mikkokarna Lapin puolustaja

Lohen kaupallinen merikalastus tulisi lopettaa

Maa- ja metsätalousvaliokunta käsittelee parhaillaan Euroopan komission Itämeren lohikannan ja kyseistä kantaa hyödyntävän kalastuksen monivuotista suunnitelmaa. Suunnitelma on osaltaan surullista luettavaa. Erityisen ikävää on, että komissio ei edelleenkään tunnusta, että mitään "Itämeren lohikantaa" ei ole olemassakaan. Sen sijaan Itämerellä syönnöstää sekakantaparvina yli 30 luonnonlohikantaa, joista monet ovat niin heikossa tilassa, etteivät ne kestä kaupallista kalastusta.

Komission suunnitelma sisältää huolestuttavia ajatuksia kalastuskiintiöiden siirrosta. Esimerkiksi Viro on ilmaissut halunsa siirtää kiintiöitään eri sääntelyalueiden välillä ja komissio esittää, että tämä olisi mahdollista. Ehdotusta ei voi millään muotoa kannattaa. Kiintiöiden siirtäminen lisäisi pienten lohijokien kantoihin kohdistuvaa kalastusta ja estäisi niiden elpymisen. On erittäin valitettavaa, että esimerkiksi Kalatalouden keskusliitto näyttää tukevan tällaisia suunnitelmia.

Maa- ja metsätalousvaliokunta on aiemmin määritellyt Itämeren lohenkalastuksen tavoitteeksi kantakohtaisen kalastuksen. Koska kannat syönnöstävät sekakantaparvina, on kantakohtaisen merikalastuksen järjestäminen käytännössä mahdotonta. Suomen tulisikin pyrkiä siihen, että lohen kaupallinen merikalastus lopetettaisiin kokonaan siirtymäajan jälkeen. Käytännössä tämä tulisi toteuttaa kompensoimalla merikalastajille aiheutuneet menetykset. Samalla tulisi myöntää sopeuttamistukea kalastuksen siirtämiseksi muihin lajeihin.

Suomen tulisi pyrkiä asettamaan lohen kaupallisen merikalastuksen lopettaminen EU:n yhteiseksi tavoitteeksi. Merikalastuksen kaupallinen arvo kaikissa jäsenvaltioissa on varsin pieni ja lohen kalastusmatkailun arvo on varovaisestikin arvioiden noin kymmenkertainen tähän verrattuna. Mikä olisikaan kalastusmatkailun arvo, mikäli lohikannat pääsisivät nousemaan kutujokiinsa täysimääräisinä? Kysymys ei siis ole pelkästään luonnonsuojelullinen, vaan samalla myös taloudellinen. Lohen merikalastuksen kieltämisestä hyötyisivät niin lohikannat kuin kansantalouskin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miksi luonnon lohikanta on heikolla hapella. Voisiko johtua siitä,että lisäätymisalueille pääsy on suurelta osin estetty patoamalla joet, kosket.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Asiaan on monia syitä, mutta kyllä sekakantakalastus merellä on yksi suurimmista. On selvää, että tämän lisäksi meidän on edistettävä kaikkia kalatiehankkeita lohien kutujoilla. Tässä mennäänkin koko ajan eteenpäin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pakko suositella. Joskus Kärnältä irtoaa helmiä. Tosin tuon kompensaation kanssa on vähän niin ja näin. Siinä on jo vähän kepulaisen iltalypsyn aineksia.

Mutta etköhän sinä jo tälläkin pääse Keskustan eduskuntaryhmän puhutteluun ja rankaistavaksi. Turhassa lohen istutustoiminnassa on niin monen kalanviljelijän elanto kiinni. On selkeästi Kalatalouden keskusliiton ja Keskustan etujen vastaista, että luontaiset lohikannat vahvistuisivat ja kalastuksen rahaliikenne tulisikin turismista eikä velvoiteistutuksista ja kalastuksen tukiaisista.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Keskustan eduskuntaryhmässä jokaisella edustajalla on laaja sananvapaus ja on aika absurdia väittää, että keskusta olisi ainoastaan ammattikalastajia suosiva puolue. Erityisen absurdia tämä on, kun nyt on ensimmäistä kertaa koskaan nostettu vaelluskalakannat hallitusohjelmaan ja edistetty kalatiehankkeita. Kompensaatiokysymykset taas ovat ainoa mahdollisuus, jos ihmisiltä ollaan viemässä elinkeino alta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Meni tuolla kommentilla uskottavuus koko blogista. Keskusta on erittäin vahvasti ammattikalastajia suosiva puolue. Tietysti ei suosi ainoastaan ammattikalastajia. Keskustan näytöt vaelluskalojen luontaisen lisääntymisen tuhoajina ovat aivan kiistattomat. Kuten myös vesistöjen pilaajina niin ravinteiden, turvelietteen kuin kaivosten raskasmetallien osalta.

Kun kalastuslaissa saatiin Saimaalle verkkokalastuskielto suojelemaan norppaa, niin samalla suojeltiin vielä uhanalaisempia Saimaan nieriää, järvilohta ja taimenta. Vaan eikö keskustalainen ministeri ryssinyt senkin sallimalla muikkuverkot koko kesäksi pyytämään noiden uhanalaisten kalojen poikasia. Ja minkähän puolueen toimesta verkkokalastajat päästettiin aikaisemmin merelle pyytämään Tornionjokeen nousevia kutukaloja. http://yle.fi/uutiset/3-9515540

Häpeäisit edes mokomia kommentteja

Käyttäjän JanneJuuso kuva
Janne Juuso

Mikon ulostulo asiassa on erittäin hyvä ja tämä sama suuntaus Lohen kaupallisen kalastuksen lopettamiseksi on täällä Ruotsissa. Korjaa viellä juttuun että Lohet syönnöstää ja vaeltaa sekakantoina... tuo vaellus on juuri se mihin Suomen harjoittama rannikkokalastus perustuu kun avomeripyynti on loppu. Tämä koko lohen elinkaaren ymmärtäminen ja sekakanta kalastuksen lopettaminen on yksi avainkysymyksiä myös Lohi- ja meritaimen strategiassa ja kalatiestrategiassa.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kyllä, syönnöstävät ja vaeltavat.

Käyttäjän JuhaJordan kuva
Juha Jordan

Järkeviä ajatuksia Mikolta. Mutta on todellisuus lienee, että keskustan linja poikkeaa tästä huomattavasti. Muuten äänestitkö Mikko uuden Tenon sopimuksen puolesta ?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Olin äänestyksen aikaan komennettuna valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille, mutta mikäli olisin ollut salissa, niin mitä todennäköisimmin olisin sopimuksen puolesta äänestänyt. En ole siihen silti tyytyväinen ja kaikkeni tein, että sopimus olisi saatu uuteen neuvotteluun. Nyt pitää vain luottaa MmV:ssa tekemiimme ponsiin.

Janek Teinlum

Ammatikalstajat koko itämerellä pyydystävät noin 1-2% lohen kokotuotannosta(istutukset ja jokien omatuodanto). Ammatikalastuksen lopetammisella ei ole juurikaan mitään vaikutusta Lohikannalle. Ehkäpä tulisi miettiä enemmän sitä, että millä on tosiaan vaikutus lohenkannalle - hylkeet, merimetsot, padot, ja koko itämeren kunto)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset