mikkokarna Lapin puolustaja

Vihreiden puoluekokouksesta ja Muumilaaksosta

Seurasin aktiivisesti vihreiden puoluekokousta koko sen ensimmäisen päivän ja toisena päivänä sivusilmällä. Onnittelut ensinnäkin vihreiden uudelle puheenjohtajalle Touko Aallolle ja varapuheenjohtajiksi valituille Maria Ohisalolle, Hanna Halmeenpäälle ja Veli Liikaselle. Tulette heittämään muille puolueille nyt aikamoisen haasteen. Uskoakseni se suoranainen populismi, jota vihreät on viimeisinä vuosina harrastanut, tulee vähenemään. Tämä on erittäin hyvä asia politiikan tekemisen ja yhteistyön kannalta.

Puoluekokouksessa käytetyissä puheenvuoroissa toistuivat sanat ihmisyys, edistys ja ympäristö. Santeri Alkion teokset on selkeästi luettu. Uuden puheenjohtajan linjapuheesta oli myös selkeästi luettavissa, että vihreät tulee asemoimaan itsensä entistäkin tiukemmin poliittiseen keskustaan. Tämä asettaa kovan haasteen erityisesti keskustalle.

Mitä vihreitä äänestämällä sitten lopulta saa? Se jää toistaiseksi arvoitukseksi. Maaseudun näkökulmasta on kuitenkin äärettömän huolestuttavaa, että puoluekokouksessa vaadittiin esimerkiksi eläintuotannon, metsästyksen ja kalastuksen lopettamista. Vihreiden sisällä vaikuttavat maaseutu- ja erävihreät eivät tällaista näkemystä jaa, mutta valtaosa puolueesta suhtautuu eläintuotantoon vähintäänkin kriittisesti. Siksi puolue ei ole vaihtoehto näitä asioita kannattaville.

Kaikista huolestuttavin teema oli kuitenkin puoluekokouspuheissa usein toistunut sana Muumilaakso, jollaista vihreät nyt sitten haluaisivat Suomeen rakentaa. Valitettavasti oikea maailma on hyvin kaukana Muumilaaksosta. Ovet laitetaan lukkoon ja turvallisuusviranomaiset lähetetään töihin aina silloin, kun siihen on aihetta. Emme voi suhtautua myöskään sinisilmäisesti kaikkeen maahanmuuttoon tai turvapaikkajärjestelmäämme, jota käytetään myös väärin. Kaikista vähiten voimme tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ryhtyä ajamaan alas Puolustusvoimiamme ja asevelvollisuusjärjestelmäämme vihreiden esittämällä tavalla. Puolueen löysä ja vaarallinen turvallisuuspoliittinen linja poikkeaa merkittävästi kaikkien muiden puolueiden linjasta.

Niin mukavaa kuin Muumilaaksossa asuminen olisikin, ei se ole realismia. Tämän realismin puutteen näen vihreiden suurimmaksi ongelmaksi. Näemme pian, mihin suuntaan uusi puheenjohtajisto liikkeen politiikkaa kehittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tunnettu totuudenmuuntelija taas vauhdissa. Eilen riehuitkin pitkin Twitterin raittia aivan politiikkapäissäsi ja hermostuneena Vihreiden nousukiidosta. Vihreät eivät jatkossakaan ole keskustaa, vasenta eikä oikeaa, olemme ihan vaan edellä. Edellä setien eturyhmäpolitikointia, siltarumpuilua ja tulevaisuussokeaa sammakkoperspektiiviä. (Pahoittelut sammakoille.)

Kokouksessa vaadittiin kyllä asiallisesti ottaen eläintuotannon ja turkistarhauksen lomituksen tukien poistamista. Siitä oli puoluekokousaloite. Puheenvuoroja käyttäneet yksittäiset edustajat mainitsivat kyllä tavoitteenaan olevan eläintuotannon lopettamisen. Sehän on ihan legitiimi poliittinen mielipide yhteiskunnassamme siinä missä vaikkapa mielipide sianlihan markkinointituen puolestakin.

Saisiko Suomessa eläintuotantoon suhtautua vain kritiikittömästi? Ei se minusta ole eikä saa olla arvostelun yläpuolella, kuten ei muukaan kepulaisten jostain syystä herkkähipiäisesti omanaan pitämä reviiri.

Ja se oli kuule Tampereen kaupunginjohtaja, joka tervehdyspuheessaan tämän Muumilaakso-vitsailun aloitti. Hän mainosti lauantaina Tampere-talossa avattua Muumi-museota. Muutamat sitä sitten kevennyksenä jatkoivat joissakin puheenvuoroissa, joten älä sinä siinä yhtään liioittele tosiasioita, luiskahdat pian valehtelun puolelle.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Muumilaakso esiintyi useissa puheenvuoroissa, sen mainitsi mm. väistyvä puheenjohtaja. Kaikki yllä kirjoitettu taas on totta. Esimerkiksi juuri tuo puolustuspoliittinen linjanne ja asevelvollisuusarmeijan supistaminen, joka on todella vaarallinen kirjaus tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Vihreiden asevelvollisuuskanta on täysin oikea riippumatta turvallisuustilanteesta. Taloustieteessä vallitsee konsensus siitä, että vapaaehtoismalli tuottaa korkeamman puolustuskyvyn pienemmillä resursseilla. Pakottaminen on aina tehottomampi tapa hankkia työvoimaa kuin kannustaminen.

Aiheeseen voi perehtyä tarkemmin vaikkapa täällä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Asevelvollisuus_Suom...

"Professori Panu Poutvaaran empiiristen tutkimusten mukaan asevelvollisuus näyttää halvemmalta ainoastaan siltä osin kuin pakkotyön hinta jätetään huomioimatta ja asevelvollisuus on siis pakkotyöpiiloveroa nuorille miehille, ja tämä tulisi hänen mukaansa korvata avoimella verolla. Koko kansantalouden mittakaavassa asevelvollisuusarmeija tulee 1–2 % BKT:sta kalliimmaksi kuin ammattiarmeija. Tämä tarkoittaa, että puolustusvoimien todellinen kustannus Suomessa olisi näkyvän puolustusbudjetin (1,5 % BKT:sta) ja asevelvollisuuden piilokustannusten summa eli 2,5–3,5 % BKT:sta.[34][35]

Poutvaara esittää tulokselle myös teoreettisia todisteita, esimerkiksi ammattiarmeija mahdollistaa tehokkaamman ja tarkoituksenmukaisemman rekrytoinnin sekä koulutusaikojen eriyttämisen tehtävänkuvasta riippuen. Varusmiespalvelus usein keskeyttää työuran tai pitkittää opintoja, pakon vuoksi palvelukseen joutuvat myös siitä eniten kärsivät. Vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuisivat tavallista useammin ne, jotka siitä eniten hyötyisivät. Reserveihin vapaaehtoisesti sitoutuvista miehistä ja naisista saataisiin pienempi, mutta nykyistä paremmin koulutettu reservi.[36]

Professori Joshua C. Hallin mukaan taloustieteellinen kirjallisuus toteaa lähes yksimielisesti asevelvollisuuden olevan tehoton järjestelmä vapaaehtoismalliin verrattuna.[37]"

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa on vapaaehtoismallia kokeiltu. Kokeilun tulos on, että osittainen asevelvollisuus palautetaan.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Sen siitä saa kun joku valopää ottaa taloustieteellisen näkökulman maanpuolustukseen. Aletaan vaan ynnäilemään senttejä ja unohdetaan ne oikeat lähtökohdat kuten puolustuksen uskottuvuus, viholliskuvat, kestävä kehitys ja sosiaaliset vaikutukset.

Vapaaehtoisia ei koskaan tule olemaan tarpeeksi vapaaehtoisarmeijaa varten, tämä tietysti oletuksella että maanpuolustuksesta halutaan tehdä uskottavaa. Voitte tällaiset unelmat heittää samantien roskiin koska muun väittäminen on populismia, mallia saa esim. saksasta ja ruotsista.
Palkka-armeijassa on kaksi ongelmaa: palkka on liian paska että saisit korkealaatuisia sotilaita tai sitten armeija on liian pieni ja kallis. Armeija tarvitsee älykkäitä sotilaita erikois- ja johtotehtäviin. Kuka älykäs olisi niin tyhmä, että vapaaehtoisesti tuhlaisi vuosia tekemällä paskaa duunia paskalla palkalla? Tämä johtaa siihen juuri siihen mikä on muissakin palkka-armeijamaissa todettu; armeijaan tulee vain matalasti koulutettuja köyhien poikia, jotka eivät muihin töihin pääse.

Käyttäjän KalleParonen kuva
Kalle Paronen

"Tämä johtaa siihen juuri siihen mikä on muissakin palkka-armeijamaissa todettu; armeijaan tulee vain matalasti koulutettuja köyhien poikia, jotka eivät muihin töihin pääse."

No mutta, eihän Suomessa pian muita ole, joten älä huoli ;)

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Fennovoimaa kampitetaan geopolitiikalla ja turvallisuusuhilla ja sitten vasen käsi haluaa vielä rapauttaa puolustusta.

Melkoista schaibaa taas.

Marko Parkkola
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreät on perinteisesti helppo sijoittaa liberaali-konservatiivi -akselille, mutta vastaavasti hankalampi vasemmisto-oikeisto -akselille. Puolueen linjauksissa ovat kyllä korostuneet eriarvoisuuden vähentäminen ja muut vasemistolaiset teemat, mutta toisaalta vihreät ei suhtaudu niin kriittisesti markkinoiden rooliin julkisten palvelujen tuottamisessa kuin vasemmisto, Vihreät ovat myös pitäneet koulutusteemoja enemmän esillä kuin perinteinen vasemmisto.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

"Mitä vihreitä äänestämällä sitten lopulta saa? Se jää toistaiseksi arvoitukseksi. "
Sehän onneksi selviää pian, koska Vihreiden kannatuksen kasvu jatkuu kovana. Eläkeläispuolueet SDP ja Keskusta tulevat nyt vauhdilla selkä edellä vastaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Muumeista ei voi puhua liikaa. Keväällä kävin Krakovassa enkä siellä muita suomalaisia kirjoja nähnytkään kuin Tove Janssonia. Hänen tarinoidensa lämmin humanismi, syvällinen ihmiselämän ymmärrys ja suvaitsevaisuus puhuttelee ihmisiä yli kaikkien rajojen. Ikä tai kansallisuus tai sukupuoli ei merkitse mitään.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Ei perhana muumilaaksoa, niillä ei ole pyllyreikää. Tulee ummettunut olo pian.

Liberaaliakselilla vihreitä on vaikea sijoittaa kun halutaan tasa-arvoa naiskiintiöllä. Kiintiö, oli se sitten karvakiintiö tai varvaskiintiö, ei ole liberaalia.

Polittinen akseli on helppo, se on niin punaista. Semmoinen kansallisvihreän punainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset