Haaste Vartiaiselle, Vartialle, Pursiaiselle ja Saarimaalle

Otin viime viikolla kantaa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen maataloustukia käsittelevään blogiin. Nyt huomaan pääseväni ottamaan kantaa ajatuspaja Liberan Heikki Pursiaisen ja Tuukka Saarimaan blogiin, jossa he puolustavat Vartiaisen näkemyksiä maataloustukien poistamisesta. Aiheesta on myös käyty laajalti keskustelua twitterissä, johon kannattaa perehtyä jos aihepiiri kiinnostaa. Myös vihreiden Antero Vartia on ottanut aiheeseen kantaa aktiivisesti aikaisemmin.

Pursiaisen ja Saarimaan ajatuksena näyttää olevan, että suomalaisen yhteiskunnan tulisi mieluummin tukea näennäisviljelyä, jonka tarkoituksena ei ole tuottaa elintarvikkeita. Tässä ajatusmallissa raha ikäänkuin häviää yhteiskunnasta, jos sitä käytetään varsinaisen elintarviketuotannon tukemiseen. Pursiainen ja Saarimaa havainnollistavat sanomaansa sadun keinoin. Vartiaisen, Vartian, Pursiaisen ja Saarimaan perimmäinen tavoite taas on koko maataloustukijärjestelmän lopettaminen.

Pursiaisen ja Saarimaan satu on sen verran kovaa älyllistä epärehellisyyttä (kuten sadut usein ovat), että en usko heidän itsekään uskovan sen sisältöön. Fiksuja ukkoja kun molemmat ovat. Kyseessä on vain ikävä keino edistää herrojen omaa näkemystä siitä, että 1) kansallista huoltovarmuutta ei tarvita, 2) ruoka kannattaa ostaa sen turvallisuudesta, eettisyydestä ja ekologisuudesta riippumatta mistä sitä halvimmalla saa ja 3) suomalaista maataloutta ei yksinkertaisesti kannata tukea aluepoliittisista syistä. Vartiainen ja Vartia taas tekivät oman kantansa selväksi jo aikaisemmin.

Minulla ei ole nyt mielenkiintoa kirjoittaa herroille omaa satua, teen sen ehkä myöhemmin, mutta esitän teille kaikille sen sijaan haasteen. Pyytäisin teitä elämään vuoden ajan niin kuin puhutte ja olemaan käyttämättä elintarvikkeita, joita subventoidaan millään tasolla valtiollisesti. Tähän samaan hengenvetoon onkin sitten muistutettava, että maataloustuethan ovat globaali järjestelmä. Samalla pyytäisin teitä kertomaan, missä maassa alkutuotannon siirtäminen suuryrityksille on tuonut mukanaan mitään hyvää? Tätäkin kun kerran olette esittäneet. Kai tiedätte mikä on Monsanto?

Yksi maataloustukien muoto ovat muuten myös reilun kaupan elintarvikkeet. Reilun kaupan elintarvikkeilla kun varmistetaan kehittyvien maiden tuottajille kohtuullinen hinta heidän tuottamistaan eettisistä ja ekologisista elintarvikkeista. Jos Pursiainen, Saarimaa, Vartiainen ja Vartia vastustavat yhdestä suusta kaikkia maataloustukia, niin kai he rehellisyyden nimissä vastustavat myös reilun kaupan elintarvikkeita? Ja jos eivät, niin millaisen reilun kaupan järjestelmän he olisivat valmiita luomaan suomalaisia tuottajia tukeakseen?

Suomen keskustan poliittinen valinta on, että Suomessa on oltava tarjolla myös tulevaisuudessa suomalaisten perheviljelmillä tuottamaa suomalaista ruokaa. Siksi maataloustukia tarvitaan, vaikka tukijärjestelmässä kiistatta kehitettävää onkin. Siihen työhön olemme valmiita ja erityisen tärkeää on puuttua näennäisviljelyn tukiin, jotka ovat meiltä kaikilta veronmaksajilta pois. Kokoomus ja vihreät tarjoavat nyt äänestyskoppiin aivan toisenlaista linjaa ainakin Vartiaisen ja Vartian muodossa.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu