mikkokarna Lapin puolustaja

Katalonian kohtalonhetket

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont piti eilen Katalonian alueparlamentille puheen maailman seuratessa. Moni ajatteli, että Puigdemont antaa yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen, mutta toisin kävi. Sen sijaan Puigdemont ilmoitti, että Katalonialla on oikeus itsenäisyyteen, mutta he ovat valmiita sovitteluun ja neuvotteluihin Espanjan kanssa. Puhe tulkittiin ehdolliseksi itsenäisyysjulistukseksi ja sellainen se onkin. Itsenäisyysjulistus on allekirjoitettu, mutta se on pantu toistaiseksi jäihin.

Puigdemont sai ennen puhettaan yhteydenoton EU komissiolta, jossa pyydettiin ettei Katalonia tee "mitään peruuttamatonta". Sitä Katalonia ei myöskään tehnyt. Maailman silmät kääntyvätkin nyt Espanjaan, jonka hallitus kokoontuu tänään klo 10 Suomen aikaa. Toivon todella, että pääministeri Mariano Rajoy saa vastaavan yhteydenoton komissiolta Puigdemont. Espanjan hallitus tekee nimittäin itse jotain todella peruuttamatonta, mikäli se aktivoi perustuslakinsa 155. pykälän ja ottaa Katalonian suoraan keskushallinnon ohjaukseen.

Tällaisesta tilanteesta ei arvioni mukaan ole enää ulospääsyä, vaan tilanne Kataloniassa tulee todennäköisesti eskaloitumaan väkivallaksi. Emme voi hyväksyä tällaista Euroopan Unionin sisällä, sillä se vaarantaa kaikki perusperiaatteemme. Katalonian tahdon kunnioittaminen on alueiden Euroopan ja läheisyysperiaatteen kunnioittamista. Täytyykin olla sokea federalisti jos puolustaa ratkaisua, jossa Espanja kieltäytyy neuvottelemasta kun tie siihen on nyt avattu. Suuri kysymys onkin, mitä komissio nyt tekee? Aiotaanko unionin perusarvoista todella tinkiä "paremman yhteistyön" takia? Ja mikäli aiotaan on paikallaan kysyä, mitä arvoa tällaisella unionilla on?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Mikä, Mikko, mielestäsi on Katalonian tahto?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Katalonian tahto on sovitella.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Olet siis rehellisesti sitä mieltä, että sovitella. Sovitella siis mitä?

Eikö Katalonialla olekaan tahtoa itsenäistyä. Päätä nyt hyvä mies, mitä mieltä olet!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #4

#4. Veli-hyvä, miksi ja 'millä lihaksilla' sinä kansanedustaja Kärnälle noin keuhkoat?

"Katalonian tahdon kunnioittaminen on alueiden Euroopan ja läheisyysperiaatteen kunnioittamista."
Siinä blogisti aika selvästi tiivistää sen, mikä hänen mielestään nyt olisi toivottavaa.
Jatko on ratkaisevassa määrin Espanjan keskushallituksen käsissä, niin myös Euroopan Unionin.

Katalonian itsenäisyysaste on historian saatossa vaihdellut nollan ja sadan välillä.
On ollut de facto täyttä itsenäisyyttä ja aika ajoin täysin nöyryyttävää alistamista.

Miten tämänkertaisessa konfliktivaiheessa tulee käymään, sitä ei kukaan vielä tiedä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Espanjan valtion kannalta toki voi hyvinkin kysyä, mistä sovitellaan. Perustuslain toisen artiklan mukaan valtio on jakamaton, minkä vastaista Katalonian itsenäistyminen olisi.
https://www.boe.es/legislacion/documentos/Constitu...

Joidenkin tietojen mukaan Puidgemontin eilinen puhe olisi sittenkin sisältänyt itsenäisyysjulistuksen. Mutta olipa niin tai näin, Espanja voisi kaiketi nimenomaan kysyä, mistä voitaisiin sovitella ennen järeämpiin toimiin ryhtymistä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #7

Toki voi kysyä, mutta vastausta tuskin saadaan pääministeri Rajoy'lta ainakaan kovin selkeässä muodossa. Rajoy taisi sen sijaan tehdä Katalonian Puidgemontille tiukan kysymyksen: teittekö te itsenäisyysjulistuksen vai ette.

Selvältä näyttää, että Katalonian hallitus ANTOI itsenäisyysjulistuksen. Julistuksen voimaansaattamista lykättiin 'neuvotteluja varten' Espanjan kanssa.

Pointtini oli se, että Mikko Kärnälle tuskin kannattaa esittää ultimaattumeita siitä, mistä neuvoteltaisiin. Niin Kärnän kuin muidenkin toiveena lienee se, että neuvotteluratkaisu joka tapauksessa saataisiin aikaan.

Blogisti MK:n suhtautuminen ratkaisuvaihtoehtoihin kuvastaa hyvin ymmärrettävää pessimismiä:
"Tällaisesta tilanteesta ei arvioni mukaan ole enää ulospääsyä, vaan tilanne Kataloniassa tulee todennäköisesti eskaloitumaan väkivallaksi."

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä vastaa Suomen päättäjät tälle?

Ahvenanmaalla ajetaan kansanäänestystä itsenäisyydestä:
”Miksi emme jatkaisi loppuun asti?”
Axel Jonsson haluaa Ahvenanmaasta itsenäisen.
Julkaistu: 4.10.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä.

Katalonian ja ahvenamaa ovat todella erilaiset. Katalonia on maksajan roolissa oleva kansa espanjan sisällä. Ahvenanmaa taas saa runsaasti, joka mahdollistaa vauraan elämän heille. Esim ei yleveroa, kiinteistöveroa. Hyvin matalat kunnallisverot. Maksuton joukkoliikkenne. Korkeammat lapsilisät. Ei asevelvollisuutta. Mitä vielä?

Ei ole pelkoa ahvenamaan lähdöstä, kun näin on.

Ihan, että näin on. Saisivat itse maksaa.

Maksuosuuksista löytyy esim tästä

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä "Suomen" vastaus oli jo aikoinaan EI .Kun Ahvennanmaa kaipaili itsenäisyyttä.

Hallitus kun rahanpuutteessa yksityistää ja myy kaiken.
-Kannatas myydä Ahvenenmaa Ruotsille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

MK:
"Katalonian tahdon kunnioittaminen on alueiden Euroopan ja läheisyysperiaatteen kunnioittamista. Täytyykin olla sokea federalisti jos puolustaa ratkaisua, jossa Espanja kieltäytyy neuvottelemasta kun tie siihen on nyt avattu. Suuri kysymys onkin, mitä komissio nyt tekee? Aiotaanko unionin perusarvoista todella tinkiä "paremman yhteistyön" takia? Ja mikäli aiotaan on paikallaan kysyä, mitä arvoa tällaisella unionilla on?"
---
Olemme jälleen saman ongelman edessä, sillä EU, etenkin komissio ja ns. unionin eliitti (keskeiset päättäjät, Erkki Toivasen sanoin "euroideologit"), on jo monet kerrat rikkonut läheisyysperiaatetta ja eurooppalaisia perusarvoja betonoidakseen omia agendojaan.
Toinen paljastuva asia on ns. kaksoistandardiajattelu, jonka mukaan esim. skottien itsenäisyyteen ja EU-jäsenyyteen suhtaudutaan aivan toisin kuin katalaanien.
Jäsenten sisäisiin asioihin puuttumisessakin komission valikoivuus on silmiinpistävää. Siksi blogin viimeinen lause - se kysymys - näyttää yhä useammin nousevan keskiöön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset