mikkokarna Lapin puolustaja

Kokoomuksen valinnanvapauspaniikki

Kokoomuksessa näyttää olevan täydellinen paniikki päällä. Sisäministeri Paula Risikko väläytti tänä aamuna, että maakuntalain ja sote-järjestämislain käsittely laitettaisiin hyllylle, mikäli ns. valinnanvapaus törmää perustuslaillisiin esteisiin. Risikon ulostuloa edelsi erikoinen episodi, jossa kokoomus istutti konkaripoliitikkonsa Ben Zyskowiczin perustuslakivaliokuntaan pelastamaan valinnanvapautta.

Risikon ulostulo voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi. Kyseinen valiokunta ei tee politiikkaa, vaan suorittaa riippumatonta perustuslakiarviointia. Olisi äärettömän tärkeää, että valiokunnalle annettaisiin tässä vaikeassa tilanteessa sen tarvitsema työrauha. Mikäli valinnanvapaus todella törmää perustuslaillisiin esteisiin, on asian ratkaisemiseksi keinot olemassa. Mikä ajaa kokoomusta tällaiseen pelaamiseen?

Kokoomus mainostaa hyvin usein olevansa "Isänmaan asialla". Nyt puolueesta otetaan mittaa ja katsotaan, seisooko se todella sanojensa takana. SOTE- ja maakuntauudistus ovat molemmat kansakunnan tulevaisuuden takia täysin välttämättömiä. Vaikka kokoomuksen vaalima valinnanvapausmalli näyttääkin tässä muodossaan haihtuvan kuin aperita aivoista, ei se saa pysäyttää uudistusta. Nyt pitää ajatella Suomea ja kansalaistemme hyvinvointia. Ei irtopisteitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ettei vai muualla tosiasiassa olisi paniikki !

http://alueuudistus.fi/aikataulu

Eikös tuo aikataulu ole keskustan ministerin johdolla tehty.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

En edelleenkään ymmärrä, jotta mihin SOTE-uudistusta tarvitaan. Terveydenhoito on Suomessa halpaa ja tehokasta, perusterveydenhuolto on toki aliresurssoitua erityisesti suurissa kaupungeissa. Mikä nykyjärjestelmässä on vikana?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ei tässä terveydenhuoltoa korjata, vaan sitä ketä tekee rahaa terveydellä, missään ei ole takeita että asiat paranisisi SOTE:lla, on vain mielikuvia siitä, kuten mielikuvia viljeltiin Euroon liittymisestä. Kaikkea hyvää piti tapahtua Suomalaisille, hintojen piti laskea(monessa asiassa moninkertaistuneet) jne. joten henkilökohtaisesti en luota pätkääkään isoissa asioissa nyky hallitukseen joka tuntuu olevan enemmän markkinointitoimisto kuin Suomen johto.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Roposelle tiedoksi, että soten uudistamista tarvitaan ainakin, siis ainakin, perustason palvelutuotannon vahvistamiseen. Valitettavasti juuri tuo perustason elementti näyttää hallituksen "uudistuksessa" edelleen jäävän ns. mopen osaan.

Kaksi keskeistä ongelmaa nykyjärjestelmässä mielestäni on:

1 Järjestelmän painottuminen erikoistason sairaanhoitoon, siis kerman kuorintaan, jossa erikoislääkärit omine yritystaustoineen ja runsaine vaikutuskanavineen ohjaavat kuntien hupenevia resursseja erikoisklinikoille, pois perustasolta, suoraan omaan erikoispussiinsa.

2 Terveyspalvelujen keskittyminen aivan liiallisessa määrin kansainvälisten terveysfirmojen ohjaukseen ja omistukseen. Sen ohella huomattava osa lääkäreistä on kehittänyt omat pienyrityksensä, joiden kautta he välttelevät verotusta; isojen firmojen ahneita askelia seuraten.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tampereella kokeiltiin toimivaa yksityisiltä ostetun avoterveydenhuollon mallia jo yli kymmenen vuotta sitten, se tomi hyvin ja haudattiin. Yksityisen puolen tuominen mukaan avoterveydenhuoltoon on hyvä asia, mutta ei siihen sotea tarvita lainkaan.

Niko Sillanpää

Toivottavasti kaatavat samalla koko aluehallintouudistuksen ja aloittavat suunnittelun ainoalta järjelliseltä eli viiden alueen (likimain nykyiset yliopistosairaalapiirit) pohjalta. Moninkertaista byrokratiaa ei ole mieltä rakentaa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Se olisi ainoa järkevä vaihtoehto. Kunpa hallitusvallassa olevat puolueetkin osaisivat nähdä omia valtapelejään kauemmaksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sinällään hauska katsoa tätä Keskustan hiljalleen tapahtuvaa irtiottoa valinnanvapaudesta. Mitäpä siitä että keskinäisen kaupankäynnin tuloksena toiselle osapuolelle annettu osa häviäisi, mutta itselle saatu maakuntahallinto jäisi. Toisaalta voi todeta, että aika erikoinen on tämä hallituskumpoanuus - ei ainakaan kovin lojaali.

Soten pääarkkitehti Rehula on hiljaa vai joko se on kohta Saarikko - melkoisen riskin ottaa Kepu laittamalla nuoren pelkästään politiikassa kypsyneen Saarikon Suomen suurimman hankkeen johtoon puolivälissä kautta.

Niko Sillanpää

On itse asiassa kokoomuksen surkeutta, että se salli kepun iltalypsyn aluehallintouudistuksessa. Persuthan on ollut koko ajan äänetön yhtiömies joka tapauksessa tässä(kin) asiassa.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Viiden sotealueen malli on tehokkain ja paras tapa hoitaa Suomen soteasiat.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Missä lukee että haluttaisiin paras malli Suomelle?Tässähän halutaan paras malli keskustalle

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eikä pelkästään haluta vaan kepun vallan kasvattaminen ja betonoiminen maakunnissa on blogistin mukaan "kansakunnan tulevaisuuden takia täysin välttämättöntä".

Petri Aaltio

KELA-tuki pois kilpailua vääristämästä (ja etteivät valu pois maasta ulkomaisille emoyhtiöille). Säästyneet rahat voi sitten käyttää terveydenhuollon tehostamiseen...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jospa muutettaisiin yhtiölakeja. Osakeyhtiö, jonka kassavirta tulopuolella on pääosin julkisisista rahoista koostuvaa, eivät nauti samoja oikeuksia esim. liikesalaisuuksien suhteen.

Otetaan esimerkki. Jos terveyspalveluja tuottava yritys ostaa samaan finanssitaloon kuuluvalta magneetikuvauslaitteistoja valmistavalta yritykselta laitteen tuplahintaan ja vähentää sen kirjanpidossaan....ja samalla minimoi omia voittojaan lainaamalla rahaa korkeammalla korolla samalta Luxenburgin postilaatikolta, johon laitteen voitot on sijoitettu.

No eihän tällaista tietenkään voi tapahtua oikeassa maailmassa. Kuka sitä nyt tulonsiirroilla kikkailisi.

Toisenlainen yhtiölainsäädäntä ja velvollisuus avoimuuteen, sekä rajummat sanktiot. Voisi toimiakkin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nyt on käynyt viimeistään selväksi, että tämä yhteiskunnan ytimiä jäytävä SOTE-uudistus on tuotava uuteen harkintaan. Asiaa valmistelemaan on saatava koko eduskunta ja parhaat asiantuntijat.

Ei ole hyväksyttävää, että näin valtavaa asiaa hoidetaan vain kahden hallituspuolueen johtajien riitojen jälkeisenä "pitkien puukkojen yönä" tehdyn primitiivisen kompromissin pohjalta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kuinkahan suuri kepulauman ulvonta olisi käynnissä mikäli tilanne olisi toisinpäin: maakuntia olisikin reippaasti vähemmän ja valinnanvapaus olisi toteutumassa. Uhrauduttaisiinko isänmaan etua ajatellen vai olisiko Juha kävelemässä vai peräti lentämässä pressan luo?

Toisaalta jos maakunnat väkisin tulevat, niin nyt on hyvä aika vaaleille kepun kannatuksen ollessa alhaalla - voitaisiin saada muutama yllätys.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinänsä on aika surullista, että kaikessa yleensä on tavoitteena, että vastustajalle kävisi mahdollisimman huonosti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, kahden puolueen väännön seurauksena saimme liikaa maakuntia tehokkuuden kannalta ja valinnanvapausmallin järjettömällä aikataululla. Maakuntahallinto vuoksi Sipilä oli valmis marssimaan presidentin luo ellei saa haluamaansa. Saa sitten nähdä mitä Kokoomus tekee ellei oma tavoite täyty. Tässä ei näytettäisi edes tarvittavan oppositiota, kun ei oma paketti pysy kasassa.

Kummallakaan kynnyskysymyksellä ei ole keskeistä roolia Soten tärkeimpien tavoitteiden kannalta.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kärnän kommentti etenee samaa uraa kuin muukin kepun toiminta. Välistäveto aina kun pystyy.
Mutta jos valinnanvapaus kaatuu , kaatuu myös sote. Maakuntamalli on ollut kepun päätavoite ja sote toissijainen. Kyllä sen ymmärtää koska nyt kuntavaaleissa tuli kepun kaupungistumiselle lopullinen niitti pl jotkut pohjoisen kaupungit.
Vihreät menee kepun ohi ek vaaleissa.
Luulempa että maakuntavaalien äänestysprosntti on isoissa kaupungeissa n 25 mutta maalaisalueilla jopa 40.
En tiedä edes mikä se maakunta legaalisti on mutta Turussa oli sen niminen kapakka ja hotelli vielä 70- luvulla.
Eikö ne vaalit voisi liittää SOK:n hallitoneuvostovaaleihin kun samat ihmiset sinne kuitenkin valitaan ja ainoat, joita asia kiinnostaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset