mikkokarna Lapin puolustaja

Keskustan on tarjottava huolenpitoa ilman holhousta

Puolueethan eivät ole kovin trendikkäitä nykyään ja valtaosa kansalaisista ei koskaan voisi ajatella vaikuttavansa sellaisen kautta. Se on sinällään ymmärrettävää, mutta surullista. Poliittista valtaa kun käytetään juuri puolueiden kautta. Vaalijärjestelmämme on toki hyvä, koska se painottaa henkilöitä yli puolueiden. Ja puolueet taas muodostuvat juuri henkilöistä.

Moni on kysynyt minultakin, että miten olet keskustalainen? Ympäristöarvoni eivät kuulemma vastaa puolueen linjaa. Suhtautumiseni samaa sukupuolta olevien avioliittoon ei vastaa puolueen linjaa. Alkoholilainsäädännön suhteen olen myös kuulema aivan liian liberaali. Kaivoksiakaan en halua joka paikkaan ja vesivoimastakin haluaisin aikanaan eroon. Sitten taas toisaalla minut nähdään "pahan kepulaisen" arkkityyppinä. Metsästävä, kalastava, raivokas maatalouden ja maaseutupolitiikan puolestapuhuja. Tiukan petopolitiikan kannattaja. Monelle olen myös ne kasvot esimerkiksi pohjoisen arktiselle aluepolitiikalle. Se ukko, joka latelee sellaisia totuuksia Kehä III:n sisäpuolelle, että sielläkin kerrankin kuuntelevat. Kiitos tästä kaikesta palautteesta. Hyvästä ja huonosta. 

Keskusta on koko olemassaolonsa ajan ollut hyvin erilaisten ihmisten liitto. Sellaisena sen haluan myös pitää, sillä vain erilaisten ihmisten kohtaamisesta syntyy jotain uutta ja kestävää. Haluan että keskustelemme aktiivisesti, käymme tiukkaakin debattia. Olemme perustellusti eri mieltä. Yhden asian tulisi kuitenkin kaikkia meitä yhdistää ja se on ihmisyys. Laaja käsite, jonka olen joutunut itsellenikin useita kertoja yksinkertaistamaan. Ihmisyys vaatii nimittäin uskoa.

Moni miettii, että uskoa mihin? Minä vastaan, että ihmiseen. Ihmisen omaan kykyyn ottaa vastuutta, ihmisen omaan kykyyn tehdä valintoja, ihmisen omaan kykyyn oppia, kehittyä ja sivistää itseään. Minun keskustani tarjoaa jokaiselle ihmiselle mahdollisuuksia ja vapauden tehdä valintoja. Se tarjoaa huolenpitoa ilman holhousta. 

Valitettavasti tämä hieno ajatus ei juuri nyt välity, kun seuraan täältä Islannista eduskunnan keskustelua uudesta alkoholilaista. Turhan hyvin edustettuina tuntuvat olevan holhoavat puheenvuorot. Tämä antaa kuvan kansanliikkeemme yhdenlaisesta laidasta. Minä en ole keskustassa yksin mielipiteineni vapaammasta, ihmiseen ja tämän vastuullisuuteen uskovasta lainsäädännöstä.

Olen varma, että holhoamisella tämä puolue ei voita yksiäkään vaaleja. Se voidaan sitten testata vaikkapa kantapään kautta jos niin halutaan. Kaikkien on hyvä tiedostaa, että ajat muuttuvat, mutta uskon ihmiseen tulisi olla ikuista. Ja tämän uskon, sekä uusien ihmisten kautta, myös keskusta uudistuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

"Vaalijärjestelmämme on toki hyvä, koska se painottaa henkilöitä yli puolueiden."

Minkä rinnakkaistodellisuuden matematiikalla? D'Hondtin menetelmässä ääni sataa aina ensin ehdokaslistan (käytännössä puolueen tai puolueiden vaaliliiton) laariin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset