mikkokarna Lapin puolustaja

Vapaavuori ja C21 johtajat puhuvat pötyä

Tänään Helsingissä kokoontuu Suomen oma bilderberg -ryhmä, eli Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat. Neuvottelun on kutsunut koolle Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Tunnelma näyttää olevan valmiiksi varsin korkealla. Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula väitti nimittäin Huomenta Suomessa, että kaupunkeihin muuttaa päivittäin "kaksikerroksisen linja-auton verran ihmisiä" ja väitti, että maakuntauudistus ei ole oikea tapa reagoida kaupungistumiseen. Ujulan väite on yksiselitteisen väärä.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan C21 kaupunkien väkiluku on 2920218 ja maansisäisen muuton nettomäärä 21 suurimpaan kaupunkiin oli yhteensä 10499. Kasvua huikeat 0,36%. Vuorokaudessa muuttajia on siis 29 henkilöä. Tällainen määrä henkilöitä mahtuu ajoneuvoon, joka määritellään Suomessa pikkubussiksi.

Entäs sitten pääkaupunkimme Helsinki? Kaupungin väkiluku kasvoi toki 7000 hengellä viime vuonna, mutta se sisältää myös luontaisen syntyvyyden. Nettomuuttajien määrä Helsinkiin oli puolestaan 3200 henkilöä ja tämä määrä koostui opiskeluikäisistä nuorista. Ei sinällään ihme, koska opiskelumahdollisuudet on pitkälti keskitetty Helsinkiin. Ja koska poismuutto Helsingistä on vuosittain yli 30000 henkeä, niin ei ole tapahtumassa mitään yhteen suuntaan tapahtuvaa kaupungistumista. Muuttoliike tapahtuu molempiin suuntiin. Voisi jopa mennä niin pitkälle ja todeta, että Helsingin väestö uusiutuu poismuuton takia noin 20 vuoden välein.

Tällainen on siis tämä "kansainvälinen megatrendi" Suomessa. En millään muotoa vastusta kaupunkipolitiikkaa ja kaupunkien kehittämistä, mutta asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä. Kaupungistuminen ei ole peruste jarruttaa maakuntauudistuksen toteuttamista, joka on paras tapa vastata tulevaisuuden haasteisiin Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mihin haasteisiin maakuntauudistus vastaa? Kepun kannatuksen pienenemiseen ja kepulaisille varattujen virkojen vähenemiseen?

Siihen, että jollakin perusteella kuntia pitää kieltää tuottamasta omia sotepalveluitaan?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos on todistamisen suhteen lausunnossa kaksikerroksisesta bussista hataruutta, niin vähintn yhtä paljon hataruutta on käyttää kaupunkien nettomuuttolukua laskennassasi. Ei se kerro montako ihmistä kaupunkeihin muuttaa vaan tulleiden ja lähteneiden erotuksen. Tällöin rehvakas toteamus "Ujulan väite on yksiselitteisen väärä." ei nyt oikein toimi.

Mitä tulee Helsingin täysin erilliseen käsittelyyn erillään muusta pääkaupunkiseudusta, niin harhaan taitaa johtaa sekin, kun suuri osa muutosta tapahtuu Espoon, Vantaan jne välillä jääden pääkaupunkiseudulle eikä kohdistuen jonnekin kauas.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mietitääs vähäsen. Maakuntauudistus ja suuret kaupungit.
Kuinka paljon maakuntauudistukseen vaikuttaa suurten kaupunkien vetovoima ja talous? Entä verotulot valtiolle niistä?
Yksi puoluekko kuntia,valtiota johtaa? Pistetäänpä kansanäänestys siitä ja kysytään mitä mieltä itse kansa on maakuntahallinosta.Kepun ikiaikaisesta haaveesta "Kepu-landiasta"!

Raimo Matveinen

Suurissa kaupungeissa, erityisesti Helsingissä, on oltu sitä mieltä, että pääkaupunkiseutu elättää muun Suomen. Kun maakuntauudistusta on suunniteltu, ja se valmistelu on ratkaisuvaiheessa, vastustus kovenee. Vapaavuori/ C21.
Eli, kyse on rahasta. Keskittyminen suuriin kaupunkeihin vastaan koko maalle kehittymisen mahdollisuudet.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Hyvä, Mikko, te keskustalaiset olette tehneet sen ihan itse. Tyhjentäneet maaseudun.

Minä olen syntynyt maaseudulla. Siinä kunnassa valtuustossa on kautta aikojen ollut yksi demari, kaksi kokoomuslaista ja viisitoista keskustalaista. No, taisivat olla maalaisliittolaisia silloin, kun synnyn.

Maassa oli silloin n. 4,5 miljoonaa asukasta. Nyt Miljoona enemmän.
Kunnassa oli lapsuudessani noin 6000 asukasta. Nyt niitä on alle 2000. Kouluja oli 10. Nyt yksi. Kyläkauppoja 16. Nyt kolme. Voimakkaasta keskustalaisuudesta huolimatta kunta siis kuihtuu.

Ihan tyhjäksi Keskustakaan ei ole kuntaa saanut. Nyt on sitten uusi yritys puolueenne toimesta. Sen yrityksen nimi on maakunta. Maakunta veisi kunnalta kaikki elämisen mahdollisuudet. Pari vaalikautta ja maassa on 18 kuntaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Pari vaalikautta ja maassa on 18 kuntaa.

Totta. Nyt kuntakartta on apilanlehdenvihreä. Muutama sininen ja punainen pilkku siellä täällä. Kepulla eniten kuntia 204.

Kepun kannatus enteilee kuntakarttaan rajuja värimuutoksia .Jopa niihin 18 .
Ja demokratian takia hyvä niin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset