mikkokarna Lapin puolustaja

Pakkopalautuksista

Presidentti Tarja Halonen otti Helsingin Sanomien vieraskynäkirjoituksessaan kantaa ns. pakkopalautuksiin ja vaati Suomea keskeyttämään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset konfliktialueille. Ajatus on absurdi. Samanlaisia kannanottoja on valitettavasti kuultu myös SDP:n, vihreiden ja vasemmiston eduskuntaryhmistä.

Kaikkien näiden kannanottojen perusteena tuntuu olevan, ettei Suomi saisi palauttaa ihmisiä maihin, joihin ulkoministeriö ei suosittele suomalaisten matkustavan. Ajatusrakennelma on hämmentävä. Vaikka suomalainen olisi vaarassa matkustaessaan esimerkiksi Afganistaniin tai Pakistaniin, ei se todellakaan tarkoita, että jokainen afganistanilainen tai pakistanilainen on vaarassa omassa maassaan. 

Mikäli palautukset tällaisiin maihin keskeytettäisiin, olisi linjauksena automaattisen oleskeluoikeuden myöntäminen jokaiselle Etelä-Sudanista, Jemenistä, Libyasta, Syyriasta, Afganistanista, Burundista, Irakista, Somaliasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta, Haitista, Pakistanissa ja Venezuelasta saapuvalle henkilölle. Tämä tarkoittaisi avoimen valtakirjan antamista 456 miljoonan ihmisen saapumiselle Suomeen. Tällainen politiikka ei ole millään tasolla kestävää.

Suomi on sitoutunut kansainvälisillä sopimuksilla myöntämään turvapaikan jokaiselle kansainvälisen suojelun tarpeessa olevalle. Tätä linjaa myös toteutetaan. Kansainvälisen suojelun tarvetta ei kuitenkaan ratkaista henkilön kotimaan tai ulkoministeriön matkustustiedotteiden perusteella. Keskustelussa unohdetaan myös usein se tosiseikka, että Eurooppaan saapuvista turvapaikanhakijoista ainoastaan noin 30 % on kansainvälisen suojelun tarpeessa. Loput 70 % saapuvat hakemaan parempaa elintasoa. On ikävää, että turvapaikkajärjestelmäämme kuormitetaan jatkuvasti turhaan. Jos seitsemän hakemusta kymmenestä on perusteettomia, niin jotain pitäisi varmasti tehdä?

Presidentti Halosen ja vihervasemmiston tarkoitus on varmasti vilpitön ja hyvä. On kuitenkin ikävää, että tällaisilla kannanotoilla ruokitaan sellaisia lieveilmiöitä kuin ihmissalakuljetusta ja ihmiskauppaa. Mitä enemmän luomme kuvaa, että Eurooppa ottaa vastaan kaikki tänne saapuvat, sitä enemmän saamme perusteetta turvapaikkaa hakevia ihmisiä liikkeelle. Nämä ihmiset joutuvat tällöin turvautumaan ihmissalakuljettajien palveluksiin. Tämä iljettävä bisnes ei lopu ellei siihen oteta tiukkaa kantaa.

Sain tänä aamuna kirjeen Kabulista. Tämän kirjeen oli oletettavasti kirjoittanut 19-vuotias tyttö, joka palautettiin perheineen Afganistaniin. Kirje oli sydäntäsärkevää luettavaa ja se uppoaa varmasti siihen maaperään, johon se oli tarkoitettu. Minun on kuitenkin mahdotonta ottaa kantaa kirjeen väittämiin ja palautuksen oikeutukseen, jos en saa luettavaksi viranomaisten ja tuomioistuinlaitoksen turvapaikkapäätöksiä. Joka kerta kun olen näitä päätöksiä penännyt henkilöiltä, jotka näitä vetoomuksia lähettävät, on niitä kieltäydytty lähettämästä. Miksi?

Turvapaikkapolitiikkamme on oltava inhimillistä ja ihmisoikeusmyönteistä, mutta siihen tarvitaan myös realismia. Henkilöiden palauttamiseen kotimaihinsa on syy, eikä näitä päätöksiä tehdä mielivaltaisesti saati poliittisessa ohjauksessa. Jos annamme oleskeluoikeuden jokaiselle tänne saapuvalle automaattisesti, ei järjestelmämme kestä. Yhteiskunnassamme on monia asioita, joita on tehtävä pakolla. On pakkokoulutus, on pakkoajokortti, on pakkoasevelvollisuus. Jos emme palauta pakolla niitä henkilöitä, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa tai jotka voivat muodostaa Suomelle turvallisuusriskin, romutamme oikeusvaltioperiaatteemme. Käsi ylös kuka tätä haluaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Tarja Halosen huolesta nostaisin esille tämän hänen sanoin: "Ihmisiä ei saa syrjiä turvapaikan tarvetta arvioitaessa uskonnon pohjalta, mutta uskonto voi olla vainon tai syrjinnän syy. Suomessa islaminuskoisia turvapaikanhakijoita on kääntynyt kristityiksi. Heitä ei pidä palauttaa. Ei sen vuoksi, että he ovat kristittyjä, vaan sen vuoksi, ­että islamista luopuminen voi vaarantaa vakavasti heidän asemaansa vanhassa kotimaassaan.
"

Tämä asettuu hiukan eri valoon sen jälkeen kun Päivi Nerg sanoi eilen muistaakseni uutisissa, että 70% muutoksen hakijoista on kristittyjä tai sellaiseksi kääntyneitä. Kemijärven kirkkoherra Pentti Tepsa puolestaan kertoo, että uskoo käännynnäisten seurakunnassaan isolta osin olevan aitoja, vaikka tietysti aina ei voi tietää.
Kristityt - varsinkin käännynnäiset - nyt ainakin ovat hengenvaarassa, jos heidät palautetaan. Minulla ei ole juurikaan suurta luottamusta siihen, että tuomiolaitos ymmärtää uskonnon merkitystä. Asialla on puolensa ja puolensa. Väkivaltaan kyllästyneiden ihmisten Jumalan kohtaaminen voi olla aitoa - vaikka sitä on sekulaarin maailman ilmeisesti mahdotonta ymmärtää. Kuten sitäkin, että aidon voi usein erottaa epäaidosta..Kemijärvelläkin käyvät läpi usean kuukauden mittaisen rippikoulun ja kirkkoherra puhuu arabiaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Heitä ei pidä palauttaa. Ei sen vuoksi, että he ovat kristittyjä, vaan sen vuoksi, ­että islamista luopuminen voi vaarantaa vakavasti heidän asemaansa vanhassa kotimaassaan."

Halosen sepustukset ovat ristiriitaisia. Jos muslimit ovat uhaksi kristityille muslimimaissa, niin miksei kristityt ole vaarassa meidänkin maassamme, muslimiväestön kasvaessa?

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Erittäin hyvä kirjoitus Kärnältä!

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä
Eero Mattila

Halonen joutaisi kotiarestiin. Ei todellakaan sovi ex-presidentille arvostella laillisia virkamiespäätöksiä julkisesti. Hän on ammatiltaan juristi joten hän varmasti ymmärtää, että turvapaikka edellyttää todennetusti henkilökohtaista vainoa.

- Oikeusoppineena entinen presidentti voisi olla huolissaan laittomasta menettelystä, jota mm. lamavuosina yrittäjät kohtasivat suomalaisessa oikeuslaitoksessa. Mutta siihen ei taida lämpöä riittää... vitonen vetoa, että Halosen nimi tulee löytymään Supon kassakaapissa olevasta nimilistasta...

Juuso Hämäläinen

Juristin koulutus ei millään tavoin edistä henkilön kykyä löytää oikeudenmukaisia ratkaisuja. Yleensä juuri päinvastoin. Juristi pyrkii löytämään koulutuksensa takia lainmukaisen ratkaisun, mikä kovin usein ei ole se oikeudenmukainen ja oikea optio. Valitettavasti. Oikeudenmukaisuus vaatii niin paljon enemmän kuin lakikokoelmien tuntemuksen.

Juuso Hämäläinen

Suurin ongelma on tulijoiden määrä tulevaisuudessa. Voimme hyvin perustein odottaa tulijoiden virran jatkuvan ja ajoittain kasvavan, mutta ei koskaan loppuvan.

Siksi me emme voi minkään sopimuksen perusteella pitää auki avointa piikkiä tulijoiden määrälle heidän tilanteestaan riippumatta. Muuttajien määrälle on asetettava katto vuositasolla.

Ja EUn on rajoillaan tai niiden ulkopuolella selvitettävä tulijoiden tausta sekä ennen EUn alueelle tuloa päätettävä mihin EU-maahan tulija sijoitetaan. Mitään vapaata seilausta ei tule myöntää tulijoille ennenkuin heillä on pysyvä oleskeluoikeus jossain EU-maassa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

No ei nyt ristiinaulata Halosta mielipiteestä. Ihmisillä saa olla mielipiteitä ja argumenttejä. Lain mukaan pakkopalautukset ovat kaikki valvottuja ja IOM:n järjestämiä sekä EU:n komission määräyksien mukaisia. Kuitenkin valtio tarjoaa ensisijaisesti vapaehtoisen paluun mahdollisuus, johon kuuluumyös integroitumisen avustaminen kohdemaassa. Pakkopalautuksia on suhteellisesti erittäin pieni määrä.

Tietysti tapaukset, jotka ovat kielteisia nousevat pintaan, koska ongelma "katoaa", kun hakija saa asyylistatuksen tai toissijasen suojelun. Suomea on pitkään arvostettu myös siitä, että on myöntänyt lupia silloin , kun EU-tasolla ei olisi sille persuteita. Vuonna 2012 sisäministeriön laittoman maahanmuutoa koskevassa selvityksestä selvisi, että Suomi on myöntänyt B-lupia (vuosi kerrallaan) myös sellasissa tapauksissa , jossa olisi kuulunut saada maastapoistumismääräys. Vuoden aikana sen jälkeen myönnettiin pääosin opsikelun ja perhesyistä (avioliitto ja raskaus) jatkuva oleskelulupa.

Kuitenkin on osviittaa siitä, että kaikkien oikeusturva ei ole ollut lain vaatimalla tasolla. Virkarikoksista voi edelleen valittaa aina Eurooppaan ihmisoikeustuomioistuimeen saakka. Kuitenkin ei ole olemassa ennakkopäätöstä, jonka mukaan tuomioistuin kumoaisi yksittäisen jäsenvaltion turvallisuusanalyysia riskialueista.

Valituksen kohde pitäisi siis olla sellainen, että se voisi muutta lopullista päätöstä ja varsinkin korostaa yksilöllisen jatkuvan riskin olemassaolon. Vähemmistöön kuuluminen (uskonnonkäänytykset) ja perhesuhteisiin vetoaminen (raskaus / avioliitto) voivat olla sellaisia. Kuitenkin Migri katsoo tilannetta kokonaisvaltaisesti eikä nämä asiat auttomaattisesti tarkoita toissijaisen suojeln myöntämistä. Migri on hyvin tietoinen asyylipolitiikan toimintamallesita.

Toisin sanoen Migri tulee valittamaan oikeuden päätöksestä, jos se näkee, että kääntyminen kristinuskoon ei ole kokonaiskuvaa nähden tarpeeksi uskottava (jos kääntyminen taphtunut jo Suomessa, niin silloin katsotaan kuinka asia vaikuttaa kohdemaahan - onko ulkoapäin esimerkiksi hengenvaarallista olla käänytty, jos siitä ei ole ulkoisia merkkejä jne.)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Onko kukaan koskaan yrittänyt selvittää moniko turvapaikkaa muka hakeva hakeekin vain piilopaikkaa ?
On terroristi tai muuten vaan tappanut jonkun ja nyt tapetun perhe ja sukulaiset hakevat kostoa. Esim. Isis on nyt ahtaalla.
Tai on varastanut jonkun rahat ja hakee sen takia piilopaikkaa.
Ei ole suomalaisten asia piilotella sellaista ja vielä maksaa siitä piilottelusta.
Ei kyllä pidä piilotella, vaikka hakija itse muka maksaisikin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

En ota nyt muuhun kantaa, mutta mikä on pakkoajokortti? Itse en ole sellaista koskaan hankkinut enkä tule hankkimaankaan.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Eipä minunkaan ajokorttini ole pakkosellainen, asevelvollisuuskaan ei ole pakko jos ei taho.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Jos aiot ajaa autolla, on sinulla oltava ajokortti. Se on pakko.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Mutta kukaan ei pakota minua ajamaan, se on oma valintani. Itse koen ajokortin eräänlaiseksi muodollisen pätevyyden vähimmäisvaatimukseksi.

Ja tuo asevelvollisuuden pakollisuus oli täyshuti, sekin koskee vain vähemmistöä ja sen välttäminen on tehty mielestäni hyvinkin helpoksi.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Kuka tahansa voi ajaa autoa ilman korttia, vaikka laki korttia vaatiikin. Tarvitaan vaan auto. Korttia tarvitaan ainoastaan jos joku sattuisi kysymään sen perään.

Esa Lähdesmäki

olenko ainoa kieroontuneesti ajatteleva henkilö, kun veikkaan, että kristityksi homoksi kääntyneellä on todella vakavia rikoksia tilillään lähtömaassa

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Uskonto pitäisi sivuuttaa kokonaan sekä henkilöiden palautuksissa että turvapaikan myöntämisessä. Pitävä kriteeri on todellinen turvallisuustaso maassa ja alueella, jonne palautetaan. Sama koskee turvapaikan myöntämistä. Jos henkilö pakenee sotatilannetta tai todellista vainoa, pitää hänelle turvapaikka myöntää.

Silloinkin pitää selvittää, mitä hän on lähtömaassaan tehnyt. Rikollisia ja terroristeja ei pidä Suomeen päästää, mutta millä ihmeellä kaikkien taustat voidaan selvittää? Ainakin tarvitaan kansaivälistä yhteistyötä. Pakenijan lähtömaasta tuskin oikeaa tietoa saadaan.

Pekka Pylkkönen

Onko Afganistanin 3500 kuollutta vuodessa per 32 miljoonaa asukasta mielestäsi sotatila joka oikeuttaa suojeluun? 0.1 promillen todennäköisyys kuolla väkivaltaisesti?

Myös Suomen liikenteessä on noin 0.1 promillen riski kuolla. Mihin viemme suomalaiset turvaan autoilta?

Käyttäjän JuhaHyvrinen kuva
Juha Hyvärinen

Sotatila ei ole syy saada turvapaikkaa kansainvälisen pakolaissopimuksen mukaan. Vain henkilökohtainen vaino mahdollistaa turvapaikan saamisen. Ulkomaalaislaissa oleva palautuskielto alueelle missä henkilö voi joutua hengenvaaraan on estänyt henkilöiden palautukset. Tämä ns. palautuskielto on ollut esteenä johdonmukaisen turvapaikkapolitiikan harjoittamiseen.

Käyttäjän enriquetessieri kuva
Enrique Tessieri

Kansanedustaja Käärnällä on helpoa perustella argumentit koska hänet, tai hänen läheiset, eviät pakkopalautetaan. Tietäkö hän edes mitä se on ja kuinka epätehokasta ja kallista koko prosessi on? Let's make Lapland great again!

Pekka Pylkkönen

Aivan varmasti Kärnäkin pakkopalautetaan jos hän eksyy johonkin muuhun maahan hakemaan perusteetonta turvapaikkaa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Tämä tarkoittaisi avoimen valtakirjan antamista 456 miljoonan ihmisen saapumiselle Suomeen. Tällainen politiikka ei ole millään tasolla kestävää."

Onko tämä keskustan mielestä tosiaan realistinen uhkakuva? 456 miljoonaa ihmistä on siis saapumassa Suomeen? Millä tavoin he saapuvat? Eikö siis yksikään heistä olisi jäämässä mihinkään muuhun maahan tai edes omaan maahansa? Onko Mikko Kärnä ja kepu huolissaan että hänen luettelemissaan maissa ei sen jälkeen olisi enää asukkaita lainkaan?

Olen kyllä kuullut keskustalta monenlaista, mutta tämä ylittää ymmärrykseni. Voisiko Mikko selittää millä tavoin 456 miljoonaa ihmistä nyt sitten on tulossa Suomeen, ja millä aikataululla?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Kun ei muuta keksitä saivarrellaan.
Vaikka tuosta määrästä vain 0,1 promillea tulisi, olisimme pahassa pulassa.
Kyllä se uhka on otettava huomioon.
On tyhmää kaivaa verta nenästään.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Mansala ei nähtävästi lukenut Mikko Kärnän kolumnia, johon oma vastaukseni liittyi. Kärnä puhui 456 miljoonasta ihmisestä jotka ovat hänen mukaansa tulossa Suomeen. Hän ei puhunut mistään 0,1 promillesta. Mistä Mansala on saanut tuon luvun käyttöönsä? Mistä saivartelusta tässä on kysymys?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #31

"Tämä tarkoittaisi avoimen valtakirjan antamista 456 miljoonan ihmisen saapumiselle Suomeen" on eri asia kuin että he jo tulisivat.
Luetun ymmärtäminen on vaikea laji.
Sen jos osaa selviää myös mistä tuo 0,1 promillea on peräisin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #32

Jos he kerran eivat ole tulossa, miksi Karnalla on ongelma? Karna maalaa uhkakuvaa joka vaatii perusteluja.

Henrik Saarimäki

Kärnän ja ulkoministeriön "tiukka kanta" ihmiskauppaan on "lakaistaan se maton alle", kun ihmiskaupan uhrit eivät enää pääse tänne ei ihmiskauppaa ole enää olemassa, sehän ei meille enää kuulu, että palautetut joutuvat myymään lapsensa prostituoiduiksi ja varaosiksi rikkaille. Tai joutuvat liittymään ISISiin, koska ISIS lupaa, että perhe ruokitaan. Valtion armeijaan ei kannata mennä, koska ensinäkin niillä ei ole varaa ruokkia ketään ja toiseksi kohta pommitat omaa kotitaloasi, tosin niin käy todennäköisesti ISISin riveissäkin tai ihan minkä muun tahansa ryhmittymän. Ja varmaankin ne kaikki ryhmittyvät itseasiassa lupaavat sitä toimeentuloa perheelle mutta valhetta se on ja se on yksi syy lisää päästä jonnekkin pois.

Ja miltä teistä tuntuisi joutua pois semmoisesta maasta, jossa kyllä varaa on, ihmisillä on omakotitalot, kahdet autot, veneet kesämökit, 50" taulutelevisio, tietokeet, tabletit, ala-asteikäisillä Applen älypuhelimet ja vähintäänkin 5-miljoonaa kansalaista liian vähän, että se maa olisi terve ja elinvoimainen markkina-alue, ei ole ihme että viha länttä kohtaan kasvaa.

Suomen väkiluvun ennuste on naurettavan optimistinen, että vuoden 2042 paikkeilla väkiluku olisi jo 6-miljoonaa, kuka ne lapset tekee jos suurinosa väestöstä on on yli 65-vuotiaita. Ja kuka tekee työt, ei se auta, että nostetaan eläkikää jos työssäkäyvät on kulutettu niin puhki, että ne ovat vuodesta 200 päivää sairauslomalla. Me tarvittaisiin ainakin ensihätään se miljoona ihmistä nyt tai vielä paremmin eilen ja nyt olisi tulossa mutta ei, "Kun pelottaa ja sellaisia outoja sanoja ne kun päästää".

Lisäksi Suomessa ei ole pakkokoulutusta, on oppivelvollisuus ja sekin on semmoinen, että ei oikeasti tarvitse oppia. Luulisi kansanedustajana Kärnän tietävän, että taksilla pääsee ja että Jeesuksellekkin riitti se apostolin kyyti tai no olihan sillä se aasi mutta ei siihenkään ajokorttia tarvita ja asettakaan ei tarvitse käpistellä, voi mennä siviilipalvelukseen tai sitten vaan ihan kieltäytyä kokonaan, ei siitä tuu kun vähän linnaa ja pressa saattaa armahtaa, niin tai sitten voit vaan olla jossain semmoisessa uskonlahkossa, jonka ei tartte käpistellä asoita koska Sukset.

Sitä mä myös ihmettelen kuinka semmoisesta ihmisestä, joka vähän haluaa parantaa elämänlaatuaan, tulemalle tänne, opiskelemalla kielen, tekemällä töitä ja sitten ulkoministeriö päättääkin, että tämän henkilön kotimaassa ei ole tarpeeksi vaarallista vaikka sotaa käydään ja pommeja räjähtelee pääkaupungissa, tulee samassa hetkessä uhka kansalliselle turvallisuudelle?

Niin ja kun kerran Lapista tullaan niin, kannattaisi hieman lukea Lapin historiaa, mitä tulee saamelaisiin ja kuinka ns. oikeat suomalaiset on saamelaisia kohdelleet, ihan vaan senkin kannalta kannattaisi semmoista tervehenkistä valkoisenmiehentaakkaa pitää muistissa.

Ja siitä tulikin mieleeni, että nykypäivän sodat ja väkivalta on täysin valkoisenmiehen syytä Lähi-Idässä, ensimmäisen maailmansodan voittajavaltiot jakoivat tuon alueen täysin summittaisesti keskenään, välittämättä paikallisista heimo ja perhe tai muista rajoista ja riistääkseen luonnonvarat kuten öljyn halvalla omiin tarpeisiinsa. Tämän ja muiden voittajavaltioiden "oikeuksien" puolustajaksi luotiin Kansainliitto, hyvin ymmärrän miksi USA halusi jättäytyä siitä pois.

Me ollemme aivan hitosti velkaa syyrialaisilla, irakilaisille, iranilaisille ja muille Lähi-Idän alueen kansoille, heidän luonnovaroja käyttömällä Länsi nousi uuteen kukoistukeen sekä Ensimmäisen, että Toisen Maailmansodan jälkeen, ehkä olisi aika maksaa jotain takaisinkinpäin.

Pekka Pylkkönen

"Ja siitä tulikin mieleeni, että nykypäivän sodat ja väkivalta on täysin valkoisenmiehen syytä Lähi-Idässä, ensimmäisen maailmansodan voittajavaltiot jakoivat tuon alueen täysin summittaisesti keskenään, välittämättä paikallisista heimo ja perhe tai muista rajoista ja riistääkseen luonnonvarat kuten öljyn halvalla omiin tarpeisiinsa. "

Olemmeko nyt toistamassa mielestäsi tuota virhettä kun olemme täysin 'paikallisista heimo ja perhe tai muista rajoista' välittämättä panemassa kaikki samoille nurkille? Jotenkin luulisi että vuosisadassa ihminen oppisi fiksummaksi mutta ei kai sitten.

En sinänsä vastusta kansainvälistymistä mutta 1) logiikkasi ei oikein ole luontevaa ja 2) kansainvälistyminen ei voi perustua täkäläisten veronmaksajien resurssien riistoon. Jos on työpaikka valmiina, tervetuloa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...joutua pois semmoisesta maasta, jossa kyllä varaa on, ihmisillä on omakotitalot, kahdet autot..."
Ja millähän nuo kaikki on hankittu ? Olemmeko varastaneet jostain vai kenties hankkineet itse kovalla työllä ?
Ihan tulee mieleen juttu muurahaisesta ja heinäsirkasta.
Jo lapsena kuulin.

Miten auttaa Suomea, jos tänne tulee lauma luku-, kieli-, kirjoitus- ja ammattitaidotonta väkeä valittamaan huonosta ilmaiseksi saamastaan ruoasta ?
Mukana ehkä laitoshoitoa tarvitsevat sukulaiset.

Tai sitten nuoret reippaat miehet ovat jättäneet naiset, lapset ja vanhukset talebanien, isiksen tai muiden hirviöiden armoille itse liueten turvalliseen Suomeen veronmaksajien elätettäväksi.

Jostain kumman syystä en jaksa innostua tuollaisesta elatusvelvollisuudesta.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Ylipäätään tämä "pakko" -etuliite on pelkkää poliittista retroriikkaa (esim pakkolaki, pakkopalautus yms.).

Termi "pakkopalautus" on vain ja ainoastaan poliittisen retoriikan keino tuoda tunnetta keskusteluun: syylistää palautuksia kannattavia ja luoda tunteisiin vetoavia, sympatiaa herättäviä mielikuvia palauksien kohteista viattomina uhreina – jotka joutuvat syyttä suotta pakottamisen kohteeksi.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Entäs sitten kun alkaa tulla suurempia määriä ilmastopakolaisia? Osittain on jo tullutkin, koska yksi osasyy Syyrian sisällissotaan on ilmastonmuutos.

Kun nyt pakolaisia lasketaan maailmassa olevan noin 60 miljoonaa, on ilmastopakolaisuus arvioitu moninkertaistavan tämä määrä muutamassa kymmenessä vuodessa. Ilmastopakolaiseksi voi joutua kun maa, jossa asutaan vajoaa merenpinnan alapuolelle, tai kun olosuhteet käyvät niin kuumiksi ettei paikkakunnalla voi elää. Intiassa on esimerkiksi ihmisiä kuollut lämpöaalloissa viime vuosina. Useita tuhansia. Ja Intiassa on 1200 miljoonaa asukasta. Pohjoisafrikassa on noin 500 miljoonaa ihmistä. Ilmastonmuutos on ennustettu muuttavan etelä-Espanjaa aavikoksi. Ei ole ihme että tullaan välimeren yli henkensä kaupalla. Ei ole väliä kuoleeko hukkumalla, vai kuumuuteen pohjoisafrikan aavikolle. Jos onnistaa, saa ehkä elää.

Pitääkö sitten näitäkin lähettää takaisin siihen kuumuushelvettiin, josta ovat tulleet??

Timo Heikkila

Mitäs niille lopuille tehdään ketkä jäävät sinne kärvistelemään..?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset