mikkokarna Lapin puolustaja

Haluammeko elää oikeusvaltiossa vai Muumilaaksossa?

Vihreiden puoluekokouksessa kesäkuussa pidetyissä puheissa toistui usein sana Muumilaakso, jollaista moni kokousedustaja vaati Suomeen rakennettavaksi. Samaisessa kokouksessa vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi valittu Touko Aalto näyttää ryhtyneen tarmokkaasti tuumasta toimeen. 

Aalto ilmaisi viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa ja myöhemmin asiaa tarkentaneessa facebook -päivityksessään, että pakkopalautukset tulisi keskeyttää ennen KHO:n ratkaisuja ja niille turvapaikanhakijoille, joita ei voida palauttaa, tulisi myöntää tilapäinen oleskelulupa. Samalla Aalto lyttäsi maahanmuuttoviraston eri maista laatimat turvallisuusarviot ja ilmoitti hyväksyvänsä laittomasti maassa oleskelevien "suojelun". Auttajien rankaisemista Aalto puolestaan piti "pöhkönä".

Aallon ajatuksiin otettiin heti tuoreeltaan ansiokkaasti kantaa esimerkiksi edustajakollegani Markus Lohen toimesta. Haluaisin kuitenkin esittää asiaan liittyen puheenjohtaja Aallolle vielä muutaman kysymyksen:

1) Jos virkavastuulla laadittuihin asiantuntijoiden turvallisuusarvioihin ei mielestäsi voi luottaa, niin kenen toimesta niitä sitten tulisi laatia? Haluatko todella tehdä tällaisesta asiasta poliittisen ja toivot niitä kirjoitettavaksi vaikkapa vihreiden puoluetoimistolla? 

2) Miten hyvänä pidät tavallisten ihmisten kykyä tunnistaa hädänalaiset ja auttaa heitä? Turvapaikkaprosessissa selvitetään laajasti kunkin hakijan taustat, mutta silti asioita jää huomaamatta. Näin tapahtui myös Turun puukottajan osalta, joka valehteli sujuvasti taustoistaan koko ajan. Kuinka tavallinen kansalainen, tai vaikkapa kirkko, voi tietää viranomaisia ja asiantuntijoita paremmin, mitkä ovat piiloteltavan ihmisen todelliset taustat ja motiivit? 

3) Olet vaatinut poliisille lisää resursseja ihmisten turvallisuuden takaamiseksi. Tähän hallituskin on sitoutunut. Tietänet kuitenkin, että pakkopalautukset ovat osa poliisin työtä ja ne lisäävät kansalaisten turvallisuutta, sillä palautettavien joukossa on usein myös henkilöitä, jotka muodostavat maahan jäädessään turvallisuusriskin? Jos tiedät tämän, niin kuinka ihmeessä voit ilmoittaa hyväksyväsi heidän "suojelemisensa"?

Loppujen lopuksi kyse on siitä, haluammeko elää oikeusvaltiossa vai muumilaaksossa? Itse kannatan oikeusvaltiota. Entä sinä Touko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

", sillä palautettavien joukossa on usein myös henkilöitä, jotka muodostavat maahan jäädessään turvallisuusriskin? Jos tiedät tämän, niin kuinka ihmeessä voit ilmoittaa hyväksyväsi heidän "suojelemisensa"?"

Tämä on kysymys, jota olen pohtinut monestakin näkökulmasta. Eikö olisi niin suomalaisten, kuin Suomessa laillisin perustein olevien ulkomaalaisten etu, että ne joilla ei ole laillista oikeutta olla Suomessa tai/ja joiden taustaa ei pystytä luotettavasti selvittämään, poistetaan maasta?

Se jos mikä lisäisi suomalaisten turvallisuudentunnetta, ja vähentäisi ulkomaalaistaustaisiin kohdistuvia aiheettomia epäilyjä.

Tai sitten koko metelissä on kyse puhtaasta edunvalvonnasta. Mitä enemmän porukkaa työllistämässä koneistoa, sitä suuremman koneiston tarve.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Olet asian ytimessä Tomi! Mutta poliitikkomme ja virkamiehemme eivät tätä "ydintä" näy ymmärtävän, niin hapuilevaa ja selittelynmakuista on heidän useiden toiminta.
Vaikeuksia asiassa varmasti on, mutta tuskin ylikäymättömiä ongelmia kun toimeen todella tartuttaisiin.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Yksinkertaisinta olisi rajavalvonta. Silloin ei tekisi mieli heittää passia menemään, kun tiedettäisiin, että se on ensimmäinen ehto maahanpääsylle. Taikasanan "Asulym" ei pitäisi riittää.

Onneksi nyt on kuitenkin mennyt jo tieto eteenpäin, ettei tämä Suomi turvapaikanhakijoille mikään onnela olekaan miljonääripääministerin taloineen, joten sekin vähentää halua tulla tänne. Lisäksi kun olisi tieto, että täällä vaaditaan paperit rajalla, niin se jo ehkäisisi rikollisen aineksen halua tulla maahamme.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Alustajalla on paljon suositeltavia pointteja. Olen kuitenkin Aallon kanssa samaa mieltä siitä, että "niille turvapaikanhakijoille, joita ei voida palauttaa, tulisi myöntää tilapäinen oleskelulupa". Tai sanotaan nyt, että tulisi voida myöntää. Jos ei voida palauttaa, vaihtoehdoiksi jäävät muuten vain keskitysleirit tai silmien sulkeminen. Yksittäistapauksissa säilöönotonkin pitäisi olla mahdollista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"haluammeko elää oikeusvaltiossa vai muumilaaksossa?"

Muumilaaksolla ja Suomella on yksi yhteinen piirre: molempien valtakuntien virkamiehet ja poliisit ovat hemuleita.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vai poliiseja vähentävät päättäjät?
Pora I-II-III Kepu-hallituksen ohjelma -07-

Enontekiön surma paljasti karun tilanteen: Poliisilta voi Lapissa mennä tunteja päästä rikospaikalle
Maanantai 28.8.2017 klo 17.42
IL

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Muumilaaksossa tosiaan on salaperäinen hattivattien armeija " he vaeltavat ympäri maailmaa, eivät pysähdy mihinkään eivätkä välitä mistään. " (uskallan lainata vain tämä osuuden Tove Janssonia.) Pitäisikö hattivattien taustat vihdoin vähän paremmin selvittää?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Eräs muumilauluista alkaa sanoilla: "ei muumitaloa lukita yöksi..."

Harjanvarsi oven telkenä ei enää riitä nyky-Suomessa.

Muumimaailman suurimman ulkoisen pelotteen luovat "hattivatit" jotka ovat Muumilaakson maahanmuuttajia. Kukaan ei tiedä niistä mitään, ei sitä mistä ne tulevat ja minne ne menevät, ei edes sitä keitä tai mitä ne ovat.

Tämä on muumimaailmaa ja Suomea sekä monia muita maita yhdistävä tekijä. Satoja tuhansia "hattivatteja" ympäri Eurooppaa.

Erona taas se, että muumimaailman hattivattien ei tiedetä vahingoittaneen ketään, joskin niistä saattaa saada sähköiskun.

Tosielämän "hattivatit" taas ovat sähköistäneet koko Euroopan ilmapiirin.

Ehkä kuitenkin kuuntelisin mieluummin Nuuskamuikkusen tarinoita kuin Toukohousun käsittämättömiä horinoita.

Kehveli, Engren ehti jo sivuta aihetta tätä kirjoitettaessa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Valtion ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaisen mukaan talon oven sulkeminen ei ole realistinen vaihtoehto. Kysyntä murtovarkaiden palveluille vain kasvaa, mitä enemmän ovea suljetaan, hän kertoo. Talon oven sulkeminen on impivaaralaista käpertymistä ja silloin ei itsekään pääse kulkemaan taloon sisälle eikä sieltä ulos. Kuolee nälkään niin kuin Pohjois-Koreassa. Hitlerkin laittoi oven kiinni ja kaikki tiedämme mitä sitten tapahtui. Suosittelemme jatkossakin pitämään talon ovet selällään kesät talvet. Kyllä meillä polttopuita riittää!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen Kärnän kanssa asiassa samaa ja eri mieltä.

Kansanedustajien työtä on nimenomaan demokratian mukaisesti seurata viranomaisen työtä ja kyseenalaistaa viranomaistyössä havaitsemiaan epäkohtia. Näitä epäkohtia poistetaan lainsäädännön ja annettavien viranomaisohjeistuksen keinoin. Viranomaistoiminnan kyseenalaistaminen on siis hyödyllistä. Jos poliittista yksimielisyyttä löytyy, ohjeistusta on tarkennettava.

Aalto totesi, jos kielteisen päätöksen saanutta ei voi palauttaa, pitää antaa tilapäinen oleskelulupa. Tämän asian suhteen ei Aallon lausumassa ole mitään moitittavaa. Varsinkin, jos päätöksen siitä, ettei kielteisen päätöksen saanutta voida palauttaa, tekee maahanmuuttoviranomainen.

Kielteisen päätöksen saaneiden suojeleminen ja piilottelu kansalaisten ja järjestöjen toimesta ei voi olla hyväksyttävää. Piilotteluun ei pidä ryhtyä, oman käden oikeutta ei ole. Kansalainen kuten ei kansanedustajakaan voi itsenäisesti päättää, mihin palauttamista voidaan tehdä, mihin ei. Aallon suosittama kansalaistoiminta johtaa mielivaltaan.

Kimmo Tallqvist

Nyt unohdit tärkeån pointin kun esitit jos ei voi pakkopalauttaa niin pitää antaa tilapäinen oleskelulupa.
Miksi ?
Miksi vastoinhangoittelusta pitäisi palkita ?
Hakija on lainvoimaisen kielteisen päätöksen jälkeen todettu ei turvaa tarvitsevaksi, perusteettomaksi hakijaksi ja hänelle on tarjottu riihikuivalla rahalla tuettua vapaaehtoista paluuta ja jos tähän ei siis suostuisi saisi automaattisesti luvan jäädä kuitenkin.
Eihän kukaan tuon jälkeen vapaaehtoisesti poistuisi kun saisi jäädä maahan kieltäytymällä lähtemästä kuitenkin.
Seurauksena olisi uusi rynnistys tornioon ja tulijoita sadointuhansin.
Vaikka pakkopalautuspapereiden saanti kestää niin siitä huolimatta nämä todistetusti turvaa tarvitsettomat ja vainoa pakenemattomat voidaan oikeutetusti siirtää pakkopalautuskeskuksiin odottamaan palautusta.
Mitään hätää näillä siis ei todistetusti ollut eikä ole.
Näillä kun oli ja on edelleen mahdollisuus vapaaehtoiseen paluuseen.
Kyse ei ole siis,vastoin aallon väitteitä,pakkopalautusprosessin palautusmaan turvallisuudesta vaan byrokratiasta.
Miksei sitten vielä vastuteta vapaaehtoista paluuta samoihin maihin jos siellä on muka aallon mukaan niin hengenvaarallista.
Vapaaehtoisten palaajien mielestä siellä kotimaassa onkin turvallista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Oikeusvaltio" 1994 lähtien2 eri säännöt toimeentulotukeen. Työttömille työtä vastaan.Muille vastiikkeettomasti.
Lapsilisää ei köyhille ,mutta tuloja saaville rikkaille kyllä.
En puhuisi oikeusvaltiosta. Miksikö? leipäjonojen pituudessa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Sanonta "Ei ole kaikki muumit laaksossa" sopii tähän aiheeseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olen samaa mieltä. 200 eduskunnassa kyselee vuorotellen toisiltaan :Mitä me ollaan sovittu eri valiokunnssa pakolaisista ja niiden tuista. Mitä meidän pääministeri sopi Brysselissä niistä .
Kaikista puolueista istuu valiokunnissa jäseniä.
Kelaa vahtii Sos ja terv.ministeri.Stvm-valiokunnan kanssa.Myös TEM on näppinsä Kelan tukiin. Kukaan ei tiedä mitään mistään? Aika "hattivatteja".

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ikävä ennustaa mutta lisää Turun vastaavaa on tulossa jatkossa. Mitä enemmän täällä on tuntemattomia ja paperittomia terroristiprofiiliin sopivia henkilöitä, sen suurempi riski uudelle hyökkäykselle.

Pidän lähes idioottimaisena sitä, että tällaisten henkilöiden annetaan liikkua vapaasti maassa ja heille pitäisi järkätä paperit ja viihdykettä. Seuraavan iskun jälkeen katsotaan viimeistään, mitä puolueet saivat väliajalla aikaan ja kenen etuja ne ajavat.

https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/211-te...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Niin, voimassa olevan lakimme mukaan laittomasti maassa oleskeleville kuuluu toimeentulotuki, ja sen perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat mm ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot ...

Monikohan maa maailmassa yltää samaan...?

Niko Sillanpää

Hannu, riippuu lakien tulkinnasta eli siitä, kenelle annamme tulkintavallan. Ellei erikseen ole mainittu, että jokin ulkopuolinen ryhmä tai koko planeetta on edunsaajana, oletusarvo on, että edunsaajia ovat kansalaiset ja maassa oleskelevat ulkomaalaiset ehdollisesti. Jos tulkinnasta tulee riitaa, asia selviää lain alkuperäisistä valmisteludokumenteista. Se, että kansalaisten, ulkomaalaisten ja laittomasti maassa oleskelevien oikeusasema on eriarvoinen, ei ole pelkästään perusteltua ja toivottavaa, vaan itsestään selvä asia.

Toukoaallot ym. haluavat vesittää kansalaisuuden ja oleskeluluvan merkityksen. Tämä ei ole meidän etumme mukaista. Jos nykyasetelma tarkoittaa, että emme ole planeetan mittakaavassa tasa-arvoisia, niin mitä sitten?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Voidaan muuten esittää sellainenkin väite, että mitä huonommin ja holtittomammin maahanmuuttoa hallitaan, niin sitä enemmän se tuottaa sytykettä aidolle rasismille, kun väestöryhmien väliset jännitteet kasvavat. Tarkasteluissa pitää ottaa huomioon sekin tosiasia, että Suomessa on jo nyt paikoitellen varsin runsaasti monietnistä väkeä eikä näidenkään etu ole se, että maahanmuuton suhteen vallitsee holtiton, jopa kaoottinen tunnelma. Myös yleistä varovaisuus-periaatetta toivoisi noudatettavan. Länsi-Euroopan maista nähdään, että eri väestöryhmien väliset suhteet muuttuvat yllättävän nopeasti, jos lähdetään löyhän kontrollin ja houkuttelevuuden lisäämisen tielle.

Vihreillä on aivan selvästi tavoitteena tehdä Suomesta monietnisten urbaanien kosmopoliittien kansoittama alue, joka liitettäisiin yhtenä megapolis-ryppäänä (Helsiki-Tampere-Turku) maailman muiden megapolisten joukkoon. Useimpia tämä visio ei vakuuta eikä houkuta. Muumilaakson kanssa sillä varsinkaan ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Vihreillä on aivan selvästi tavoitteena tehdä Suomesta monietnisten urbaanien kosmopoliittien kansoittama alue

Huono puoli on se että se tarvitsee muiden puolueiden tuen jotta se menisi eduskunnassa läpi.
Yksi puolue ei saa yksin mitään läpi.

-Kuten nytkin kepu,kok,PS eduskuntaryhmät päätti yhdessä pakolaisten terveyspalvelut ja tuet kunnilta .
lähde:
Stvm/minsterivaliokunta-16-17

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset