mikkokarna Lapin puolustaja

Juuri nyt hävettää olla osa Euroopan Unionia

Euroopan unioni on ollut merkittävä rauhaa, vakautta ja taloudellista hyvinvointia Euroopassa lisäävä instituutio. Sen merkitystä ei millään muotoa voi vähätellä ja itse olen yleensä tyytyväinen, että Suomi on osa läntistä, demokratialle ja vapaudelle rakentuvaa arvoyhteisöä. Nyt en kuitenkaan ole tyytyväinen, vaan pikemminkin hävettää olla osa tällaista unionia, jonka johto näyttää olevan valmis myymään kaikki arvonsa ja periaatteensa pelkän sujuvamman yhteistyön nimissä.

Viittaan tällä tietenkin Katalonian tilanteeseen, jossa Espanjan valtio päätti antaa puolisotilaallisten joukkojen pamputtaa lähes 900 ihmistä sairaalaan vain siksi, että he halusivat äänestää. EU-komissio vaikeni lähes täydellisesti tapahtumista ja tänään komission varapuheenjohtaja Frans Timmermann jatkoi Espanjan Kataloniassa suorittaman poliittisen väkivallan puolustelua. Häpeällistä.

On nimittäin aivan sama, mitä mieltä itse kukin Katalonian tilanteesta ja itsenäisyydestä on, mutta sen verran pitää löytyä rohkeutta että uskaltaa sanoa väkivallan olevan väärin. Vaikeneminen on hyväksymistä. EU komission hurskastelu on niin suurta, että naurattaisi ellei itkettäisi. Jos tällaista voimaa olisi käytetty äänestäjiä kohtaan missä tahansa EU:n ulkopuolella, olisi se tuomittu komission toimesta jo useaan otteeseen. Komissio ei yksinkertaisesti voi pitää valtioita tärkeämpinä kuin kansalaisiaan. Tämän totesi myös varsin osuvasti espanjalainen professori Jordi Angusto.

Rauhanomaisen ratkaisun löytäminen ja Katalonian puolustaminen on erityisen tärkeää meille suomalaisille, jotka haluamme olla osa läntistä arvoyhteisöä ja vaalia rauhaa sekä vakautta. Katalonian puolella oleminen on samalla alueiden Euroopan ja läheisyysperiaatteen puolustamista. Kannatan EU:n jäsenyyttä, mutta en kannata EU-liittovaltiota. Sitä ei tulisi kannattaa kenenkään, joka uskoo demokratiaan ja väkivallattomuuteen. Katalonian tilanne näytti nyt federalismin todelliset ja iljettävät kasvot.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Harmi että oma puolueesi keskusta on pitkäaikainen unionin takuumies ja syventämisen rakentaja. Jopa vihreiden kansanedustaja totesi että jos äänestäjien mukilointi olisi tapahtunut tuossa mittakaavassa EU:n ulkopuolella, niin se olisi tuomittu heti ja ankarasti.

Mutta ei tuomittu ei, kun oli unionin sisällä. Ja syykin on selvä: ei unioni voi tukea mitään separatistipyrkimyksiä kun yrittää polkea brexitin myötä syvenevää keskittämistä liikkeelle.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Keskusta ei kannata EU:n liittovaltiokehitystä. EU:n takuumies haluan itsekin olla, mutta tällaisen pelin on muututtava.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eihän monikaan virallisesti liittovaltiokehitystä kannata, mutta pieniä toimia kannatetaan jotka vievät kohti liittovaltiota. Kyllä keskusta perinteisesti on tiivistämisen kannalla ollut ja on nytkin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei tarvitse olla EU:n takuumies, kunhan pitää sitkeästi kiinni eurosta. Se riittää. Siitä se liittovaltio hiljalleen kehittyy, kun valuvikoja täytetään jäsenvaltioiden kansalaisten rahalla. Siksi tämä 'kyllä eurolle ei liittovaltiolle'. Sanoilla voidaan aina leikkiä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #8

Kyllä. Ei ole uskottavaa olla taloudellisesti kansallisuuden kannalla, jos kannattaa ylikansallista euroa. Tämä kansallinen haittatekijä pitäisi purkaa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Katalonia syyttäköön itseään.

Katalonian poliittiset johtajat ovat masinoineet kansanäänestyksen samaan tapaan mitä tapahtui Krimillä.

Toivottavasti järki voittaa ja asia hoidetaan kuntoon neuvottelemalla.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

KE Kärnä: "On nimittäin aivan sama, mitä mieltä itse kukin Katalonian tilanteesta ja itsenäisyydestä on, mutta sen verran pitää löytyä rohkeutta että uskaltaa sanoa väkivallan olevan väärin."

Tämä toimii yhtenä hyvänä poliittisena markkerina. Vaalikoneessa voi sanoa mitä vaan, mutta tällaiset tapahtumat sitten julmasti paljastavat, mitkä ovat kunkin kansanedustajan todelliset vaikuttimet.

KE Kärnä vie KePua oikeaan suuntaan. Tsemppiä. SDP:lle tullee noutaja.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Totta haastat. Sairasta ja harkittua oli, ammattimiehet olivat asialla, ei yhtään kuollutta, vaikka lähemmäs 900 joutui sairaalaan.

Mielestäni Euroopan Unioni on epäonnistunut, muistuttaa 1930 luvun Francon, Mussoliinin ja Hitlerin aikaa, historia on aivan oikessa, ota oppia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Euroopan maat vain esittävät olevan rauhallisesta kansaa, ja niin hiton mukautuvaa, avonaista ja kaunista.. Vähän kun joku masentunut ihminen leikkii ulospäin terveeltä ja hyväntuuliselta, mutta pinnan-alla kuohuu!! Näin myös euroopassa.. ESitämme ulos päin, mutta pienikin kahakka/ongelma voi räjäyttää tämän esityksen... Nyt oli Espanjan vuoro.. Kreikka oli kun oli niiden talousvaikeuksien aika..Tosin sielä ei onneksi ihan tankkeja kadulle viety..
Mutta tosiaan, oikeasti eurooppa on väkivaltainen ja ei niin suvaitsevainen kuin kuvitellaan!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Espanjan kuningas, joka ei ole eläissään saanut yhtään ääntä, opettaa kansalaisille demokratiaa. Katalonian poliisipäällikköä ollaan viemässä sotaoikeuteen. Ei suinkaan sotarikoksista vaan siitä, että hän ei osallistunut väkivaltaisuuksiin riittävän innokkaasti.

Nyt alkaa olla aika vahvat merkit ilmassa siitä, että Espanja tulee puuttumaan väkivalloin Katalonian tilanteeseen, jos ja kun itsenäisyyshanke etenee. Se taas ei tule viime päivien tapahtumien perusteella päättymään hyvin.

Kehityksen voisi vielä estää, jos haluaisi. EU-maiden pitäisi välittömästi ilmoittaa esimerkiksi, että Espanjan lainat menevät maksuun samalla sekunnilla, jos valtio alkaa kohdistaa väkivaltaa Kataloniaan tai sen asukkaisiin. Tai keksiä jotain muuta, jolla saadaan nostettua väkivallan käyttämisen kynnystä. Sen jälkeen voidaan nopeasti ja hyvässä järjestyksessä ratkaista kiistanalaiset kysymykset esimerkiksi äänestämällä.

Todennäköisesti minkäänlaista painostusta tai tuomitsemista ei tulla näkemään kuin korkeintaan hiukan sitten jälkikäteen, kun katuja siivotaan. Saammekin ehkä varsin pian seurata reaaliajassa, millaista elämä oli Francon Espanjassa.

Miksi yksikään eu-johtaja ei uskalla ääneen sanoa, että rauhallisesti käyttäytyviä kansalaisia, jotka eivät halua mitään muuta kuin päättää äänestämällä omista asioistaan, ei saa hakata eikä ampua?

Pieni korjaus: Nigel Farage sanoi, mutta häntä ei lasketa.

https://www.youtube.com/watch?v=jVE0RgIVRqQ

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Läheskään kaikkia Mikko Kärnän kannanottoja en allekirjoita. Sama varaus pätee Kärnän edustaman puolueen linjauksiin. Mutta tässä Katalonia-kysymyksessä on ehdottomasti oltava Kärnän kanssa samalla kannalla.

Olemme uutisvideoista nähneet, miten poliisit vaalipäivänä pamputtavat rauhallisia kansalaisia, kiskovat heitä suin päin alas portaikossa ja summittaista väkivaltaa käyttäen estävät kelpo katalaaneja äänestämästä.

Kun ei kävisi niin, että yhtenäisen Euroopan poliisivoimat vielä tulevat jakamaan kriisinhallintaa ja subsidiariteettitukea pamppujen ja kumiluotien kera meille suomalaisillekin. Kärnälle kiitos rohkeasta kannanotosta!

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Juuri noin.
Fixit <-> EU:n kriisinhallintajoukot (jossa suomalaiset mukana).
Dog eat dog. Cat eat too.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Liittyykö Markku Kärnäkin siihen joukkoon, joka on jo muutaman päivän ajan riekkunut täällä Puheenvuorossa ja lukenut madonlukuja EU:lle? EU:ta on näissä kaiken suhteellisuudentajaun menettäneissä kirjoituksissa verrattu kaikenkarvaisiin diktatuureihin Natsi-Saksasta alkaen. Vaikka poliisiväkivaltaa Kataloniassa äänestämään pyrkineitä kohtaan ei voikaan hyväksyä (huom. Espanjan poliisi on pamputtanut, ei EU), on EU kanssa kourallisen muun maailman maita, täysin omassa sarjassaan ihmisoikeuksien kunnioittamisen suhteen.

Melkoinen osa kirjoittelusta onkin ihan tarkoituksellista Moskovan pussiin pelaamista, mutta osa kirjoittajista on sellaisia, joita tavataan kutsua ns. hyödyllisiksi idiooteiksi. Surullista huomata, että Markku Kärnäkin on pakko lukea hyödylliseksi idioootiksi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pekka Näränen: "Markku Kärnäkin on pakko lukea hyödylliseksi idioootiksi."

Noin typerällä 'pjongjang' -heitolla, joka kohdistetaan suoraan päin arvostettua kansanedustajaa, pääset jo varsin syvälle idiotismin ytimeen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kertoistko. Kuka tämä tämä Markku Kärnä on?. Jostakin syystä ei ole sattunut kohdille.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #15

Mikko näyttäisikin olevan etunimi ...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #15

Alla kansanedustaja, Lapin puolustaja Mikko Kärnän kuvaus hänen omalla käsialallaan:
________________________

Mikko Kärnä

Enontekiö

Keskusta

Suomen keskustan kansanedustaja Lapin vaalipiiristä. Olen 36-vuotias lappilaistunut kainuulainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi lasta ja kaksi lyhytkarvaista saksanseisojaa. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. http://www.lapinpuolustaja.fi

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Markku Marttila, jos kansanedustajat ovat mielestäsi arvostelun yläpuolella, voin vain valittaa...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #17

#17: En tarkoittanut, että kansanedustajat olisivat mielestäni arvostelun yläpuolella.

Mutta idiootti -määritelmän liittäminen keneen tahansa kansanedustajaan on likimain samaa kuin vieraan agentin lailla kaivaisi maata kansanedustuslaitoksemme alta. Esivallan kunnioittamisessa tulisi säilyttää edes alkeellinen taso. Ole vapaa silti minun puolestani; edustan vain omaa käsitystäni ja sehän ei ollenkaan sido sinua.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #26

Markku Marttila, et taida tuntea termiä "hyödyllinen idiootti". Se ei viittaa kyseisen henkilön älykkyysosamäärään, vaan siihen että hän tietämättään tai ymmärtämättömyyttään tulee tukeneeksi voimia, joita ei ehkä muuten kannata. Termiä pidetään Leninin lanseeramana, mutta todisteita siitä hänen käyttämänään ei kuitenkaan ole. Käytin sitä tässä tarkoituksessa, koska tiedän, ettei Mikko Kärnä ole suinkaan äärikansallismielisten ja Venäjän valtaapitävien tukija. Espanjan poliisin toimintaa Kataloniassa on syytä arvostella ja tein sen itsekin kommentissani, mutta ilmoittamalla häpeävänsä olla osa Euroopan Unionia hän liittyy samaan viiteryhmään kuin kiihkomielisesti EU:n tuhoa toivova joukko. Tällaista arvostelukyvyttömyyttä en olisi kansanedustajalta odottanut.

Kansanedustajia pitää mielestäni kunnioittaa saman verran kuin muitakin kansalaisia, eivät he ole siinä suhteessa missään esityisasemassa meihin tavallisiin pulliaisiin nähden. Esivallan kunnioittaminen tarkoittaa mielestäni lainkuuliaisuutta, ei "ylempiarvoisten" edessä pokkurointia. Päivitä asenteesi tälle vuosituhannelle.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #31

#31: Tunnen tuon käyttämäsi ilmaisun merkityksen. Kärnän lausunto todistaa, että hän EI ole kaltaisesi 'useful idiot' (OK, käytän termiä).

On näet selvää, että todellinen useful idiot seisoo EU:n puolustajana tekipä tuo valtioepämuodostuma ihan mitä tahansa.

Kärnällä on sentään kanttia poiketa "eu-leninistään", jos ja kun tuo 2000-luvun sovjetti-idoli tekee tyhmyyksiä.

Kaltaisesi sokaistu useful idiot ei moiseen yksilösuoritukseen uskalla tai ymmärrä ryhtyä. Raotappa nyt varovasti omia silmiäsi ja katso ympärillesi ilman niitä bryssel-linssejä. Ihan ystävällisesti.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #34

Markku Marttila, meidän on turha jatkaa, silmäni ovat jo auki. Sinulle EU on kaiken pahan alku ja juuri, minulle se edustaa kaikkine vikoineen ja ongelmineenkin demokraattisten oikeusvaltioiden yhteistyöelintä. Mitä pirstoutuneemmaksi Eurooppa jakautuu, sitä tyytyväisempiä Moskovassa ollaan, heillä ei ole vastapoolinaan yhtenäistä Eurooppaa, vaan joukko keskenään riiteleviä kansallisvaltioita, jotka nekin jakautuvat vielä pienempiin osiin. Tämä ei ole Kärnän toive, siksi kutsuin häntä "hyödylliseksi idiootiksi". Sinä et ehkä olekaan hyödyllinen idiootti, vaan toimit mielessäsi selkeä päämäärä: heikko, jakautunut Eurooppa, jonka jäsenvaltioita (etenkin meitä pieniä naapurissa sijaitsevia) Venäjä voi painostaa ja ahdistaa mielensä mukaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #43

Pidät Venäjää selvästi turvallisuuriskinä Euroopalle ja erityisesti Suomelle. Niin minäkin.

Suomen tulee itse huolehtia uskottavasta puolustuksestaan ja tehdä yhteistyötä juuri niin kuin nyt tehdäänkin. Nato-optio meillä on tarvittaessa edelleen käytettävissä, hyvä. Sen sijaan Euroopan yhteinen puolustus on pelkkä paperitiikeri vielä monta monta vuotta eteenpäin.

Pekka Näränen, liitoksissaan jo nyt repeilevä Euroopan unioni ei pysty antamaan meille kestävää tai konkreettista turvaa. Siihen se ei pysty ja tuskin tosipaikan tullen yrittäisikään. Eurooppa on sairas.

Toisaalta eihän Venäjä kykene koko Eurooppaa kunnolla uhkaamaan muulla kuin ydinaseella. Venäjä on heikko; sitä vaivaa sama tauti kuin koko Eurooppaa. Talous yskii, väestö kuihtuu, yhteinen ideologia ja yhteinen tavoite puuttuu.

Unohda siis haaveet "yhtenäisestä Euroopasta". Meidän ei tule hirttäytyä junckereiden ja macroneitten epätoivoisiin visioihin. EU-korttitalo raukeaa tyhjiin; sitä ei pidä koossa mikään.

Toki jos Euroopan johtoon ilmaantuu todellinen uusi ihmispeto, stalin-hitler-kombinaatio tmv., niin silloin alkaa syntyä koheesiota ja uutta 'hurmiota'. Muussa tapauksessa tämä maanosa tutisee yhä pahemmin heikkoudessaan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ihmettelen miksi YK:n pääsihteeri António Guterres ei kehota Espanjan viranomaisia lopettamaan Kataloniaan kohdistuvia väkivaltaisuuksia, kuten hän teki pari viikkoa aijemmin Myanmarissa sattuneen välikohtauksen vuoksi? https://yle.fi/uutiset/3-9831556

"Jos hiljaisuus on se poliittinen hinta, jonka maksat noususta Myanmarin korkeimpaan virkaan, on se liian korkea, kirjoitti eteläafrikkalainen arkkipiispa Desmond Tutu nobelisti-kollegalleen". https://yle.fi/uutiset/3-9833411

Noin puolimiljoonaa ihmistä on rustannut nimensä adressiin, joka vaatii rauhan palkinnon eväämistä entiseltä demokratialiikkeen keulakuvalta Aung San Suu Kyiltä. Ainakaan toistaiseksi Desmond Tutu ja nobelisti ei ole esittänyt EU:lle hiljaisuudesta liian korkeaa hintaa, eikä adressia ole perustettu rauhan nobelisti EU:n rauhan palkinnon eväämisestä tältä "demokratiaunionin" keulakuvalta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Seppo Lavikainen, ovatko sinänsä tuomittava Espanjan poliisin toiminta ja muslimivähemmistöön Myanmarissa kohdistuva vaino verrattavissa toisiinsa?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Miksi ei? Molemmat ovat tuomittavia. Mielestäni ei pelkästään "sinäänsä tuomittavia" kuten esitit, mutta miksi vain toinen näistä hyväksytään hiljaisuudella?

Esimerkkini ei varmaan ollut paras pari vertailla, mutta paljon yhtäläisyyksiä viime aikojen uutisvirrassa.

En myöskään vertauksessani mitenkään syrji kumpaakaan ryhmää, vaan pidän Katalonialaisia ihan saman vertaisina, kuin Myanmarin muslimeita.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minua on EUn jäsenyys harmittaanut alusta alkaen. Ladani perässä on aina ollut otavan tähtikuvio eikä tähtiympyrä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Mukavaa Mikko että ollaan täsmälleen samaa mieltä asiassa.

Laitapa tämä asia alla sitten tuulemaan eduskunnassa ja puolueessasi!

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2438...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Suomalaista miestä pukee erittäin hyvin, mustapaita ja sininen kravaatti, sopii erittäin hyvin sinisen puvun kanssa.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Tuomitsen ehdottomasti poliisin väkivaltaisen toiminnan äänestäjiä kohtaan, mutta kannattaisi muutama syytös myös sinkauttaa heitä kohtaan, jotka äänestyksen järjestivät. He olivat hyvin tietoisia siitä, että kysymyksessä oli laiton äänestys ja johtaisi keskushallinnon vastatoimiin. Tuskin olivat niin naiiveja etteivät olleet tietoisia riskeistä.

Minä ainakin haluaisin kysyä, että minkä ihmeen takia äänestys oli järjestettävä tällaisissa olosuhteissa. Oli myös järjestäjille ilmeisen selvää, etteivät itsenäisyyden vastustajat halunneet mennä ottamaan poliisilta turpaan. Se näkyi siinä, että alle puolet jättivät äänestämättä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Itsenäisyyden vastustajat olivat kaduilla, he saivat osoittaa mieltänsä, poliisi ei vedellyt turpiin.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Tulinpahan juuri muutama tunti sitten Barcelonasta. Minulla on siellä sukulaisia. Itsenäisyyden vastustajilla ei ollut asiaa kaduille. Asia on hyvin monisyinen jakaen perheitä ja ystäväpiirejä.

Jari Ikonen

No Kärnä sinullahan kun sattuu olemaan päämisterin kanssa puhevälit, niin kerro hänelle tämä ja vaadi toimenpiteitä äläkä täällä kalastele äärikeskustalaisena populistina ääniä. Tekoja eikä puheita. Kirjoittele sitten mitä Sipilä sanoi kun hänen kanssaan juttelit.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kärnä sooloilee irtopisteitä katalonialaisten selkänahasta. EU:llahan ei ole toimivaltaa jäsenmaidensa sisäisiin turvallisuusasioihin sen enempää kuin separatistiryhmien itsenäisyysvaatimuksiin maiden sisällä yli kansallisten lakien.

Kaiken logiikan vastaista on että EU:n pitäisi Kärnän mukaan puuttua näihin asioihin samalla kun Kärnä kertoo vastustavansa integraation syventämistä kohti liittovaltiota.

"Alueiden Euroopan" Kärnä on ymmärtänyt täysin väärin. Se ei tarkoita, että alueiden tulisi saada itsenäistyä yli niiden emämaiden lainsäädännön.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vaikka itse EU ja komissio halutaan pitää erilään Katalonian kysymyksestä niin todellisuudesa juuri nämä heiluttavat tähtipuikkoa. Brittien brexit jo osoitti että kansallisvaltioilla ei ole oikeutta valita kenen kanssa käyvät kauppaa ja millä ehdoilla, EU sanelee pelin hengen ja EU ohjaa myös Espanjaa. Velkaisia valtioita on helppo ohjata varsinkin jos pystyy katkaisemaan rahoituksenkin samantien, tämä nähtiin jo Kreikan tapauksessa ja EU pystyy katkaisemaan myös yhteydet Katalonian naapurimaihin, eli ei ole helppoa tehdä päätöksiä tässä kiristystilanteessa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Viikko sitten Kurdit suorittivat perustuslainvastaisen äänestyksen Irakissa.
Jengi äänesti, poliisi ei pamputtanut. ;)

Repikää siitä EU-demokratiamallia.

Henry

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun kepun PM M.Vanhanen ei antanut kansan äänestää Lissabonin-sopimuksesta.
Kun edm.oli itse pois kun eduskunta äänesti siitä ,niin eikö Kepu silloin kannata liittovaltiota?

Tätä Lissabonin sopimus tarkoittaa !
Lissabonin sopimuksen tarkoitus on uusia kuusijäsenisestä 27-jäseniseksi kasvaneen EU:n rakenteita. Alkujaan unionille kaavailtiin perustuslakia, mutta ranskalaiset ja hollantilaiset torjuivat sen kansanäänestyksissään vuonna 2005.
-Tilalle neuvoteltiin Lissabonin sopimus, joka muuttaa EU:n vanhoja perussopimuksia mutta ei korvaa niitä. Arvostelijoiden mukaan sopimus on harppaus kohti Euroopan liittovaltiota, vaikka siitä on karsittu ulkoiset valtiolliset merkit, muun muassa EU-hymni.

Ulkomaat/Yle
3.10.2009

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Espanjassa on EU-kriteerit täyttävä oikeuslaitos, joka hoitaa laittoman väkivallan. Lisäksi siellä on demokraattinen valtiojärjestys niin, että vaaleissa voi hallituksen vaihtaa. Suuren väestönosan joka tuntee itsensä sekä espanjalaisiksi että katalaaneiksi, oikeuksia ei voi näin polkea. Heidän kannaltaan itsenäisyyshanke on puhdasta hasardia: ei rahaa, talous romahtaa, Kataloniasta muodostuu enklaavi.

Käyttäjän JarmoLius kuva
Jarmo Lius

Euroopan viimeiset vapaat vaalit pidettiin Krimillä 2014. Kataloniassa kansanäänestys epäonnistui.

Miksi Krimillä vaalit onnistuivat mutta Kataloniassa epäonnistuivat? Krimillä Venäjä turvasi kansan oikeudet äänestää turvallisesti. Kataloniassa Espanja lähetti poliisit pamputtamaan äänestäjiä.

Entä vaihtoehdot? Mikäli venäläiset sotilaat eivät olisi turvanneet äänestäviä krimiläisiä, olisi EUn tukema Ukrainan vallankaappausjohto lähettänyt Krimiin Oikean sektorin terrorisoimaan äänestäjiä.

Hitaampikin jo tajuaa kummat vaalit oli demokraattiset? Krimin, eikö niin?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ehkä näin, mutta Venäjä taisi tietää jo etukäteen äänestyksen tuloksen. Ehkäpä Espanjakin tiesi, siksi toimet ovat mitä ovat.

Käyttäjän JarmoLius kuva
Jarmo Lius

Kyllä itse asiassa koko maailma tiesi, että krimiläiset äänestivät Ukrainasta eroamisen puolesta jo senkin takia, että Kiovassa vallan oli kaapannut joukkio joka ensitöikseen kiisti Krimin autonomisen aseman ja kielilait.

Siksi on outoa että yhä vängätään sitä, että vaalit eivät olleet demokraattiset (äänestystuloksen väitetään vääristävän kansan tahdon). Jos venäläiset eivät olisi suojelleet äänestystä, olisi Krimillä nähty maaliskuussa 2014 verilöyly äänestyspaikoilla (Odessan joukkomurhan tapaan). Tulos vahvisti sen minkä jokainen valistunut ihminen tiesi jo ennalta.

Miksi EU siis vastusti vaaleja? EU joutui paniikkiin Krimin vuoksi sillä päinvastoin kuin muissa "vapautetuissa" Itä-Euroopan maissa kansa vaelsi länteen, Ukrainassa yli miljoona ihmistä pakeni vuoden 2014 vallankaappausta ja "vapautta" Venäjälle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kierrätyksen edelläkävijä" kierrättää vanhoja Putinin hallinnon valheita siinä mitassa etten ihmettele, ettei sitä kehtaa tehdä omalla naamalla.

"Euroopan viimeiset vapaat vaalit pidettiin Krimillä", huh-huh.

Väinö Hirvelä

Minkä takia uhkailet poliitikkona toista valtiota? Mitä ihmettä tällä saavutit? Eikö diplomaattisten kirjeiden julkaisu ole rikos?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset