mikkokarna Lapin puolustaja

Puoliväliriihessä päätettiin sanoa ei korpilain paluulle

Hallitus päätti eilen puoliväliriihessään, että se nostaa poliisin määrärahoja 25 miljoonalla, rajavartiolaitoksen määrärahoja 5 miljoonalla ja suojelupoliisin määrärahoja 2 miljoonalla eurolla. Nyt päätetty lisärahoitus vahvistaa sisäisen turvallisuuden uhkien ennakointia ja turvaa elintärkeiden turvallisuuspalveluiden perustason. Samalla se poistaa turvallisuusviranomaisten suorituskyvyssä ilmenneet keskeiset alueelliset puutteet.

Päätös tehtiin viime hetkillä. Turvallisuuspalveluiden taso maassamme on heikentynyt jo pitkään, mutta viime hallituskaudella päätetyt suuret määrärahaleikkaukset veivät järjestelmän romahduksen partaalle. Suomalainen viranomainen ei kuitenkaan ”kitise”, vaan toteuttaa saamansa tehtävän niin hyvin kuin saamillaan resursseilla kykenee. Välillä toivoisikin enemmän suorapuheisuutta viranomaisiltakin omasta ahdingostaan. Se ei vain kuulu meillä tapoihin.

Sisäministeriössä valmistellaan parhaillaan sisäisen turvallisuuden strategian toimenpideohjelmaa. Nyt on välttämätöntä varmistaa, että toimenpideohjelmassa varmistetaan sisäisen turvallisuuden peruspalveluiden säilyvyys koko maassa. Puoliväliriihessä päätetyt lisämäärärahat varmistavat, että viranomaistoimintojen puutteet kyetään nyt paikkaamaan.

Sivistysvaltion on kyettävä takaamaan kansalaisten perustuslaillinen oikeus turvallisuuteen kaikkialla. Esimerkiksi Enontekiön kunnan alueella toimii tällä hetkellä vain yksi poliisipartio, joka partioi muissakin alueen kunnissa kuten Muoniossa ja Kittilässä. Tämä partio on eläköitymässä tämän vuoden loppupuolella ja virkojen uudelleen täyttämisestä ei vielä ole takeita. Jos Enontekiö kuitenkin jäisi ilman poliiseja, olisi tilanne katastrofaalinen. Mikäli lähin poliisi olisi vaikkapa Kittilässä, tulisi sieltä matkaa Kilpisjärvellä 275 kilometriä ja poliisin vasteaika erilaisiin ilmoituksiin olisi aina useita tunteja. Kolme tuntia on pitkä aika odotella apua vaikkapa pahoinpitelyn sattuessa.

Kukaan ei voisi kuvitella, että helsinkiläisten turvallisuuspalvelut sijaitsisivat Jyväskylässä. Lapissa vastaava tilanne on kuitenkin jo arkipäivää ja siihen on nyt puututtava. Jos sisäiseen turvallisuuteen pääsee muodostumaan tyhjiö, ottavat kansalaiset oikeuden omiin käsiinsä. Kukaan ei varmastikaan halua ”korpilain” enää palaavan Suomeen. Puoliväliriihen päätöksillä varmistettiin, että näin ei myöskään tapahdu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hyvä näinkin.
Olisikos tuo 10% todellisesta tarpeesta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset