiriistaa ole tarpeeksi. Varmasti kävisi niin, että nälkäiset sudet ja muut pedot siirtyisivät Etelä-Suomeen ja siitä minä kyllä tykkäisin!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Petoja luonnossa on sen verran kuin niille riittää ruokaa. Silloin Lapissa on juuri sopiva määrä susia ja ahmoja.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ehdotan, että hävitetään myös ihmiset Suomesta. Melkein kaikki ongelmat, joita Puheenvuorossa käsitellään, ratkeavat tällä yksinkertaisella menettelyllä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

1. Trollaa
2. Odota, että joku reagoi
3. Uhriudu
4. Palaa kohtaan 1.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Missä olen uhriutunut? En yhtään missään. Olen todennut, että tappo- ja pahoinpitelyuhkaukset eivät ole asiallisia. Sinustako ovat?

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

No ei tuo kuva ole mikään meemi vaan pelkkä hauska kuva. Vielä hauskempaa ovat ihmiset jotka loukkaantuivat tuosta kuvasta.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Itse olen sitä mieltä,että keskustelua kaivataan, varsinkin asiapitoista ja ilman kiihkoilua.

Olen tällä hetkellä Helsingin riistanhoitoyhdistyksen hallituksen varajäsen. Itse haluan sitä,että metsästäjät ja luonnonsuojeluväki istuisivat yhdessä pöydän ääreen ja alettaisiin oikeasti keskustelemaan yhteisistä kipupisteistä. Keskustelun avauksia tarvitaan ja ne on oltava asiallisia. Tein eräälle aktivistille tämän tarjouksen jokin aika sitten. Haluan todella aidosti tätä keskustelua.kokeillaan edes yhden kerran?

Metsästyksen eettisiä sääntöjä pitää muuttaa,niin että ne voidaan myös hyväksyä muidenkin toimijoiden toimesta.

http://jukkawallin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231546...

Suurimmaksi osaksi monet suhtautuvat varsinkin villieläimiin liiaksi tunteella, eikä järjellä. Kysyin eräältä naiselta,kun tämä oli hetkeä aikaisemmin väistänyt autolla tien yli juoksevaa oravaa. Naisen vastaus löi ällikällä "Orava on niin kiltti eläin". En erityisemmin aja autolla eläimen yli ellei ole pakko. Joitakin vuosia sitten ajoin Hämeenlinnanmoottoritiellä 120 km/h vauhdissa erään sorsaperheen yli. En voinut siinä tilanteessa väistää tai tehdä muutakaan,jolla olisin estänyt yhteentörmäyksen aiheuttamatta pahempaa sotkua.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tässä kun vertaa eroja Brittiläisen kolumbian ja Suomen välillä, ero tulee siinä, että täällä pedot on niin harvinaisia, että niiden pelko on suhteeton. Toinen asia mikä kanukkeja ja meitä erottaa, on se että täällä ihmiset kuvittelee omistavansa metsän eläimet. Siellä ihmiset metsästää mitä jää, täällä yritetään listiä kilpailijat ensin, jotta voisi itse kantaa enemmän lihaa pakkaseen.

Voisiko yksi keskustelun avaus olla koirakielto metsästämisessä?

Juuso Hämäläinen

Suomeen mahtuvat sekä pedot metsiin että ihmiset kaupunkeihin. En kannata koko Suomen pitämistä asuttuna keinotekoisesti tukien avulla. On hyvä, että väestö keskittyy vain muutamille ruuhka-alueille. Loput mannut jäävät luonnon huomaan.

Meidän ainut arvokas omaisuutemme tulevaisuudessa on puhdas ja harvaan asuttu luonto. Riistanhoitoa ei tarvita syrjäseuduilla lainkaan. Luonto hoitaa itsensä, kun ihminen ei sörki sen tasapainoa.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Tilanne on se, että jo ikäluokkien pienenemisen vuoksi, seuraavien 20-30 vuoden ajanjaksolla seutukuntien asukas määrät vähenee radikaalisti.

Isojen taajamien tilanne taas pysyy jonkin aikaa pitempää stabiilina, mutta tilanne alkaa kuitenkin näkyä tästä 30 vuoden kuluessa sielläkin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kun valvonta tutkimusten jälkeen kiristyi, niin päästiin seuraavaan tulokseen 2014:
"Viime vuonna ahman aiheuttamia porovahinkoja raportoitiin noin 2204 kappaletta Lapissa, kun vuotta aiemmin ahman tappamia löydettyjä ja korvattuja poroja oli 3365 kappaletta."
http://yle.fi/uutiset/3-7857030

Olisi myös mielenkiintoista tietää, miten erotetaan luonnollisesti kuolleet ja heikentyneet yksilöt ahman tappamista. Ne kun useimmiten popsii ahma raatoina?

Vaikuttaa kaukaa haetulta häirikköpetojen poiston oleminen suuri riesa paikallisille metsästäjille. Melkoinen määrä tuntuu olevan innokkaita rivissä kunhan lupa irtoaa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Vitsi ei ole vitsi ellei se loukkaisi jotakuta, mutta myös sisältö pitää olla sellainen että sen ottaa vitsinä vaikka osuisi omaan nilkkaan.

Kärnä yritti kaikkensa saadakseen humoristisen lähtökohdan susi keskusteluun, epäonnistui surkeasti. Esimerkiksi Kärnä vaihda tuo meemin teksti "tällä mä jaan mielipiteitä eduskunnassa" ja katso kuinka moni ottaa sen huumorina kun ja kuinka moni kansanedustaja soittaa poliisille koska pelkää sun ilmestyvän eduskuntaan minigunin kanssa.

Siinä sitten selität että huumoriahan tuo vain oli.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ei kato kun tässä kävi nyt niin, että Kärnä halusi viestittää omalle äänestäjäkunnalleen ajattelevansa, että sudet pitäisi lahdata minigunilla, ymmärtämättä tai välittämättä että joku toinen saattaa olla asiasta eri mieltä. Heidän takiaan piti sitten ottaa tämä vitsivitsi-selittely käyttöön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset