mikkokarna Lapin puolustaja

Kataloniasta

Katalonian tilanne näyttää kansanäänestyksen alla kriisiytyvän toden teolla. Espanja on lähettänyt alueelle lisää poliiseja ja sotilaita pyrkimyksenään estää äänestyksen toteuttaminen. On todella hämmentävää, että EU:n jäsenmaan sisälle on syntynyt tilanne, jossa valtio uhkaa omaa itsehallinnollista maakuntaansa jopa sotilaallisella voimankäytöllä, ellei se luovu demokraattisesti päätetystä kansanäänestyksestä. Espanjan retoriikka Kataloniaa kohtaan on myös poikkeuksellisen kovaa. Jopa sellaista, että Trumpin puheet vaikkapa Meksikosta jäävät pian kakkoseksi.

Jos historia on ihmiskunnalle jotain opettanut niin sen, ettei vapaudenkaipuuta voida tukahduttaa sotilain, poliisein ja asein. Se nousee kaikesta huolimatta aina pinnalle. On tietystikin selvää, ettei Espanja halua luopua rikkaimmasta alueestaan, mutta tällaisia keinoja ei voida vapaissa demokratioissa käyttää. 

Katalonian tilannetta ei millään muotoa voi kuvata yksiselitteiseksi ja selkeäksi, mutta EU:n tulisi tässä tilanteessa puhaltaa pilliin ja todeta Espanjalle, että tämä ei käy. Minua ainakin hävettäisi moittia vaikkapa Venäjän toimia epädemokraattisiksi samaan aikaan, kun omalla takapihalla tapahtuu tällaista. 

Toivon todella, että tilanteeseen löydetään rauhanomainen ja demokraattinen ratkaisu. Oma sydämeni sykkii tässä tilanteessa Katalonialle ja katalaaneille. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... todeta Espanjalle, että tämä ei käy. Minua ainakin hävettäisi moittia vaikkapa Venäjän toimia epädemokraattisiksi samaan aikaan, kun omalla takapihalla tapahtuu tällaista."

- Minua ei hävettäisi yhtään! Venäjähän on n. 35-kertaisesti Espanjan kokoinen alue, ja väkiluvultaan melko tarkasti sata miljoonaa suurempi kuin Espanja. Se joka pitää paloitella vähemmistöjen maa-alueiksi, on nimenomaan Venäjä.

Juha Hämäläinen

Minä olen sitä mieltä, että jokaisella pitää olla oikeus perustaa oma maa! Koska Suomi on miljoonamiljoonaa kertaa suurempi kuin minä!

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"EU:n tulisi tässä tilanteessa puhaltaa pilliin ja todeta Espanjalle, että tämä ei käy."

Eipä taida EU puhaltaa pilliin. Jos se jotain tekee, niin painostaa ja uhkailee katalonialaisia pysymään osana Espanjaa. Itsenäisyyspyrkimykset eivät ole suosittuja Brysselissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset