mikkokarna Lapin puolustaja

DNA kurittaa syrjäseutuja - onko boikotin aika?

  • Antenniverkon maksukanavien peittoalue nyt
    Antenniverkon maksukanavien peittoalue nyt
  • Antenniverkon maksukanavien peittoalue 17.5. lukien
    Antenniverkon maksukanavien peittoalue 17.5. lukien

Olen tänään selvitellyt DNA Oyj:n suunnitelmien vaikutuksia maanpäällisen antenniverkon maksukanavien näkyvyyteen Suomessa. Ne ovat karmaisevat. DNA:n päätös siirtää 17.5. lukien lähetyksensä uuteen ja edullisempaan pakettiin tarkoittaa, että antenniverkon maksulliset TV-lähetykset käytännössä loppuvat suurten kaupunkien ulkopuolella. Näihin palveluihin ovat tähän saakka kuuluneet esimerkiksi CMoren kanavat, joilta monet suomalaiset seuraavat heille rakkaita Formula 1-lähetyksiä.

Ymmärrän toki, että osakeyhtiöiden on tehtävä toiminnallaan voittoa, mutta tuskinpa tämä toiminta on kaikkia näitä vuosia ollut DNA:lle tappiollista. Pikemminkin kyse on voittojen maksimoinnista yhteiskuntavastuusta välittämättä. Ei olekaan sattumaa, että analyytikot kehoittivat tänään ostamaan yhtiön osakkeita. Liikevaihtoon ei ole tulossa suuria muutoksia, mutta kannattavuuden odotetaan paranevan.

Valitettavaa tässä kaikessa on myös se, että DNA:n päätös lyö samalla ison loven myös Digitan kassavirtaan. Lasku tästä taas kaatuu osaltaan lopulta kaikkien suomalaisten maksettavaksi YLE-veron muodossa, kun yhtiö joutuu perimään siltä enemmän. Kaupalliset kanavat taas joutuvat lisäämään mainostajilta perimiään maksuja kattaakseen lisääntyneet kustannukset. Samalla tavalliset suomalaiset joutuvat seuraamaan Maksu-TV:a ja formuloita ulkolaisten nettipalveluiden kautta, joiden tuotosta senttiäkään ei palaudu kansantalouteemme.

On kuitenkin hienoa, että markkinataloudessa me kuluttajat voimme päättää monista asioista. Jos DNA:n päätös siis tuntuu epäoikeudenmukaiselta, voi vaikkapa irtisanoa oman puhelinliittymänsä yhtiöstä ja siirtää sen helposti saman numeron säilyttäen toiseen yhtiöön. Syy päätökselle on hyvä ilmoittaa suoraan DNA:lle. Syrjäisimpiä seutuja kurittavia yhtiöitä ei tule päästää ainakaan helpolla. DNA:n kannattaisi nyt tarkastella päätöstään ja yhteiskuntavastuutaan sekä vetää oikeat johtopäätökset. Pyydän, perukaa päätös.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Onx DNA vähän niin kuin Tenon kalastussopimus?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Antenniverkon kautta saa kyllä ihan maksuttomiakin kanavia enemmän kuin niitä katsoa ehtii. Tietenkin olen jäävi sanomaan, koska en ole koskaan maksukanavia tarvinnut.

Ja keksin kyllä monta parempaa tekemistä kuin F1-lähetysten katsominen. Joten eiköhän markkinavoimat hoida tuon ongelman.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mitä noin yleisesti ajattelet kaupallisista palveluista? Pitäisikö niitä tarjota samalla hinnalla joka kolkkaan?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Vanhasen hallitus on jo järjestänyt lakiin velvoitteen rakentaa nopea laajakaista jokaiseen niemeen, saareen ja notkelmaan. Eikö sen kautta voisi katsoa niitä formuloita?

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20091186

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Myöhäistä, laitoin omalla kohdallani DNA:n boikottiin jo vuosia sitten, kaikenlaisten sähläysten vuoksi. Onneksi meillä on Suomessa vielä toistaiseksi vaihtoehtoja.

Kannattaa äänestää lompakollaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mikko Kärnä voisi pyytää puoluetoverinsa pääministeri Juha Sipilää lähettämään vähän sähköposteja taas Ylelle päin jotta F1-kilpailut saataisiin Ylen kanaville. Ylellä kun on tuo yhteiskuntavastuu. Tuskinpa DNA:lla ole mitään yhteiskuntavastuuta välittää maksullisia kaupallisia kanavapaketteja alueeilla joista ei saa kustannukset peitettyä ja joku voitto sen lisäksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomalainen boikotoi suomalaista.Onneksi on valittavana eettisesti moitteeton monikansallinen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Yrityksen yhteiskuntavastuun mittari siis on se, lähettääkö se maksullisia Formula 1 -lähetyksiä kaikkialle maahan vai eikö se lähetä.

Kyllä helikopteria ja konekivääriä taas tarvittaisiin.

Käyttäjän ArtoSiki kuva
Arto Sikiö

Koko antenniverkko on turha ja joutaa lakkauttaa. Siihen upotettavat rahat olisi pitänyt jo vuosia käyttää laajakaistayhteyksien rakentamiseen. Miksi ylläpitää päällekkäisiä järjestelmiä? Myös radiokanavat kuuluvat autossakin paremmin ja kattavammin netin kautta kuin Digitan välittäminä...

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Ei poliitikkojen pitäisi puuttua etenkään kaupallisten yksityisten yritysten toimintaan. Eihän se ole DNA:n syy jos maaseutu autioituu ja asiakkaat siirtyvät yhä enemmän kaupunkeihin.

Joeli Santikko

Kärnä ei ole ilmeisesti tietoinen DNAtv palvelusta. Sovellus tablettiin tai älypuhelimeen ja sieltä näkee kaikki maksukanavat tarvittaessa. Moni ei nykyään edes ota maksukanavakorttia turhaan vaan käyttää nettiä. Nykyaikaiseen telkkariin saa myös helposti peilattuna kuvan mobiililaitteista wlanin kautta halutessaan. Aivan turhanpäiväistä kitinää.

Kristiina Daniela Suominen

Nyt pitäisi Kärnän tutustua paremmin faktoihin. Ihan alkuun suosittelisin käymään sivustolla www.tajuusmuutos.fi tai sitten tarkemmin Viestintäviraston sivuilla. Maksukanavat tulee siirtymään uuteen lähtystekniikkaan sen vuoksi, että vuosina 2015-2016 antenniverkossa on tehty taajuusmuutoksia. Muutosten tavoitteena on siirtää kaikki vapaasti vastaanotettavat antenniverkon kanavat uuteen lähetystekniikkaan (DVB-T2) 31.03.2020. Uuteen lähteystekniikkaan siirtyminen koskee VAIN Digitan operoimaa UHF-antenniverkkoa. DNA:n operoimassa VHF-antenniverkossa lähetykset jaetaan JO uudella lähteystekniikalla.

Jos sinulla on jotain maksukanavia, jotka tulee häviämään 17.5., osoite sormesi Digitan suuntaan tai sitten eduskunnan suuntaan. Vai etkö tiennyt? "DVB-T2-lähetystekniikkaan siirtyminen perustuu Valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle selontekona antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin." Viestintävirasto 2017.

DNA toimii annettujen määräysten mukaan. Komppaan tässä vaiheessa vielä Joeli Santikon kommenttiin DNAtv palvelusta. Jos haluat jotain kaupallisia kanavia seurata, niin sitten olisi syytä siirtyä netin käyttöön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset