mikkokarna Lapin puolustaja

Maakuntauudistuksesta on uskallettava puhua ideologisesti

Viimeisimpiä puoluekannatusmittauksia katsoessa ei voi välttyä ajatukselta, että kokoomus hyötyy ja keskusta kärsii valtavasti nyt käynnissä olevasta sote-keskustelusta. Vaikka suurin osa suomalaisista kannattaa valinnanvapauden lisäämistä terveydenhuollossa, on ainoastaan kokoomus onnistunut rakentamaan kuvan itsestään valinnanvapauden lisäämistä kannattavana puolueena. 

Totuus ei tietenkään ole näin yksinkertainen, vaan kyse on siitä, kuinka tämä valinnanvapauden lisääminen toteutetaan. Mielipiteitä asiaan on varmasti yhtä paljon kuin esittäjiä, mutta ainoa keskustaa huolettava asia kokonaisuudessa ovat nykyiset erittäin hyvin toimivat erikoissairaanhoidon palvelut. Mikäli ne avataan vapaalle kilpailulle, ollaan romuttamassa sairaanhoitomme ylivertaisesti parhaiten toimiva osa. Tämä ei voi olla yhdenkään kansalaisen etu.

Samaan aikaan kun valinnanvapauden pitkä marssi entisestään pitkittyy, kohtaa myös maakuntauudistus entistä suurempaa vastustusta. Uudistus on leimattu monen mediankin taholta "keskustan vallan betonoimiseksi maakunnissa". Näinhän ei ole, sillä myös maakuntavaltuustot valitaan vapailla vaaleilla ja valta vaihtuu maakunnissa kansalaisten niin päättäessä.

Toinen viestinnällinen ongelma on, että maakuntauudistuksesta on rakennettu opposition, ja jälleen monen median tuella, vaikutelma "byrokratian lisääntymisestä". Tosiasiassa byrokratia vähenee, kun yli 400 erilaista ja itsenäistä kuntien sekä valtion organisaatiota ajetaan 18 maakunnan alaisuuteen. Ei tarvitse olla kummoinen hallintotieteilijä ymmärtääkseen asian mukanaan tuomat mahdollisuudet.

Maakuntauudistuksen kova ydin on kuitenkin lopulta tässä: se on massiivinen vallansiirto keskushallinnolta maakunnille. Maakuntahallinto puolestaan toteuttaa päätöksenteon läheisyysperiaatetta, jossa päätökset tehdään mahdollisimman lähellä niitä ihmisiä, joita ne koskettavat. Nykyisen järjestelmämme suurin ongelma on, että se ei tunnusta erilaisten alueiden olemassaoloa, vaan pyrkii aina iskemään koko Suomen yhteen ja samaan muottiin. On kuitenkin päivänselvää ettei asioita kannata tehdä samalla tavoin Lapissa ja Uudellamaalla. Tarvitaan alueellisia joustoja, joihin maakuntahallinto antaa mahdollisuuden.

On totta, että maakunnat ovat keskustan yli 100-vuotinen unelma. Siinä ei kuitenkaan ole mitään hävettävää, koska ne ovat olleet hieno ja visionäärinen asia, jota kohti kannattaa kulkea. Itse haaveilen tulevaisuudesta, jossa kansallinen parlamentti säätää koko maata koskettavat lait, mutta jossa jokainen maakunta saa soveltaa niitä asetusten antamissa rajoissa omista lähtökohdistaan. Maakuntauudistuksen toteuttaminen ja keskushallinnon kahleiden osittainen murtaminen antaa pohjan tähän. 

Minun Suomeni ja minun Eurooppani koostuu erilaisista alueista, jotka päättävät asioistaan mahdollisimman itsenäisesti. Ei olekaan ihme, että maakuntauudistuksen kovimmat vastustajat ovat kaikki piinkovia EU-federalisteja. Se on kuitenkin hämmentävää, että harvinaisen moni kansalainenkin on saatu hullutettua mukaan tähän kelkkaan. Siitä voimme syyttää myös keskustan viestintää, sillä myös maakuntauudistuksesta on uskallettava puhua ideologisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Ei tarvitse olla kummoinen hallintotieteilijä ymmärtääkseen asian mukanaan tuomat mahdollisuudet."

Ei tarvitse ei. 18 maakuntaan perustetaan yksi hallintoporras lisää "koordinoimaan" maakuntien ja kuntien välisiä suhteita. Kunnista lähtee korkeintaan suorittavaa henkilöstöä, paperinpyörittäjien puolustaessa onnistuneesti asemiaan. Kyllä hallintotieteilijä aina itselleen osaa suojatyöpaikan järjestää.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kunnista poistuvat maakunna myötä perusturvalautakunnat sekä niiden myötä perusturvajohtajat ja noiden alaiset työntekijät. Kuntiin jäävät vain koulut ja tiet hoidettavaksi.
Varsinkin pienemmissä kunnilla budjetinteko helpottuu, koska ei enää tarvitse koko vuotta miettiä kuinka suuri lasku tulee erikoissairaanhoidosta tai perusterveydenhoidosta. Itse kunnalla(kuntayhtmät) ei näissä terveysasoissa ole oikeastaan muuta kuin maksajan rooli.

Eteläisessä Suomessa tulemme näkemään maakunnan myötä sen, että kuntien määrä vähenee mukavasti.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, perusturvajohtajien sijaan kunnissa on siis jatkossa perusturvaMUUTOSjohtajia esikuntineen.

Marko Parkkola

Poliitikkojen tehtävä on minusta puhua kaikesta ideologisesti. Virkamiesten tehtävä on tehdä suunnitelmat ideologian pohjalta.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Maakuntauudistuksesta on uskallettava puhua ideologisesti''

Se on Kepun uskonnollisen siiven viimeponnistus.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eipäs nyt lueta madonlukuja Maakuntauudistukselle. Hallitus hukkasi aikaa ja energiaa aivan turhaan tälle Kikylle. Kiky on lyhyen aikavälin asia. Sote ja Maakuntauudistus on ohjelma vuosiksi eteenpäin.
Kepulandiassa on aina uusia ideoita ja ilman ideologia on tylsää elää.o

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Jos maakunnat ovat niin mahtava juttu, niin miksei maakuntauudistus ollut kepun keskeinen vaaliteema edellisissä eduskuntavaaleissa? Sillähän olisi saanut ropakasti lisää ääniä laariin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset