mikkokarna Lapin puolustaja

Tilannekuva hallussa, Laura Huhtasaari?

Perussuomalaisten tuleva presidenttiehdokas Laura Huhtasaari osoitti heti kampanja-avauksessaan poliittisen osaamattomuutensa vaatimalla rajavalvonnan palauttamista Suomen länsirajalle. Toteutuessaan tällainen toimenpide hakisi järjettömyydessään vertaistaan ja sen panos-tuottosuhde olisi negatiivinen.

Ensinnäkin kattavan rajavalvonnan palauttaminen länsirajalle maksaisi maltaita kalusto- ja kiinteistöinvestointeina. Rajavartiolaitoksen resurssit ovat tällä hetkellä niukat itärajankin valvontaan ja valvonnan palauttaminen länsirajalla vaatisi satojen uusien rajavartijoiden rekrytointia sekä kouluttamista. Tällainen ei tapahdu hetkessä. Varovaisestikin arvioiden toimenpide vaatisi kymmenien miljoonien eurojen lisäyksen rajavartiolaitoksen vuosittaiseen budjettiin.

Toisekseen on täysin epäselvää, millaista uhkaa vastaan Huhtasaari tällaisella toimenpiteellä on varautumassa. Ruotsista mahdollisesti saapuvista turvapaikanhakijoista kun ei voi olla kyse, sillä tietääkseni yksikään ei ole saapunut Suomeen veneellä Tornionjoen yli, vaan kaikki ovat tulleet virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Ja vaikka joku olisi veneellä tullutkin, niin millään muotoa laajamittaisesta ilmiöstä ei ole kyse. Vai pelkääkö Huhtasaari kenties Ruotsin hyökkäystä? 

On tietysti mahdollista, että puhumalla rajavalvonnan palauttamisesta Huhtasaari tarkoittaakin ainoastaan rajatarkastusten palauttamista. Presidentiksi pyrkivän henkilön tulisi tässä tapauksessa hallita termistö paremmin, sillä rajavalvonta ja rajatarkastukset ovat kaksi eri asiaa. Rajatarkastusten ainakin tilapäistä palauttamista voitaisiin sinällään pitää perusteltuna toimenpiteenä, mikäli Suomeen vyöryisi Ruotsista kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita kuten vuonna 2015, mutta kun ei vyöry. Turvapaikanhakijatilanne kun on, ilmeisesti monen perussuomalaisen harmiksi, hallinnassa. Suomeen kohdistuneen pakolaiskriisinkin aikana tulijat kyettiin pysäyttämään huomattavasti keveämmillä toimenpiteillä, eli tekemällä tehostettua ulkomaalaisvalvontaa Torniossa ja perustamalla sinne järjestelykeskus. 

Kolmanneksi on vielä todettava, että Huhtasaari ei selkeästikään näytä ymmärtävän, millainen Suomen ja Ruotsin välinen raja on luonteeltaan. Rajan yli käydään töissä, opiskelemassa, asioimassa sekä tapaamassa tuttuja. Sen yli käydään myös vilkasta kauppaa. En osaa edes arvioida, kuinka mittavat taloudelliset ja kulttuuriset menetykset kärsisimme, mikäli rajatarkastukset palautettaisiin. Olemme saaneet nauttia pohjoismaisesta passivapaudesta 65 vuotta ja tämän Huhtasaari olisi valmis romuttamaan olemattoman uhan edessä? Olisi myös äärettömän kallista sekä tehotonta pitää ympärivuorokautisesti miehitettyjä rajanylityspaikkoja auki Torniossa, Ylitorniolla, Pellossa, Kolarissa, Muoniossa ja Karesuvannolla. Vai aikooko Huhtasaari kenties sulkea länsirajamme yöksi itärajan tapaan? Evoluutioteorian kiistäminenkin on pienempää hulluutta, kuin unelmointi suljetusta länsirajasta. Haluaisinpa myös nähdä sen lohta Väylällä soutavan lohimiehen ilmeen, kun viranomaiset kyselisivät häneltä matkustusasiakirjoja joella.

Huhtasaaren kampanja-avaus onkin todellinen populistinen aivopieru. Mikäli rajavartiolaitoksen asiat kiinnostavat, kannattaisi pikemminkin keskittyä siihen, miten toimimme mikäli Venäjä ryhtyy uudestaan laskemaan turvapaikanhakijoita itärajan rajanylityspaikkojen kautta maahamme. Tällainen skenaario on huomattavasti huolestuttavampi ja todennäköisempi kuin tilanteen eskaloituminen länsirajalla. Samalla Huhtasaaren olisi ehkäpä syytä lopettaa Trumpin ja Putinin fanittaminen sekä perehtyä edes alkeellisella tasolla Suomen puolustuspolitiikkaan ja nykyaikaiseen sodankäyntiin. Suomen turvallisuusuhat kun ovat aivan muualla kuin Venäjän ”kymmenessä ydinpommissa”, eikä maatamme olisi mitenkään mahdollista miehittää päivässä. Presidentin tehtävänä taas on vahvistaa kansallista turvallisuuttamme. Ei mädättää sitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikös teillä ole aika tasaväkinen kisa Huhtasaaren kanssa kummalta tulee enemmän näitä populistisia aivopieruja. Pelkäätkö Lauran pressankampanjan vievän hänet ylivoimaiseen johtoon? Mutta toki olen samaa mieltä kanssasi tällä kertaa. Laura silti keräsi tuolla lausunnollaan satoja ääniä omasta kohderyhmästään. Politiikka on.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kävin muuten männä viikolla Tukholmassa pari yötä, edestakaisin laivalla.
Turun terminaalissa ei kysytty kuin lipun varausnumero jotta pääsi laivaan. Tukholmassa sen sijaan joka ainoalta tarkistettiin matkustusasiakirjat eikä laivaan ollut asiaa ilman.

En tiedä onko käytäntö jatkuva mutta ainakin tällä kertaa se rajavalvonta toimi Suomeen tultaessa, joku voisi jopa sanoa että Ruotsin raja falskaa pahasti Suomen suunnasta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Siljallako menit?
Viginkillä lipunmyynnissä tarkistetaan henkilökkusyys ja sillä lipula pääsee sähköportista läpi vartijoiden katsellessa sivusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

Vikingillä menin ja ainoa jota kysyttiin oli S-kortti (ei ollut).

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #13

Käytäntö siis vaihtelee. Itse en kyllä viimeeksi(kään) saanut lippua ilman henkkaria.

Ei kuullosta hyvälle ei.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

Minä menin viimeksi Siljalla. Ostin liput netistä ja kirjasin meidät sisään automaatilla satamassa. Meitä oli kolme. Vain maihinnousukortit tsekattiin. Oli mukavaa. Ihan toista oli kesäkuussa kun lensin Moskovan kautta Georgiaan...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #21

Matkustamisen vapautta osaa arvostaa sitten kun sen menettää.

Stockiksen päässäkin sai maihinnousukortit automaatista, mutta porukan lastaamiseen meni puoli tuntia rysiksessä kun rajavartijat seisoi keskellä ovia ja tsekkasi jokaiselta id:t. Sitä en tiedä mitä he hyötyivät, että vilkaisivat vanhaa ajokorttikuvaani ja pojan kuvatonta kelakorttia kun mitään elektroniikkaa ei heillä ollut käytössä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Kumma juttu että meillä meni ihan samalla tavalla Tukholmasta Turkuun palatessa. Ei tarkistettu muuta kuin maihinnousukortit, jotka olin taas tulostanut automaatista. Ehkä sinä satuit sellaiseen laivaan josta tullille oli tullut jokin vihje?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eikös tulisi halvemmaksi rakentaa muuri sitä Tornionjoen keskiviivaa pitkin :D.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kustannusaspekti on relevantti muutoin ihme dramatiikkaa ellei sitten usko että rajatarkastus Suomessa vuonna 2017 olisi mallia DDR ja kestäisi tuntikausia. Onko ainoa syy rajatarkastuksiin todellakin jokin uhka vai olisiko näin ylipäätään ihan kiva vähän seurata kuka rajan ylittää?

Nämä "jos Venäjä hyökkäisi" spekulaatiot tuntuvat sekoittaneen aika monen pään kun Huhtasaari meni aihetta kommentoimaan todellakin kaikki ovat saman asian eri puolia Venäjä voi saada Suomen nopeasti ohjusiskuilla jne. polvilleen mutta kyllä maan miehittäminen taas ei onnistu vartissa ja siksi Suomi on puolueeton yleisen asevelvollisuuden maa, kuten lukuisat esimerkit maailmalta osoittavat eivät ne USA:n pommitukset paikassa x yksistään riitä ...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Väärä vertaus.DDR tarkastukset olivat pikkutarkkoja maasta poistuttaessa,eivät niinkään tullessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärnä, etkö tunne edes kiitollisuutta Paavo Väyryselle, sillä hänen ansiostaan istut toistaiseksi eduskunnannassa?
Väyrynen on aivanvarmasti ehdokkaana Pressanvaaleissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärnä, etkö tunne edes kiitollisuutta Paavo Väyryselle, sillä hänen ansiostaan istut toistaiseksi eduskunnannassa?
Väyrynen on aivanvarmasti ehdokkaana Pressanvaaleissa.

Pekka Lehtosaari

Elikkä, kukaan ei ole tietääkseenkään,että länsirajan kautta virtaa miljoonien eurojen edestä huumeita vuosittain,höh.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mikko Kärnä: Kumpi tulee kalliimmaksi, laittaa muutama rajavartija valvomaan Suomen ja Ruotsi rajanylityspaikkoja ja käännyttämään paperittomat ja muut epämääräiset takaisin vai ottaa vastaan seuraavat 32 000 vaeltajaa ja järjestää heille vuosia kestävä täysylläpito veronmaksajien rahoilla?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä aivopieru ylittää jo Huhtasaarenkin kommentit.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Muutama rajavartija? Aiot järjestää kattavan rajavalvonnan yli 600 km rataosuudella sekä ympärivuorokautiset passintarkastukset Torniossa, Ylitorniolla, Pellossa, Kolarissa, Muoniossa ja Karesuvannolla muutamalla rajavartijalla? Tässä on pelkästään Ruotsin vastaisen osuuden luvut. Jos Norja otetaan vielä tähän mukaan, niin päästään vielä mielenkiintoisimpiin lukuihin. Samalla olisi hyvä pohtia, millaista ongelmaa aiot tällaisella ratkaisulla ratkaista? On myös hämmentävä väite, että vuonna 2015 saapuneet >32 000 turvapaikanhakijaa olisivat edelleen kaikki maassa. Eivät ole. Suuri osa on palautettu lähtömaihinsa, osa on palautettu Dublinin nojalla ja osa on lähtenyt vapaaehtoisesti kielteisen päätöksen saatuaan.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Jos kansaa halutaan kuunnella, niin rajatarkastuksia haluttiin turvapaikanhakijatsunamin aikoihin; n. 90 % halusi väliaikaisia rajatarkastuksia ja n. puolet pysyviä. Turvapaikanhakijatilanne ei todellakaan ole hallinnassa. Kannattaa myös katsella Migrin sivuja, jotta tietää, missä mennään.

Tässä myös kiinnostavaa humanitaariseen maahanmuuttoon liittyvää tietoa:

Systeemianalyysin dosentti Kyösti Tarvainen:

"Ruotsin maahanmuuton kustannuksista on tehty viisi tutkimusta, joissa kaikissa maahanmuutto on todettu kansantaloudellisesti epäedulliseksi. Professori Jan Ekberg laati Ruotsin hallitukselle vuonna 2009 selvityksen, jossa maahanmuuton kustannuksien arvioitiin olevan 1,5-2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Suomen kustannuksista on toistaiseksi tehty vain yksi perusteellinen tutkimus. Viime keväänä julkistetussa OECD:n tutkimuksessa todettiin, että Suomessa maahanmuuttoon liittyvät kustannukset olivat vuosina 2007-2009 arviolta 0,13 prosenttia bruttokansantuotteesta (taulukon 3.17 viimeinen sarake, jossa kaikki budjettimenot puolustusta lukuun ottamatta on otettu huomioon). Kun maahanmuuttajaväestö vanhenee, tämä kustannus kasvaa eläkkeiden ja sairausmenojen vuoksi.

Taloudelliset tuotot ja kustannukset vaihtelevat maahanmuuttajasta toiseen. Norjan tilastokeskuksen tekemässä tutkimuksessa (15/2012) lähtömaat jaettiin kolmeen ryhmään. Keskimääräisiksi yhteiskunnallisiksi tuotoiksi maahanmuuttajan koko elämän ajalta saatiin seuraavat arviot: länsimainen maahanmuuttaja tuottaa noin 100 000 euroa, itäeurooppalaisen maahanmuuttajan kulut ovat noin 100 000 euroa ja muualta tulleen noin 500 000 euroa... " (Helsingin Sanomien yleisönosasto 25.1.2014)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepuhan tietää mitä EU on sovittu pakolaisista. Niiden tulon estämisestä kuten myös paperittomien tänne pääsystä.
Ne päätökset kun on tehty -92-94 ja -03-19 kepu,kok PM aikana. SP-johtaja ex-komissaari O.Rehnkin tietää hyvin mitä Brysselissä on sovittu edm.
Nythän on niin että Lissabonin sopimuksella -08 Lait muuttu .Mikä tulee EU ja mihin vain voidaan kansallisella lailla puuttua.
Muu puhe on vaalivedätystä. Yksi puolue ei voi rikkoa EU-maa valtio Suomen tekemiä sopimuksia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voisit Mikko muistuttaa Lauraa siitä että persut oli itse hallituksessa kun pakolaiaalto tänne tuli. Itse he myös sopi budjetin missä rahat varattiin rajalaitokselle ja pakolaisia varten.
Budjetin teki hallituspuolueet.
Hyväksyi eduskunnan enemmistönä
-hallituspuolueet Kesk.49 ,PS 39,kok 38.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärnä, Etkö tunne edes kiitollisuutta Väyryselle, sillä hänen ansiostaan istut nyt eduskunnassa,kunnes Paavo palaa takaisin.

Väyrynen on onneksi ehdokkaana tulevissa pressanvaaleissa.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Jokainen eduskunnassa istuva istuu siellä omiensa lisäksi myös muiden äänillä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ainakin Tennilä valitsijayhdistyksen ehdokkaana istui omilla äänillään.
Sitä en tiedä nostiko valitsijayhdistys puoluetuen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #55

Jos täällä nyt kiitollisia haetaan, niin ensin tulee mieleen Halla-aho. Ilman Soinia hän raapisi edelleen leipäänsä Koneen osingoista jaetuilla apurahoilla yhdessä islamin tutkijoiden kanssa.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Kylläpä huolettaa Huhtasaaren ehdokkuus. Tulee tietysti saamaan enemmän ääniä kuin Vanhanen mutta tällänen kommentointi sataa suoraan Huhtasaaren laariin. Anna mennä vaan, ehkä se pääsee jopa toiselle kierrokselle!

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Täällä Satakunnan suunnalla ollaan totuttu jo jonkin aikaa Huhtasaaren lennokkaaseen synkistelyyn maahanmuuttajatulvilla tai muilla ikävillä asioilla. Hyvin paljon samaa mantraa kerrasta toiseen. Se on Huhtasaaren ongelma toistaiseksi. Tämä rajaongelma oli hänen puhettaan viimeksi Porin Teljän kirkon paneelissa, jossa Timo Kallikin oli: Meillä ei ole länsirajaa ollenkaan,tuumasi Laura.

Paneelinvetäjä hämmentyi niin, että hän ei hoksannut kysyä, että mitäs tämä meriteera. No, tässä Kärnän kirjoituksessa on nyt sitten perusteellinen selvitys rajavalvonnasta ja tarkastuksista. Menee minunkin ymmärrykseeni. Olen ajellut jonkun kerran kohti Tromsöta tai Vadsöta yli Suomen rajan. Harvkseltaan Norjan poliisiviranomainen valvoo, ettei tuotaisi liikaa viinaa Suomen puolelta. Kontrolli toimii ystävällisessä hengessä. Turvallista on.

Vuonna 2014 heinäkuussa Norja sai vakavan terrorismiuhkauksen. Brumin sopimuksen (2012) mukaisesti Norjan aseistautuneet poliisiviranomaiset tulivat Suomen puolella estämään mahdollisia iskuja. Oletan, että Suomen turvallisuutta valvotaan yhtä tarkasti rajoilla ja yhteistyössä vaikkei Ruotsi ole allekirjoittanut Brumin sopimusta.

Olin Tromsössa 2014. Artic Race-tapahtumassa oli massiiviset turvajärjestelyt sinä kesänä ja varmaankin aina. Jättiscreenit, helikopterit, poliisi, armeija ja vartiointiliikkeet olivat näkyvästi paikalla sekä kaikenlaiset yleisöä estävät tai suojelevat sulut.

Jos jostain vuotaa Suomessa, se voisi olla Kappelskärin satama. Katselin sitä touhua viime kesänä kun lastauduttiin laivaan. Sepä onnistui ilman minkäälaista ennakkovarausta autoa ja hyttiä varten.

Marko Parkkola

Ei nappaa suomalaista veronmaksajaa elättää Ruotsin kautta maleksivaa turhapaikanhakijaa. Pahimpaan tulva-aikaan 2015 Helsingin Sanomien kyselyssä 90% suomalaisista halusi vähentää turhapaikanhakijoiden määrää. Keskustan ratkaisu taas oli tarjota asuntoa Kempeleestä.

Miksi kansalaisten kuunteleminen on niin hankalaa keskustalaisille?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kaipa se vastaus niihin vaatimuksiin joissa esitettiin, että pitää omiin koteihin pakolaisia sijoittaa. Nyt nähdään tuokin huonona asiana vaikka on tehty siten kuten on vaadittu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ei nappaa suomalaista veronmaksajaa

Nappasi lokakuussa -94 KYLLÄ EU.
Sitä saa mitä tilaa vaalikopissa. Myös eduskuntavaaleissa -91 kun äänesti kepu,kok, suurimmaksi puolueeksi jotka sopi EU ja euroon liittymisen -92-93.
Sopimus allekirj.-92 astui voimaan 1.11-93
lähde:
EU-tiedote/Suom.pankin asiakirja.
JK.Ei siis 5v myöhemmin-98

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Totta, suomalaisia nappasi rahan, tavaran, työvoiman ja pääoman liikkuvuus silloin.

Pääministeri Sipilä (Rutte ja Rasmussen) kirjoittaa´´vat Satakunnan Kansassa (5.8.2017) : Sisämarkkinoilla on myös sosiaalinen ulottuvuus. Uskomme, että työvoiman vapaa liikkuvuus tuo talouselämälle valtavia hyötyjä kautta Euroopan.

Yksi sisämarkkinoiden peruspilareista on oikeus hakea työtä, opiskella ja harjoittaa liiketoimintaa kaikkialla Euroopassa. Samalla meidän on kyettävä torjumaan sosiaalista polkumyyntiä ja etuuksien väärin perustein tapahtuvaa käyttöä sekä estettävä yritykset vapaan liikkuvuuden väärinkäytöksiin."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen luullut ,että kaikkia rajoja valvotaan, Mikä on "kattava rajavalvonta"?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Noihin Huhtasaaren hölmöilyihin ei kannattaisi tuhlata sen enempää ruutia kuin muidenkaan 5% ehdokkaiden tekemisiin. Niitä voi ampua sitten alas, kun varsinainen kampanja alkaa, mutta nyt niillä saa vain tarpeetonta julkisuutta.

Kisa toisesta sijasta käydään lähinnä Vanhasen ja Haaviston välillä. Varsinainen mielenkiinnon aihe on, meneekö Niinistö kerrasta läpi vai tarvitaanko toinen kierros.

Torvelds ja Huhtasaari painivat samassa sarjassa. Pitämässä puoluettaan esillä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Maksaisiko rajavalvonta edes kymmenniä miljoonia? Ruotsin vastaista rajaa on nimittäin helppo valvoa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_ja_Suomen_raja

"Ruotsin ja Suomen raja on valtionraja, joka kulkee lähes koko matkaltaan vesistöissä: jokirajana Tornionjoen vesistössä sekä merirajana. Kuivalla maalla rajaa on vain muutamia kilometrejä"

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Niin, eihän joen yli pääse muuten kuin siltaa pitkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei pääse, eikä varsinkaan talvella.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Huhtasaari tarkoittine rajatarkastuksia. Ruotsillakin oli vielä vuoden alussa rajatarkastukset väliaikaisesti käytössä, joten ihmettelen tuollaista asennetta. Myös Itävallalla ja eräillä muilla keskisen ja itäisen Euroopan mailla ovat ne käytössä turvapaikanhakijoiden tulon patoamiseksi. Myöskin niiden ja naapurimaidensa välillä on pendelöintiä ja kaupankäyntiä. Vaikuttaakin, että kirjoituksella halutaan lähinnä painaa alas Huhtasaarta.

Kirjoittajan mukaan hänen oma mielipiteensä on ehdottoman oikea, että turvapaikanhakijatilanne on hallinnassa, vaikka Suomeen tulee vuosittain yhä n. 5000-6000 turvapaikanhakijaa ja Etelä-Eurooppaan rantautuu edelleen ennätysmääriä tulijoita. Italia on vähän aikaa sitten jopa uhannut myöntää kaikille tulijoille EU-viisumit kostoksi siitä, ettei EU auta Italiaa.

Eikö myös ole aika luontevaa olettaa, että jos Ruotsi kerää turvapaikanhakijoita ennätysmäärin Euroopassa suhteessa väkilukuunsa, eikä rajatarkastuksia ole, niin raja ei tule säilymään Ruotsin ja Suomen välillä humanitaaristen maahanmuuttajien määrissä jyrkkänä ilman rajatarkastuksia ja tiukempaa turvapaikkapolitiikkaa - Suomi on nykyään vetovoimaisempi maa monessa suhteessa turvapaikanhakijalle, kuin Ruotsi.

Mistään turvapaikanhakijatilanteen hallinnassa olosta ei voi myöskään puhua sen suhteen, että sisäministeriöllä on ollut todella kovat vaikeudet poistaa hylsyn saaneita. Nyt näitä suunnitellaan lahjottaviksi entistä suuremmilla rahasummilla, jotta suostuisivat palaamaan vapaaehtoisesti kotimaihinsa. Mutta tämäkään ei tietenkään ole Kärnän mielestä ongelma, vaan kaik on hallinnassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten prosessi mielestäsi eroaa jos turvapaikkapyyntö esitetään Tornion sillalla värjöttelevälle rajavartijalle tai Kemin poliisiasemalla istuvalle poliisille?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Paperittomat Ruotsista tulijat voidaan suoraan palauttaa rajalta Ruotsiin Duplinin sopimuksen mukaan rekisteröitäväksi. Mikäli pääsevät Suomen niin palautus on jo vaikeampaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #56

Ulkomaalaislain mukaan rajavartijan on vastaanotetava esitetty turvapaikkapyyntö ja hakemukset on käsiteltävä. Toki käsittely voidaan tehdä nopeutettuna. Palautuspyyntö ensimmäiseen Dublin-sopimuksen tulomaahan taas on esitettävä nimenomaan sille ensimmäiselle maalle. Tuossa pyynnössä on esitettävä ne perusteet, joilla kyseinen maa on ensimmäinen tulomaa. Ei liene todennäköistä että Ruotsi on ensimmäinen tulomaa. Mitään ketjutettua vastuuta en Dublin-sopimuksesta löydä.

Rajatarkastukset muissa maissa rajoittavat turvapaikanhakijoiden määrää, mutta omalla rajalla tuolla ei liene enää mitään merkitystä. Ruotsinkin osalta tulvaa rajoitti tarkastus Tanskassa. Jos hakijat pääsevät sillan yli Ruotsiin ei tarkastuksella ole enää mitään merkitystä. Sama koskee itärajaa, jossa turvapaikan hakijoiden tulo on kiinni Venäjän, ei suinkaan Suomen rajatarkastuksista.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000593177.html?no...

Olen aikaisemmin luullut, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Jäämme odottelemaan vesikielellä Kärnän moitteitai myös oikeis misteriötä tämän lausunnon julkaisemisesta.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

On totta että tosiasioiden tunustaminen on viisauden alku, joten senpä vuoksi on pakko kysyä että missä kohtaa tuossa jutussa mainitaan että Suomi miehitetään päivässä?

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Toi on saivartelua artikelissa annettiin ymmärtää, että sota olisi nopeasti ohi.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Onneksi Laura Huhtasaarella näyttää tilannekuva olevan hallussa toisin kuin Kärnällä.

Hallitsematon maahanmuutto on saatava hallintaan. On kuitenkin ilmeisesti niin, että tämä on EUn siunaamaa poltiikkaa ja ei ole hyväksi kenellekään - ei myöskään ns. pakolaisille. Olemme todella suuren vaöheen alla ja sen puolesta lobbaajia riittää.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

On pelkkää saivartelua takertua retorisiin seikkoihin oliko kyse rajavalvonnasta vaiko -tarkastuksista. Laura Huhtasaari tarkoittaa rajatarkastuksia ettei syksyn 2015 tilanne toistu.

Turvapaikanhakijatilanne ei ole hallinnassa. 6000 tulijaa vuodessa on kaikkea muuta kuin hallussa oleva tilanne. Näistä täysin tuntematon osa tulee Länsirajan kautta ja laivoilta tulijoita on muutenkin helpompi valvoa kuin autoliikennettä Torniossa jota ei Schengenin nimissä saa edes pysäyttää. Ruotsissa on valtava määrä muutaman viime vuoden aikana maahan tulleita eikä mikään takaa että he siellä pysyvät jos lait alkavat siellä lopultakin muuttua tiukemmiksi mitä tulee laittomaan maassaoloon ja perheenyhdistämiseen. Suomi saattaa olla se paikka minne lähdetään. Norjan pääministerihän on jo sanonut varautuvansa tilanteeseen jossa Ruotsin pakolaisjärjestelmä romahtaisi.

Syntyperäisenä torniolaisena avoin raja ja passivapaus ovat minulle itsestään selviä asioita, mutta unohdat sen, että se koskee vain pohjoismaalaisia, ei muita. Entisinä aikoina rajaa valvottiin ja epäilyksenalaisia pysäyteltiin, joskus meitä muitakin. Emme tätä kokeneet mitenkään vapauksiamme rajoittavana. EU ja Schengen ovat muuttaneet tämän vanhan pohjoismaisen käytännön ja syystä voidaankin todeta, että niiden tuomat lieveilmiöt tätä vanhaa vapautta uhkaavat ei suinkaan Laura Huhtasaari.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Blogissasi Mikko Kärnä on lause. "Varovaisestikin arvioiden toimenpide vaatisi kymmenien miljoonien eurojen lisäyksen rajavartiolaitoksen vuosittaiseen budjettiin."

Tuo ei ole rahamäärä eikä mikään, kun otetaan huomioon rajojen yli nyt tänne suuntautuva perusteeton, jopa laiton, maahanmuutto, siitä syntyvät kustannukset, ja kaikenlaisten rikollisten hämärämiesten lähes kontrolloimaton maahantulo. Kun näitä saataisiin vähennettyä, rajojen vartioinnin parannuksella, niin se maksaa itsensä takaisin hetkessä.

***

Olen Laura Huhtasaaren kanssa monesta asiasta samaa mieltä, mutta en EU:n jäsenyydestä luopumisesta.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Et Mikko ole niin tyhmä mitä joku saattaa luulla, vaan tahallasi sekoitat asioita? Tiedät varsin hyvin, että Laura tarkoittaa rajavalvonnalla laittomasti Euroopassa vaeltajien turvapaikanhakijoiden maahan pääsyn estämistä. Ei rajavartijoita. Tästä on eduskunnassa Perussuomalaiset ja Kokoomuksen Ben valiokunnissa, kuten suuressa, puhuttu siitä asti kun pakolaiskriisi alkoi.

Toiseksi. Ei pakolaiskriisi ole likimainkaan ohitse. Kreikka täyttyi ja nyt Italia täyttyy paratiisiia etsivistä tulijoista ja pian ne vaeltelee pitkin Eurooppaa ja myös kohti Suomea. Viime vuonna tuli n. 6000 ja tänäkin vuonna joka viikko on tullut keskimäärin alle sata ns. turvapaikanhakijaa Suomeen. Läpi turvallisen Euroopan. Läpi Ruotsin. Tämäkö ei ole mitään?

Kysymys on siitä, että länsiraja tulee laittaa kiinni kaikilta jotka rajalla hakevat turvapaikkaa. Tätä ajaa ponnekkaasti vain PS. Yritimme korjata Sipilä mainoatemppua Suomesta, mutta hallitus ei siihen kyennyt. Eikä näytä kykenevän vieläkään.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Puheenjohtajanne Halla-aho kyllä totesi juuri FB:ssa, että nimenomaan halutaan rajavartijoita ja pohjoismainen passivapaus pois. Että näin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ainahan voisi tehdä symbolisen eleen ja "sulkea" länsirajan. Kait se tarkoittaisi satunnaista valvontaa lähinnä Torniossa. Jossa muuten on jo kauppakeskus kirjaimellisesti rajalla. Lisäksi väylän varrella on muitakin ylityspaikkoja sekä vuosisataiset jobbauksen perinteet. Eli rajavoidaan symbolisesti sulkea turvapaikanhakijoilta, mutta käytännössä ei. Käytännössä Huhtasaarenkin kannattaisi vaatia Ruotsia pysäyttämään tulijat. Toistatuhatta kilometriä julkisilla kulkuneuvoilla eikä Ruotsalainen kansankoti huomaa mitään? Just...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Suomalaiset laivamatkustajat varmaan ilahtuvat tuosta ehdotuksesta kun Vikingin ja Siljan paatit purkavat 2500 matkustajaa Tukholman terminaaliin jonottamaan tuntikausia passintarkastusta, jonka Ruotsin hallitus ottaa käyttöön vastavuoroisesti, kun pitäisi olla kaupungilla shoppailemassa. Ja sitten joutuu vielä palamaan varmuuden vuoksi etuajassa laivaan kun ei koskaan tiedä onko passintarkastuksessa jonoa laivalle noustessa. Ja aamulla kun palataan Suomeen sama rumba toistuu Helsingin ja Turun terminaaleissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ei pakolaiskriisi ole likimainkaan ohitse.

Ei ole ei .Siitä vain ei uskalleta puhua kansalle.
Kuten ei -07 kun päättäjillä EU/täällä oli jo tiedossa tuleva pakolaisaalto.

Lisää tulossa on Turkista,Jemenistä ym. ei vain Afrikasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei tietenkään ole, ja kansa tietää syyt oikein hyvin. Syyrian sota ei ole ohitse eikä muuallakaan Lähi-idässä järin hyvin mene. Eikä Afrikassakaan. Jos sodat saisi loppumaan ja ilmastonmuutoksen aisoihin, pakolaiskriisi olisi ohi.

Tosin täällä sitä ei ole vielä nähtykään, mutta esim. Ugandassa on. Sinne tuli viime vuonna enemmän pakolaisia kuin koko Eurooppaan. Ugandassa ei silti painettu paniikkinappulaa, ugandalaiset ovat tolkun ihmsiiä:

”Meillä on pitkä kokemus pakolaisten vastaanottamisesta ja moni Ugandan entisistä ja nykyisistä päättäjistä on ollut pakolaisia. Uhkan sijaan me kohtelemme pakolaisia mahdollisuutena. Pakolaisten oikeudet on ankkuroitu lainsäädäntöömme.”

https://www.kirkonulkomaanapu.fi/ajankohtaista/art...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Värynen Paavo. Tilannen halllussa.

Hannu Rautomäki

Eipä taida olla Kärnälläkään tilannekuva hallussa, kun viimeisessä laittomasti Suomeen lähi-Idästä saapuneessa noin 30 000 elintasomatkailijoiden vyöryssä merkittävä osa saapui juurikin Ruotsin kautta.
Se jos mikä osoitti, että rajavalvontaa tarvitaan Suomen ja Ruotsin rajalla.

Sanna Lokkila

Ruotsin nuuska, Suomen alko ja alhainen moraali tämän kansan tuhoaa.

Hannu Rautomäki

Itse asiassa EU mahdollisti nykyisen kaltaisen anarkian.
Kun EU:n perusasiakirjoja vasta hahmoteltiin, Euroopan johtavat teollisuuspiirit junttasivat niihin vapaan liikkuvuuden ilman minkäänlaista parlamentaarista käsittelyä missään elimessä.

Tarkoituksena oli saada työvoima liikkumaan Euroopan halvan työvoiman maista teollisuuden omistajapiirien voittojen maksimoiseksi.

Työvoima ei kuitenkaan juurikaan alkanut liikkumaan suurtyöttömyyden vaivaamassa EU:ssa.
Väliin tuli globalisaatio, joka avasi kehitysmaiden halpatyövoiman markkinat.
Näin teollisuuden omistajapiirit ovat uittaneet useita miljoonia työpaikkoja ulos EU:sta.
Silti vapaa liikkuvuus jäi voimaan, vaikka se muuttuikin suurelta osin elintasomatkailuksi EU:n ulkopuolelta sekä EU:n sisäisesti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Asioilla on kaksi eri näkökulmaa. Kansalaisen/veronmaksajan ja
" 1,8 milj.työvoimapulasta" johtuvat hallituksen päätökset:

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005314891.html

Maahanmuuttajien kouluttamiseen 13,5 miljoonaa – Tavoitteena työllistyminen
2.6.2017 Jko 2386 Views 1 Comment
Maahanmuuttajia koulutetaan yritysten työvoimatarpeisiin yksityisellä pääomalla. Euroopan investointirahasto sijoittaa kokeiluun 10 miljoonaa euroa.

Maahanmuuttajien työllistäminen kiinnostaa suomalaisia yrityksiä yhä enemmän

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-t...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Voisko joku nyt kertoa, kun siellä rajalla on tällä hetkellä valtava ryntäys tännepäin, että kuinka paljon sieltä on esim. parin viime kuukauden aikana tullut turvapaikanhakijoita.

Uutisissa en ole ainakaan lukenut mistään valtavasta ryntäyksestä, ilmeisesti sitten taas on kyse valtamedian pimittämisestä :)

Mahtaa siellä Torniossa olla tuskallinen tilanne päällä kun ihmisiä tulee Halla-Ahon ja Huhtasaaren mukaan kymmeniä tuhansia jälleen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Mutta PS ja Huhtasaari ei näillä näkyminen ole niistä päättämässä tulevaisuudessakaan. Galluppien mukaan ei ole Kepukaan vaan kokoomus ja demarit + takiaispuolueet RKP ja Vihr. jos kok voittaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No persuja ei hallituksessa tarvitse katsoa Halla-Ahon aikana lainkaan, ja siltä se näyttää, että kokoomus vie voiton.

Persut saavat opposisitossa metelöidä äänensä käheäksi, ja jos vihreät demarit ja kokoomus ovat hallituksessa, niin taitaa maahanmuuttopolitiikka jopa hieman lieventyä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On myöhäistä puhua vihreistä takiaispuolueena. Soinikin sai jo huomata että ylpeys käy lankeemuksen edellä. Gallupien valossa takiaispuolueita ovat entiset ja nykyiset persut. Entiset persut toki muutenkin kuin gallupien valossa, hehän takertuvat valtansa rippeisiin nyt kun vielä voivat.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sitähän ei kukaan tarkemmin tiedä ketä sieltä tulee ja paljonko, koska rajalla ei ole minkäänlaista valvontaa. Kamerat voivat olla käynnissä ja niillä voidaan laskea autojen määrä, mutta laput ovat luukulla toimistoissa.
Sen perusteella minkälaista väkeä rajalla viime käynnillä 4.8. liikkui sanoisin, ettei mitään varsinaista kultaryntäystä ole juuri nyt käynnissä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässä taidetaan taas kerran sammuttaa tulipaloja, joita ei ole edes syttynyt.

Jotenkin kuvaavaa persuretoriikkaa, että kauhea haloo rajavalvonnasta, jolle ei edes ole perusteita.

Ainahan sitä voi ennakoida, mutta jonkunlainen järki siinäkin pitäisi olla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

petteri, miten et itse hae migrin sivuilta kaipaamaasi tietoa? On tosi kiva varmaankin aina retostella ja syytellä tiettyjä tahoja.

Mistäpäs luulet noiden turvapaikanhakijoiden etupäässä tulevan tänne? Käsittääkseni suurin määrä tulee edelleen Ruotsista pohjoisen kautta. Vuoden aikana 6/2016 ja 6/2017 välisenä aikana oli turvapaikanhakijoita yhteensä 4 873. Kuukausikohtaiset määrätkin saat selville tuosta linkistä.
http://tilastot.migri.fi/#applications/23330

Ei tuo määrä kovin pieneltä vieläkään vaikuta, sillä VOKkeja tarvitaan majoittamista varten huomattava määrä. Turvapaikkaa hakevien kustannukset eivät ole alhaiset. Etenkään kun verrataan omien huono-osaisten kansalaisten samiin etuihin. Eivät tuskin saa vapaata ateriaakaan, asunnosta puhumattakaan, neljää kertaa päivässä (aamu- ja välipalat huomioiden) No tasan ei käy onnen lahjat vai miten sitä sanotaankaan.

Luin aamusella muistaakseni IL:n kirjoituksen*), jossa muutamat turvapaikanhakijat ovat olleet pettyneitä Sipilän lupaaman omakotitalon asuttamiseen heidän tarpeisiin. Irakilaisessa lehdessä oli mainostettu tuota taloa ja siitä syystä tulivat Suomeen, kun muutoin olisivat jääneet Saksaan.

Kärnä vienee terveiset Sipilälle tuon antamansa lupauksensa saamasta jälkikaiuista tänne saapuneilta turvapaikanhakijoilta.

*) Korjaan tuon lehtitiedon. Olikin alunperin HS:ssa.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002914626.html

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vastaanottokeskuksia on vähennetty, sillä turvapaikanhakijoiden määrä romahti vuoden 2015 jälkeen. Missään vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijat eivät saa neljää ateriaa päivässä, elleivät kokkaa niitä itse.

On se kumma että vaikka Laura Huhtasaari sanoisi mitä ja Kärnä kirjoittaisi mistä, niin aina kommenttiosasto menee jossain vaiheessa turhaksi turvapaikanhakijaturinaksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #79

Kas kun et kommentoinut petteri Ritalalle. Totta kai on jonkin verran VOKkeja vähennetty. Tarpeen mukaan, se nyt vielä puuttuisi ettei olisi. Ayerioihin kuuluu siis välipalatkin ja "aamupuurot". Kuka vähäosainen suomalainen saa verovaroista tuollaisen ylöspidon?

Muuten, kyllä Kärnän kirjoitus liittyy hyvinkin läheisesti turvapaikanhakijoihin ja rajavalvontaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #80

Kukaan turvapaikanhakijakaan ei saa tuollaista ylläpitoa. Ei se nyt kuule riitä että "näin nämä asiat koetaan" niin kuin se teidän puoluesihteerinne pölisi, kyllä vähän pitäisi faktojakin olla mukana.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #80

Tässä muistutus siitä, miksi kaikkia pakolaisista levitettyjä juttuja ei pidä purematta niellä:

"Professori Wolfgang Schweigerin työryhmä perusti koetta varten ensin "Der Volksbeobachter" -nettiblogin ja sitä markkinoivan Facebook-profiilin. Karmivalta kuulostava "Der Volksbeobachter" eli kansanvahti julkaisi huhtikuussa neljä sepitettyä tarinaa.

Parhaiten levisi tarina, jonka mukaan Bad Eulenin kaupungin vastaanottokeskuksessa oli vuoden alusta saakka tarjottu asukkaille prostituoitujen seksipalveluita kerran viikossa veronmaksajien piikkiin."

https://yle.fi/uutiset/3-9749710

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

EU-tuomioistuin vahvisti: Turvapaikanhakija palautettava sinne, missä tämä on ensimmäiseksi rekisteröity.
Tosin sanoen Ruotsista tulevat voidaan palauttaa Ruotsiin ensimmäiseen turvalliseen maahan.
Se että passia joutuisi näyttämään ei ole ongelma ja säästöä syntyy kun ei maahan tule invaasiota. Viime vuonna meni yli miljardi euroa maahantulijoihin, joten rajatarkastukset on pieni menoerä siihen verrattuna ja samalla tiedetään ketä maahan tulee ja voidaan valvoa ettei rikollisia pääse maahan.

Marko Parkkola

Päätöksessä lisäksi sanottiin, että ensimmäisen maan on rekisteröitävä hakija, eikä ohjata Tukholmassa Haaparannan junaan ja siitä kohti Suomen rajaa. Ruotsi on siis rikkonut Dublin-sopimusta.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

En voi uskoa, ettei tätä menettelyä olisi siunattu Suomen hallituksessa. Haluttiin osoittaa solidaarisuutta Ruotsin vielä vaikeampaa tilannetta kohtaan. Tehtiinkö mitään päätöstä? Luultavasti päätös oli ettei mitään tehdä, jolloin tähän tilanteeseen päädyttiin. Erityisesti hallituksen perussuomalaisten ministerien tyytyminen tilanteeseen ihmetytti kovin silloin ja vielä tänäkin päivänä. Sipilän ja Orpon osalta voi paremmin ymmärtää sinänsä suomalaisten kannalta vahingollisen toiminnan/toimimattomuuden.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #58

"Haluttiin osoittaa solidaarisuutta Ruotsin vielä vaikeampaa tilannetta kohtaan."

Ruotsi oli aiemmin valinnut vapaaehtoisesti avoimen maahanmuuttopolitiikan. Suomella ei ole mitään syytä kantaa taakkaa Ruotsin tekemistä virheistä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #60

Näin käytännössä kuitenkin toimittiin. Miljardiavusta Ruotsille kai voidaan puhua.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #58

Tottahan asia oli Suomen hallituksessa siunattu, kun Orpo sanoi myöhemmin notta pakolaistulva olisi voitu estääkin ja käännyttää läpsyttelijät takaisin Ruotsiin. Näin vain ei haluttu tehdä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #65

Taisi muuten olla Sipilä, eikä Orpo. Orpo on riittävän vihreä populisti, joten rajat ovat selkosen selällään hänen arvomaailmassaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #77

Taidat olla humoristi. Orpo ei ole vihreä eikä populisti. Haavisto on vihreä ja Huhtasaari populisti.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuohon verrattuna on aika hämmästyttävää, että esimerkiksi elokuvateatterin ovella voidaan tarkastaa liput ja ne kannattaa tarkastaa, vaikka laiminlyönnin taloudellinen menetys olisi yhden vapaamatkustajan osalta vain 8 euroa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Laura H on ylivoimaisesti kaunein ja mahdollisesti myös älykkäin esiintulleista presidenttiehdokaskandidaateista. Paljon on asiaakin tullut hänen suustaan ja näppäimistöstään, mutta hänen uuden bloginsa vahvistama venäjämyöntyvyys/luottamuslinjansa hirvittää ja suorastaan inhottaa varsinkin sotilaallisen liittoutumattomuuden eli uhriksi-ilmoittaumisvalmiuden suhteen.

Kantapään kauttahan on jouduttu oppimaan, ettei liittoutumattomuuden sinisilmäisyys suojaa enempää Georgiaa kuin Ukrainaa kuin 1939 Viroakaan tai Suomea. Liittoutumaton Suomineito ei osannut arvata, että joutuisi itänaapurimme ja natsi-Saksan 1939-41 hyökkäysliittouman joukkoahdistelemaksi, tunnetuin seurauksin. Muistuttaisinkin Duginin - Putinin isovenäläisinternatsistisesta filosofiasta ehkä tietämämättömiä uuslintukotolaisia tosiasioiden tuntemisen ja inhorealismin tarpeesta vielä Paasikiven jälkeenkin: Joka Venäjään luottaa, valmistelee itsemurhaa, ks. http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Älykkäin? Yhtä hyvin voisit kehua Soinin kauneutta.

Venäjästä olen kanssasi samaa mieltä. Venäläiset nimesivät Stalinin maailmanhistorian merkittävimmäksi henkilöksi Levada-keskuksen kyselyssä. Toiseksi sijoittui presidentti Vladimir Putin.

Carnegie-instituutin tutkija Andrei Kolesnikov uskoo, että Stalinin ihannoinnin nousun ja Putinin ihailun välillä on linkki. Stalin symboloi kunniakasta menneisyyttä ja Putin (enemmän tai vähemmän) kunniakasta nykyisyyttä. Kolesnikovin mukaan Venäjällä on yleistynyt näkemys, jonka mukaan Stalin teki veriset valintansa pakon edessä.

Kesäkuun lopulla moskovalainen oikeustieteen yliopisto ripusti seinälleen Stalinin muistolaatan. Venäjän johto ei selvästi tuominnut muistolaattaa, mikä kertoo teon hiljaisesta hyväksynnästä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mitä käytännössä tarkoittaa "tehostettu ulkomaalaisvalvonta", jota esimerkiksi Torniossa on tapahtunut turvapaikanhakijoiden massamaahantulon aikana ?

Miten Tornion rajanylityspaikan kautta kulkevasta ihmisvirrasta kyettiin poimimaan tarkastukseen juuri oikeat henkilöt ilman etnistä profilointia ?

Etninen profilointi kun on kielletty ulkomaalaisvalvonnassa maamme lakien mukaan.

P.S. Sisäministeriö voi virka-apuna käyttää sotilaspoliiseja rajavalvonnassa. Heitä löytyy runsaasti niin aktiiveina kuin reserviläisinäkin. Järjestely ei rasita rajavartiolaitoksen taloutta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

...mutta sitäkin enemmän puolustusvoimien taloutta. Vai onko tarkoitus, että ne reserviläiset tekisivät siellä palkatonta vapaaehtoistyötä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Isänmaan asialle on Suomessa ennenkin lähdetty pystypäin ja pyyteettömästi.

P.S. Asian hyväksi järjestettävällä kansalaiskeräyksellä uskoisin kertyvän hämmentävän paljon rahaa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #67

Niin tai jos pyydettäis ne odinin soturit vaimitänenyoli tuonne väylänvarteen vahtiin...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #69

Heitä on tuohon tarkoitukseen aivan liian vähän.

Niko Sillanpää

Itävallan ja Saksan välisellä rajalla kysyttiin taannoin henkkarit. Ei tullut tuntumaa, että talous ym. olivat kyseisen 30s vieneen toimenpiteen vuoksi romahtamassa. Mutta kyse on kai siitä, että luotammeko, että Makedonia, Unkari, Itävalta ja Tanska tekevät meille rajatarkastuspalveluksen seuraavan kerran, kun ryntäys etelästä pohjoiseen yltyy taas kansainvaelluksen mittoihin.

Mutta, mikä olikaan keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhasen politiikka sitten? Muistaakseni hän on niitä "lentävät ne linnutkin rajojen ylitse", "vastuullisuus" ja "mutku kv sopimukset" (tietty meidän kannaltamme mahdollisimman epäedullisesti tulkittuna) -miehiä?

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Ei hallussa Mikolla - eihän Suomi voi olla hollitupa kaikkien tulla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Pakolaisista panikointi on aika huvittavaa täällä pohjolan perukoilla missä mitään pakolaistulvaa ei ole koskaan nähtykään. Ugandassa on toisin, sinne tuli viime vuonna enemmän pakolaisia kuin koko Eurooppaan. Millainen paniikki siellä syntyikään? No ei minkäänlaista, ugandalaiset ovat tolkun ihmisiä: ”Meillä on pitkä kokemus pakolaisten vastaanottamisesta ja moni Ugandan entisistä ja nykyisistä päättäjistä on ollut pakolaisia. Uhkan sijaan me kohtelemme pakolaisia mahdollisuutena. Pakolaisten oikeudet on ankkuroitu lainsäädäntöömme.”

https://www.kirkonulkomaanapu.fi/ajankohtaista/art...

anita frisk

Tuo vertaus hieman ontuu. Paljonko Ugandaan on tullut pakolaisia täysin erilaisista, ei-afrikkalaisista kulttuureista? Pakolaisten oikeuksiin näyttää tuolla kuuluvan oikeus koulutukseen ja työntekoon - samoin kuin turvapaikanhakijoilla Suomessakin (työntekoon 3-6 kuukauden jälkeen). Jostain syystä näitä oikeuksia ei täällä tunnuta kovinkaan korkealle arvostettavan, mihin lienee syynä Suomen tarjoamat muut etuudet. Ugandassa tarjotaan pakolaisille aineellisena hyvänä vain pieni pala maata viljeltäväksi. Olisiko tästä ideaksi Suomessakin?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh, katselehan hieman ylempänä olevaa kommenttiasi, kun kritisoit minua kommentoimasta turvapaikanhakijoista. Itse kirjoittelet pakolaisista, vaikka hyvin pieni osa noista tänne tulleista turvapaikanhakijoista on ollut saamassa turvapaikkaa. Sen sijaan pakolaiset on otettu ja otetaan kiintiöpakolaisina pakolaisleireiltä. Turvapaikanhakijoista suuri määrä onkin havaittu siirtolaisiksi. Ei siis turvapaikan tarvitsijoita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Pakolaisia ovat sekä kiintöpakolaiset että turvapaikanhakijat. Kummatkaan eivät liity tähän blogiin ollenkaan, mutta koskapa persuilla muuta olisi ollut mielessä.

Esa Hoikka

Kyllä on lapin miehellä laskutaito hukassa. Onneksi olet siellä pohjan perukoilla, ei ole paljoa vahinkoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset