mikkokarna Lapin puolustaja

Haaste Vartiaiselle, Vartialle, Pursiaiselle ja Saarimaalle

Otin viime viikolla kantaa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen maataloustukia käsittelevään blogiin. Nyt huomaan pääseväni ottamaan kantaa ajatuspaja Liberan Heikki Pursiaisen ja Tuukka Saarimaan blogiin, jossa he puolustavat Vartiaisen näkemyksiä maataloustukien poistamisesta. Aiheesta on myös käyty laajalti keskustelua twitterissä, johon kannattaa perehtyä jos aihepiiri kiinnostaa. Myös vihreiden Antero Vartia on ottanut aiheeseen kantaa aktiivisesti aikaisemmin.

Pursiaisen ja Saarimaan ajatuksena näyttää olevan, että suomalaisen yhteiskunnan tulisi mieluummin tukea näennäisviljelyä, jonka tarkoituksena ei ole tuottaa elintarvikkeita. Tässä ajatusmallissa raha ikäänkuin häviää yhteiskunnasta, jos sitä käytetään varsinaisen elintarviketuotannon tukemiseen. Pursiainen ja Saarimaa havainnollistavat sanomaansa sadun keinoin. Vartiaisen, Vartian, Pursiaisen ja Saarimaan perimmäinen tavoite taas on koko maataloustukijärjestelmän lopettaminen.

Pursiaisen ja Saarimaan satu on sen verran kovaa älyllistä epärehellisyyttä (kuten sadut usein ovat), että en usko heidän itsekään uskovan sen sisältöön. Fiksuja ukkoja kun molemmat ovat. Kyseessä on vain ikävä keino edistää herrojen omaa näkemystä siitä, että 1) kansallista huoltovarmuutta ei tarvita, 2) ruoka kannattaa ostaa sen turvallisuudesta, eettisyydestä ja ekologisuudesta riippumatta mistä sitä halvimmalla saa ja 3) suomalaista maataloutta ei yksinkertaisesti kannata tukea aluepoliittisista syistä. Vartiainen ja Vartia taas tekivät oman kantansa selväksi jo aikaisemmin.

Minulla ei ole nyt mielenkiintoa kirjoittaa herroille omaa satua, teen sen ehkä myöhemmin, mutta esitän teille kaikille sen sijaan haasteen. Pyytäisin teitä elämään vuoden ajan niin kuin puhutte ja olemaan käyttämättä elintarvikkeita, joita subventoidaan millään tasolla valtiollisesti. Tähän samaan hengenvetoon onkin sitten muistutettava, että maataloustuethan ovat globaali järjestelmä. Samalla pyytäisin teitä kertomaan, missä maassa alkutuotannon siirtäminen suuryrityksille on tuonut mukanaan mitään hyvää? Tätäkin kun kerran olette esittäneet. Kai tiedätte mikä on Monsanto?

Yksi maataloustukien muoto ovat muuten myös reilun kaupan elintarvikkeet. Reilun kaupan elintarvikkeilla kun varmistetaan kehittyvien maiden tuottajille kohtuullinen hinta heidän tuottamistaan eettisistä ja ekologisista elintarvikkeista. Jos Pursiainen, Saarimaa, Vartiainen ja Vartia vastustavat yhdestä suusta kaikkia maataloustukia, niin kai he rehellisyyden nimissä vastustavat myös reilun kaupan elintarvikkeita? Ja jos eivät, niin millaisen reilun kaupan järjestelmän he olisivat valmiita luomaan suomalaisia tuottajia tukeakseen?

Suomen keskustan poliittinen valinta on, että Suomessa on oltava tarjolla myös tulevaisuudessa suomalaisten perheviljelmillä tuottamaa suomalaista ruokaa. Siksi maataloustukia tarvitaan, vaikka tukijärjestelmässä kiistatta kehitettävää onkin. Siihen työhön olemme valmiita ja erityisen tärkeää on puuttua näennäisviljelyn tukiin, jotka ovat meiltä kaikilta veronmaksajilta pois. Kokoomus ja vihreät tarjoavat nyt äänestyskoppiin aivan toisenlaista linjaa ainakin Vartiaisen ja Vartian muodossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Kirsti Anttila

Toinen säästöehdotus ekonomisteille. Suomessa ylläpidetään kallista armeijaa. Siihen menee miljardikaupalla rahaa, vaikkase on ollut vuosikymmenet lähes tarpeeton. Eikös lopeteta kansallinen puolustuslaitos ja ja osteta ne palvelut sieltä, mistä halvimmalla saa.

Mikko Ketala

Ihan heti ei selvinnyt, mitä on näennäisviljely. Onko se esimerkiksi teollisuusperunan tuotantoa, joka menee paperin valmistamiseen. Nyt perunajauhotehtailla pitäisi punnita erikseen teollisuusperuna ja ruokaperuna. Tapahtuuko näin, vai valuuko maataloustukea myös teollisuusperunalle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Gloobaalissa markkinataloudessa missä on kilpailua tuotteista myös meidän jusseilla viennissä .EI pitäisi yrittäjiä tukea verovaroilla heidän yritystoimintaa.
Tuet passivoi eikä kannusta työntekoon,tehdä itse jotain tuotteiden kilpailukyvylle.
(tuet passivoi suora lainaus Kepulaisilta ministereiltä työttömistä,pätee kai myös maatilayrittäjiin ?)
Kepun ohjelmassa mainitaan myös :Jokainen pärjätköön omillaan .
Sitähän kepu ajaa myös palkansaajille ja työttömille.

EU tulee ruokaa yllin kyllin 4mrd/v. Täältä myös viedään ruokaa vaikka vienti onkin alijäämäinen. Tuet pois ja mietintämyssy päähän miten tuotteet pärjäisi viennissä muiden maiden elintarvikkeille.

Tai ottakoon valtiot tilat haltuunja maksakoon tilalisille palkan nyky taksojen mukaan mitä palkansaajillakin on.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Jos joku tuki pitäisi poistaa, niin kyllä tuo tuulen tukeminen on nummero uno. Toki olisi hyvä jos maatalous tulisi toimeen omillaan mutta ei taida olla sellainen tilanne ainakaan kovin äkkiä edessä. Ja maanjussit sentään tuottavat jokaiselle jotakin suolen mutkaan mutta tuulisähköllä voi ainoastaan keittää aamukahvit, siis jos tuulee, ja aamukahien keittoonkin tarvittava sähkö voidaan tuottaa halvemmalla muillakin tavoin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voisi kai sanoa myös palkansaajat tuottaa kaikille tärkeitä jokapäiväisissä toimissa tarvittuja tuotteita. Joten miksi heitä ei tueta miljardeilla ?

Lildistä saa ja Hurstin valinnasta halvemmalla eikä kumpaakaan tueta 3 mrd/vuodessa.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Elintarvikeketju työllistää 300 000 suomalaista. Syytä tuokin muistaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #8

Totta-Luulisi Vlion,Raision,Atrian,Saarioisten ym. Tuotoilla pystyvän työntekijöidensä palkat maksamaan ilman veronmaksajien taskuilla käymistä.

Vai maksetaanko Koneelle sen työntekijöiden ylläpitoon tukia tai muille yrityksille?
PK-yrittäjätkin työllistää enemmän kuin 300 000 eikä niillekkään tukia ja lomittajia anneta verovaroista.

Olisi aika jo sopeutua siihen että ollaan EU maa. Ei enää lintukoto jossa rajat oli kiinni ja tuonti oli vähäistä. Silloin ammatinharjoittajia maanviljelijöitä tuettiin
myös siksi että savupiipputeollisuus ja maatalous oli ainoita jotka työllistä täällä.
Se aika meni jo -92-94.
Vikka piika/renki kulttuuria kepu ajaakin nyt .Taksvärkkipäiviä palkansaajille ja työttömille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siinä kohta sitten kun maailmalla tapahtuu joku katastrofi, niin sitten kyllä itkettäisiin sen oman tuotannon puolesta.

Pitää olla kotimaista tuotantoa, jokainen muukin EU-maa tukee omaa ruokatuotantoaan ja reilusti, vaikka valtaosassa on ilmasto paljon Suomea parempi.

Valintakysymys tämä on, minä tykkää enemmän Suomalaisista tomaateista ja kananmunista kuin esim. Puolalaisista.

Jokainen sen asian omalta osaltaan ratkaisee sitten.

EI mun käy kateeksi maanviljelijän asema, eiköhän noita halukkaita olisi jonossa, jos se homma niin helppoa olisi, mutta Suomalaisen kateuden voittamiseen ei ole mahdollista.

Se, että kauppa on keskittynyt Suomessa on tietysti huono asia, mutta tuskinpa se helposti muuttuu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
EI mun käy kateeksi maanviljelijän asema, eiköhän noita halukkaita olisi jonossa, jos se homma niin helppoa olisi,
vaihtamaan amattia palkansaajaksi. Miksiköhän ei?
Hallitus ja EK ei ole pahemmin hätistelemässä KIKYILLÄ eikä lama-leikkauksilla.

En ole koskaan kuullut esim.metallialan valimossa olevien palkansaajien valittavan työn raskaudesta .Miksiköhän ? HE tiesivät mihin ryhtyivät kun ammattinsa valitsi ihan itse ,vapaehtoisesti. Kuten tekee myös tilallinenkin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä kuule se valimotyöntekijä valittaa aivan samalla lailla kuin kaikki työläiset, vai meinaatko, että he ovat tyytyväisiä työn rasittavuuteen ja palkkaansa? Ei ainakaan jos AY-liikkeeltä kysyy :)

Valimoon on koko ajan uusia työntekijöitä menossa ja ammattikoulussa opetetaan metallialaa, mutta kuinka monen nuoren olet kuullut suunnittelevan ammatikseen maanviljelijää?

Sitä minä vaan ihmettelen, että jos tuo on noin helppoa ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista tukijaisina, niin mikesei sitten enää kukaan halua maanviljelijksi, omituista, kun kerran on ilmaista rahaa jaossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Valittaako? Miksi? -03-19 palkkamalttia +kiky . Ei tipu tukiaisten maksajille "maitotukia" yhtenään palkankorotuksina.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vastoin aikeitasi kerroit sittenkin sadun, mutta se oli lyhyt ja ilmeisesti uskot siihen itsekin: "suomalainen perheviljelmä". Tuo perhekortin heiluttelu on tavallista maatalouden ja elintarviketuotannon vilpillistä mainontaa. Ihmisille halutaan sillä uskotella, että teollisen mittakaavan maatalous olisi Piippolan vaari-meininkiä. Eläinten, ympäristön ja ruoan laadun kannalta ei ole merkitsevää, onko sen tuottaneessa yrityksessä töissä lähisukulaisia vai muita.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Oliko sinulla jokin esimerkki vilpillisestä mainoksesta ?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tässä ajankohtainen esimerkki.
https://instagram.com/p/BUWhIVBjzyo/

Kuvalla ei ole mitään realistista yhteyttä nykyaikaiseen maidontuotantoon. Kyse on pelkästä valheellisesta mielikuvamainonnasta.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse olin juuri veljeni maitotilalla laitumelle laskua seuraamassa. Olen myös nähnyt maitotonkkia vielä käytössä. Mitä valheellista tuossa kuvassa on?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #47

Et taida ymmärtää suuruusluokista mitään.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #50

Itse en meidän suvussa se maitomestari ole mutta tässä vähän ns. yleisessä tiedossa olevaa...

Suomalainen maito tulee lähemmäs tuhannelta eri maatilalta, pääosin kyseessä on noin 50-200 lehmän maatiloja.

Suomessa tällä hetkellä 70% navetoista on (tarpeettomasti) tehotuotantoon yhdistettyjä parsinavettoja kun taas 30% on ns. pihattoja. Tämä on tosin muuttumassa sillä uusia pihattoja tehdään enemmän kuin parsinavettoja. Tätä tosin hidastaa se, että pihattojen tulee olla suurempia kuin parsinavettojen lähinnä lehmien luontaisesta käyttäytymisestä johtuen. (esim alempiarvoisilla lehmillä kuuluu olla tilaa väistää ylempiarvoisia)

Vihreät yrittävät luoda esim lypsyroboteista kuvaa letkuihin liitetyistä, paikalleen naulatuista lehmistä kun taas uuden teknologian kautta lehmien hyvinvointi juuri lisääntyy. Esim pihatoissa ja laitumella lypsyrobotti mahdollistaa sen että lehmät voi käydä lypsettävinä juuri silloin kuin niistä itsestä niin tuntuu.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Minä muistan hyvin maitolavat ja tonkat. Niitä oli käytössä Nauvossa missä olen viettänyt kesäni 1950-luvulta asti. 50- ja 60-luvuilla ne olivat vielä käytössä. Nykyään tietysti vain hauska muisto.

Jouko Visuri

Voiko turhempaa edustajaa olla kun Vartiainen, onko ikinä tehnyt mitään tuottavaa työtä, aina valtion elättinä!

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Suomi voisi ottaa oppia Ruotsista tässäkin asiassa. Eli lopettaa maataloustuet. Ruotsi lopetti kyseiset tuet.
Mutta ruotsalaisia elintarvikkeita on myytävänä runsaasti myös suomalaisissa marketeissa ja ruokakaupoissa.
Miten ruotsalaiset pystyvät tähän?

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Siinä se onkin. Ruotsalaiset eivät pysty siihen. Omavaraisuus on pudonnut sian- ja naudanlihassa 60-70 % tietämille.Ruotsalainen liha on suomalaisen ohella maailman puhtainta. Nyt osa heistä sitten syö antibioottilihaa ja jne. Ruotsalaisia tuottajia aikoinani tavatessani he manasivat maansa politiikot alimpaan, koska nämä jättivät heidät maailmarkkinoiden armoille.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Ruotsalaiset tekivät viisaan teon. Hymyilytti tämän nykyisen maatalousministerin tieto Suomen maatilojen määrästä kun kyseinen hemmo sanoi TV-lähetyksessä niitä olevan hiukan yli 60 tuhatta. TV-toimittaja korjasi lukeman oikeaksi, 51 tuhatta tilaa. Asia kertoo pelkästä puuhastelusta ja kansan kusetuksesta

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala Vastaus kommenttiin #24

Melkoista on kusetus. Suomalaisille lapsille ja vanhuksille syötetään sellaista ulkomaista lihaa, jota ei suomen lakien ja eu-direktiivien mukaan edes saa täällä tuottaa.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #25

Miksi sitä syötetään vain lapsille ja vanhuksille?
Itse olen nauttinut usein maukasta ja korkealaatuista tuontilihaa.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala Vastaus kommenttiin #26

Sen päätöksen teet sinä. Lapsien ja vanhusten puolesta päättää joku muu.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #27

Tällä hetkellä, ja viimeiset 15 vuotta, on vetovastuussa hallituksessa ollut Keskusta ja Kokoomus joten kai syyttävää sormea pitää osoitaaa siihen suuntaan sitten. Pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Orpo miksi vanhuksille ja koululaisille syötetään ala-arvoista ruokaa kun maanviljelijöille annetaan tukia jotta suomalaiset saisivat syödä hyvää kotimaista ruokaa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niin täällä kuin Ruotsissa kelpaa Tanskalainen sika leikkeleisiin,halpuutusruokiin .
Vasta joulunalla siitä tulee "salmonella" pitoinen MTK mainos kamppanjassa.

Jaa miksikö "Atriat" käyttävä Tanskalaista sikaa? Halvempaa kuin kotimainen,tuottoa tulee enemmän.

Eviran rajatarkastusjaoston päällikkö Thimjos Ninios :
"Me emme voi kieltää sianlihan tuontia. EU:ssa on vapaat markkinat", Ninios korostaa.
MST huhtikuu-17

JK.Kuten kaikissa elintarvikkeissa joten turha porata.
Kiittäkää Esko Ahoa ja P.Väyrystä EU-92-94.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Lienee yksi maailman pienimmistä vilpeistä. Tosiasia on, ettei kaikki maito tule läheskään robottitiloilta. Suomessa on vielä tuhansia, pieniä lypsykarjatiloja.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Maailman pienin vilppi? Mikähän se olisi... Ei ainakaan Valion markkinointi.

Turha saivarrella nyt millään lypsyrobottitilojen määrällä verrattuna lypsykonetilojen määrään. Se ei ole tässä olennaista. Maidon, lihan, viljan ja juuresten jne tuotannossa on kyse agribisneksestä, eikä mistään Piippolan vaarien "perheviljelmistä

Maito kulkee lehmän utareista putkia pitkin tankkiin, eikä tonkkaan. Sieltä se menee tankkiautoon, eikä maitokärryyn. Tällainen fiilispohjainen mielikuvamainonta on silkkaa kuluttajien halveksimista.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

En nyt suomalaisessa maataloudessa käyttäisi sanaa bisnes. Lienee hieman kaukaa haettu. Taitaa kaikki mainonta jollain tavoin perustua mielikuviin, niillä myydään. Hienoa, että maailman puhtaimpia raaka-aineita yleensä vielä myydään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #37

Bisnes tarkoittaa liiketoimintaa ja yritystoimintaa. Siis suomalainen maatalous ja elintarvikealan ketju ei sinun mielestäsi ole sitä? Käsittääkseni maataloustuottajien tavoitteena on ansaita tuloja maaomaisuudellaan ja/tai eläintenpidolla ja yrityksensä muulla toiminnalla jnpp. Jos kyse ei ole bisneksestä, niin mistä sitten?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja ne pienet lypsykarjatilalliset, joita maatalousyrittäjiksi kutsutaan saavat ilmaisen 26 päivän vuosilomittajan. Mistä muille pienyrittäjille saisi valtion varoilla?

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Eikös sitä ole ammatteja, joissa ollaan melkein kolme kuukautta lomalla yhteiskunnan varoilla. Sitten on aikaa rikkiviisaana kommentoida asioita, joista tietää saman verran kuin sika pohjantähdestä. Nyt en tarkoita sitten sinua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #78

Jos tarkoitat opetusalaa niin palkkaus on varsin kirjavaa.

Lyhyt versio: Opetusalan palkkaus on monimutkaista

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4...

Pitkä OAJ:in sivuilta:

http://www.oaj-jarvenpaa.net/uploads/1/9/1/4/19148...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #78

Partala, kommenttiisi sopii Alivaltiosihteerin vanha palindromi: "Aito idiotia".

Vakihommissa olevien opettajien palkka maksetaan tasan vuoden jokaiselle kuukaudelle jyvitettynä, vaikka koulujen toiminta onkin kesällä keskeytettynä noin kymmenen viikkoa. Eli teemme noin 10kk töitä ja palkka siitä maksetaan 12kk:lle jaettuna.

Sinulla ei oikein näytä olevan edellytyksiä arvioida muiden tietämyksen tasoa.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala Vastaus kommenttiin #86

Onneksi sinulla näyttää olevan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #78

Jari, ethän vain tehnyt MTK-jallistusta, eli vertaat maanviljelijää työntekijään, kun se sinulle sopii ja yrittäjään, kun se sinulle sopii.

Yrittäjähän saa pitää vaikka 9 kk lomaa, mutta omilla rahoillaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"kansallista huoltovarmuutta ei tarvita"

Mitä huoltovarmuutta ja miksi siitä maksettaisiin, onhan käynyt näinkin:

Venäläiset ostavat perunan loppuun Suomessa

— Tilanne on kylmästi se, että pottu loppuu Suomesta viimeistään kesällä. Nähtäväksi jää, riittävätkö tuontiperunat ja uusi sato korvaamaan aukon, sanoo MTK:n perunavaliokunnan puheenjohtaja Timo Hautaviita.

http://www.esaimaa.fi/Online/2011/02/26/HS%3A%20Ve...

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kuten uutisessa lukee ne perunat toimitetaan tilaajille joista on sopimukset, mutta ne potut joita ei ole tilattu myydään niille joka haluaa ne ostaa.

Ilmeisesti jotkut voivat pitää liiketaloudellisesti oikeana ratkaisuna sitä että pidetään potut itsellä siinä toivossa että jos sattuisi löytymään suomalainen ostaja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hesarin alkuperäistä uutista ei löydy, mutta vähemmälläkin loppuu:

Peruna ei vielä koskaan ole Suomesta loppunut, mutta tänä vuonna niin uhkaa käydä, sanoo Timo Hautaviita, MTK:n perunavaliokunnan varapuheenjohtaja. - Venäjän markkinoille tullaan todennäköisesti viemään tämän varastokauden aikana 60 miljoonaa kiloa. Se on normaalivuoteen verrattuna 7–8-kertainen määrä, hän perustelee.

http://villepihola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/63805-...

ja sitten kävi seuraavana vuonna näin:

Pääsiäisen alla kauppojen hyllyt on tyhjentänyt ennennäkemätön munapula. Suurin syy tilanteeseen on häkkidirektiivi, jonka voimaan tullessa noin kolmannes suomalaisista kananmunantuottajista lopetti toimintansa. Myös kulutuspiikki ja hamstraajat ovat tehneet tehtävänsä.

Tällä hetkellä muninnassa on 3,1 miljoonaa kanaa. Syksyllä kanoja ennakoidaan olevan jo noin 3,6 miljoonaa, mikä tarkoittaa jälleen kerran reilua omavaraisuutta.

- Eikö siitä huoltovarmuudesta välitetä?

http://yle.fi/uutiset/3-5292060

olisihan ollut aikaa varautua liki 10 vuotta:

Lähes 90 prosenttia tuotantokapasiteetista eli 2,8 miljoonaa kanapaikkaa joudutaan rakentamaan kokonaan uudestaan tai uusimaan merkittäviltä osin vuoteen 2012 mennessä. Työryhmä katsoo,että investointien painottumista muutamaan viimeiseen vuoteen ennen muutoksen voimaantuloa tulee kaikin mahdollisin tavoin välttää. Siksi työryhmä ehdottaa, että investointitukea myönnettäisiin EU:n direktiivin mukaisten tuotantotapojen laajennus- ja uusintainvestointeihin vuoden 2004 alusta siten, että laajennukset ja uusinvestoinnit lattiakanaloiden lisäksi myös
virikehäkkeihin ovat mahdollisia. Edelleen työryhmä esittää, että investointitukea myönnettäisiin myös näihin tuotantotapoihin soveltuvien nuorikoiden kasvatukseen.

http://www.hare.vn.fi/upload/Julkaisut/7572/2150_t...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Huoltovarmuus"
Munat loppu "sopivasti" pääsiäisenä.
Voi loppu "sopivasti" joulunalla kun ihmiset leipo .

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä, turhaan kiersi kauppoja, olisi pitänyt hakea itärajan takaa.

"Voitilanteen uskotaan helpottavan vuoden alussa, kun Valio vähentää Venäjän voivientiään."

http://www.luoteis-lappi.com/arkisto/voi-loppui-ka...

Ja kukas sen Valion taas omistaakaan, hallintoneuvostossakin on melkein pelkkiä maanviljelijöitä:

TILINPÄÄTÖKSET
Valio maksoi omistajilleen jättitilin - kaikkien aikojen korkein maitotuotto

Meijeriyhtiö Valiolla menee hyvin. Se tarkoittaa, että yhtiön omistajat, siis suomalaiset maitotilat, saivat ennätysmäisen hyvää hintaan toimittamastaan maidosta. Valio tilittää lähes koko tuloksensa omistajilleen tuottajahintana.

http://www.talouselama.fi/uutiset/valio-maksoi-omi...

Valio-konsernin hallitus vuonna 2017:

Maanviljelijä Vesa Kaunisto, Veteli
Maanviljelijä Jarno Kämäräinen, Kiuruvesi
Maanviljelijä Sauli Lähteenmäki, Rusko
Maanviljelijä Pentti Suokannas, Askola.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #38

Muistatko monta "maitotukea" jaettiin Venäjän pakotteiden takia?

1)-täällä kulutus normaali
2) Samoin ei pakotteita 100 muussa maassa mihin Valio vie elintarvikkeita.
3) Eikä Valion tuotevalikoima ole vain maitotuotteet. Valikoima on laaja.
Jäätelöt,jugurtit,vihannes/marjapakasteet,kastikkeet,keitot ym.

Kun tuottajat omistaa itse elintarvikejalostamot osuuskuntiensa kautta,niin mihin niiden tuotot hupenee mitä maataloustuilla on tehty?
Kansan hyödyksikö?

Jk.Tiilikainen lupasi tilallisille myöhästyneistä maataloustuista korotetun korvauksen. (Oli tiedossa jo-14 että tukien maksut muuttuu ja maksetaan myöhemmin kuin ennen) MAVI-14

Tuliko kaikille toimeentulotukea saaville korotusta viivästyneestä tuesta jota Kelasta jononotettiin tammi-huhtikuu ajan?

Harri Savolainen

Se pistää ihmettelemään, kun tukia perustellaan maailmanmarkkinahintojen vuoksi. Ilman tukia suomessa ei voisi tuottaa kilpailukykyisesti ruokaa.

Samaan aikaan valitetaan, kun Venäjä on pistänyt esteitä ruoan tuonnille Suomestakin.

Eli maataloutta tuetaan myös siksi, että Suomesta voisi viedä elintarvikkeita kilpailukykyiseen hintaan. Se kun työllistää - kalliilla.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei se noin mene. Maailmanmarkkinahinnat ovat alehintoja, koska ylimääräinen, pilaantuva tavara pitää saada käsistä pois hintaan mihin hyvänsä.Toisena vaihtoehtona on kaatopaikka. Kysyntä vaihtelee, eikä täsmälleen kysyntää vastaavaa tuotantoa voida järjestää. On parempi, että ylijäämät myydään johonkin hintaan.

Harri Savolainen

Söin eilen espanjalaisia uuden sadon perunoita ja sitä edeltävänä ruotsalaisia uusia perunoita.

Miksi suomalaisten viime kauden perunoiden pitäisi riittää ympäri vuoden. Lisätään viljelyä siinä vaiheessa, kun saatavuus maailmalta näyttäisi heikkenevän ja sen puolestaan hoitaisikin markkinavoimat.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En huomannut kirjoituksessa mitään mainintaa siitä, miksi Suomessa pitäisi viljellä huonolaatuista vehnää, kun ulkomailta voi ostaa halvemmalla parempilaatuista tuotetta ja joudutaankin ostamaan.
Eli olisihan sitä paljonkin järkevöittämistä maataloudessa vaikka nykyinen peltopinta-ala säilytettäisiinkin. Viljeltäisiin edes lähes kilpailukykyisiä tuotteita.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

En ymmärrä koko haasteen ideaa. Ei maataloustukien vastustajilla ole mitään velvollisuutta elää käyttämättä tuettuja elintarvikkeita. He ovat verovaroillaan tuotantoa tukeneet, ja heillä on oikeus ostaa tuettuja tuotteita.

Suomessa on varmasti vaikea elää ostamatta jollain tavalla tuettuja elintarvikkeita, mutta maataloustukien vastustajien näkemys onkin, että tukia tulisi vähentää, jotta tukemattomien elintarvikkeiden osuus myynnissä olevista kasvaisi.

Yksittäisten kansalaisten valinnat eivät liity siihen, ovatko maataloustuet huono ratkaisu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Samalla pyytäisin teitä kertomaan, missä maassa alkutuotannon siirtäminen suuryrityksille on tuonut mukanaan mitään hyvää? Tätäkin kun kerran olette esittäneet. Kai tiedätte mikä on Monsanto?"

Eivätkö maataloustuottajat tiedä mikä Monsanto on kun siirtyvät oma-aloitteisesti suurempiin tilakokoihin ja navetoihin?

Juhana Vartiainen kirjoitti mm. sokerijuurikkaan kuljetustuesta, jota maksetaan vuosittain liki miljoona euroa ja sen lisäksi viljelytukea enimmillään 350 € / ha, yhteensä n. 4. milj. euroa.

Ja sitten valtiovarainvarainvaliokunnan pj. Timo Kalli (kesk) ilmoittaa, sokerivero kaatui ko. valiokunnassa EU:n kilpailusyistä, mutta valtiovarainministeriössä selvitetään minkälaisella terveysperusteisella verolla sokerivero voitaisiin korvata. Sokerin kulutustahan haluttaisiin vähentää.

Käyttäjän teroweckroth kuva
Tero Weckroth

Natsikortti vedetty esiin. Jotenkin uskotaan, että kun vain mainitaan "Monsanto", vastustaja vaikenee nolona.

Osaako joku oikeasti, tähän päivään pätevin argumentein, kertoa miksi Monsanto on niin paha?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jospa Kärnä kertoisi kun vetäisi sen esiin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Kai sillä on yhteyttä siihen että se oli ensimmäisiä kehittämässä geenimuunneltuja viljoja ja muuta mielenkiintoista kuten se että se on kasvattuaan isoksi sulautunut lääkeyhtiö Pharmacian ( ruotsalainen yritys) joka osaltaan on sulautunut Upjohniin. Wikipediasta löytynee enemmän yksityiskohtia sille joka haluaa lukea.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitten kun Suomalainen ei saakaan kotimaista kinkkua jouluna, niin meteli on kauhea, ja voivottelu on lehtien otsikoissa.

Tietysti vihreitä tämä ei koske sillä tofua riittää :D

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikun jouluksi vaikka Kiinaan, Atria ja HK Scan, määräysvalta on suomalaisilla lihantuottajilla, ovat alkaneet myydä sianlihaa sinne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nythän on muotia että tehdään Luomua. Yhä useampi tuottaja on siirtynyt Luomu-tuotantoon. Miksikö? Siitä maksetaan Mavin ja MMM mukaan kolmekertaa suurempia tukia kuin tavallisesta tuotannosta.

Mitä "Luomu" on? Sitä mitä kansa söi ennen EU. Lanta pellolle,ei lannoitteita eikä myrkkyjä. Elukoille kotitalous ruuanjäte,viljaa,perunaa ,heinää,ruohoa.

Ei ollut tehotuotantoa eikä suurtiloja.

Käyttäjän SeppoIlvessalo kuva
Seppo Ilvessalo

Vartiaisen ja Pursiaisenkin kirjoitukset lukeneena täytyy sanoa, niissä esitettiin aivan järkeenkäypää kritiikkiä, mutta tässä kirjoituksessa lähinnä toistetaan niitä kuluneita kliseitä, joilla maataloutukia puolustellaan ja pyritään luomaan väärää mielikuvaa edellä mainittujen kirjoituksista ja heidän tarkoitusperistään.
Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Kirjoittajan reaktiota Vartiaisen ja Pursiaisen kirjoituksiin sanonta kuvaa hyvin. Paljon tuohtunutta ja tunnepitoista reagointia, motiivien kyseenalaistamista ja suoranaista vääristelyä kepulaiseen maatalousnarratiiviin verhottuna. Asiallista faktaa tai arvostelun kohteena olevien henkilöiden kirjoituksissaan esittämän kritiikin asiapohjaista vasta-argumentointia ei löydy hakemallaakaan. Ehkä kirjoittaja on todennut kritiikin niin osuvaksi, ettei siihen uskalla lähteä asiapohjalta vastaamaan..
Vartiainen ja Pursiainen ovat myös paljon uskottavampia, koska he tuovat esille epäkohtia aivan riippumatta siitä, minkä poliittisen aatesuunnan intressipiiriin asia kuuluu. Osansa saavat niin maataloustuki, yritystuet kuin työmarkkinoiden jäykät rakenteet ja sosiaalitukijärjestelmämme. Nämä asiat muodostavat maassamme ne poliittisen korruption linnakkeet, joihin kajoaminen näyttää olevan mahdotonta, oli hinta kansantaloudellemme ja veronmaksajille mikä hyvänsä. Kepulla on maataloustukiaisensa, kokkareilla yritystukensa ja vasemmistolla Hakaniemen veroparatiisi, asumistuet, työttömyystuet ja tie mitkä tuet. Näihin passivoiviin ja kansantaloudellelle haitallisiin tukiin uppoaa vuosittain miljardeja euroja veronmaksajien selkänahasta revittyjä euroja. Hieman yksinkertaistaen voi sanoa, että otamme 5 miljardia euroa velkaa tänäkin vuonna saadaksemme maksaa siitä, että maassamme harjoitetaan kannattamatonta maataloutta, kannattamatonta yritystoimintaa ja että osan työikäisestä työvoimasta ei tarvitse käydä töissä, kun saa tekemättäkin niin paljon, ettei kuulemma kannata. Poliittiset broilerit eivät näihin asioihin uskalla puuttua eivätkä ilmeisesti haluakaan. Onneksi meillä on Vartianen ja eräitä muita henkilöitä, joiden poliittinen selkäranka on muita suorempi ja jotka jaksavat pitää asioita esillä maan kokonaisetua ajatellen.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Jokaista oopperalippua tuetaan valtion varoista 230 €/piletti!!! Eliitti, joka käy oopperassa, olisi varaa maksaa lipun hinta ilman valtion tukea. Maataloustuki 185€/kuluttaja. Oopperatalossa yli 500 !!!! työntekijää. Talon ylläpito maksaa valtiolle yli satatuhatta euroa joka päivä!!!! Tämä ei kaada valtion taloutta, mutta näin symbolisena antaa miettimien aihetta.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Miten tuo ooppera liittyy maatalouteen?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei mitenkää. Laitoin vain kun aina puhutaan maataloustuista, niin saa ne muutkin tukia, suhteessa vielä enemmänkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #65

Entä milloin maataloustuottajat alkavat jakaa kansalle maksutonta ruokaa?

Yhteensä Suomen kansallisooppera ja -baletti tuottivat vuoden 2015 aikana 562 esitystä, joista maksuttomia esityksiä oli peräti 295.

http://www.amfion.fi/kansallisoopperan-ja-baletin-...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #65

Voisi kai verrata myös eduskuntaan?
200 edustajaa,avustaja armeija,ministeriöiden virkamiehet .
Palkkiot,kulukorvaukset,täydellä palkkiolla lomat,vanheimpainvapaat,sopeutumiseläkkeet ym.

Koskaan ei yksikään "Sipilä/Vartiainen" puutu tuon laitoksen tehokkuuteen,ajankäyttöön,lomiin ,palkkioihin. Miksi?

Lomat samat kuin muillakin on. Tehokasta työaikaa olisi enemmän eikä tarvitsisi hutiloida perustuslain vastaisia lakeja yhtenään.

Porvarien mantra (AY) pätee: "Saavutetuista eduista ei luovuta kansanedustajat eikä maataloustuottajat"! EI edes lama-talkoissa.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #65

Ooppera tuo viihdykettä meille suomalaisille ja on yhteiskunnalle huomattavasti hyödyllisempää tukea sitä kuin maataloutta siinä määrin mitä nyt tehdään
Meillähän on mahtava suomalainen kansainvälisesti tunnustettu joukko oopperalaulajia. Siinä tapahtuu laadun vientiä.
Sitähän ei tapahdu elintavikkeissa muualle kuin Venäjälle. Sekin tuettuna.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Montako henkilöä tässä systemissä kustannuksineen pyörii?

Kevään 2017 viljelijätukihakukoulutukseen voivat osallistua seuraavien organisaatioiden edustajat:

Kuntien yhteistoiminta-alueet

ELY-keskusten viljelijätukien myöntö

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ja sen liitot

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund ja sen liitot

ProAgria keskukset/ yleisneuvojat

Leader-ryhmät/ 2-linjan tukien käsittelijät

Kevään päätukihakemuksia täyttävät yksityiset neuvojat

Hämeenlinnan hallinto-oikeus

Ohjelmistoyritykset

+ tukihakemusten käsittelijät ja maataloustukien valvonta ym.

Maataloustukien valvonnalla halutaan varmistaa, että viljelijät saavat tuet mahdollisimman oikeudenmukaisin ja tasapuolisin perustein koko maassa. Tuen myöntämisperusteita valvotaan maatiloilla ja tuotantolaitoksissa, kuten meijereissä, teurastamoissa ja leipomoissa. Maatiloilla valvotaan pelto- ja eläintukien lisäksi myönnettyjen investointitukien käyttöä sekä rahoitettujen hankkeiden suunnitelmien mukaista toteutumista. Oman ryhmänsä muodostavat kasvihuonetuotannon tarkastukset.

Käyttäjän juholasinikka kuva
Sinikka Juhola

#7

Peruskaupunkilaisena suon mielelläni maanviljelijöille kaiken tukeni. Heidät on ajettu ahtaalle nykyisten systeemien vallitessa. Ei elävien organismien (eläinten ja kasvien) kanssa työskentely ole samaa kuin jossain tehtaassa. Ne tarvitsevat hoitoa.
Nykyihmiset eivät tiedä mitään esim. vuodesta 1943, jolloin oli elintarvikkeista pula. Monessa perheessä kärsittiin nälkää. Maa on se, joka meidät vaikeina aikoina pitää hengissä.
Maataloutta ei saa päästää rappiolle, vaikka sen harjoittamiselle on epäsuotuisat olosuhteet. Huoltovarmuus pitää taata. Kaikki kunnioitus maanviljelijöille!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kekkosaika ja MTK mainostama kuva heinäseipäistä ja talkooväestä pellolla meni jo.

Heti kun 2000 luvulla ammatinharjjoittaja maanviljelijöistä tuli maatila-Yrittäjiä.

Mikä on yrityksen tavoite? Saada tuottoa enemmän omalle yritykselle.

Ei suinkaan ruokkia veronmaksajia jotka tuet maksaa.
Koko hommahan nykyään perustuu Vientiin ja sen kasvattamiseen . Viennistä enemmän tuottoa niin tuottajille kuin elintarvikejalostamoille.
SE on globaalin markkinatalouden aate:Voittojen maximoiminen .

Ennen viljelijät haki perämettästä talvella pokasahalla särvintä pöytään .
Nyt oli sato tai kato OP seinästä tulee tuki.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sinä päivänä, kun kaikki EU-maat päättävät luopua myös tukemasta omaa elintarviketeollisuutta, niin silloin tottakai on Suomikin mukana. Silloin homma on tasapuolista.

Vai pitääkö ptässäkin asiassa antaa esim. Ranskan jatkaa tukeaan, ja pieni Suomi näyttää mallia, miten oma tuotanto lopetetaan.

On siinä hymy herkässä Eurooppalaisilla maanviljelijöillä, kun on sitten ainakin yksi paikka joka ostaa lisää elsintarvikkeita, kun omaa tuotanto vähenee. Sehän on järkevää ja halpaa.

Eli antaa toisten maiden hyötyä yhden maan tyhmistä päätöksistä.

Kuulostaa täysin Suomalaiselta politiikalta. :)

Vähän sama asia, kun suunnitelmat sulkea ydinvoimalat, ja ostaa kivihiiltä ja öljyä Venäjältä, mikähän puolue se tällaista suunnittelee. ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vai syydetäänkö niitä tukimiljoonia kuinka kauan mihin vaan:

1. Vapon tiedote 3.3.2009
Ruokohelven viljelyala Keski-Suomessa on mahdollista moninkertaistaa nykyisestä 1 400 hehtaarista. Maakunnassa on helven viljelyyn soveliasta, vapaata peltopinta-alaa ja kohta myös markkinat kasvavan pinta-alan tuotannolle.
- kansallinen tavoite: 100 000 hehtaaria vuoteen 2015 mennessä (MMM, 2007)

https://www.vapo.com/uutishuone/ajankohtaista/1703...

2. Turun Sanomat 4.11.2011
Ruokohelpi petti odotukset
Vapossa on arvioitu, että se olisi kunnallisten lämpölaitosten kokoluokassa hyvä polttoaine, jos sille maksettaisiin energiatukea. Tällä tavoin lämmittäminen tulisi kuitenkin veronmaksajille liian kalliiksi.
Kasvin viljelyyn on maksettu vuosien varrella tukiaisina miljoonia euroja. Esimerkiksi Vapon Suo Oy sai viime vuonna omille peltohehtaareilleen yhteensä 673 000 euroa.

http://www.ts.fi/mielipiteet/paakirjoitukset/27354...

3. Teksti-TV Keski-Suomi 24.2.2012
Vapon tytäryhtiölle maan muhkein tukipotti
Jyväskyläläinen Suo Oy sai viime vuonna eniten maataloustukia maassamme. Suo on ruokohelven viljelyyn erikoistunut Vapon tytäryhtiö.
Suo sai viime vuonna maataloustukea 1 633 376 euroa.

http://yle.fi/uutiset/3-5065946

4. metsäkoneet 2012-02-24
Suo Oy - jo on perkele
Valtion omistama Suo Oy nappasi 1,6 milliä EU tukea ruokohelpin viljelystä.

Vapon herra X ja naapurinsa (nimet linkissä) juonivat ruokohelpin viljelyn maksimoinnin. Herra X jäi 60 vuotiaana raskaasti tappiollisesta Vaposta 20.000 euron kk eläkkeelle.

Miten kauan tämä kansa nielee aivan kaiken?

http://www.metsakoneet.fi/keskustelu.php?&cat=&sho...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Valio on noussut kanveesista !
Mikael Pentikäinen 16.10.2015
MST
Mikael Pentikäinen: "Moni iso asia on Valiolta edelleen ratkomatta."

Valio on kokenut viime vuosina kovia: pakotepolitiikka sulki tärkeimmän vientimarkkinan Venäjän ja vei satoja miljoonia myyntiä.

Valio on iso yritys, jolla on vahva tase. Siksi se on kestänyt historiallisia iskuja.

Viime aikoina Valio-leiristä on alkanut kuulua parempaa.

Ensin muutamat valiolaiset osuuskunnat nostivat tuottajahintoja.
- Nousu oli pieni, mutta nousu kuitenkin. Osuuskunnat halusivat auttaa tuottajiaan ahdingossa.

Maailmanmarkkinoilla maitojauheen hinta on kääntynyt nousuun. Aika näyttää, onko muutos kestävä vai markkinaspekulaatiota.

Lisäksi Valio on ruoka-alan suurmessuilla Saksassa uusilla maitojuomilla ja -jauheilla.

Tuoreet uutiset eivät ole suuria mutta ne ovat tärkeitä.
-Ne osoittavat, että maitojätti on noussut kanveesista.

Jo -15 ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Sinä päivänä, kun kaikki EU-maat päättävät luopua
A) näin korkeista ruuan hinnoista?
B) Näin suurista veroista?
C) Pudottaa ALV samaan kuin muilla EU mailla on?
D) EU-toiseksi suurimmista maataloustuista,maan kokoon ja asukasmäärään nähden?
Jossa kourallinen maksaa veroja ja elättää yli 3 milj. veroillaan?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Jos nyt aivan rehellisiä ollaan, jos maanviljelyyn liittyvää byrokratiaa vähennettäisiin, voitaisiin maataloustukiakin pienentää. Tällä hetkellä maajussilla menee suunnaton aika eri kaavakkeita täytellessä.

Mutta vielä voi löytyä vielä pari keskustalaisen serkun kummia ilman puolueen lanseeraamaa virkamies paikkaa niin luultavasti ennen seuraavia vaaleja keksitään vielä ehkä 12 kaavaketta lisää mitä maajussien on täytettävä joka viikko

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voi huoletta pienentää.

Nyt jo yli 50% tilallista harjoittaa muuta elinkeinoa ja maatalous on sivuelinkeinona. Johon silti saa tuet.
Mutta siihen on EU tulossa muutos.Vain pääelinkeinona harjoitettua maataloutta tuetaan.
Siksikö on kiirus säveltää erilaisia tukia esim.Bioenergian varjolle ym. jotta elintaso ei putoa kun tuet poistuu 50% tilalliselta?

Käyttäjän JarmoPeltola kuva
Jarmo Peltola

Sieltä tuli jo vastaus Mikko Kärnälle. Hyvin perusteltu vastaus.

http://blogit.image.fi/asiatonlehdistokatsaus/chal...

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Jos meillä on varaa maksaa senttikin mamutukseen ja nettomaksuun euvostoliittoon on turha puhua maataloustuista jotka pitävät maaseudun elinvoimaisena ja mahdollistavat kotimaisen elintarviketeollisuuden.Ensinmainituista on meille pelkkää harmia kovien kulujen päälle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos EU menoista suuriman osan haukkaa maatalous.
Kyllä Suomi maksaa mitä vain ettei maataloustuet lopu.

Montakohan sivua oli maataloustuista -92 kun Esa Härmälä ja Heikki Haavisto sopi maataloustuista?
Kansalle EU hyöty oli sivuseikka. Käyrätkurkut,energialamput riitti.

SUOMI-suurin nettomaksaja:
Suomen nettomaksu on kasvanut viime vuosina merkittävästi.
-Taakan kasvu johtuu niistä valtionpäämiesten Eurooppa-neuvostossa joulukuussa 2005 käydyistä neuvotteluista, joiden perusteella päätettiin nykyvuosien (2007-2013) jäsenmaksuperusteista.

- Silloin, yön pimeinä tunteina, Matti Vanhanen suostui lisäämään Suomen jäsenmaksutaakkaa ottamalla meille maksuun lisää myös muiden maiden jäsenmaksuja.

-Vanhastaanhan me olemme maksaneet jäsenmaksua Englannin puolesta, ja minullekin tuli yllätyksenä vasta tänä syksynä se, että Englannin puolesta maksettuun jäsenmaksuun on 10 vuoden ajan sisältynyt jäsenmaksua myös
-Saksan,
-Itävallan,
-Ruotsin ja
-Hollannin puolesta.
-Valtion tilinpäätöksessä tai valtiovarainministeriön tiedotteissa siitä ei ole ollut mitään mainintaa.

-Vuonna 2005 Suomi otti maksaakseen lisää
- Saksan,
-Itävallan,
- Ruotsin ja
-Hollannin jäsenmaksua.
-Sekin selvisi vasta tänä syksynä, kun näiden muiden jäsenmaksua tuli meille maksuun taannehtivasti.

-Sen seurauksena Suomi teki vuoden 2009 nettojäsenmaksullaan uuden kaikkien aikojen Suomen ennätyksen:
- seitsemän ja puoli sataa miljoonaa euroa,
-mistä oli mainittujen muiden maiden puolesta maksettua jäsenmaksua kolmisen sataa miljoonaa.
lähde:
E.Seppänen EU-meppi

Jyrki Paldán

Mielestäni maataloustukikeskustelussa keskitytään liian usein pelkästään tuohon huoltovarmuus / pääoman tuotto ("=tehokkuus") - akselille, kun asiassa on muitakin hyvin olennaisia muuttujia.

Tällä pienellä planeetalla mikä meillä on, meitä rajoittavat lähinnä ilmakehä ( tarkemmin; ilmastonmuutos), fossiilisten polttoaineiden riittävyys ja luonnonlait. Kaikki muut rajoitteet ovat ihmisten mielivaltaisesti keksimiä. Täällä kasvatettu peruna on noiden konkreettisten rajojen valossa huomattavan paljon parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi tänne rahdattu espanjalainen peruna. Ainoat syyt siihen miksi espanjalainen peruna on halvempi, juontuvat täysin abstrakteista ja mielivaltaisista talouden kuvioista, jotka määräävät työn hinnan paikallisesti. Tuontiruoan preferoiminen nykyisessa ympäristö- ja energiatilanteessa on kuin keuhkosyövän helpottamista tupakoimalla. Etenkin kun Suomessa on vielä valtava työhaluisten työttömien joukko ja viljelemätöntä maata kaikkiin tarpeisiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset