mikkokarna Lapin puolustaja

Meidän keskustasta

Keskustan gallupkannatus on laskussa. Hallitusvastuu painaa, emmekä ole onnistuneet perustelemaan tekemiämme valintoja keskustalaisesta aatteesta käsin. Keskustaa äänestäneet odottivat ennen vaaleja toimia talouden kääntämiseksi kasvuun. Siinä on onnistuttu. Kukaan ei kuitenkaan tunnu olevan tyytyväinen.

Miksi?

Puheenjohtajamme Juha Sipilä totesi 13.10.2017 Suomenmaassa, että: ”Arvioin itse hallituskauden alussa, että tärkeintä on se, mitä tehdään eikä se, miltä tekeminen näyttää.” Pitää aina muistaa, että johtaja on media, halusi hän sitä tai ei. Johtaja on media silloinkin, kun hän on hiljaa tai silloin kun ei avaa itsestään ihmisenä mitään. Moni kaipaa sitä Juhaa, joka rassasi talonsa autotallissa häkäpönttöautoa. Mitä sille Juhalle tapahtui? Minulle se Juha on edelleen joka kerta läsnä kun tapaamme, mutta onko myös kaikille muille?

Mitä on tehtävä?

Puolueen tulee ymmärtää, että enää ei riitä se, että hommat hoidetaan hyvin. Viestintä on puolet onnistumisesta. Ihmiset haluavat, sekä kuluttajina että työntekijöinä, sitoutua johonkin suurempaan tarkoitukseen kuin pelkästään tuloksen tekemiseen ja voiton tavoitteluun. Tarvitaan tarinoita ja johtajuuden jakamista. Eduskuntaryhmällä tulee olla viestinnällinen rooli ei vain ryhmänä, vaan tarinaa rakentavina ja tukevina yksilöinä. On puhuteltava järkeä ja herätettävä tunteita. Puolesta ja vastaan. Jos viesti ei uppoa, ei ole väliä onko tehty politiikka hyvää vai huonoa. Kansanliikkeemme jokaisen jäsenen on katsottava tässä nyt syvälle peiliin.

Ihmiset ovat yhä enemmän yhteydessä toisiinsa kaikkialla läsnä olevan verkon välityksellä. Tätä odotetaan myös johtajilta. Keskusta on aina ollut vahva siinä, että se on kohdannut ihmisiä vuorovaikutuksessa ”kentällä”. Nyt kenttä on myös verkossa ja ihmiset odottavat vuorovaikutuksellista kohtaamista myös siellä. Tätä asiaa ei voi sivuuttaa. Jos vuorovaikutuksellista kohtaamista ei synny, ei synny myöskään vuoropuhelua, sitoutumista tai luottamusta. Ihmisten sosiaalisen pääoman muodostavat mm. osallistuminen kansalaistoimintaan, vapaaehtoistyöhön, verkostoihin sekä niistä saatu tuki ja luottamus. Keskustan jos jonkun tulisi olla sosiaalista pääomaa rakentava puolue myös sosiaalisessa mediassa.

Suomalaisia kiinnostaa se, mitä globaalisti tapahtuu. Ihmiset tulevat ja ovat tulleet yhä tietoisemmaksi kestävyyskriisistä. Ymmärrys maapallon kantokyvystä ja sen rajallisuudesta kasvaa. Konflikti- ja kuivuusaluilla ihmisten olot ovat yhä vaikeammat ja kansainvälinen turvapaikkajärjestelmä natisee. Kaupungistuminen tuo uusia haasteita maailmalla, kun Aasiaan ja Afrikkaan syntyy megakaupunkeja. Ovatko nämä kaupungit jättimäisiä miljoonien ihmisien slummeja vai infraltaan, hallinnoltaan ja toiminnaltaan kestäviä. Keskusta ei saa olla näissä kysymyksissä vihreän puolueen hailakka varjo, vaan sen tulee määritellä näihin kysymyksiin oma linja. Ja keskustallahan on, ihmisen jatkuvaan oppimiseen, kehittymiseen ja kohtuuteen uskova alkiolainen ideologia. Siitä on hyvä ammentaa teesejä myös kansainväliseen- ja ympäristöpolitiikkaan.

Puhutteleeko keskusta?

Keskusta ei juuri nyt pysty puhuttelemaan maaseudulla asuvaa ihmistä niin, että tuosta puheesta kuultaisi arvostus ja maaseudun ihmisten elämän tuntemus. Politiikka on myös retoriikkaa, puhetta ja sanataidetta. 70-luvun termit ja tavoitteet ”koko maan asuttuna pitämisestä” eivät istu nykypäivän maaseutuun, joka moninaistuu ja erilaistuu. Ihmiset rakentavat maaseudulla elämäänsä globaalissa toimintaympäristössä, hyödyntäen niitä samoja mahdollisuuksia kuin missä tahansa muuallakin. Globalisaation rinnalla paikallisuus vahvistuu uusien teknologiasovellutusten avulla. Globaalikansalaisuus on läsnä myös maaseudulla. Keskustan on uudistettava on maaseutupolitiinen linjansa. Hyvä esimerkki on puolueemme oma viestintä hyvästä talouskehityksestä: ”Pidetään kaikki mukana”. Tällä viestinnällä sorrumme itsekin kielellisesti ajatukseen että on alueita, joita tulee ”pitää” mukana.

Keskustalle ihminen on kaiken politiikan lähtökohta. Santeri Alkio perusti puolueen työväestön ja porvareiden ristiriitojen kärjistyessä. Alkion ajatuksena oli luoda kansanliike, johon ihmiset voisivat yli tämän rajan liittyä. Tavoitteena oli nostaa tavallisen kansan elinoloja ja kannustaa suomalaiset itsenäisyyden tielle. Keskustalle merkittäviä arvoja ovat sivistys, tasa-arvo, yhteisöllisyys ja ihmisen ja luonnon kestävä suhde. Sivistyksellä tarkoitetaan myös sydämen sivistystä. Kansakunnan sivistyksen mittaa se, miten se kohtelee heikommassa asemassa olevia ja kuinka se pystyy luomaan puitteet jokaisen ihmisen henkiselle kasvulle. 

Keskeinen arvomme on myös "vastuullinen vapaus". Miten se näkyy keskustan politiikassa? Minusta ei tällä hetkellä juuri mitenkään. Päinvastoin usein näyttää, että haluamme holhota kansalaiset hengiltä.

Mitä me olemme ja mitä edustamme?

Keskustan ei pidä esittää olevansa mitään muuta kuin mitä se on. Vaikka maailma muuttuu, ihmisyysaate kestää. Keskustalaiselle kaupunkipolitiikalle tyypillistä on oman linjan täydellinen puuttuminen. Keskustalainen kaupunkipolitiikka ei synny vetämällä hipsterihousut jalkaan, vaan luottamalla omaan osaamiseen. On oltava inhimillinen. Keskustalaisen kaupunkipolitiikan ydin löytyy elävistä kaupunginosista, kotoisista taloyhtiöistä, yhteisöllisyydestä ja välittämisestä. Se löytyy lähiruuan vaatimisesta lasten ja vanhusten lautasille, toimivasta joukkoliikenteestä ja lähikouluista. Se löytyy myös ihmisten välisestä tasavertaisuudesta, yritteliäisyydestä ja kivijalkakaupoista. 

Miksi tämän kaiken pukeminen ymmärrettäväksi viestiksi muille on niin vaikeaa? Ehkä syy on maalaisliittolaisessa taustassa ja häpeässä, joka juuriin liittyy. Keskustan tarinasta halutaan häivyttää osa, jota ilman se ei olisi Keskusta. Keskusta on koko maan puolue. Se syntyi aikana, jolloin tarvittiin kansakuntaa eheyttävä voima. Tuon voiman nimeksi tuli maalaisliitto. Siinä ei ole mitään hävettävää. Päinvastoin.

On aina myös hyvä muistaa, että Keskustaan liitytään tai ollaan liittymättä myös paikallispolitiikan tapahtumien vuoksi. Keskustalaisen kunnallispolitiikan tulee olla suoraselkäistä, avointa ja reilua. Kunnallisjärjestöissä tulee antaa tilaa uusille toimijoille ja tasa-arvon tulee toteutua. Kittilän kaltaisiin farsseihin meillä ei ole puolueena varaa.

Kentällä ja eduskuntaryhmässä tehdään lujaa työtä omistautuneiden ihmisten toimesta suurella sydämellä viikosta toiseen. On hyvin surullista nähdä, kun tämä työ peittyy viestinnällisten epäonnistumisten ja viestinnällisen laiskuuden alle. Etenkin, kun nämä omat virheemme ovat toistuvia. Ne olisi helppoa välttää.

Lopuksi

Lopuksi haluan myös ilmoittaa, että annan kaiken tukeni istuvasta puoluejohdostamme Juhalle, Juhalle, Antille ja Katrille. Jos Te haluatte tehtävissänne Sotkamon puoluekokouksessa jatkaa, niin olen tukenanne. Puoluesihteeri Jouni Ovaskan osalta en ole niin varma. Sinun on parannettava juoksuasi, mikäli aiot jatkokaudelle.

Valta on vain lainassa. Meillä kaikilla.

P.S (klo 15.54): Blogi on poikinut kysymyksen, tulenko itse olemaan ehdolla keskustan puoluesihteeriksi Sotkamossa. Siihen on selkeä vastaus: en tule.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olet väliin aika kärjekäs, ainakin, jos joudut selkeästi erimielisten kanssa väittelyyn. Itse olen väliin sitä mieltä, että vähempikin riittäisi ja joskus voisi myös antaa siimaa. Mutta kai se kuuluu luonteenpiirteisiisi.

Tämä oli todella hyvä kirjoitus. Vaikka tekeminen onkin oleellista niin ehkä joskus pitäisi panostaa myös tiedotukseen. Ongelmana voi tietenkin olla se, että joskus on vaikea tiedottaa, jos itsekin vielä pohtii vaihtoehtoja. Lyhyt tiedotus voi antaa väärän kuvan, pitkä tiedotus hämärtää ja voi näyttää epävarmalta tai olla vaikea seurattavaksi.

Pahimmat tiedottamisen epäonnistumiset ovat tainneet liittyä noihin Bernerin tekemisiin. Tosin voi olla myös tarkoitushakuista, että avaukset on tyrmätty valmiina esityksinä, vaikka niillä on nimenomaan haettu keskustelua.

Joka tapauksessa
"Santeri Alkio perusti puolueen työväestön ja porvareiden ristiriitojen kärjistyessä. Alkion ajatuksena oli luoda kansanliike, johon ihmiset voisivat yli tämän rajan liittyä. Tavoitteena oli nostaa tavallisen kansan elinoloja ja kannustaa suomalaiset itsenäisyyden tielle."

Köyhän asialla oleminen, siis tavallisen kansan elinolojen nostaminen, oli minusta nimenomaan sitä, että annetaan kansalle välineet ja ylpeys elinolojen nostamiseen, ei sitä, että annetaan elinolot. Itsenäisyys taas sitä, että pärjätään muuttuvissa olosuhteissa itsenäisesti. Se sisältää silloin myös sen, että osaamme olla itsenäisiä siinäkin tilanteessa, että samalla olemme myös osa Euroopan Unionia.

Suunnilleen samaa mieltä noista nimistä. Sipilän tulee ehdottomasti jatkaa vielä. Varapuheenjohtajista pitää voida kisata. Mielestäni mahdollisten Sipilän seuraajien olisi aika tulla esille, vaikka mitään perintoprinssiä tai -prinsessaa ei olisikaan. Ovaskasta en osaa sanoa. Ainakin hän oli parempi valinta kuin mitä Kilpeläinen olisi ollut...

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Näin sivusta seuraajana nyt ihan ensimmäiseksi tulee mieleen, että ei ole hyvästä yrittää ottaa kunniaa asiasta, mihin on vaikea nähdä yhteyttä. Kokoajan Keskustalainen jossain tuutissa laulaa, että olette laittaneet Suomen talouden kuntoon.

Ainakin mun on ollut vaikea havaita yhteyttä Sipilän hallituksen toimien ja talouden tämän hetken nousun välillä.

Pikemminkin näen ostovoiman pudottamisen, joka ei tee hyvää taloudelle.

Helpoin asia kannatuksen palauttamiseksi olisi osoittaa, että talous ei ole nyt noussut ekp:n elvytyksen ja myös siitä seuranneen euron arvon alenemisen johdosta, vaan jostakin mitä Te olette siellä hallituksessa nyt 2,5 vuoden aikana tehneet.

Tosin senkään osoittamalla ei välttämättä vanhoja kannattajia saa takasin, sillä edelleen maaseudulla asuvan voi olla hankala ymmärtää, että miten maaseutukaupunkia auttaa se, että sieltä otetaan valtaa ja rahaa pois maakuntauudistuksella. Pikemminkin tulee mieleen, että se kiihdyttää kaupungistumista, eli autioittaa maaseutua.

Vähän on vaikea myös ymmärtää, että miten tuo kivijalkakaupan arvostaminen sopii kuvaan, kun uskotte globalisaatioon, eli siihen, että kaikki tilataan nettikaupasta Kiinasta.

Lähiruoasta puhuminen on myös erikoista, kun Sipilä vannoo olevansa 100% eu:n mies, eli kannattaa sitä, että oululaisen koulun ruoka täytyy tilata Espanjasta, jos se on siellä halvempaa.

Toitte esiin myös juuri, että haluatte edelleen kiihdyttää yhteisvastuuta euroalueella antamalla suostumuksen euroalueen yhteiseen talletussuojaan.
JOtenkin tuo liittovaltion kehittäminen ei istu perinteiseen Keskustapolitiikkaan..

Ja mun mielestä ette tarvii mitään "retoriikkaa, puhetta ja sanataidetta". Katsokaa Kokoomusta. Ne ovat hipi hiljaa ja siksi eivät ole menettänyt äänestäjiä. Vähän niinkun Niinistö pressavaaleissa.

Mutta eniten minua tosiaan kiinnostaisi tietää, että millä toimilla Te olette saanut Suomen talouden kuntoon? Ja jos niitä toimia on, niin pitää muistaa, että se on yhtä paljon sitten myös Perussuomalaisten ansiota.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Teot ratkaisevat, eivät sanat. Ennemminkin tekojen ja sanojen ristiriita on synnyttänyt ongelmanne eikä se, ettette ole onnistuneet perustelemaan tekemiämme valintoja keskustalaisesta aatteesta käsin. Kokoomukseen tämä ei vaikuta kannatuksen osalta siksi, että tutkimus- ja koulutusleikkauksia lukuunottamatta Kokoomus tekee pitkälti sitä oikeistolaista politiikkaa kuin on äänestäjilleen luvannutkin.

Ongelma on se, että Keskusta tekee sitä aivan samaa eikä ole ollut se ihmiset laajemmin huomioon ottava puolue, jona se tässäkin blogissa esittäytyy. Maakuntamallin koplaus valinnanvapauteen tiivistää tämän hallituskauden - läpinäkyvyydessään megalomaaninen kahden puolueen lehmänkauppa oman edun eikä Suomen edun vuoksi on tullut esille jatkuvasti. Sitä ei tiedottaminen ja tarinoiden kertominen muuta. Juhon mainitsema Berner on ollut oikeastaan symboli Sipilän Keskustalle alusta lähtien.

Viimeaikainen mediafarssi on myös jatkanut samaa rataa. Pääministeri Sipilä vaikuttaa nousseen vielä yhden tason korkeammalle tekopyhyydessään ja ylimielisyydessään uhriuduttuaan Ylen ykkösaamussa. Sipilän kehumissa kipeissä päätöksissä on yksi yhteinen piirre: ne kohdistuvat eniten puolustuskyvyttömiin vähäosaisiin ja tekevät sitä kipeää lähinnä heille. Talkoisiin osallistujat hänen keinovalikoimassaan ovat löytyneet täysin muualta kuin omista etupiireistä ja hyväveliverkostosta.

Vanhan sanonnan mukaan aamiaispöydässä kana osallistuu ja sika sitoutuu. Siat ja kanat on löydetty muualta ja aamiaispöydän ääressä syöjinä istuu oma etupiiri ja hyväveliverkosto. Tässä on se ongelma, jota ei viestinnällä korjata.

Kirjoitin aiheesta blogin: Juha Sipilä, useimmiten asiat ovat sitä miltä näyttävät.
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

PS. Sinällään hyvää tekstiä ja monia hyviä periaatteita mikäli ne näkyisivät käytännössä ja pisteet Kittilän farssin tunnustamisesta vastoin täällä Keskustan Maijalan asiaa vähättelevää puheenvuoroa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiitokset Niko Kaistakorpi. Suunnilleen noin ajattelin kirjoittaa, mutta ei tarvitse, kun olit nopeampi. Sen kuitenkin totean, että Sipilän hallituksen perussaavutus on tuloerojen kasvu. Köyhiltä on otettu etuja ja ansioita alentamalla. Vastavasti varakkaat ovat hyötyneet.

Tämä suuntaus tuli esille heti hallituksen alkutaipaleella, kun Sipilä totesi sosiaalietuuksien leikkauksista, ettei hyvätuloisilta voi ottaa, kun he eivät sosialista tukea saa. Sitä ennen oli sovittu, ettei verotukseen kosketa. Kuitenkin juuri se olisi ollut keino, jolla varakkaat ja hyvätuloiset olisi saatu mukaan talkoisiin Suomen nostamiseksi. Niin makaa kuin petaa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Itse asiassa on vaikea ymmärtää Kärnän keskustalaisuutta, kun katsoo hänen kymmentä viimeistä puheenvuoroa:

- Meidän keskustasta
- Written question to nordic governments about Catalonia
- Pohjoismailta yhteinen julkilausuma Kataloniasta?
- Katalonian kohtalonhetket
- Naudanlihan syöminen on ilmastoystävällisempää kuin kurkun
- Vapaavuoren kaupunkikapina on kapina kokoomusta vastaan
- Vapaavuori ja C21 johtajat puhuvat pötyä
- Juuri nyt hävettää olla osa Euroopan Unionia
- Kokoomuksen Mäkelä ja Sarkomaa Vapaavuoren kapinaliikkeessä
- Kataloniasta

Ihan tämänkin kirjoittelun osalta näyttää siltä, että Kärnän keskustalaisuus on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa emäntää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kannattaisi toki miettiä mitä duunia edustajakauden jälkeen on saatavissa. Noilla kannatusluvuilla pääsee kortistoon.

"Keskustalle merkittäviä arvoja ovat sivistys, tasa-arvo, yhteisöllisyys ja ihmisen ja luonnon kestävä suhde."

Noh. Kun Keskustan suurin vaikuttajayhteisö tätä nykyä ovat lestadiolaiset, niin tuo sivistys ja tasa-arvo eivät taida olla ihan tässä päivässä. Yhteisöllisyys varmasti voi hyvin, kunhan olet osa lestadiolaisuutta. Veljeä varmasti tuetaan.

Tuo ajatus ihmisen ja luonnon kestävästä suhteesta taas ei kaipaa mitään kommentteja. Jokainen suomalainen tietää millainen on kepulin suhde hyödynnettävissä oleviin luonnonvaroihin. Heti mulle kaikki tänne.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Noh. Kun Keskustan suurin vaikuttajayhteisö tätä nykyä ovat lestadiolaiset, niin tuo sivistys ja tasa-arvo eivät taida olla ihan tässä päivässä."
- Talosen mukaan lestadiolaisuuden kannattajia oli Suomessa noin 115 000 vuonna 2016
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lestadiolaisuus#Lest...
Tuolla määrällähän (vauvasta vaariin) pitääkin yhden puolueen kurissa ja herran nuhteessa. Minulla on sen verran lestadiolaisia sukulaisia, ystäviä ja tuttuja, että voin vakuuttaa, että siinä porukassa kyllä arvostetaan niin koulutusta, sivistystä kuin tasa-arvoakin. Vähän sama, jos vihreät arvotettaisiin Touko Aallon naismaun perusteella.

Yhteisöllisyyskin toimii. Tosin ihmettelisin, ellei se toimisi myös vihreiden piirissä?... Nykyäänhän kehotetaan kaikkia verkostoitumaan.

"Tuo ajatus ihmisen ja luonnon kestävästä suhteesta taas ei kaipaa mitään kommentteja. Jokainen suomalainen tietää millainen on kepulin suhde hyödynnettävissä oleviin luonnonvaroihin. Heti mulle kaikki tänne."

Tuota voisi kyllä pitää ihan loukkauksena vaikkapa isääni ja tätini miestä kohtaan. Täyden päivän sodassa palvelleita miehiä, joille luonto oli kaikkineen rakas. Jos kevään kyntöpellolla oli töyhtöhyypän pesä, isä kiersi sen jättäen äestämättä. Se sai olla rauhassa siihen saakka, kunnes poikaset lähtivät lentoon.
Metsää hän kyllä hoiti talousmetsänä. Siemenpuuasentoon hakatusta männiköstä kävivät puolukoita poimimassa jotkut kauempaakin. Osa vain kävi poimimassa lähellä tietä olevat paikat puoliraakana. Onneksi oma väki osasi vähän kauemmaksikin, mistä sitten löytyi täysin kypsää, kunhan malttoi hetken odottaa...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joensuu, mistä löysit tasa-arvonkin, kyllä Paavalinohjetta noudatetaa erittäintarkasti,"nainen vaietkoon seurakunnassa,(Rauhanyhdistyksessä)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #11

Et sitten juuri tunne lestadiolaisia, jos muuta väität. Ei sitä tasa-arvoa tehdä rauhanyhdistyksissä vaan kotona. Erityisesti nuorempi porukka on taatusti tasa-arvoista ja naiset eivät kyllä kauaa katselisi, jos homma alkaisi lähtemään tangentille.

Sen verran itsetietoisia ja omanarvontuntevia ovat. Eivätkä taatusti kysy isännältä, saako äänestää vihreitä...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #12

Joensuu, kun sinä tunnet, niin kertoisitko montako naista on Rauhanyhdistysten johtokunniss ja keskusyhdistyksessä ?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #15

Ei edes kiinnosta. Minua kiinnostaa se miten ihmiset toimivat normaalissa vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Yhdistykset saavat minun puolestani toimia ihan niin hölmösti kuin haluavat, niin kauan kuin eivät lakia riko.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Eihän yhdistyslain rikkomista olekaan sanktioitu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepun on turha katsoa peiliin kannatuslukujen takia.
Kansa on katsonut teidän puolesta peiliin ja näyttää sen nyt gallupeissa.
Homma ei toimi ja Kiky oli vedätystä.
Jo 600 000 työtöntä.
US/Jaskari (kok)

Onneksi olkoon .Ohititte PM E.Ahon/työministeri kok Kanervan ennätyksen -93 työttömien määrässä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Mikko K., jos vanhoillislestadiolaiset vanhempani vielä eläisivät, he saattaisivat olla entisen Maalaisliiton, nykyisen Keskustan kannattajia, ymmärtämättä, että kannattavat puoluetta, joka on heidän yhteiskunnallisen asemansa ohittanut aikoja sitten.

Ikäihmiset, jotka ovat enimmäkseen puolueuskollisia, ovat parasta manipulaation ainesta.

Isäni, joka oli sodankäynyt, hengissä selvinnyt, rakasti lapsiaan ja musiikkia. Toimi viimeiset vuotensa seurakuntansa varakanttorina. Lauloi kylän ihmisiä hautaansa.

Pieneläkkeellä sinnittelevät, ovat tämän päivän kerjäläisiä. Syövät enimmäkseen halpoja eineksiä ja useina päivinä eivät syö mitään.

Jos on kerran äänestänyt Maalaisliittoa, ei siitä voi luopua. Kaikki muut puolueet ovat 'vääräuskoisia'!

Tähän perustunee myös Keskustapuolueen luottamus. Kansalaisiin, jotka uskonsa vuoksi eivät voi äänestää muita puolueita kuin Keskustaa.

Voin olla tietenkin väärässä!

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mitä sinä, Kärnä, oikein olet taas keksimässä. Ei siitä ole kuin reilut kaksi vuotta, kun koko keskustan kaarti selitti näissä ihmisten kohtaamisissa juuri noita samoja juttuja, joita tuossa edellä syvällisesti pohdit. Siinä vaan sitten kävi niin, että kun vaalivoitto tuli, kaikki puheet unohtuivat. Koko joukko oli yhtä jalkaa tekemässä kaikkea mahdollista muuta kuin sitä, mistä ennen vaaleja oli puhe.

Kun homma on nyt alkanut laskea alleen, teidän ratkaisu on, että pannaan pystyyn propagandakampanja, jolla selitetään musta valkoiseksi, kun kansalaiset eivät muka ymmärrä teidän touhujanne. Kyllä he ymmärtävät. Siitähän on selvä näyttö. Kannattaa lukea Tero Ahtolan kommentti ja yrittää olla rehellinen vastauksissa. Maailmalla kiertää juttu, että kepu pettää aina. Toivottavasti ette ryhdy osoittamaan sitä todeksi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Keskusta, puolueena, ei edusta mitään. Silti, puolue on etsimässä olemassaoloaan pienen maan kannattajakunnassa.

Keskustalaisuus ei ole enää aate, kuten oli Maalaisliitto. Kylillä pidettiin tupailtoja, joihin joku maalaisliittolainen edustaja saatiin puhujaksi.

Oli aate ja oli yhteisyys. Nyt on vain yrittäjyys ja rahansiirrot.

Maanviljelijät, jotka nyt kipuilevat toimeentulonsa rajamailla, ovat EU:n suurimmat menettäjät.

Keskusta, joka ei ole enää maanviljelijöiden tukipuolue, on luopunut aatteestaan.

Eduskunnassa vahvimpina edustavat Keskustan räksyttäjät, joiden ääni on kuin harakan huuto, vailla todellista nälkää. Nälkää, johon Keskustan on vastattava ennemmin tai myöhemmin. Mieluummin jo ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Jussi Niinistöltä yllättävä avaus: sininen tulevaisuus, perussuomalaiset ja keskusta yhteen - "syntyisi Suomen merkittävin puolue". Tuollaisen idean heitti esiin viime elokuussa sinisten Jussi Niinistö.

Niinistön ehdotus tuskin toteutuu. Mutta silti; Suomeen tarvitaan uusi poliittinen voima, joka edustaisi suurin piirtein samoja arvoja kuin tuore Itävallan vaalivoittaja (31,7 %:n kannatus!); ÖVP, Itävallan kansanpuolue.

Nykyiset puolueet Suomessa ovat väsyneet ja kivettyneet paikoilleen eikä todellisia muutoksia juuri nähdä lukuunottamatta vihreitten outoja gallup-ponnahduksia ja sinisten säälittävää irtiottoa perussuomalaisista. Kansa odottaa jotain uutta. Sipilän keskusta ei siihen pysty eikä pysty Orpon kokoomus. Vihreille toivotaan samaa, mikä nähtiin Itävallassa.

Suomeen tarvitaan uusi kansallinen puolue, jonka ohjelma tukee rohkeasti suomalaisten kaikinpuolista hyvinvointia, itsenäisyyttä ja omaa kulttuuriperintöä; keskustaoikeistolainen puolue, jonka johto on tukevasti suomalaisten omissa käsissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset