mikkokarna Lapin puolustaja

Poliisihallitukselta suhteellisuudentaju ja maalaisjärki hukassa

Jokainen koiranomistaja on varmaan joskus heitellyt koiralleen palloa tai keppiä. Sellaisten koirien, joilta vaaditaan metsästystilanteessa noutoa, kouluttaminen vaatii kuitenkin hivenen enemmän. Onkin ollut ilahduttavaa, että tähän koulutukseen on viimeisinä vuosina kehitetty erilaisia apuvälineitä. Yksi niistä ns. Dummy-heitin, jonka poliisihallitus on nyt suuressa viisaudessaan todennut luvanvaraiseksi ampuma-aseeksi. Tämä linjaus vaikeuttaa harrastustoimintaa merkittävästi.

Dummy-heittimellä ammutaan pehmustettuja värillisiä lieriöitä koiran noudettavaksi. Energia lieriön lähettämiseen kehitetään käyttämällä pienikaliiberisia paukkupatruunoita. Poliisihallituksella ei sinällään ole tällaiseen mitään huomautettavaa, mutta se onkin nyt todennut, että dummy-heitin voidaan liian helposti muuntaa pienoiskiväärikaliiberiseksi ampuma-aseeksi. Tämän vuoksi poliisi vaatii, että siihen on hankittava hallussapitolupa.

Linjaus on absurdi. Jos lähdemme tälle tielle, on poliisin ryhdyttävä luvittamaan esimerkiksi kaikki rautaputket ja nitojat. Voin nimittäin itsekin milloin tahansa marssia autotalliini ja hitsata nitojasta sekä metalliputkesta aseen, jolla voi ampua haulikon patruunoita. Vaikka tällainen mahdollisuus on miljoonilla suomalaisilla, ei sitä kuitenkaan käytetä. On myös syytä kysyä, kuinka monta rikosta maailmalla on tehty aseeksi muunnetulla dummy-heittimellä? Aivan, ei tiettävästi yhtään.

Toivon poliisin harkitsevan uudelleen tätä linjausta, joka on sivumennen sanoen hallitusohjelman vastainen. Normeja piti purkaa, ei lisätä. Tulen myös lähiaikoina jättämään aiheesta sisäministeri Paula Risikolle kirjallisen kysymyksen. Mikäli tilannetta ei voida poliisihallituksen omin toimenpitein korjata, on lakia muutettava. Metsästys- ja noutajaharrastajien on saatava harrastaa harrastustaan ilman kallista ja täysin tarpeetonta lupabyrokratiaa. Nyt maalaisjärkeä lopultakin käyttöön! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Mikäli tilannetta ei voida poliisihallituksen omin toimenpitein korjata, on lakia muutettava."

Voit olla täysin varma siitä, että näin ei tule tapahtumaan. Ei ole tapahtunut aikaisemminkaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Pienoiskiväärin patruunoiden hankkiminen on jo nykyisellään luvanvaraista, mikä jossain määrin rajoittaa omatekoisten viritysten suosiota ja käyttöä.
Sinänsä rihlaamattomana tuollainen lyhyt putkenpätkä edes oikeiden panosten kanssa olisi varmaan yhtä vaarallinen kuin vaikkapa panosnaulain tai huono jousipyssy. Jos taas laite on säästösyistä tehty oikean ampuma-aseen piipusta, silloin varmaan joku teoreettinen riski on olemassa. Sen voi välttää poraamalla piippu ylikokoon heti patruunapesän jälkeen, jolloin luoti ei saa vauhtia eikä vakaudu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Onkin ollut ilahduttavaa, että tähän koulutukseen on viimeisinä vuosina kehitetty erilaisia apuvälineitä. Yksi niistä ns. Dummy-heitin, jonka poliisihallitus on nyt suuressa viisaudessaan todennut luvanvaraiseksi ampuma-aseeksi. Tämä linjaus vaikeuttaa harrastustoimintaa merkittävästi."

Niinkö? Sanoisinpa että aika uusavuttomia ollaan, tai jollain leikitään jos siihen tarvitaan heitin. Ihan ilman heitintä ole kouluttanut koirani vesinoutoonkin.

PS. Naurua. Keneltäkähän on maalaisjärki kateissa?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ilmeisesti tarkoituksena on saada aseen ääni mukaan, jotta tilanne muistuttaa todellista metsästystilannetta. Noudettavan kappaleen heittäminen kyllä onnistuu vaikka heittovarrella, ritsalla, paineilmalla, jousella, pallotykillä tai melkein millä tahansa, vaikka ei itse jaksaisi riittävän pitkälle heittää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Minä kun olen luullut että se on eri koulutus, opetetaan aseen ääneen niin että ei ole paukkuarka. Ja muu koulutus sitten erikseen, lintukoiran hakukin.

Edit, on ollut koiria ryhmästä FCI 8 Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat, onkohan kyseessä joku seiskaryhmän seisojien koulutus?

Santtu Narkilahti Vastaus kommenttiin #5

On täysin eri asia opettaa koiralle aseen ääni, niin ettei koira tule paukkuaraksi, kuin totuttaa koira harjoituksissa siihen, että laukauksia tulee runsaasti. Tämän päivän metsästyskoekoirilta vaaditaan todella suurta malttia tilanteissa, joissa ympärillä paukkuu, dameja/riistoja lentää ja tippuu, sekä on useita koiria työskentelemässä. Ja tämän keskellä koiran tulisi olla rauhallinen ja aloillaan.

Tämä vaatii käytännössä sitä, että nykyään suositellaan kaikkien pidemmälle tähtäävien koirien harjoituksissa käytettävän laukausta mahdollisimman paljon, jolloin koira tottuu laukauksiin, eikä kuumu niistä.

Ja niin kuin mainitsit aikaisemmin, niin tottakai noutamisen voi opettaa ihan itse heittämällä. Ei siihen damiheitintä tarvita. Ei daminheittimellä ole tarkoituskaan opettaa koiralle noutamista. Sillä pystytään lisäämään erilaista haastetta harjoituksiin ja kehittämään koiran muita kykyjä. Esimerkiksi: Heittimellä saa ammuttua damit jopa 50-60 metriä pitkälle niin, ettei alueelle jää ihmisestä jälkiä, joten alue on siltä osin vapaa ihmishajuista. Lisäksi heitindameihin jää ruudinhajua, jonka avulla koira löytää damin ja jonka koira yhdistää jatkossa haavoittuneeseen riistaan. Nimenomaan koira oppii ensisijaisesti haavakoissa ruudinhajun ja vasta sitten verenhajun.

Ja kyseessä on siis puhtaasti noutajien koulutus. Mutta soveltuu myös ylösajavien ja seisojien noutokoulutukseen.

Käyttäjän RistoPaatelma kuva
Risto Paatelma

Dummyn heitintä käytetään nimenomaan tämän ryhmän koirien koulutuksessa. Ylösajava pysähtyy laukaukseen ja toisaalta voidaan treenata pitkiä noutoja. Rikolliseen toimintaan en dummyn heitintä valitsisi.

Päivi Hietaharju

Oletko Seija treenannut koiraasi, koirahan sinulla on kirjoituksesta päätellen, metsästykseen.
Yksin treenatessa damiheitin on todella hyvä apuri, kun heittämällä en saa tarvittavaa etäisyyttä aikaiseksi.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Asehallintoyksikkö kehittää jatkuvasti "aserikoksia" tehden täysin turhia rikosilmoituksia aseenomistajista.
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/151
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=104925

Markku Kivioja

Kannattaa tutustua tapaukseen "teräasekeskus". Ko. tapaus on malliesimerkki poliisihallituksen toiminnan tasosta. www.teraasekeskus.com

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On kovin huonosti ajoitettu hetki lähestyä sisäministeriä Dummy-heittimellä.

Sisäministeri Paula Risikon ( kok.) fokus kun on tällä erää keskittynyt hokemaan lausumaa : Nollatoleranssi rasismille.

Täysin eri asia tietenkin on, jos blogisti jotenkin saa kytkettyä Dummy-heittimen rasisminvastaisen taistelun aseeksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Koiria ei pitäisi käyttää metsästyksessä. Jos metsästäjä ei ilman koiraa saa saalista niin voi katsoa peiliin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Onkohan Syvärilä käyttänyt liikaa paljon mainostamaansa kannabista??

Koira on ehdoton apu metsästyksessä, ja esim. haavoittuneen eläimen löytämisessä.
Sorsastukseen pitäisi noutava koira määrätä jopa pakolliseksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No, Syvärilä kai saa jäniksille perslähdöt ja ui sorsatkin järvistä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannabiskeskustelu ei kuulu tähän aiheeseen.

Eläimiä ei pidä haavoittaa, se on huonoa metsästystä.

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Niin,keskustahan oli aikanaan hallituksessa yhdessä Kokoomuksen kanssa kiristämässä aselainsäädäntöä,niitä hedelmiä nyt korjataan.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kyllä on taas järjetön huoli poliisihallituksessa. Itse en ainakaan näe mitään turvallisuusongelmaa siinä että jonkun aseen pystyy teoreettisesti muuntamaan tuliaseeksi. Mitä tällaisella aseella edes tekisi.

Jos joku käyttää tuliasetta rikolliseen toimintaan niin luultavasti tällaisella henkilöllä on suhteita että saa käsiinsä aidon tuliaseen joko varastetusta tai salakuljetetusta lähteestä, tai käy vaikkapa jossain varkaissa missä aseita on.

Jos joku haluaa käyttää tuliasetta rikokseen niin kyllä aseen pitää olla siihen sopiva ja riittävän tehokas. Kertalaukeava, itserakenneltu 22 kaliiberinen on tositilanteessa toiminnaltaan epävarma, suhteellisen tehotan ja vain kertalaukeava. Kyllä ainakin itse mielummin luottaisin toimintavarmaan järeään käsiaseeseen kuin "leluun". Ja jos pitää valita kertalaukeava ase lyhyelle etäisyydessä niin kyllä katkaistu haulikko on psykologiseltavaikutukseltaan, lähietäisyyden tuhovoimalla ja toimintavarmuudeltaan paljon parempi valinta.

Lisäksi aseet ovat hyvin yksinkertaisia laitteita joiden piirustuksia on vapaasti saatavilla ja paljon. Toimivan ampuma-aseen pystyy valmistamaan jokainen perusmetallipaja jolla on vain sorvi, jyrsin ja perushitsausvälineet. Aseen tekeminen ei ole taitavalle metallimiehelle mikään ongelma.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minulla ei ole koskaan ollut koiraa eikä asetta. Ehkä siksi en ymmärrä, mikä tässä on ongelma. Aseen paukkeeseen koiran voi opettaa pienoiskiväärillä ja noudettavan esineen heittoon riittää terve käsi. Ei siihen mitään erilistä kaupallista turhaketuotetta tarvita. Mikäpä siinä, leikkikalunsa kullakin. Minä tässä vain sivusta ihmettelen, että oikein kysely ministerille. Eikö enää ole oikeuita asioita ratkottasvaksi, kun se sotekin on jo "maalissa".

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

#17

Olen hyvin pitkälle samaa mieltä Viljon kanssa. Asetta en ole omistanut, siis ruudilla käyvää, ilmapyssyn kylläkin, koiria on ollut montakin mutta vain kavereina, ja hyvinä, metsästystä olen aikoinani harrastanut "vain" kameralla. Se että tällainen turhake, josta blogissa on kyse, pitää oikein lailla kieltää taas kuvaa oikein hyvin suomalaista holhousta, ja siinä mielessä olen kyllä Mikon kannalla. Eli olisi kai jo vihdoinkin aika ottaa aivan se maalais/duunarin/käytännönjärki käyttöön siellä lainlaatijoidenkin joukossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset