mikkokarna Lapin puolustaja

Savonlinnan tuhkarokkoepidemia haastaa pohtimaan rokotteiden pakollisuutta

Savonlinnassa varmistui eilen neljäs tuhkarokkotartunta. Kaikki tartunnan saaneet ovat olleet rokottamattomia. Vaikka Savonlinnan tuhkarokkoepidemia on toistaiseksi hyvin hallinnassa, on aina olemassa mahdollisuus, että tauti lähtee leviämään myös muualle. Olemme tällöin vakavissa ongelmissa, sillä tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen rokotekattavuus on pudonnut alle kriittisen 95 % rajan useissa kymmenissä Suomen kunnissa. Tällaiseen kuntaan iskiessään tuhkarokko aiheuttaa pahaa vahinkoa, eikä kuolonuhreiltakaan voida välttyä. Esimerkiksi Romanian viimeisimmässä epidemiassa on kuollut 30 ihmistä.

Rokotevastaisuus on yksi aikamme huolestuttavimmista ilmiöistä. Se perustuu pseudotieteeseen, tai suoranaisiin harhoihin, joille ei ole mitään perustetta. Mikäli rokotekriittiset vaarantaisivat käytöksellään vain itsensä, ei minulla olisi asian suhteen mitään ongelmaa. Näin ei kuitenkaan ole. Lapsensa rokottamatta jättävät vaarantavat viattoman ihmishengen ja samalla kaikki lähimmäisensä ympärillään. Laumaimmuniteetin säilyttäminen yleisvaarallisia tartuntatauteja vastaan on välttämätöntä, eikä järjestelmämme kestä vapaamatkustajia. Muuten on väistämätöntä, että taudit palaavat. Niin on nyt käymässä tuhkarokon osalta.

Nostin vuosi sitten keskusteluun pakkorokotukset sekä lapsilisien sitomisen rokoteohjelmaan sitoutumiseen. Uudessa tartuntatautilaissa osoitetaan valtioneuvostolle toimivalta määrätä rokotukset pakollisiksi, mikäli se on välttämätöntä yleisvaarallisten tartuntatautien leviämisen ehkäisemiseksi. Mitään muuta rokotepakkoa meillä ei ole. Sitä on kuitenkin välttämätöntä harkita.

Useat maat maailmalla ovat viimeisen vuoden aikana ottaneet rokotepakon käyttöön. Ensin Australia sitoi rokotteet sosiaalietuuksiin. Tuloksena rokotekattavuus saatiin nostettua kriittisen rajan yläpuolelle. Tänä vuonna Italia kielsi rokottamattomien lasten pääsyn valtion kouluihin ja päiväkoteihin. Rokottamattomien lasten vanhempia voidaan myös sakottaa. Tällä hetkellä puolestaan Ranska valmistelee vastaavaa rokotesäädöstä tuhkarokkokuolemien takia. Säädöksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2018.

Meidän on Suomessakin herättävä. Mikäli Savonlinnan tuhkarokkoepidemia lähtee leviämään, on valtioneuvoston uskallettava käyttää sille osoitettua toimivaltaa ja määrättävä tuhkarokkorokotteet pakollisiksi koko maahan. Samaan aikaan tulee harkita, voisimmeko toteuttaa rokotepakon joko Australian tai Italian mallin mukaisesti. Itse kannatan rokottamisen sitomista esimerkiksi lapsilisiin, koska on kohtuutonta rankaista lapsia heidän vanhempiensa virheistä. Koulun sijasta voitaisiin kuitenkin harkita, olisiko rokottaminen pakollista päivähoitopaikan saamiseksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Juha Hämäläinen

"Itse kannatan rokottamisen sitomista esimerkiksi lapsilisiin, koska on kohtuutonta rankaista lapsia heidän vanhempiensa virheistä."

Avaatko tätä hieman kun jäi epäselväksi tavantollolle ?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Jos lapselta evätään koulutus vanhempien rokotuspäätöksen takia, on se mielestäni aika kohtuutonta.

Juha Hämäläinen

Ja lapsilisän leikkaaminen ei kohdistu lapseen ?

Mitä jää ostamatta, jos raippa alkaa heilua ja lieneekö esim. ravinnon puute liene suurempi tappaja, kuin mikään rokko....

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #3

Lapsilisät ovat vanhemmille maksettu etuus. Suomessa ei tapeta lapsia, tai aikuisiakaan, nälkään, vaan tiukassa taloudellisessa tilanteessa meillä on toimeentulotuki käytössä. Vanhempien etuuksista leikkaaminen rokottamattomuuden seurauksena on mielestäni kohtuullisempaa kuin koulutuksen evääminen lapselta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Vähän te siellä Arkadianmäen apinateatterissa tiedätte maan asioista, kun tuollaista tulee ulos aikamiehen suusta.....

Laskeutukaa kansan pariin, hyvät herrat!

Veijalainen Anneli Vastaus kommenttiin #5

Vähän eri asia, mutta...Esimerkiksi raskauden aikaiset äitiysneuvolakäynnit ovat enimmäkseen vapaaehtoisia. Kolme niistä on sidottu etuuksien saamiseen...mm.äitiysrahaan.Yksi näistä tarkastus ennen tiettyä raskausviikkoa (verikokeet,joilla merkitystä vauvan terveydelle- esim.äidin vihurikkovasta-aineet (MPR-rokote),jotka positiivisena tarkoittavat ettei äiti sairastu enää tähän vauvalle kohtalokkaaseen rokkoon).Mikäli tarkastuksista ei ole näyttöä, äitiysrahan saanti voidaan evätä,ellei hyviä perusteluja laiminlyönnille.

Ja kaikki tämä ilmaiseksi. Moni äiti (tai vanhempi) olisi monessa Euroopankin maassa kateellinen, joissa he joutuvat, niin halutessaan, maksamaan lääkäri-tms.käynneistä rokotusten ja lapsen terveydentilan ja kehityksen seuraamisesta "maltaita".Meillä sentään huolehditaan viranomaistenkin toimesta.Tähän asti "hyvällä"...Jatkossa ehkä joudutaan rankempiin toimenpiteisiin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

7000 euroa kuukaudessa ansaitsevalle lapsilisä tosiaankin on ylimääräinen etuus, mitätön lisätulo jonka poistumista ei edes huomaisi mutta näppärä tuki tenavalle vaikka opiskelun aloittamiseksi, jos sen panee kuukausittain sijoitustilille.

Sadoilletuhansille perheille sillä voidaan turvata lapsen harrastus, vaatteet ja monipuolisempi ravinto ja sen poistuminen kohdistuisi nimenomaan jälkikasvuun. Rangaistus vanhempien hölmöilystä kohdistuisi juurikin siihen lapseen.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #11

Näitä köyhiä on riittämiin jo ennestään, joten tuskin Kansan"edustajan" suuria vaikutaisi, koska lapsilisä lasketaan sossussa tuloksi, jonka puuttuminen on korvattava sosiaalituella!

Perus perseilyä, jossa luullaan tekevän jotain muutosta, mutta todellisuudessa todellisuudessa ihmisiä vai siirretään luukulta toiselle... Tätä iloa meillä on muutenkin jo tarpeeksi työttömien joukossa.

Keksikää nyt siellä arkadianmäellä jo jotain uutta, ennen kuin keppi kääntyy ympäri ja kepitetty alkaa kepittämään teitä!

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #3

Siinä vaiheessa on syytä ottaa yhteyttä lastensuojeluun.

Viranomaisten pitäisi alkaa lähettämään materiaalia näiden rokottamattomien lasten vanhemmille, missä kerrotaan totuus rokotteista.
Siinä vaiheessa jos olet niin harhainen että uskot ennemmin epämääräistä internetkommentoijaa kuin lääkäreitä ja viranomaisia, ei olisi sitä lasta kannattanut edes tehdä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Autoakaan ei saa ajaa ilman ajokorttia. Näin suojellaan sekä henkilöä itseään että muita liikenteessä olevia.

Rokottamattomat lapset eivät kuulu muiden lasten joukkoon.

Eduskunnan on hoidettava velvollisuutensa.

Veijalainen Anneli

Rokotepakko on hieman kyseenalainen ratkaisu. Vanhemmat -jotka syystä tai toisesta vastustavat rokotteiden ottamista- pyrkisivät välttämään esim.neuvolakäyntejä, jotka vapaaehtoisia. Tällöin esim. määräaikaiskäynnit ja niiden myötä muu vauvan ja lapsen terveyden,kehityksen seuraaminen aina 6 ikävuoteen asti ja vanhemmuuden "ongelmat" jäisivät huomioimatta. Ennaltaehkäisyhän on neuvolatoiminnan prioriteetti. Rokotteet ovat sitä mitä suurimmassa määrin.Päätös rokottamisesta on vanhemmilla.Pakkoa ei toistaiseksi ole ed.mainituista syistä. Kuitenkin kirjaus rokottamattomuudesta tehdään (vastuu). Kouluterveydenhuollossa yhteys luottamuksellinen suhde vanhempiin myös tärkeää.Päiväkodeissa ei käsittääkseni mitään tiedostoa rokotuksista.

Itse terveydenhoitajana(nyk.eläkkeelä) lasten-koulu-ja opiskelijaterveydenhoitajana olen vahvasti rokotteiden kannattaja.Työssäni pitkähkön uran aikana nähnyt myös ne positiiviset seuraukset mitä esim.uusien rokotteiden käyttöönoton myötä tullut esille.(Vielä ennen 80-luvun alkua hemophlilus_bakteerin aiheuttamiin vakaviin pysyviä aivovammoja esiintyi yli 200/v. Rokotteen käyttöönoton jälkeen lähes 0/v).Puhumattakaan vielä ennen 80-lukua olleet vakavat vihurirokkotartunnan aiheuttamat vauriot(kuurous,sokeus) sikiölle.Suurin osa sokeain-ja kuurojen kouluista on lakkautettu tarpeettomina.

Rokotevastaisuuden puolustapuhujat - moni heistä- tuntuu luottavan hyvinkin kyseenalaisiin lähteisiin. Haittoja suhteessa rokotteiden määrään on todella minimaalisesti.Itse olen vuosien aikana antanut tuhansia rokotteita.Haittailmoituksia silloiselle Kansanterveyslaitokselle , nyk. THL:lle, tein henkilökohtaisesti ehkä pari kertaa vuodessa.Niistäkään ei yhtään vakavaa,pysyvää haittaa tuottanutta rokotereaktiota.

Narkolepsiatapaukset valitettava poikkeus ja syytä tutkitaan edlleen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...samalla kaikki lähimmäisensä ympärillään."
Siis rokottamattomat tai tautia sairastamattomat lähimmäiset.

Radiosta juuri kuuntelin miten, olikohan se STM:n, joku ylilääkäri (?) ei kannattanut pakkorokotuksia. Itsekin diggaan enempi valistusta kuin pakkoa tai taloudellisten toimenpoiteiden kohdentamista. Jutussa sanottiin, että tuhkarokkoon kuolleisuus on 1/1000:sta. Jos 5% lapsista ei saa rokotetta ja tästä joukosta 0,1 prosenttia kuolee, on asia tragedia perheelle mutta ei tarkoita että järjestelmämme ei kestäisi sitä.

Romaniassa kattavuus on alle 50% joten en oikein ymmärrä, miten sillä voisi perustella mitän pakkoa Suomessa.

Kuulun siihen sukupolveen josta noin jokainen sairasti tuhkarokon. Silloin pidettiin positiivisena, että nämä rokot ja sikotauti sairastettiin lapsena. Oma mukulani on itsestäänselvästi saanut rokotteen toki.

Veijalainen Anneli

Onko sinulla tietoa,kuin moni sai jälkitaudeista pysyviä sairauksia,kuten esim.aivokalvontulehduksen seurauksena aivovamman? Samoin muista "tavallisena" pidetyistä, nykyisin rokottein estettävistä olevista (MPR=tuhka-vihurirokko ja sikotautirokote).Näistähän löytyy kyllä tilastotietoa.Eikä "kaunista" luettavaa.Totta, että suuri osa sairastuneista selviää, mutta on henkilöitä joiden vastutuskyky huono immunipuutosten,sairauksien tms.vuoksi.Heitäkin on suojeltava.

Niin.Moni säästyy Suomen korkean rokotekattavuuden ansiosta.En saisi syyllistää,mutta silti...Rokottamattomat -ehkä tahtomattaankin- hyötyvät heistä, jotka huolehtivat lastensa terveydestä (ennaltaehkäisevästi) myös rokotuksin.

Juha Hämäläinen

Aika hurjaa verrata Suomen ja Romanian tilannetta toisiinsa. Suomi on hieman ylempänä Romanian tilannetta jo perusasetelmalta. Taudin tappavuus perustuu heikkoihin olosuhteisiin, alaravitsemukseen ja muihin puutoksiin....

Suomea viedään näiden hemuleiden toimesta kohti Romanian tasoa, mutta vielä suomalainen omaa jonkunlaisen vastustuskyvyn vaikka kovilla se varmuudella on Sipilän Jatko-Soten myllerryksessä

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kuulun ikäryhmään jota ei ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Sairastin tuhkarokon kuusivuotiaana ja sen seurauksena näköhermoni tulehtui.
olen nyt 51v kärsinyt erillaisista silmäsairauksista. Ampylopia, monokulaarinen diplopia, piilokarsastus, taittovika ym. joita ei voida hoitaa, ainoastaan oireita on voitu jonkinverran helpottaa useilla leikkauksilla..

Nyt olen ollut työkyvyttömyys eläkkeellä neljävuotta.

Olen kertonut monelle rokotuksia vastustaville vanhemmille, mikä voi olla seuraus mikäli rokotusta ei oteta. Kannattaa tarkkaan miettiä mitä seurauksia saattaa tulla jos ei anneta rokotusta, tai mitä haittoja rokotuksesta saattaa tulla. Kumpi on parempi vaihtoehto riskin kannalta.

Tuhkarokkoon on selkeästi todistettu liittyvän useita aisteihin liittyviä sairauksia, tästäsyystä on paljon minun ikäpolven ihmisiä joilla on näkö ja kuuloaisti sairauksia.

Marko Parkkola

Kiitos tästä kommentista! Meillä on samat silmäsairaudet ja minulla lisäksi toistuva värikalvontulehdus reuman vuoksi. Lisäksi kuuloni on alentunut 10-35 db taajuudesta riippuen. Pitääpä kysellä vanhemmilta mitä rokotuksia olen saanut ja mitä rokkoja sairastanut :)

Ja sitten selvisikin, että olen alle vuoden vanhana sairastanut tuhkarokon.

Marko Parkkola

Tästä voi kiittää osaltaa THL:ää ja sikapiikkikaustia. THL lähes pakotti jokaisen ottamaan turhan sikapiikkirokotteen, jonka lisäksi salasi pitkäksi aikaa rokotteesta aiheutuneita sivuvaikutuksia kuten uniapnea tai CFS. Tällainen toiminta on omiaan vähentämään luottamusta rokotteita kohtaan.

Nimim. sikaflunssan sairastanut ilman sikarokotusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Parkkola antaa esimerkkiä siitä miten rokotevastaisuus etenee.
Montako olisi sairastunut sikainfluenssaan ilman rokoteohjelmaa? Millä perusteella rokote oli turha?

Ja mitä helvettiä tarkoittaa "lähes pakotti"?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Parkkola levittää rokotteiden vastustajien valheita, ei niistä kannata välitää. Ei ruokita trolleja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset