Kauppa-autojen renesanssi

Muistan lapsuudestani kauppa-autot, jotka kiertelivät maaseudun syrjäisemmissäkin kolkissa aikataulutuksen mukaisesti ja toivot kaupan palvelut lähelle asiakasta. Sitten ne hävisivät. Asiakaskuntakin on toki supistunut, mutta suurin syy lienee, että ihmiset liikkuvat nykyään itse aikaisempaa enemmän ja internet on tuonut kaupan palvelut jokaisen kuluttajan kotiin. Toki kauppa-autojakin jonkun verran vielä on, aivan kuten kirjastoautojakin, ja nykyään myös esimerkiksi lähipalvelubusseja, kuten Rovaniemen ONNI. Onpa Alkokin suunnittelemassa viinakauppa-autojen tuomista maanteillemme alkoholilain uudistamisen myötä. Ne tulevat olemaan takuuvarma menestys etenkin kuumimman kesälomakauden aikaan. 

Kauppa-autot voisivat kuitenkin kokea renessanssin, mikäli näin haluamme. Ja mikä parasta, tämä hyödyttäisi kaikkia veronmaksajia. Erityisesti maaseudun ja syrjäseutujen palvelut kannattaa nyt kokonaisuudessaan käsikirjoittaa rohkeasti uusiksi ja viedä palvelut jälleen kerran lähelle ihmisiä. Pyörien päällä. Palveluita on näin monin paikoin Suomea toteutettukin, mutta ei vielä laajemmassa mittakaavassa uusien kauppa-autojen, eli liikkuvien palvelukeskusten muodossa. Tällainen keskus sisältäisi niin yksityisiä kuin julkisiakin palveluita.

Miltä sinusta tuntuisi, jos kauppa, alko, posti, lääkäri, lakimies ja vaikkapa kampaaja saapuisi kaksi kertaa viikossa käytännössä kotiovellesi? Ja samaan aikaan? Nykyteknologialla tällainen on täysin mahdollista. Yhdistelmäajoneuvoon on mahdollista rakentaa laajojakin palvelukokonaisuuksia ja autoon rakennettavien etäyhteyksien sekä yhteispalveluneuvojan kautta palveluvalikoimaa voidaan edelleen laajentaa. Esimerkiksi poliisin lupa-asiat tai vaikkapa matkatoimiston palvelut voisi kaikki hoitaa samasta autosta. Mikä sen helpompaa, kuin käydä kauppareissun jälkeen hakemassa samasta paikasta aseenkantolupa uudelle hirvikiväärille, varata marraskuulle matka Torremolinokseen ja sopia lakimiehen sekä MTK:n neuvojan kanssa, kuinka tilan sukupolvenvaihdoksen toteuttaminen hoidetaan loppuun? Kaikki edellä mainitut palvelut on mahdollista yhdistää kannattavaksi liiketoiminnaksi yhdessä viranomaispalveluiden kanssa, jos me niin vain haluamme.

Tällaisillekin uudistuksille löytyy vastustajia. Moni pelkää liikkuvien palveluiden karsivan palveluvalikoimaa, toisaalla saatetaan taas pelätä kustannusten nousua. Kumpikin huoli on turha. Liikkuvien palvelukeskusten tulisi lähteä yksityisestä sektorista ja julkinen sektori toimisi niissä ainoastaan kumppanina. Liikkuvat palvelut siis täydentäisivät nykyistä harventunutta palveluverkostoa, eivätkä supistaisi sitä. Mutta miten innostaa yksityiset yritykset liikkeelle niin, että tällaisen liikkuvan verkoston rakentaminen onnistuu? 

On olemassa muutamia keinoja, joita valtion tulisi harkita. Ensinnäkin liikkuvat palvelupisteet tulisi vapauttaa kokonaisuudessaan käyttövoimaverosta, jolloin ne voisivat liikkua huomattavasti edullisemman polttoöljyn voimalla. Samalla voitaisiin poistaa tällaisissa keskuksissa toimivilta kaupoilta kaikki normaaleihin kauppoihin kohdistuvat valvontamaksut, esimerkiksi tupakan osalta. Vero- ja maksuhelpotusten vastineena edellytettäisiin luonnollisesti kiertämistä sekä toimintaympäristön tarjoamista samassa tilassa julkisille toimijoille. Verohelpotuksia voitaisiin kohdentaa myös liikkuviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. 

Onko meillä syytä olla yrittämättä? Mielestäni ei ole. Kenelläkään ei ole tässä asiassa mitään hävittävää. Liikkuvien palveluiden kehittäminen on myös sisällytetty osaksi harvaan asutun maaseudun kehittämisstrategiaa, jota on nyt ryhdyttävä tämän osalta rohkeasti toteuttamaan. 

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu