mikkokarna Lapin puolustaja

EU-Komissio lohta rokastamassa

EU-komissio julkisti eilen esityksensä Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöksi. Esitys oli Tornionjoen vaisun lohikesän jälkeen karmaisevaa luettavaa. Komissio nimittäin esittää, että lohen pyyntikiintiötä korotettaisiin 11 prosentilla Itämeren pääaltaalla. Esitystä perustellaan "kannan vastuullisella hoidolla" ja sillä, että Tornionjoen lohikanta on nyt maailman suurin.

On täysin totta, että lohen merikalastusta rajoittamalla on onnistuttu turvaamaan lohien nousu kutujokiinsa ja vahvistamaan merkittävästi Tornionjoenkin lohikantaa. Tämä ei kuitenkaan voi olla perusteena sille, että lohta aletaan jälleen ylikalastamaan. Lohikantamme voisivat olla myös vieläkin paremmassa kunnossa, mikäli kaupallista meripyyntiä ei olisi laisinkaan. 

Itämeren lohta myytiin tänäkin kesänä Suomessa polkuhintaan. Lohen korkean dioksiinipitoisuuden ja Norjan mullistamaan lohimarkkinan takia sen kaupallinen arvo on varsin pieni. Lohestajan siiman päässä tuo taloudellinen ja kulttuurinen arvo kuitenkin moninkertaistuu. Onkin hyvin hämmentävää, ettei komissio huomio matkailuelinkeinon intressejä millään tavalla omassa esityksessään. 

Voisimmeko kerrankin toimia tämän asian suhteen järkevästi? Suomen ja Ruotsin tulisi nyt yhdessä ryhtyä toimenpiteisiin ja vaatia komissiolta lohen kaupallisen merikalastuksen kieltämistä. Asia voidaan perusteella niin kansantalouden kuin kansanterveydenkin kannalta. Samalla on kumottava Suomen ja Ruotsin pysyvä poikkeuslupa Itämeren lohen myymiseen. Merikalastajien maksaminen ulos kiintiöistään olisi panos-tuottosuhteeltaan yksi parhaimmista sijoituksista, jonka unioni voisi nyt tehdä.

Vaikka kaupallisen merikalastuksen kieltäminen onkin pitkä prosessi, tulee se asettaa nyt tavoitteeksi. Sillä välin on määrätietoisesti torjuttava kaikki tällaiset esitykset, jotka vaarantavat lohien nousun kutujokiinsa. Suomen on myös ensi vuonna muutettava omaa lohiasetustaan ja palattava merikalastusajoissa varovaisuusperiaatteen nojalla vanhoihin käytänteisiin. Komission harjoittamalle rokastukselle on laitettava stoppi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kannatan vaatimattomalta osaltani Kärnän ehdotuksia. Jos komissio vielä samaan syssyyn kieltäisi catch and release kalastuksen niin vielä paljon parempi. Syömäkelpoisten kalojen huvin vuoksi rääkkääminen menee yli ymmärrykseni.

Käyttäjän JariHannuniemi kuva
Jari Hannuniemi

Olette oikealla asialla, Mikkö Kärnä. Lohiriita on ikuista, mutta asiasta on jaksettava vääntää, jotta Tornionjoen elpynyttä lohikantaa ei tuhota uudestaan. Ketkä poliitikkomme voivat asiaan vaikuttaa EU-tasolla?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Aivan jokainen voi vaikuttaa, mutta päävastuu asian neuvottelemisesta on hallituksella. Europarlamentaarikot on saatava myös tämän pyyntikiellon taakse.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ruotsi ja Suomi ovat ainoita,missä tämän kalan myynti on mahdollista.Nämä kaksi ovat toistuvasti anoneet ja saaneet poikkeusluvan jatkon komissiolta myydä tätä myrkkykalaa.Ei tässä parlamentaarikkoja kaivata.Suostutaan myyntikieltoon,ja se on sitten siinä.Huvikseen kalastavat syököön,mitä saaliikseen saavat.

Janek Teinlum

Lohikantojen elpyminen alkoi 20%-100% isomalla ammattikalastajaiden pyyntimäärällä, 11% nousulla ei juurikaan ole mitään merkitystä, kun ammattikalastajat pyydystävät noin 1%-2% koko itämeren lohituodantosta ja istutuksestä.

Käyttäjän santeriluhtala kuva
Santeri Luhtala

Positiivinen yllätys! En olisi ikinä uskonut lukevani tuota tekstiä keskustalaiselta kansanedustajalta.
Tärkeään asiaan puutut.

Vielä kun saat keskustan sisällä tuota "turvetuotanto vs. Kalastus ja vesistöjen hyvinvointi"-asiaa edistettyä, niin saatan palata äänestäjäksi. Siis keskustan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset