mikkokarna Lapin puolustaja

Pohjoismailta yhteinen julkilausuma Kataloniasta?

Olen tänään jättänyt kansanedustajana ja pohjoismaiden neuvoston jäsenenä kirjallisen kysymyksen kaikkien pohjoismaiden hallituksille sekä pohjoismaiden ministerineuvostolle Katalonian tilanteesta. Haluan tietää, mitä voimme tehdä yhdessä saadaksemme Katalonian ja Espanjan sovittelutilanteeseen. Samalla tiedustelen voisivatko pohjoismaat antaa asiasta yhdessä Helsingin sopimuksen artiklan 36. mukaisen julkilausuman, jossa pyydetään Espanjaa ja Kataloniaa yhteisen neuvottelupöydän ääreen ja tuomitaan kaikki väkivalta Kataloniassa.

Hallituksilla ja ministerineuvostolla on enintään 3 viikkoa aikaa vastata kysymykseeni.

Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan alla:

KIRJALLINEN KYSYMYS POHJOISMAIDEN HALLITUKSILLE JA MINISTERINEUVOSTOLLE KATALONIAN KRIISISTÄ

Kataloniassa järjestettiin 1. Lokakuuta kansanäänestys alueen itsenäisyydestä. Kansanäänestys on yleisesti ymmärretty laittomaksi ja Espanjan perustuslain vastaiseksi. Valitettavasti Espanja kuitenkin pyrki estämään sen käyttäen voimakeinoja ja väkivallan seurauksena lähes 900 ihmistä sai sairaalahoitoa vaativia vammoja. Voimatoimet alueella tuomittiin maailmalla laajasti, mutta EU:n komissio oli hämmentävän hiljaa todeten Katalonian tilanteen olevan Espanjan sisäinen asia.

Äänestystulos oli itsenäisyyden puolesta. Katalonia ei kuitenkaan ryhtynyt antamaan asiasta yksipuolista julistusta, vaan on systemaattisesti pyrkinyt hakemaan neuvotteluyhteyttä Espanjaan sekä pyytänyt kriisiin kansainvälistä sovittelua. Tämä ei kuitenkaan ole käynyt Espanjalle, joka puolestaan on väläyttänyt aktivoivansa maan perustuslain 155. pykälän, jonka mukaisesti Katalonia voitaisiin ottaa keskushallinnon ohjaukseen.

On luonnollisesti selvää, että EU:n tulee kunnioittaa sen suvereenien jäsenmaidensa perustuslakeja. Aivan vastaavalla tavalla on kuitenkin myös selvää, että unionin tulee pyrkiä turvaamaan kaikkien unionin kansalaisten turvallisuus sekä puolustaa demokratiaa ja päätöksenteon läheisyysperiaatetta. Espanja hakee Katalonian poliittiseen kriisiin oikeudellista ratkaisua. Tällaisen ratkaisumallin toimivuus on todennetusti varsin heikko.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont piti viime maanantaina puheen, jossa totesi Katalonian ansainneen oikeutuksen itsenäisyyteen. Puigdemont toisti kuitenkin puheessaan pyynnön neuvotella ja sovitella asiasta Espanjan kanssa. Puhe tulkittiin laajasti ehdolliseksi itsenäisyysjulistukseksi. Espanja vastasi tilanteeseen vaatimalla Katalonialta tiedonantoa, onko se julistautunut itsenäiseksi vai ei. Tilanne on tämän myötä toistaiseksi staattinen, mutta eskaloitumisen vaara on todellinen.

Oli Katalonian itsenäistymispyrkimyksistä mitä mieltä tahansa on selvää, että poliittinen väkivalta ei kuulu eurooppalaiseen tai pohjoismaalaiseen arvoyhteisöön. Tällainen on tuomittava jyrkästi. Vastaavalla tavalla on selvää, että pohjoismaiden on edistettävä demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumista, sekä haettava neuvotteluratkaisuja myös vaikeisiin asiakysymyksiin niin pohjoismaiden sisällä kuin niiden ulkopuolellakin.

Pohjoismaiden neuvoston perustamisesta on sovittu Helsingin sopimuksella. Sen 36.artiklan mukaisesti "Toimenpiteisiin pohjoismaiden ja pohjoismaisen yhteistyön tunnetuksi tekemiseksi olisi ryhdyttävä läheisessä yhteistyössä sopimuspuolen ja niiden ulkomaista tiedotustoimintaa hoitavien elinten kesken. Milloin tarkoituksenmukaiseksi katsotaan voivat yhteiset esiintymiset tulla kysymykseen".

Edellä olevan perusteella ja Helsingin sopimuksen 57.artiklaan viitaten kysyn kaikkien pohjoismaiden hallituksilta sekä ministerineuvostolta:

Miten pohjoismaat voisivat yhteisesti edistää sovitteluratkaisun löytämistä Espanjan ja Katalonian väliseen kriisiin? Entä voisivatko pohjoismaat antaa yhteisen julkilausuman, jossa pyydetään Espanjaa ja Kataloniaa neuvottelemaan asiaan ratkaisu sekä todetaan, että pohjoismaat eivät hyväksy väkivaltaa Kataloniassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Rauhan ja rakkauden puolesta, perusoikeuksien ja väkivallattoman Euroopan puolesta. Kiitos Mikko asiallisesta, hyvästä ja rakentavasta kysymyksestä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...lähes 900 ihmistä sai sairaalahoitoa vaativia vammoja."

Ylen mukaan vakavasti loukkaantui kaksi henkilöä.
https://yle.fi/uutiset/3-9870267

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Sinun mielestäsi tuollaisessa tilanteessa saa siis piestä lievästi, mutta ei vakavasti? Ok. Minusta ei pitäisi piestä ollenkaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Argumenttisi keveyttää osoittaa, että keksit minulle mielipiteen jollaista en ole esittänyt. En ole sanonut, että piekseminen on hyväksyttävää.

Väitit että sairaalahoitoa on tarvinnut 900 henkeä, mikä ei nyt vaan pidä paikkaansa. Toivottavasti joku pohjoismainen kollegasi korjaa sinua tältä osin, naurua pidätellessä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Janne, näytät luottavan sokeasti yksinomaan YLEn uutisointiin sairaalahoitoa vaativasta määrästä. Toisin näyttää uutisoineen ainakin IS ja MTV.

IS; "Katalonian terveysviranomaisten mukaan yli 800 ihmistä on ollut hoidettavina sairaaloissa tai terveyskeskuksissa poliisiväkivallan vuoksi. Espanjan sisäministeriö on puolestaan kertonut, että ainakin 12 poliisia loukkaantui yhteenotoissa." https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005391105.html

MTV; "Kataloniassa yli 840 ihmistä on ollut hoidettavina sairaaloissa tai terveyskeskuksissa poliisiväkivallan vuoksi. Asiasta kertovat alueen terveysviranomaiset Twitterissä."
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kata...

Espanjalainen uutisointi; " 893 personas han sido atendidas en centros sanitarios por parte de los profesionales del Servicio de Emergencias Médicas (SEM)." http://www.rtve.es/noticias/20171002/referendum-ca...

Uutisoinnin taso on mitä on, näköjään eri lähteestä haettuna. Totta vai tarua, voi hyvin kysyä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

Huomaatko Sirpa että linkkaat nyt tuota Yle-juttua vanhempia uutisia? Yle lähteineen (mm. Le Monde) nimenomaan kumosi sen, että aikaisemmat tiedot brutaalista väkivallasta olisivat pitäneet paikkansa. Mm. monet kuvat oli otettu aivan muusta tilanteesta ja että eräs aktivisti jolta oli "sormet katkottu" itseasiassa kertoi kärsivänsä nivelreumasta. Jne.

Mihin nyt kukin haluaa uskoa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Janne kyllä itse luotan kaikkein eniten paikalliseen uutisointiin. Siis tuohon viimeiseen linkkiin. Tuossa uutisessa kerrotaan googlekäännöksenä mm. "Yhteensä 893 loukkaantunutta sai 384 hoitoa Barcelonan terveysalueella, 250 Girona-alueella, 111 Lleidassa, 58 Tierras del Ebro -tapahtumassa, 47 Katalonian Keski-Kataloniassa, 42 Camp de Tarragona ja toinen Alt Pirineu ja Aran."

Jättäisin kokonaan omien uutiskanavien uutiset sivuun.

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen Vastaus kommenttiin #9

Nuo luvut molemmin puolin ovat liioiteltuja. Katalonian puolelta jaettiin pahoinpideltyjen kuvia, jotka osa oli otettu vuoden aiemmin mossosin hakkaamista ja eräästä toisesta mielenosoituksesta muutama vuosi aiemmin.

Äänestys oli laiton ja äänestysaktiivisuus matala, joka onneksi parani osan äänestäjistä hoitaessaan tehtävänsä moninkertaisesti.

En itse hyväksy Espanjan poliisin toimia aiemmin, kuten en Suomessakaan tapahtuneita mielenosoitusten käsittelyitä.

Katalonian itsenäisyyshaku on kuitenkin pienen poliittisen piirin järjestämä ja tavallisten ihmisten asiaa se ei aja. Jo nyt itsenäisyystavoittelu on tullut maksamaan Katalonialle miljoonia mahdollisten verotulojen vähennettyä.

Täystyöllisyys ja loppu korruptiolle, nationalismin lisäksi olivat syyt miksi äänestyksessä käytiin. Kaksi ensimmäistä olivat poliitikkojen lupauksia ja ne tiedetään.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

Tuo viimeinen uutinen on sekin vanha (2.10) jolloin monilla tiedotusvälineillä ei ollut vielä tietoa, että moni valokuva oli manipuloitu.

Katalonian asiassa on kaksi "totuutta" katalonialaisten johtajien ja Espanjan keskushallinnon totuus. Siinä välissä on suuri joukko espanjalaisia, jotka kannattavat keskustelua, mutta samalla myös Espanjan yhtenäisyyttää.

Kärnän ehdotuksesta sen verran, että miltä tuntuisi, jos nyt Italian, Espanjan ja Ranskan johto ryhtyisi neuvomaan Suomea vaikkapa saamelaisten kysymyksessä tai, jos olisi niin, että Kauniainen haluaisi itsenäistyä?

Kehut Kärnälle rauhan asian ajamisesta. Kyllä, nyt kannattaisi lukea niitä espanjalaisia lehtiä tarkasti. Moni muukin on huolissaan Katalonian ja Espanjan tulevaisuudesta. Keskushallinto tarttuu voiman käyttöön, jos siltä se tuntuu ja riippuen Puigdemontin vastauksesta. Ranskan Macron ja Yhdysvaltojen Trump antavat tukensa Espanjan hallitukselle. Espanja ei tule tekemään mitään ilman ulkomaalaisten ystävien suostumuksella.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän amgs kuva

Mielenkiintoista! Riitakorpista sanotaan Helsingin sanomissa näin: "Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa Diplocatissa hän levittää kansainväliselle yleisölle Katalonian näkökulmaa asioihin. "

https://www.hs.fi/paivanlehti/25092017/art-2000005...

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi Vastaus kommenttiin #13

Työharjoitteluni vuoksi koenkin velvollisuudekseni lisätä blogitekstien perään avoimesti tuon maininnan taustastani sekä nykyisestä asemasta jotta sitä ei peitellä. Mutta näkemykseni ovat omiani eivät Diplocatin. Nämä blogit ja esim. henkilökohtainen Twitterini eivät kuulu tuohon työnkuvaani Katalonian näkökulman levittämisestä. Esimerkkejä siitä ovat esim. virallisen Twitter-tilin @ThIsCatalonia päivittäminen tai sanomalehtiin yhteydenpito mielipidekirjoitusten suhteen. Olen seurannut Katalonian tilannetta pitkään "akateemisesta kiinnostuksesta". Seuranta on ollut päivittäistä jo useamman vuoden ajan. Puheenvuoroonkin olen kirjoittanut aiheesta runsaasti kirjoituksia keväästä 2014 lähtien :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Federalistit järjestään halveksivat demokratiaa, kansanvaltaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset