mikkokarna Lapin puolustaja

Jan Vapaavuoren ymmärrys hukassa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kirjoitti alkuviikosta blogissaan aluepolitiikasta. Vapaavuori oli otsikoinut tekstinsä hyvin kauniisti "Maamme osat tarvitsevat keskinäistä ymmärrystä". Näinhän se on. Valitettavasti tämä ymmärrys on erityisesti Vapaavuorella pahasti hukassa.

Vapaavuori toteaa kirjoituksessaan, aivan oikein, että pääkaupungin ja metropolialueen hyvinvointi, tai vaihtoehtoisesti sen pahoinvointi, säteilee koko maahan. Samalla Vapaavuori kuitenkin autuaasti unohtaa, että näin tapahtuu myös muun Suomen osalta, jonka hyvinvointi tai pahoinvointi säteilee suoraan metropolialueelle. Juuri tästä syystä meidän tulisi kyetä näkemään Suomi yhtenä kokonaisuutena, jonka eri osat ovat syvässä riippuvuussuhteessa keskenään ja jotka kaikki hyötyvät toistensa menestyksestä.

Vapaavuori vihjailee myös, että Suomessa joku vastustaisi kaupungistumista. Ei vastusta. Muuttoliike kaupunkeihin jatkuu varmasti edelleen, mutta samaan aikaan meillä on paljon maaseutumaisia alueita, jotka vetävät uusia ihmisiä. Ylipäätään meillä ei täysin tunnuta hahmottavan, miten otetaan kaikki hyöty irti tällaisista globaaleista megatrendeistä. On esimerkiksi todettu, että kaupungistuminen nostaa puhtaan ruoan kysyntää ja hintaa. Se taas on tuotettava jossain. Miksi ei sitten Suomen maaseudulla?

Mitä taas tulee Vapaavuoren voivotteluun pääkaupunkiseudun asuntopulasta, niin se on itseaiheutettu ongelma. Pääkaupunkiseudun valtapuolueista juurikin kokoomus kantaa itse suurimman vastuun asuntopolitiikan epäonnistumisesta. Sormella osoitteluun sijaan Vapaavuoren kannattaisi keskittyä ongelman korjaamiseen ensisijassa sisäisin toimenpitein. Tämä näin pienenä vinkkinä entiseltä kunnanjohtajalta.

Kun kaikki tunnustamme, että aktiivinen aluepolitiikka ja maaseutupolitiikka eivät ole pois kaupunkiemme menestyksestä, ollaan oikealla tiellä. Haastankin Vapaavuoren mukaan tähän työhön. Yhdessä. Sitä ei kuitenkaan tehdä Vapaavuoren tavalla kutsumalla 21 suurimman kaupungin johtajat kapinaan sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Itselleni onkin muodostunut kuva, että Vapaavuori haluaa rakentaa tulevista vaaleista vastakkainasettelun vaalit, vaikka väittääkin kauniisti haluavansa tästä vastakkainasettelusta eroon. Sadassa itsenäisyyden vuodessa meidän olisi jo pitänyt oppia, ettei vastakkainasettelu koskaan johda mihinkään hyvään. Täytyykin toivoa, että Vapaavuoren oma puolue kokoomus irtisanoutuu määrätietoisesti tällaisesta politiikasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Tuossa C21:ssä kyllä kummastuttaa mitä yhteistä kaupungit mahtavat löytää. Kas kun noiden 21: pahimmat kilpailijat eivät ole ne 300 muuta kaupunkia ja kuntaa. Ei, kyllä ne löytyvät noiden 21 omasta joukosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset