mikkokarna Lapin puolustaja

Kokoomuksen U-käännös Turun moottoritiellä

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmoitti hetki sitten eduskunnan suuressa salissa, että sote-palveluiden pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastaista. Samalla Orpo totesi, että yhtiöittäminen itsessään ei ole ollut kokoomuksen poliittinen tavoite, vaan valinnanvapaus.

Haluan onnitella kokoomusta lämpimästi tästä puheenjohtajan suorittamasta U-käännöksestä. Kun velvoite yhtiöittämiseen poistuu, on kokonaisuutta helppoa tukea. Se sinällään hämmentää, että kokoomus kyllä ihan itse neuvotteli tämän pakkoyhtiöittämisen osaksi sotepakettia, mutta samapa tuolle. On äärettömän hienoa, että omaa kantaa uskalletaan muuttaa kun huomataan, että on tullut oltua väärässä.

Ainoa asia joka tässä kokonaisuudessa ihmetyttää on se, että kokoomuksen puheenjohtaja tuntuu tietävän, millaiselle kannalle perustuslakivaliokunta tulee asettumaan, vaikka valiokunnan mietintöä on lupa odotella aikaisintaan perjantaina.  Näitä ilmeisiä selvännäkijän kykyjä olisi kuitenkin tarvittu jo siinä vaiheessa, kun asiasta yhdessä neuvoteltiin. Tässä tilanteessa tärkeintä on kuitenkin se, että vuosisadan poliittinen uudistus etenee vuosikymmenien vatuloinnin jälkeen. Kansalaisten yhdenvertaiset sotepalvelut turvataan myös tulevaisuudessa ja tällä kertaa ilman riskiä läpinäkymättömyydestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Ei paljon ihmetytä enää nämä käännökset, sekä kokoomuksen että keskustan. Toinen tiellä, toinen ilmassa. Molemmat yhdessä kaiken aikaa.

Toivottavasti hallitus ei tähän kaadu, ettei siniset turhaan puoluettaan myyneet.

Suomessa on nyt itsenäisyyden ajan historiamme paras suhmurointihallitus? Jos joku tietää joskus olleen tässä lajissa jonkun paremman, niin voinee hän sen minulle kertoa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ainakin Orpolla ja Sipilällä on se yhteinen 'arvopohja', jonka puutteesta he molemmat ovat muita arvioineet.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aluehallinnon toimijoiden koordinointi on hyvä asia,
mutta siihen ei tarvita 18 hallinnollista maakuntaa.
Puolet riittää.

Ovatko 18 maakuntaa yhdenvertaisesssa ja tasaveroisessa asemassa keskenään. Vastaan puolestanne: eivät ole !

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_maakunnat#Toi...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sotealueita tarvitaan Suomeen tasan yksi!

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Oikeastaan kaksi. Pk-alue ja sitten muu Suomi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Voisihan läänikin olla sotealue, jolloin pärjätään viidellä. Ne on sentään sovussa perustettu, eikö? Toki pääkaupunkiseutu voisi olla se kuudes yli miljoonan väestöllään... :-)

Marko Parkkola

Onko jo selvinnyt mitä ne maakuntahallitukset tekevät? Vastuut, velvollisuudet, oikeudet jne. Tämä oli käsittääkseni hieman hakusessa ainakin vähän aikaa sitten.

Jännä että himmeli selkenee sillä, että keskusta laittaa himmeliin yhden lisätason lisää...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vielä kun kepussa myönnettäisiin, että koko maakuntauudistus on ainoastaan kepun tavoite sementoida valtansa maakunnissa ja paisuvan byrokratian kustannuslisäykset maksaa koko kansa.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Vielä kun tosiaan!

Ihmettelen todella tätä kepun kuntatason sekä kentän kannatusta ylipäätään ja ihailen tuota valtavan lojaalia puolueuskollisuuden määrää. Tulkoon vaikka tulikiveä niskaan, usko ei horju. Kepun ministerit saavat tehdä mitä tahansa. Ihan mitä tahansa. Ihan mitä ...

Ei auta edes Paavo Väyrynen.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kotikunta-maakunta -malli on jostain syystä kaikki mitä kepulainen tarvitsee. Kun se saadaan, muulla ei ole väliä. Ei siinä huoleta pääsevätkö kansalaiset hoitoon tai nuolevatko firmat kermat päältä sotekakusta, muusta yhteiskunnan kehityssuunnista nyt puhumattakaan. Ei tähän ole mitään selitystä, se vain on niin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

On tämä nyt helkkaria. Aiemmin jossain blogissa taisin mainita sen helpoimman ratkaisun. Perustuslaki versus osakeyhtiölainsäädäntö.

Muutetaan osakeyhtiölainsäädäntöä siltä osin, kun yrityksen tulovirrat tulevat pääosiltaan julkisista varoista. Ei se niin ihmeellistä voi olla. Tarkka syyni ja kovemmat sanktiot.

Kokoomuksen uusi kanta on aivan sama kun sanot hyvää kättä ja päivää. Katso että kihlasormus on edelleen tallessa. Ei tarvitse olla järjen jättiläinen kun miettii näitä Kokoomuksen loikkareita kansainvälisten herhiläisten palvelukseen.....

Maakuntahallinto on toinen juttu ja se tulee aikanaan. Ei mitään väliä ovatko vaalit tammikuussa tai myöhemmin. Aikataulutus on turhaa, mikä hemmetin kiire tässä on, selvässä asiassa. Ehtii sitä myöhemminkin. Kyse on yksinkertaisesti siitä. että juttu pitää hoitaa konsensuksella. Puoluepolitiikka ja ns. eturistiriidat ovat täysin merkityksettömiä tässä asiassa.

Perhana kun päättäjämme kerrankin tajuaisivat, että kansan etua voi edustaa myös yli puoluerajojen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nyt on viimeinkin unohdettava kaikenlaiset puoluekeplottelut. Suomen sosiaali- ja terveysalan uudistus SOTE on otettava oikein kunnolla kaikinpuoliseen valmisteluun. Suuret kaupungit on vihdoinkin otettava neuvottelupöytiin.
Tämä yhteiskunnan ytimiä jäytävä SOTE-uudistus on pakko tuoda uuteen harkintaan.
Asiaa valmistelemaan on saatava koko eduskunta ja parhaat asiantuntijat sekä myös suuret kaupungit, joissa asuu iso osa maan väestöstä ja joissa on eniten kokemusta näistä asioista.
Ei ole oikein, että näin valtavaa asiaa hoidetaan vain kahden hallituspuolueen johtajan (Sipilä-Stubb) arvovaltakiistan primitiivisen kompromissin pohjalta.
Marraskuisena yönä v. 2015 Sipilällä ja Stubbilla ei ollut aikaa eikä malttia etsiä tolkullista ratkaisua. Nyt pitää koko eduskunnalla olla aikaa ja järkeä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Populisti Kärnä mainittu. Haastan myös Kärnän keskusteluun päihdepolitiikasta. Kiitos.

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239315...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen EU-kokouksissa pyöriville ministereille lomien siirtäminen elokuulle olisi suoranainen taivaan lahja. Nykyään he joutuvat juoksemaan Brysselissä koko heinäkuun. Ja sitten pian elokuun alussa eduskunta palailee lomilta. Ministereille ei siis käytännössä jää lainkaan loma-aikaa. Ilmankos stressi painaa ja syntyy kasapäin heikosti valmisteltuja esityksiä.
Eduskunnan pitäisi pysyä töissä koko heinäkuu valvomassa hallituksen toimia. Nyt hallitus pääsee tekemään tärkeitä päätöksiä pölkkypäisesti ilman kunnon valvontaa. Vasta elokuussa sekä hallitus että eduskunta voisivat rauhassa lomailla palatakseen lainsäädännön pariin syyskuussa kunnolla levänneinä.
Suomen eduskunta ei toimi lainkaan eurooppalaisessa EU-ajassa.

Veijo Mustonen

Homma menee maaliin räksyttelijoista
Huolimatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset