mikkokarna Lapin puolustaja

Kerjäämisen organisointi kiellettävä

Suomeen on viimeisten vuosien aikana saapunut kesäisin noin 200-400 ulkomaalaista kerjäämään. Ruotsissa kerjäläisiä on Suomea enemmän, jopa 5000, joten kyse on varsin mittavasta ongelmasta. Ruotsin ollessa niin sanotusti "täynnä", on ulkomaalaisia kerjäläisiä alkanut viime vuosina saapumaan pääkaupunkiseudun lisäksi myös pohjoisempaan Suomeen.  

Ruotsissa kuin Suomessakin on pohdittu kerjäämisen, tai vähintäänkin aggressiivisen kerjäämisen kieltämistä, mutta asia on todettu hyvin haastavaksi. Perustuslaki tulee vastaan. Kerjäämiseen liittyy myös monia muita lieveilmiöitä, kuten järjestyshäiriöitä ja pikkurikollisuutta. Viranomaisilla on myös viitteitä, että toiminta on osaltaan organisoitua. Vaikka kerjäämistä itsessään ei voitaisi kieltää, voisimme kieltää ainakin kerjäämisen organisoinnin. Puuttumalla organisoituun kerjäämiseen varmistaisimme, että toiminta ei ole järjestäytyneen rikollisuuden käsissä ja antaisimme selkeän signaalin, että Suomessa emme tällaista hyväksy. Tämä voisi vähentää maahan saapuvien kerjäläisten määrää.

Kerjäläiset lähtevät pakoon kotimaidensa huonoja elinolosuhteita ja kesän aikana on mahdollista tienata kerjäämällä varsin hyvä elanto. Parhaiten kerjäläisongelmaan puututaan parantamalla elinolosuhteita kerjäläisten kotimaissa, mutta organisoidun kerjäämisen kieltäminen veisi toiminnasta pois ammattimaisuuden ja hyväksikäytön. Se ei edelleenkään estäisi kenenkään perustuslailliseksi todettua oikeutta kerjätä. Se puuttuisi ainoastaan toimintaan, jossa joku yrittää hyötyä hädänalaisten ihmisten tilanteesta.

Olenkin päättänyt valmistella eduskunnalle lakialoitteen jossa esitän että jokainen, joka organisoi kerjäämistä hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä, on tuomittava sakkoon tai vankeuteen. Uskoakseni tällainen aloite on sellainen, johon voidaan yhtyä laajalti yli puoluerajojen. Kerjäämisen organisointi on vastenmielistä toimintaa, joka voidaan perustellusti rinnastaa paritukseen. On kaikkien etu, että sellaiseen puututaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kerjääminen on pelkkä sivujuonne kiertelevää elämäntapaa viettävien tulokkaiden keskuudessa. On naurettavaa näpertelyä olla kieltämässä kerjäämisen organisointi, kun koko kerjääminen pitäisi kieltää.

Tarkoitan sivujuonteella sitä, että juridisesta näkökulmasta Itä-Euroopasta rantautuvat kerjäläiset ovat enemmän rikollisia kuin kerjäläisiä, koska kerjäläiset syyllistyvät rikoksiin liki aina kun se on mahdollista, eli heitä voidaan pitää elämäntaparikollisina.

Olemme saaneet lukea, kuinka korumyyjät ovat anastaneet asiakkaan kaulasta kultaketjun tai myyneet rihkamaa aitona kultana.

He ovat syyllistyneet liikenteen häirintään ja anastaneet omaisuutta pysähtyvistä autoista. Helsingissä taskuvarkaudet räjähtävät käsiin kerjäämiskauden alkaessa, myymälävarkauksia, polttoainenäpistyksiä, jopa asuntomurtoja. Jokunen katuryöstökin lienee kerjäläisten piikissä.

Uusimpana uutena kerjäläiset myyvät kadulla bentsodiatsepaameja, joita saa esim. Bulgariasta ja Romaniasta siinä missä leipääkin.

Kieltämällä kerjäämisen estettäisiin rikollisen toiminnan leviäminen Suomessa kerjäämisen varjolla.

Kyse ei ole ihmisoikeuksista, koska kerjääminen ei ole ihmisen tapa elää.

Vielä loppukaneettina.

Harva kolikon kerjäläiselle lahjoittava jaksaa odottaa päivän päättymistä ja siten nähdä, kuinka kerjäläismummo kiipeää hänet noutavan BMW:n takapenkille.

Jos tuo toiminta ei ole organisoitua, niin mikä sitten on?

Miksi kehitellä lakeja, joissa näytön hankkiminen on erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Sen sijaan kerjäämisen valvominen ei maksaisi juurikaan mitään. Jokainen kadulla kerjääjä niskaperseotteella maijaan, putkaan ja sakko kouraan. Toistuessaan maasta pois.

Seuraavana kesänä ilmiötä ei enää olisi. Niin helppoa se on.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kukin "kerjää" tavallaan. Köyhät leipänsä takia kadulla.
Tai 0 eurontyötä tekevä työtön Hurstin leipäjonossa.
Muut "kerjää"päättäjiltä hallitusneuvotteluissa.

-Jälkimäinen tuo paremman tuloksen ja suurimman summan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Väsynyt yritys elvyttää pöhkö ajatus. Emme tarvitse uusia lakeja, joiden ainoa tarkoitus on muistuttaa siitä, että entisiäkin on olemassa. Varastaminen, ryöstäminen, liikenteen vaarantaminen, ihmiskauppa, pakkotyö, koronkiskonta, kiskonnan tapainen työsyrjintä, laiton alkoholinmyynti, parittaminen... vaikka minkä väitetään "liittyvän" kerjäämiseen.

Kaikki nuo rikokset on jo kielletty. Itselleni kerjäläisiä tulee vastaan vain Tampereen keskustassa. Useimmat vain istuvat astiansa äärellä. Jotkut sanovat yhden lauseen ohikulkijalle. Ei sellaisen "organisoimisessakaan" mitään kieltämistä ole. Lueteltuihin rikoksiin tietenkin pitää puuttua, ei sitä nykylainsäädäntö estä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän ihmisillä ole enää kolikoita, tienisti ei voi olla suuri. Mitä varten kuitenkin näitä kerjäläisiä tänne tuodaan?
Käsittääkseni Shengen alueeltakaan ei tarvitse päästä maahan sellaisia joilla ei oleskeluajan toimeentulo ole turvattu omin varoin tai muulla tavalla.
Olen minä joskus nähnyt hyvinpukeutuneet nuoret miehet mummelita komentelemassa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Meinaatko tosissasi, että poliisien resurssit riittäisivät tuollaisten asioiden tutkimiseen?

Miten tuollaiset organisaatiot ylipäätään saisi narautettua?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rajalla voisi vähän syynätä. Pomot asuvat lähtömaassa hulppeissa asunnoissa, siitä tuli joku dokumentti telkasta.

Ilkka Huotari

"Perustuslaki tulee vastaan."

Miksi se ei tule vastaan rahankeräyksessä?

Rahankeräyslaki
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060255

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Jos kerjäämisen organisointi kielletään, millä greenpeace ja unicef sitten elävät?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niillä on luvat kerätä rahaa. Mutta kuten sanottu kyseessä oleva organisoitu kerjäämin on jo laissa kieletty.

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Jos Suomen perustuslaki estää kerjäämisen kieltämisen, niin perustuslakia on tältä osin muutettava. Kaikki Romanian ja Bulgarian romanit ovat järjestäytyneen rikollisuuden, usein kyseisen klaanin johtavan perheen, alistamia ja orjuuden kaltaisessa velkasuhteessa olevia uhreja. Heidän kerjäämis- ja muukin toimintansa ja oleskelunsa olisi yksinkertaisesti kiellettävä Suomessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joskus tekisi mieli ehdottaa juridisia rajoituksia sanan "kaikki" käyttöön. Mutta rautalangasta: kaikki tuolla ylempänä mainitut rikokset on jo kielletty. EU-kansalaisten "oleskelua" ei voi kieltää, eikä missään tapauksessa pitäisi kieltää, vaikka voisikin.

Ilkka Huotari

EU-oleskeluoikeus ilman oleskelulupaa on 3kk

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #9

"EU-oleskeluoikeus ilman oleskelulupaa on 3kk"

Millä tuota pystyy valvomaan ? Itse olin juuri syksyllä ja talvella toisessa EU-maassa yli 6 kuukautta ilman mitään lupia. En tosin kerjäämässä mutta en töissäkään.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #11

Olit siis laittomasti maassa, aika paha.

Mutta ei kai sitä juuri voi valvoa, kerjäläisiä ehkä voikin. Sakkoa saattaa ehkä tulla joissain tapauksissa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kriminalisoitu ihan ilmankin, että ilmaisussa on käytetty sanaa "kaikki".

Itse asiassa luulen, että juuri tämä seikka tekee kyseisen lakipykälän niin vaikeatajuiseksi monelle. Tuo "kaikki" nimittäin oletetaan olevan loogisesti sisäänleivottuna esimerkiksi sellaisissa ilmaisuissa kuin että juutalaiset sitä ja juutalaiset tätä tms.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö se salittu 3kk oleskelu edellytä jotain toimeentuloa siltä ajalta? Saako maassa EU-kansalainen oleskella ilman raha tai toimeentuloa? Niin aiakin ennen oli, en ole huomannut lakimuutosta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18

Ei kenelläkään ole valtuuksia kysellä rajalla EU-kansalaisen toimeentulosta ja, ehdottomasti, hyvä niin. Schengenin ja Lissabonin sopimusten tarkoitus on madaltaa rajoja ja, ehdottomasti, hyvä niin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Mitä varten sitten ystäväni joki haki töitä saksasta piti osoittaa tulevansa toimeen työttömyyspäivärahalla? Sitäpaitsi jossain Suomen tulli-sarjassa kyseltiin onko rahaa oleskeluun tai millä meinaa tulla toimeen. Ehkä muistan väärin. Joka tapauksessa olisi syytä syynätä joitakin kuljetuksia rajalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Mitä hyvä siinä että rikollisjoukkiot sukkuloivat edestakaisin?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihan oikein,että perustuslaki estää kerjäämisen kieltämisen.
Kerjämään voi joutua hätätilanteessa. Kerroin jo omasta markka-aikaisesta kokemuksestani.

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Janne Kejolle: Kvanttoria kaikki tai kaikille voin adekvaatisti käyttää niin kauan kuin te tai joku muu todistaa, että Suomen kaduilla kerjäävät mustalaiset eivät ole järjestäytyneen rikollisuuden palveluksessa.

Ympäri Eurooppaa kiertävät romanikerjäläiset ovat eräs monista Euroopan Unionin epäonnistumisista. Maille Bulgaria, Romania ja Slovakia sekä Tsekin tasavalta on vuosikausia ohjattu Euroopan sosiaalirahastosta ja muista kanavista rahoitusta romanien elinolojen kohentamiseksi. Suurin osa tähän nimenomaiseen tarkoitukseen kohdennetuista varoista on käytetty muihin tarkoituksiin, kuten korruptioon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulle on selvää, että kadulla kerjäävät ovat rikollisliigojen väärinkäyttämiä ihmisiä jotka epätoivoissaan tarttuvat pettävään oljenkorteen.
Tästä on tehty hyvä dokumentti Ruotsissa. Kuten kerroin omia havaintojakin on kadulta.
Mutta en usko että rikollisten ansaintakeinona on kerjäyksen tuotot, niistä on korkeintaan kahvirahoiksi jobbarelle.
Olen ennenkin kysynyt näillä palstoilla: mille rikollisuudelle kerjääminen on peitetoimintaa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aivan hyvin voisi nykyiselläkin lainsäädänöllä puuttua organisoituun kerjäämiseen. Kuten J-P sanoo lakeja on olemassa.
Pahaa tekee katsoa miten ihmisiä pakotetaan istumaan kadulla ja ohjeistetaan eleet ja mitä pitää sanoa.
Jos minä Hämeenkadulle menisin istumaan muki kourassa, poliisi olisi paikalla nopeastikin korjaamssa talteen.
Olen joskus yrittänyt kerjätä markan puhelinautomaattiin voidakseni soittaa taksia. Jouduin Tallinaterminaalin vartijan väkivallan kohteeksi, hän syytti minua markan kerjäämisestä. Tapauksen seurannut toinen vartija tuli sitten ulos tarkistaman kuntoni, hän suostui soittamaan taksin paikalle kun olin näyttänyt lompsani sisällön.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Muistosi ovat menneiltä ajoilta. Ei poliisilla ole oikeutta tulla Hämeenkadulla istuskelevaa hätistelemään, ellei tämä liikennettä häiritse.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ole istuskellut Hämeenkadulla. Kyllä poliisi voi huomauttaa ettei rouvien tarttisi istua jalankulkijoiden tallottavina. Olen ihan varma, että heti joku olisi minua auttamassa jos rotvallin vieressä istuisin. Kysyisi tarvitsenko ambulanssia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

EU on täysin tumput suorina tässäkin asiassa. Tietenkin pitäisi huolehtia kaikkien jäsenmaiden sosiaaliturvan riittävyydestä.
Ja Europolin yhteityöllä rikollisetkin voitaisiin saada kiikkiin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kuinka elämästä vieraantunut keskustalainen kansanedustaja voikaan olla. Täysin. Kärnä on hyvä esimerkki.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö pitäisi kieltää huumekaupan organisointi? Myös prostituution organisointi? Murtovarkauksien organisointi olisi myös hyvä kieltää. Pitäisi kieltää lailla lainvastaisen kaupallisen marjanpoiminnan organisointi sekä väärinkäyttettyjen työläisten organisoitu rekrytointi ulkomailta jne...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset