mikkokarna Lapin puolustaja

Naudanlihan syöminen on ilmastoystävällisempää kuin kurkun

  • Nyt vietetään lihaisaa lokakuuta!
    Nyt vietetään lihaisaa lokakuuta!

Internet on nykyään pullollaan erilaisia ilmastolaskureita, joilla voi laskea esimerkiksi käyttämiensä elintarvikkeiden hiilijalanjäljen. Olemme myös saaneet lukea, että naudanlihaa syövät ja maitoa juovat ovat pahiksia niiden "tuhoisten ilmastovaikutusten" takia. Mutta onko todella näin?

Erilaisissa ilmastolaskureissa elintarvikkeiden ilmastovaikutukset ilmoitetaan aina hiilidioksipäästöinä per kilogramma tuotetta. Jokainen kuitenkin ymmärtää, että vaikkapa kilossa naudanlihaa on huomattavasti enemmän ravintosisältöä, eli kaloreita, kuin kilossa kurkkua. Itse asiassa sitä on noin neljätoista kertaa enemmän. Vastaavasti kurkkukilon tuottaminen suhteessa naudanlihaan on ilmastovaikutuksiltaan vain kuusi kertaa pienempää. Tässä mielessä voidaan siis sanoa, että naudanlihan syöminen on ympäristöystävällisempää kuin kurkun.

On tietysti selvää, että vaikka vertailuissa siirryttäisiin energiapohjaiseen vertailuun, olisivat monet vihannekset, viljat ja juurekset edelleen lihaa ja maitoa vähäpäästöisempiä, mutta tällainen vertailu kuitenkin tasoittaisi tilannetta merkittävästi. Kaikista ikävintä nimittäin on, että kotimaista alkutuotantoa ja kotimaisia elintarvikkeita kohtaan hyökätään jatkuvasti erilaisin "lihaton lokakuu" kampanjoin. Suomalaista tuotantoa kun voi todellisuudessa syödä hyvällä omallatunnolla ja hyvin mielin; oli sitten kyse lihasta, kalasta tai kasviksista.

Ilmoitan myös, etten itse vietä "lihatonta lokakuuta", vaan "lihaisaa lokakuuta". Aion syödä mahdollisimman paljon kotimaista lihaa ja riistaa. Tälle on myös vahvat perusteet siltä, sillä syksy on perinteistä teurasaikaa ja viikinkikalenterin mukaisesti elämme nyt "teuraskuuta". Haastan kaikki mukaan tähän kampanjaan! Lopulta me kuluttajat kuitenkin päätämme, mikä on kotimaisen alkutuotannon tulevaisuus. Valoisa tulevaisuus tehdään syömällä kotimaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Pysyn pääasiassa vihanneksissa. Näin pysyn myös terveempänä. Yksinkertaista vai mitä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siinä tapauksessa täytyy mitä pikimmiten vähentää maataloustukia kurkun viljelylle, tai lopettaa kokonaan.

http://www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/viljelija/S...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kurkku olikin oiva valinta vertailuun, kun siinä näkyy tämä lähituotanto mukavasti.

"Närpiö tunnetaan kasvihuoneistaan. Suomen tomaateista 60 prosenttia ja kurkuista yli 30 prosenttia tuotetaan täällä. Valtaosa kasvihuoneissa työskentelevistä noin 1200 hengestä on työluvalla Suomeen tulleita maahanmuuttajia, erityisesti vietnamilaisia ja entisen Jugoslavian maista tulevia."

Mitä tarvitsee suomalainen tomaatti ja kurkku kasvaakseen? Perinteisten veden, valon ja ravinteiden lisäksi sähköä. Närpiö yllätti kaupunkien sähkönkulutuslistauksessa olemalla erittäin korkealla - kulutukseltaan viisi kertaa suurempi kuin kooltaan vastaava Hyvinkää.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/su...

Kyllä sitää hillijalajälkeä kurkulle saadaan, kun sitä kasvihuoneissa Suomessa kasvatetaan ympäri vuoden sähköllä sekä lämpövoimalla.

Maataloustukien suhteen Närpiö on tukialueella C saaden ns pohjoista tukea, joka on 9,9 euroa elikkä noin kympin per neliömetri.

Maataloustukien lisäksi kasvihuoneet saavat energiaverotukea lisäksi s.e. niillä on sama veroprosentti kuin teollisuudella eli 0,703 snt/kWh, kun kotitalouksilla ja palvelutoiminnoilla vero on 2,253 snt/kWh.

Eri asia on sitten onko tämä järkevää? Siihen varmaan keskustan kansanedustaja osaa vastata laittaessaan tässä nyt tiloja tavallaan tuotteiden mukaan vertailuun päästöjen suhteen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä. Satuin lukemaan tämän keväällä:

Maataloustukien isoin potti Valiolle ja Närpiön Vihannekselle

Toiseksi eniten maataloustukia sai viime vuonna Närpiön Vihannes. Vihannesviljelijöiden osuuskunta sai noin 1,6 miljoonaa euroa. Summa oli kokonaisuudessa markkinatukea. Osuuskunta oli vuonna 2015 viidenneksi suurin tuensaaja.

https://yle.fi/uutiset/3-9525823

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Sokerin ilmastovaikutus 1,1 CO2-ekv/kg, energiaa 4060 kcal/kg.

Naudanlihan 15 CO2-ekv/kg ja 1730 kcal/kg.

Oletan että vastedes Mikko Kärnä puolustaa ympäristöä syömällä vain sokeria.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Heitin sokerin käytön pois vuonna 1994. Eli en puolusta. Onko tämä sokerin syöminen vihreiden suositus ilmaston pelastamiseksi?

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Kukas se nyt olikaan tällä logiikalla antamassa niitä suosituksia?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä on nyt kaksi mahdollisuutta. Joko Lyytinen on oikeasti sitä mieltä, että ravintovertailussa täytyy huomioida vain kalorit tai sitten hän kuvittelee olevansa nokkela keksiessään tuollaisen yhteismitattoman vertailun.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eikö se ollut Kärnä, joka halusi vertailla ilmastovaikutuksia/kalori? Lyytinen taisi vain osoittaa Kärnän laskentamallin päättömyyden.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #19

Kai täytyisi vääntää rautalangasta, että tuollaisissa vertailuissa pitäisi ottaa huomioon muutkin ravintoarvot kuin kalorit. Jos Kärnä vertaa kurkkua (joka on lähinnä vettä ja selluloosaa) naudanlihaan (joka sisältää valkuaisaineita, lukuisia kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja), ja saa naudanlihan edullisemmaksi hän antaa vertailussa kurkulle reilusti tasoitusta. Kun Lyytinen vertaa sokeria (joka on pelkkää hiilihydraattia) ja naudanlihaan, hän antaa runsaasti tasoitusta sokerille. Tämä ei liene vaikea ymmärtää, jos ymmärtämisen halua on.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hiilidioksidin tai metaanin tekeminen syntipukiksi ilmaston lämpenemiselle on mielestäni pään pensaaseen työntämistä, kun kyseessä on ruuan riittävyys, ruokahuollon varmistaminen öljyn ja keinolannotteiden lopahtaessa sekä maapallon kuluttavan väestön yhä kasvaessa. Ilmasto muuttuu joka tapauksessa, mutta mistä ruoka nälkäisille. Vaihtoehtoja ei ole kovin montaa, peltotyö tulee olemaan arvostettua puuhaa. Riistaa, sieniä, marjoja,... ei riitä läheskään kaikille.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Jounin ajatusta koskettaen jatkan vielä että Suomessa rakennettiin suuret pientilallispellot joissa tuotettiin maitoa, lihaa, perunaa, yms. ja viljaakin osittain. Maatalous on siltä osin ajautunut(ajettu?) alas ja monet tuhannet ja tuhannet hehtaarit on jätetty näivettymään, on pantu pellot pakettiin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pellonvarauslaki

Jotenkin se kuvastaa ihmiskunnan osaamattomuutta että perinteiset luomupellot on pantu pakettiin ja ruokaa ja ravintoa rahdataan pitkiä matkoja. Kun mennään talousoppien ohjaamana niin tarvepuoli katoaa,,,

Riistaa tosiaan ei riitä kaikille, Hirvenlihaa jos on noin 20 miljoona kiloa metsissä ei siitä riitä 5 miljoonalle ihmiselle moneksikaan viikoksi. Kanalinnuilla ei pärjätä kuin päivä.

Sitä minä olen kyllä ihmetellyt kaupan kassalla että kassilohi maksaa 25€/kilo ja naudanlihaa saa jauhettuna paljon halvemmalla. Jotenkin tuntuu että on se lihan kasvattaminen kalliimpaa kuin kalan,,mutta ilmeisesti ei liene.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Luettuani kommenttisi minulle oli heti selvää, ettet ole koskaan opiskellut tai ollut muutenkaan tekemisissä elintarviketieteiden ym. kanssa.

En nyt jaksa sanoa mitään kasvihuonekaasuista ja ilmastonmuutoksesta, mutta mietitäänpä hetki tätä ruokahuoltoa. Siinä, että me juuri NYT tuotamme paikallisesti liikaa ruokaa, jonka hyvän sadon varmistamme käytännössä uusiutumattomilla luonnonvaroilla (merkittävin fosfori) ei ole tulevaisuuden huoltovarmuudenkaan kannalta mitään järkeä. Lisäksi tätä ylituotantoa vielä tuetaan rahallisesti ja tukien piiriin kuuluu lukuisia maataloustuotteita, joita ei ruokahuollonnäkökulmasta kannattaisi missään nimessä tuottaa. Siinä olet tietty oikeassa, että mitä suurempi on maapallon väestö, sitä enemmän tarvitaan peltoja porukkaa ruokkimaan, mutta jos väestön kasvu ei missään vaiheessa tyrehtyisi, niin peltoala yksinkertaisesti loppusi jossain vaiheessa (käytännössä planeettamme kantokyky tulisi varmastikin vastaan jo ennen elintarvikekysymystä, ihmiset kun käyttävät muitakin resursseja kuin ruokaa).

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

WWF: Lihansyönnillä tuhoisat vaikutukset - eläinten ruokkiminen uhkaa luonnon monimuotoisuutta.
Keskiviikko 11.10.2017 IL

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minäkin kieltäydyn viettämästä 'lihatonta lokakuuta' kuten kieltäydyn viettämästä 'tipatonta tammikuutakin'. Tipaton jokukuu saattaa joskus vahingossa tullakin, lihatonta kuuta tuskin koskaan.

Eilenkin aterialla oli Lindströmin pihviä ja punajuuri-vuohenjuustosalaatti. Lisäksi edelliseltä illalta oli jäänyt hieman lehtisalaattichipsejä, joten ne menivät vielä salaatin jatkeeksi. Hyvää oli. Melkein kasvisruoka.

Nyt on ennen kaikkea juuresaika. Porkkana, punajuuri, lanttu, peruna, kaikki juuri nyt parhaimmillaan. Kurkku ja tomaatti kuuluvat kesää lukuunottamatta huonosti suomalaiseen kausiruokavalioon. Syön kyllä molempia, kun niitä kuitenkin on saatavilla. Mutta jos maku tai hinta menee mahdottomaksi, jätän väliin.

Minä äänestän hyvän ruuan puolesta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse en lähde neuvomaan ketään syömisessä ja jokainen saa puolestani syödä mitä vatsa vain vetää. Jos joku saa hyvän mielen pureskelemalla ituja, hieno juttu. Sen jälkeen kun ensimmäisen kerran tilasin pihvin raakana, en enää ole edes yrittänyt syödä tai valmistaa itselleni kypsempiä versioita. Sen verran on muutosta vuosien mittaan tullut, että sianliha on pikkuhiljaa korvautunut naudalla.

Tulevaisuudessa pihvi todennäköisesti tulee solulinjalta joten lihantuotantokin muuttuu ympäristöystävällisemmäksi. Siihen asti odotellaan ja syödään eläimiä, sorry viherpiipertäjät.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos pihvinsä syö raakana niin kannattaakin preferoida nautaa sian sijaan.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Vaikea ymmärtää mihin blogisti pyrkii epäsuhtaisella vertailulla. Lihaa, kalaa, viljoja, vihanneksia ym. kannattaa syödä sopivassa suhteessa. Lihan kulutuksen maltillinen vähentäminen on järkevää viimeistään sitten kun ikää karttuu.

Tietääkseni hiilijalanjälkivertailuissa otetaan huomioon ruoka-aineiden ravintosisältö.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Lihaa, kalaa, viljoja, vihanneksia ym. kannattaa syödä sopivassa suhteessa.
Juurikin noin.

1)Välttää kaikkea teollisesti tuotettua ruokaa ja elintarvikkeita.
2) Tehdä itse ruokansa.
3) Täyttää lautanen suurimmaksi osaksi juureksilla ja kasviksilla.
4) Välttää kevyt tuotteita (lisätty sokeria rasvan poistamisen takia makua antamaan)
5) Älä syö mitään mitä isoäitisi ei tunnistaisi ruuaksi.

Terveellisimmät ruuat vähiten mainostettuja. (Niihin ei kanata mainosrahoja tuhlata ) Mitä vähemmän mainostetaan sitä terveellisempää.
Harvemmin näkyy hedelmä ja vihannesosastoa mainostettavan.

Metkaa on esim. ensin käsitellään teollisesti viljasta /voista pois vitamiinit,kivennäisaineet ym. sitten niitä lisätää muroihin ja kevytlevitteisiin?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Karjan röyhtäilemä metaani on merkittävä ilmaston lämmittäjä !
MTV 3/uutiset
27.4.2017 -

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuinkahan paljon sitten hernekeitto ja pannarit lämmittävät ilmastoa?

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Ehkäpä luokkaa 1/1000 (ihminen/nauta).

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eikun lihaa paistinpannulle ja sitä syömällä nälkä lähtee. Lehmien metaani päästöillä pakkastalvet häipyy pohjoinavalle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Ilmoitan myös, etten itse vietä "lihatonta lokakuuta", vaan "lihaisaa lokakuuta". Aion syödä mahdollisimman paljon kotimaista lihaa ja riistaa."

Kuuntelin vuosikausia tämäntasoisia "mull on nurinkurinpäivä" -juttuja kun poika oli leikkikentällä toisten uhmaikäisten kanssa tai kun hain häntä päiväkodista. Onneksi hän on jo peruskoulun toisella luokalla niin ei enää tarvitse kuunnella näitä kotona.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset