mikkokarna Lapin puolustaja

Kauppa-autojen renesanssi

Muistan lapsuudestani kauppa-autot, jotka kiertelivät maaseudun syrjäisemmissäkin kolkissa aikataulutuksen mukaisesti ja toivot kaupan palvelut lähelle asiakasta. Sitten ne hävisivät. Asiakaskuntakin on toki supistunut, mutta suurin syy lienee, että ihmiset liikkuvat nykyään itse aikaisempaa enemmän ja internet on tuonut kaupan palvelut jokaisen kuluttajan kotiin. Toki kauppa-autojakin jonkun verran vielä on, aivan kuten kirjastoautojakin, ja nykyään myös esimerkiksi lähipalvelubusseja, kuten Rovaniemen ONNI. Onpa Alkokin suunnittelemassa viinakauppa-autojen tuomista maanteillemme alkoholilain uudistamisen myötä. Ne tulevat olemaan takuuvarma menestys etenkin kuumimman kesälomakauden aikaan. 

Kauppa-autot voisivat kuitenkin kokea renessanssin, mikäli näin haluamme. Ja mikä parasta, tämä hyödyttäisi kaikkia veronmaksajia. Erityisesti maaseudun ja syrjäseutujen palvelut kannattaa nyt kokonaisuudessaan käsikirjoittaa rohkeasti uusiksi ja viedä palvelut jälleen kerran lähelle ihmisiä. Pyörien päällä. Palveluita on näin monin paikoin Suomea toteutettukin, mutta ei vielä laajemmassa mittakaavassa uusien kauppa-autojen, eli liikkuvien palvelukeskusten muodossa. Tällainen keskus sisältäisi niin yksityisiä kuin julkisiakin palveluita.

Miltä sinusta tuntuisi, jos kauppa, alko, posti, lääkäri, lakimies ja vaikkapa kampaaja saapuisi kaksi kertaa viikossa käytännössä kotiovellesi? Ja samaan aikaan? Nykyteknologialla tällainen on täysin mahdollista. Yhdistelmäajoneuvoon on mahdollista rakentaa laajojakin palvelukokonaisuuksia ja autoon rakennettavien etäyhteyksien sekä yhteispalveluneuvojan kautta palveluvalikoimaa voidaan edelleen laajentaa. Esimerkiksi poliisin lupa-asiat tai vaikkapa matkatoimiston palvelut voisi kaikki hoitaa samasta autosta. Mikä sen helpompaa, kuin käydä kauppareissun jälkeen hakemassa samasta paikasta aseenkantolupa uudelle hirvikiväärille, varata marraskuulle matka Torremolinokseen ja sopia lakimiehen sekä MTK:n neuvojan kanssa, kuinka tilan sukupolvenvaihdoksen toteuttaminen hoidetaan loppuun? Kaikki edellä mainitut palvelut on mahdollista yhdistää kannattavaksi liiketoiminnaksi yhdessä viranomaispalveluiden kanssa, jos me niin vain haluamme.

Tällaisillekin uudistuksille löytyy vastustajia. Moni pelkää liikkuvien palveluiden karsivan palveluvalikoimaa, toisaalla saatetaan taas pelätä kustannusten nousua. Kumpikin huoli on turha. Liikkuvien palvelukeskusten tulisi lähteä yksityisestä sektorista ja julkinen sektori toimisi niissä ainoastaan kumppanina. Liikkuvat palvelut siis täydentäisivät nykyistä harventunutta palveluverkostoa, eivätkä supistaisi sitä. Mutta miten innostaa yksityiset yritykset liikkeelle niin, että tällaisen liikkuvan verkoston rakentaminen onnistuu? 

On olemassa muutamia keinoja, joita valtion tulisi harkita. Ensinnäkin liikkuvat palvelupisteet tulisi vapauttaa kokonaisuudessaan käyttövoimaverosta, jolloin ne voisivat liikkua huomattavasti edullisemman polttoöljyn voimalla. Samalla voitaisiin poistaa tällaisissa keskuksissa toimivilta kaupoilta kaikki normaaleihin kauppoihin kohdistuvat valvontamaksut, esimerkiksi tupakan osalta. Vero- ja maksuhelpotusten vastineena edellytettäisiin luonnollisesti kiertämistä sekä toimintaympäristön tarjoamista samassa tilassa julkisille toimijoille. Verohelpotuksia voitaisiin kohdentaa myös liikkuviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. 

Onko meillä syytä olla yrittämättä? Mielestäni ei ole. Kenelläkään ei ole tässä asiassa mitään hävittävää. Liikkuvien palveluiden kehittäminen on myös sisällytetty osaksi harvaan asutun maaseudun kehittämisstrategiaa, jota on nyt ryhdyttävä tämän osalta rohkeasti toteuttamaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehdotuksesi on laadukkaampi kuin keskustan perinteiset siltarumpupolitiikkaan nivoutuvat maaseudun kehittämishankkeet.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Se mikä on kehä kolmen sisällä yhteiskunnan kehittämistä, on sen ulkopuolella siltarumpupolitiikkaa.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Hyvä ajatus ja kyllähän sairauksien ja vanhuksien hoidossa maaseudulla voisi olla perusterveydehoidon suhteen lääkäri- hoitajaautokin julkisin varoin paikallaan. Voisi olla halvempaa kuin taksiautoilla kyläkeskustaan kulkeminen ja samalla voisi kotioloja katella hoitajan silmin että missä siellä mennään ja miten pärjäillään. Siinä soteen haastetta,,:)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En nyt suoralta kädeltä tyrmää ehdotusta, mutta tarkasti on harkittava palveluvalikoimaa palveluiden keston ja aikataulujen kannalta. Tuossa kuvasit: "Mikä sen helpompaa, kuin käydä kauppareissun jälkeen hakemassa samasta paikasta aseenkantolupa uudelle hirvikiväärille, varata marraskuulle matka Torremolinokseen ja sopia lakimiehen sekä MTK:n neuvojan kanssa, kuinka tilan sukupolvenvaihdoksen toteuttaminen hoidetaan loppuun?"

Viinipullon valitsee yleensä nopeammin kuin järjestää MTK:n neuvojan kanssa sukupolvenvaihdosta. Jotta liikkuvuus toteutuu, pitäisi aikataulujen olla ennustettavia ja siten myös palveluiden keston.

Itse näkisin sähköisten palveluiden hyödyntämisen olevan parempi lähtökohta. Kun olet esimerkiksi ajanut sitä, että etätyön kautta voitaisiin valtion työpaikkoja hajauttaa, niin samoja teknisiä keinoja hyödyntäen voitaisiin järjestää suurin osa palveluja saataville.

Esimerkiksi kaikilla kunnantalolla tms voisi olla piste, jota kautta hoituisi etäyhteyksillä, neuvottelu/videopuheluilla sisältäen dokumenttien jaon suurin osa esittämistäsi palveluista. Kunnalla voisi olla henkilöitä, jotka tukisivat välineiden käytössä asiakkaita - ne kun eivät kuitenkaan ole tuttuja kaikille tarvitsijoille. Kuitenkin yhteys pitäisi mieluiten olla myös mahdollista ottaa kotoa. Varmaan kunnilla tällaisia palveluja onkin, mutta kehitettävääkin riittänee.

Varsinkin viranomaispalveluissa on tällä hetkellä ongelmana se, että vaadittu luottamuksellisuus ja tietoturva on toki tarpeen, mutta se hankaloittaa merkittävästi palveluiden saatavuutta sekä käyttöä - lisäksi se ohjaa tarpeettoman paljon puhelimen käyttöön asioinnnissa. Esimerkiksi sähköpostia ei voida suoraan käyttää. Kuitenkin salatuilla sähköposteilla voisi hyvin toimia ja mahdollisesti hyödyntää kansalaisvarmennetta. Tämän toteutumisen eteen pitäisi tehdä töitä. Esim viranomaisen kanssa pitäisi pystyä ottamaan videopuhelu hyödyntäen kansalaisvarmenteen vahvaa tunnistusta ja sillä pitäisi voida korvata käynti suurimmassa osassa tapauksista.

Ehdotuksessasi on hyviä aineksia ja näitä on syytä miettiä, jotta palveluien saanti ei vaikeudu enää vaan alkaa muuttua parempaan suuntaan. Autoista näiden samojen yhteyksien hyödyntäminen ja tuki on hyvä ajatus.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kylän pientä eläkettä saavat köyhtyy yhä enemmän.
Kauppa-autojen hinnat on eri luokkaa kuin S ja K suurten markettien hinnat.
Kesämökkiläiset tuo tullessaan eväänsä City-marketeista. Jokusen "III-ölppösen" voi kauppa-autolta hakea Saunajuomiseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiväthän he köyhdy, koska ensinnäkän ketään ei pakoteta niistä kauppa-autoista ostamaan, jos pärjää samalla tyylillä kuin nytkin; ja toiseksi, koska blogisti ehdotti tiettyjä verohuojennuksia, jotka mahdollistavat kustannussäästöt ja sitä kautta sellaisen hinnoittelun, että asiakkailla on todennäköisemmin ostamiseen varaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos Kepu ,kok ,rkp lupaa pienituloisille jotain hyvää on siinä aina taka-ajatuksena se hyöty menee muualle kuin edm.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Tuo oli vähän sellainen "ad hominem" -tyylinen kommentti, jossa kommentoitavan asian sisällöllä ei ole mitään merkitystä, vaan ainoastaan sillä, mikä taho sen on esittänyt. Keskustaa koskien ymmärrän näkemyksesi yleisesti ottaen ja siksi ylistinkin tätä ehdotusta raikkaana poikkeuksena.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #11

Ei toki.
Mutta voisihan sitä ehdottaa valtion omaa pankkia kyliin ja kaupunkeihinkin.Postipankin tilalle. Valtion maksamat eläkkeet ja lapsilisät ym. tuli edm.ilman palvelumaksuja .Mummojen pankkikirjalla pääsi nostaa eläkkeensä kirkonkylästä ja samalla poiketa Apteekkiinkin.
Turistua pankkineidin kanssa ,eikä tarvinnut sählätä OP-seinässä olevan nosto-automaatin kanssa.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Otsikon kirjoitusvirhe olisi johtanut välittömään hylkäykseen ylioppilasaineessa aikoinaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko siinä jokin kirjoitusvirhe?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nikanderin kommentti olisi aiheuttanut Nikanderin hyllyttämisen ylioppilaskirjoituksen tarkastuslautakunnasta aikoinaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Onneksi niuhot ovat vähemmistönä Suomen kansassa. Yksi KN kyllä riittäisi.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

HV,

hyvin sanoit! Niuhot ovat vähemmistö mutta onneksi tyhmät enemmistö.

HV!

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Varmaan tehokkaampaa kuin ylläpitää valtavia autoja on toteuttaa maaseudun kattavaa jakeluliikennettä monitaitoisten kuskien hoitamana. Kun nuo lupa-asiat ym hoituvat kuitenkin netin yli, niin digiummikoita avustava palveluhenkilö ja -auto voisivat jollain tavalla toimia. Tai miksei voisi auttaa ihan ottamalla yhteyttä tarvittavaan asiantuntijaa.

Tilataan yhdessä tavarat, jotka seuraavalla kerralla tuodaan mukana. Tai tuodaan ne jotka on jo itse tilattu. Olisko Postille fiksumpi palvelukonsepti kuin se ruohonleikkuu? Homma voisi toimia vaikka soittamalla puhelimella palveluauto paikalle sinä viikonpäivänä kun se lähialueella liikkuu. Koska tarvittava aika on kovin riippuvainen tarpeesta, niin aikatauluja olisi hankala ennakolta lyödä lukkoon. Ja miksi sen auton pitäisi pysäkillä olla tyhjän panttina jos asiakkaita ei ole tulossa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Erinomainen ehdotus: maaseudulla olisi todella tarpeeseen tietokoneen käyttöön liittyvät palveluautot.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joo, mutta ne joutuisi tilaamaan kuitenkin tietokoneeseen ladattavan erityisappin kautta. Yleensä kun soittaa operaattorille kysyäkseen miksei netti toimi, niin ensimmäiseksi kuulee nauhoituksen, jossa kehotetaan hakemaan apua netistä osoiteesta www...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Jos tässäkin "paluussa menneisyyteen" käydään veronmaksajien kukkarolla niin unohdetaan koko asia. Tämän Keskustan takia lähes koko maa on jäänyt monilta osin muun maailman kehityksestä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kysehän oli verohuojennuksesta - ei veronmaksajan kukkarolle menemisestä. Eli perustettaisiin yksityistä liiketoimintaa, jota tällä hetkellä ei ole olemassa, ilman että sinun tarvitsisi siitä mitään maksaa. Jos tuo uusi perustettava toiminta joutuu maksamaan jonkin verran normaalia vähemmän veroja, niin ei se ole muilta veronmaksajilta pois.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
joutuu maksamaan jonkin verran normaalia vähemmän veroja, niin ei se ole muilta veronmaksajilta pois.
Mites Kepu,kok ne aina korvaa velkakirstuun takaisin? Käymällä kansan taskuilla esim.Alv korottamalla tms. uudella"Huviveneverolla"!

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Riitelettekö te kepulaiset niin paljon, että autoon tarvittaisiin juristi? Eikö siellä ole niitä uuninpankkopoikia, joiden tarve suuntautuu ihan muihin asioihin?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei kai sentään näihin monipalveluautoihin seksipalveluita olla puuhaamassa "hieronnan" nimikkeellä ?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vai polttoöljyllä... Sehän pitää saada kokonaan pois kaikesta käytöstä. Mieluiten mahdollisimman pian.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset