mikkokarna Lapin puolustaja

Katalonian itsenäisyydestä

  • Katalonian itsenäisyydestä

Katalonian alueparlamentti julisti eilen Katalonian yksipuolisesti itsenäiseksi äänestystuloksella 70 puolesta, 10 vastaan ja 2 tyhjää. Kun Suomi itsenäistyi sata vuotta sitten, oli eduskunnan äänestystulos 100 puolesta ja 88 vastaan. Vielä kerran lämpimät onnittelut Katalonian tasavallalle.

Tie tästä eteenpäin ei tule olemaan helppo. EU-johtajien mielestä Katalonia on edelleen ainoastaan Espanjan sisäinen asia, mutta sen verran on kuitenkin tultu vastaan, että esimerkiksi eurooppaneuvoston puheenjohtaja Donald Tusk edellytti neuvotteluja väkivallan sijaan. Tämä ei kuitenkaan näytä toteutuvan, sillä Espanja on päättänyt ottaa käyttöön perustuslakinsa pykälän 155.

Espanja onkin jo erottanut Katalonian presidentin ja poistanut aluehallituksen viroistaan, hajoittanut Katalonian parlamentin, erottanut poliisijohdon sekä määrännyt uudet vaalit. Katalonian edustustot ulkomailla on lakkautettu Brysseliä lukuunottamatta, mutta Brysselin edustuston johtaja on erotettu. Kaksi kansalaisjärjestöjen itsenäisyysjohtajaa on jo aiemmin pidätetty ja lisää pidätyksiä on tulossa. Katalaanijohtajia uhkaillaan jopa 30 vuoden vankeustuomioilla kapinasta. Espanja aikoo ottaa myös haltuunsa Katalonian yleisradioyhtiön. Kun listaa lukee ei voi kuin hämmästellä, että olemmeko me todella Euroopassa?

Toistan edelleen kantani, että mielestäni Katalonian puolustaminen on alueiden Euroopan ja päätöksenteon läheisyysperiaatteen puolustamista. Aion myös laatia eduskunnalle toimenpidealoitteen, jossa pyydetään hallitusta ryhtymään toimiin Katalonian tunnustamiseksi. Aloite on näkemykseni mukaan sopusoinnussa hallitusohjelman EU-linjauksen kanssa, jonka mukaisesti "unionin on noudatettava toissijaisuusperiaatteita, eli päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä kansalaisia". Linjauksen mukaisesti unionin tulee myös puolustaa demokratiaa, kansainvälistä oikeutta sekä ihmisoikeuksia.

Väärinkäsitysten välttämiseksi korostan vielä, että oma kantani on yksittäisen kansanedustajan, eikä Suomen hallituksen kanta. En ole eduskunnassa tämän mielipiteeni kanssa kuitenkaan yksin. Mikäli Suomi joskus tunnustaisi Katalonian tasavallan, se tapahtuu Tasavallan presidentin toimesta hallituksen esittelystä. Eduskunta puolestaan voi ilmaista oman tahtotilansa asiassa hallitukselle. Ennen itsenäisyyden tunnustamista Katalonian tulee osoittaa, että se täyttää valtion yleiset tunnusmerkit.

Jatkan työtä Katalonian puolesta. Mielestäni emme voi tänä itsenäisyyden juhlavuonna kääntää selkäämme alueen tapahtumille. EU suhteet ovat toissijainen asia silloin, kun puhutaan demokratiasta, ihmisoikeuksista ja väkivallattomuudesta. Katalonia ei voi koskaan itsenäistyä Espanjan perustuslain mukaisesti ja se on valinnut nyt tämän tien. Toivottavasti se johtaa onnelliseen lopputulokseen. 

Parasta olisi ollut, mikäli katalaanien olisi annettu äänestää rauhassa keskushallinnon tunnustamassa äänestyksessä ja tehty päätökset yhdessä sen jälkeen. Tämä ei sopinut Espanjalle, joka hylkäsi eurooppalaiset arvot ja puuttui tilanteeseen väkivallalla. Nyt mennään sitten pitkän kaavan mukaan, mutta onneksi maailma seuraa. Oikeus voittaa aina lopulta ja todellista vapaudenkaipuuta on mahdotonta tukahduttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Katalonia ei voi koskaan itsenäistyä Espanjan perustuslain mukaisesti ja se on
valinnut nyt tämän tien. Toivottavasti se johtaa onnelliseen lopputulokseen."

Kansanedustaja Kärnän päätelmä osuu oikeaan. Madridin keskushallinto ei koskaan
tule tarjoamaan suosiolla itsenäisyyttä Katalonialle.

Todennäköisesti oikea on myös tämä päätelmä, jonka Kärnä lopuksi esittää:
"Oikeus voittaa aina lopulta ja todellista vapaudenkaipuuta on mahdotonta tukahduttaa."

Vakavan ja väkivaltaisen yhteentörmäyksen vaara on huolestuttavan suuri; itsenäisyyttä ajavien katalaanien vapaudenkaipuuta ei Madridin asettamilla ehdoilla saada sammutettua.

Asiaa ei helpota liittovaltiokehitykseen lukittu EU:n joustamaton asenne. Jossain jo luonnehdittiin Euroopan Unionin tilaa katatoniseksi. Se ei kansallismieliselle Katalonialle hyvää lupaa.

PS. Blogisti näyttää muuttaneen tekstinsä katalaanin kielelle. Sanoma lienee suunnattu siten suoraan Katalonian kansalle...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Mitä se mumina puheiden aikana sitten on?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Sano vielä kolmannen kerran.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pasi Käyhkölle helppotajuista pika-apua eurooppalaiseen kielituntemukseen:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Katalaani

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

En tunne Espanjan perustuslakia, joten en voi ottaa kantaa itsenäistymiseen ja sen tunnustamiseen, mutta kannatan perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamista ja väkivallattomuutta asioiden ratkaisemiseksi neuvotellen ilman voimankäyttöä ja näyttöä. Toivottavasti tilanne ei räjähdä käsiin, mutta pelkään samalla pahinta. EU on mielestäni toiminut tässä asiassa todella heikosti ja osoittaa jälleen kerran, että siitä ei ole ratkomaan asioita juuri sillä hetkellä, kun sitä kipeiten kaivattaisiin. Ennenmmin tai myöhemmin EU tulee myös hajoamaan ja se hajoamisprosessihan on jo Brexitin myötä käynnissä.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Brysselin toimet Katalonian kysymyksessä itseasiassa kiihdyttävät EU:n hajoamista. Viimaikoina EU:ta on perusteltu paljon "rauhan liittona" ja että EU:n tärkein tehtävä on rauha Eurooapssa. Kaiken muun "EU-hyvän" olisikin voinut hoitaa kauppaliiton ja normatiivisten yhteistyöjärjestöjen (kuten esimerkiki matkapuhelinpuolella ETSIn) kautta.

Tästäkö alkaa eurooppalainen uusi vapauden aika? Kuinka massiivisen sodat Bryssel haluaa estääkseen sodat [sic].

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Joko Kärnä oli yhteydessä lehteen ja kertoi että kyseessä on pätkäkansanedustajan yksityisajattelusta eikä Suomen kanta?
http://www.express.co.uk/news/world/872094/spain-c...

Tai tänne voisi korjata ettei Kärnä ole ministeri:
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/mikk...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hieno Janne että nostit tämän esiin, kiitos. Oli itse asiasta kumpaa mieltä vaan, niint ämä kyllä sekoittaa ulkopolitiikkaa, jota ei täĺä tavoin pitäisi sotkea.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Muistaakseni Espanjasta jo tuli viestiä että "soittakaa Kataloniaan, jos Suomi joskus tarvitsee apua".

Kärnän riehuminen olisi huvittavaa katsottavaa, ellei sillä olisi mahdollisesti vakavampiakin aspekteja. Milloin ylittyy raja, jolloin Suomen valtiollisen johdon pitäisi irtisanoutua tästä?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Se että kansanedustaja ottaa kantaa, ei ole ulkopolitiikan sekoittamista. Myös ulkopolitiikkaan kuuluvista asioista on voitava puhua vapaasti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

Rivikansanedustaja päätti Suomen kannan Katalonian itsenäisyydestä?

Mikä oli EU,Pääministerin,eduskunnan enemmistön kanta? Etköhän nyt puuttunut asioihin mihin yhden kansanedustajan kanta ei ehkä ole sama kuin edm?

"Puhuminen on hopeaa mutta "vaikeneminen" on joskus kultaa"!

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #26

En ole päättänyt. Olen päättänyt oman kantani ja teen sen tässä selväksi.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

En valitettavasti voi olla vastuussa huonosta journalismista. Useaan mediaan olen ollut kyllä yhteyksissä ja selventänyt tilannetta. Tämäkin blogi on julkaistu myös katalaaniksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Brittilehdistöä varmaan lämmittää kun blogi on sekä suomeksi että katalaaniksi.
Harmi jos et ota vastuuta siitä, mitä lehdet sinun twittailusi pohjalta kirjoittavat. Siksi esitinkin, että valtion ulkopoliittisen johdon varmaan pitäisi ottaa asia asiakseen ennen kuin tämä lähtee ihan käsistä.

Tässä blogissahan mm. väität, että Katalonian itsenäisyyden tunnustaminen olisi linjassa Suomen hallitusohjelman kanssa. Ei sitten kannata ihmetellä jos joku lehti olettaa "huonolla journalismillaan" että näin olisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #12

Suomen ulkopoliittinen johto rupesi sammuttamaan tätä tulipaloa jo eilen illalla:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/233841-suomi-saat...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #14

O Herra mikä pösilö!

Itse asiassa henkilökohtaiset sympatiani ovat piestyjen ja pamputettujen katalaanien puolella, mutta joku roti tuolle kansanedustajan tviittailulle. Johan meille nauraa naurismaan aidatkin kun asian laita ja henkilön asema aikanaan selviää.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #12

"Harmi jos et ota vastuuta siitä, mitä lehdet sinun twittailusi pohjalta kirjoittavat."

Millaisen mentaalisen kuperkeikan jouduit heittämään saadaksesi sen johtopäätöksen että Kärnä olisi vastuussa siitä, mitä joku lehti jossain merien takaa tekee? Jokainen on vastuussa omista tekemisistään, jopa journalistit. Johan tässä on vuosia yritetty opettaa ettei valeuutisiin kannata langeta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #32

Eli ihan sattumalta juuri Kärnä on valikoitunut lähteeksi eikä kukaan muu 200:sta kansanedustajasta?

Millä henkisellä kuperkeikalla päättelet että jos Kärnä kertoo tekevänsä aloitteen eduskunnassa, hänellä ei ole vastuuta siitä jos kerrotaan Suomen eduskunnan käsittelevän Katalonian itsenäistymistä?

Todellakin, jokaisen pitäisi olla vastuussa omista tekemisistään siitäkin huolimatta että Kärnä välttelee omaa vastuutaan ja jatkaa vanhalla linjalla.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #34

Kärnän aloitetta joutuvat käsittelemään ne 199 muuta poliitikkoa. Eduskunta saa käsitellä vaikka keskitysleirejä työttömille mutta on aivan eri asia tuleeko asiasta mitään. Uutinen on ilmiseltästi harhaanjotava ja sensaationhakuinen, en ymmärrä miksi puolustelet roskajournalismia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #55

En puolustele roskajournalismia.
Ihmettelen että Kärnä joka tuon roskajournalismin alkuunpanija kertoo että hänellä ei ole mitään vastuuta asiasta.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #56

No kun Kärnä ei ole päätoimittaja, toimittaja tai omistaja jutun tehneessä lehdessä.

Argumenttisi on samaa tasoa kuin sanoisi raiskauksen olevan uhrin syy kun hän piti hametta julkisella paikalla.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #69

Juuri näin. Voimia, Aleksi, koska taistelet näemmä olkiukkoja heittelevän trollin kanssa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

No, onnitellaan nyt sitten Mikko Kärnää, Suomen Lapin-asiain ministeriä.
Toivottavasti ei tullut kääntämättömiä kiviä painoksi uuteen salkkuun.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #13

Toisaalta tämän lopputulemana saattaa olla, että ministerin salkkua ei koskaan tule. Minä en ainakaan ottaisi riskiä tällä ulostulojen historialla.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Sellaista kieltä kuin katalaani ei ole olemassakaan. Katalonian kieli on kylläkin olemassa. Mutta se ei ole tärkein asia tässä sekoilussasi kansanedustajan varamiehenä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #35

Ainakin Google-kääntäjä tuntee katalaaninkielen.

Almenys un traductor de Google coneix el català.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Barcelona on kaunis kaupunki, jonka voin todeta siellä pariinkin otteeseen käyneenä. Nyt on käynyt kuitenkin valitettavasti niin, että itsenäisyyshakuiset ovat ampuneet itseään omaan jalkaan. Tämä tulee ilmi ennen kaikkea siinä, että tämä ”itsenäisyys” tyrehdyttää voimakkaasti alueen tärkeintä elinkeinoa eli turismia. Kukapa nyt haluaisi ehdoin tahdoin lähteä Kataloniaan, jossa on edessään levottomuuksien aika.

Valtion perustuslakia voi verrata ”lakipuun” runkoon, jossa muut lait ovat oksia aina viimeiseen oksanvarpuun saakka. Tätä runkoa ei haluta vaarantaa Madridissa ja otteet tulevat olemaan sen mukaiset. ”Puuropata” alkaa pikku hiljaa kiehumaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Katalonia ei ole hyökkäämässä yhtään mihinkään. Jos levottomuuksia tulee, ne ovat Espanjan aiheuttamia jolloin luonteva toimintatapa on välttää turismirahojen viemistä sinne.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

KUN levottomuuksia tulee ja on jo tullut, ne ovat itsenäisyyttä kannattavat ja Espanjan yhtenäisyyttä kannattavat katalaanit.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171028220049369...

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt

Tämä Skotlannin Nicola Sturgeon taitaa olla samaa mieltä, eli hänen mielestä Skotlannin pitäisi tunnustaa että Katalonia on julistanut itsenäisyyden! Mitä tuo sitten käytännössä tarkoittaa on kysymysmerkki?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mahtavatko ehtiä ennen Suomea, tuossa lisää totuutta a la Kärnä:
http://www.thenational.scot/news/15625270.This_cou...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kylläpä se Kärnän poliittinen nousujohteinen ura Keskustan ja isompien puolueiden riveissä taitaapi olla taputeltu. Mutta IPU ja ehkä perussuomalaiset? Sieltä on tietysti aika pitkä tie esim. "oikeaksi ministeriksi". Ei ole Sipilällä helppoa - ei ole. Voihan se olla, että Paavo otetaan jo avosylin vastaan takaisin.

Leo E Backman

Sata vuotta sitten eräs pieni pohjoiseurooppalainen kansa halusi itsenäiseksi, eroon suuresta naapurivaltiosta, joka pyrki laittomin keinoin sulattamaan tämän pienen kansan itseensä sekä sanelemaan sen elinehdot.

Tämän pienen kansan edustajia kulki maailmalla kerjäämässä tukea muiden eurooppalaisten maiden johtajilta ja tiedotusvälineiltä, ja jossain määrin onnistuikin siinä.

Sama pieni kansa joutui vielä pariin kertaan sotimaan suuren naapurimaan miljoona-armeijaa vastaan. Pieni kansa haki (ja sai) jälleen suurta henkistä tukea monilta maailman mailta, sekä vähäistä mutta tärkeätä sotilaallista apua säilyttääkseen itsenäisyytensä.

Nyt, sata vuotta myöhemmin, yksikään tuon pienen pohjoiseurooppalaisen maan johtajista ei ole tukenut sanallakaan Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä. Sen sijaan virallinen Suomi kehottaa Kataloniaa alistumaan elämäänsä yhtenä Espanjan maakuntana ja rahakukkarona.

Virallinen Suomi: Kun te laaditte juhlapuheitanne joulukuun 6. päivää varten, asettakaa sananne huolella. Te tulette epäilemättä ylistämään pienten kansojen oikeutta, työtä ja uhrauksia oman itsenäisyytensä saavuttamiseksi, mutta ette hyväksy samaa Katalonian kansalaisille, eikö niin?

Onko peräti niin, ettei tämän päivän virallinen Suomi tukisi edes alussa mainitun pienen pohjoisen kansan itsenäisyyspyrkimyksiä, jos niistä olisi nyt kyse?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vähän hämmentävä tilanne. Toisaalta sitä pohtii onko Katalonian itsenäistymisessä varsinaisesti mitään järkeä, toisaalta taas ei voi olla vertaamatta tapahtumia Suomen historiaan 1917. Meilläkin eduskunta hyväksyi valtalain ja tuli sitten keskushallinnon hajoittamaksi jne...

Mites muuten tuo katalonia (siis kieli)? Miten paljon se poikkeaa espanjasta? Yhtä paljon kuin ruotsi norjasta, yhtä paljon kuin suomi meänkielestä, yhtä paljon kuin suomi virosta vai yhtä paljon kuin suomi saamesta?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Sikäli kuin ymmärrän, tuo kieli on lähempänä Provencen puolen ranskaa kuin Madridin suunnan espanjaa. Mutta aluehan on kaksikielinen.
Missään tapauksessa ero ei ole niin suuri kuin suomella ja saamella. Meänkieleen ei voi mielestäni verrata koska kielen historia on pitkä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvä kansanedustaja Kärnä, sille on syynsä miksi ne muut 199 kansanedustajaa eivät ole lausumassa ulkopoliittisia kannanottoja asiasta. Sille on syynsä, miksi lähinnä presidentti ja ulkoministeri hoitavat ulkopolitiikkaa. Joten voisitko nyt keskittyä antamaan populistisia lausuntojasi ennemmin sisäisistä asioista, jottei tulisi enempää sekaannusta kuin nyt on jo kerennyt syntymään.

Dear Member of Finnish Parliament Kärnä, there is a reason why those other 199 members of Parliament are not giving statements about this issue. There are also reasons why in Finland mainly the President and Foreign Minister give statements about issues concerning foreign affairs. So could You please concentrate on giving your normal populist statements about internal affairs so that there would be no more confusion than already created.

Samma på svenska.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mikä ihmeen elämäntehtävä blogistilla on juuri Katalonian tapauksessa?

Mä veikkaan, että Suomalaisista valtaosa katsoo tuota touhua hiukan ihmeissään, eikä täällä mitään puolia ja rintamalinjoja rakenneta.

Kansanedustaja saa puhua ja kirjoittaa sen minkä lystää, mutta jotenkin ihmeellistä innostumista.

Mun puolesta saa itsenäistyä, tai olla itsenäistymättä, ei paljon maailmani siitä horjahda.

Se kysymys olisi vielä, että onko Kataloniaa kovasti syrjitty, ovatko he olleet riiston kohteena, miten he kärsivät suhteessa emomaahan, ja millainen on normaali Katalaanin elämä verrattuna esim. Madridilaisen elämään, onko paljon eroa ja syrjitäänkö jotenkin katalaaneja.

Vai onko tässä itsenäistymisessä kyse vaan siitä, että historian takia, ja siksi, että nyt vaan tuntuu siltä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tähän mennessä perustelut ovat olleet:
1) Koska Suomi on sata vuotta.
2) Koska Lappia ja Suomen syrjäseutuja pitää puolustaa.

Pieni lapsikin ymmärtää, että näillä asioilla ei ole mitään tekemistä Katalonian itsenäistymisen tunnustamisen kanssa joten minäpä luulen että Kärnä on vain innoissaan, kun on vahingossa löytänyt tavan päästä kansainvälisiin otsikoihin ja kotimaassa profiloituu muutenkin kuin susien ampumisella ja käärmeiden tallaamisella.

Ja nyt ei osaa enää lopettaa kun on kerran makuun päässyt.

Käyttäjän amgs kuva

Katalonia on kaikkea muuta kuin syrjäseutu. Lähin vertaulukelpoinen alue Suomesta on Espoo tai Kauniainen.

Luin jostain, että maailmassa vain Venezuelan Nicolás Maduro ja Kärnä onnittelisivat Katalonian separatistia. Etsin Maduron kannanottoja onnistumatta, eli vain suomalainen kansanedustaja Mikko Kärnä tukee "Katalonian tasavaltaa"!

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi Vastaus kommenttiin #27

Mikään valtio ei tietenkään ole vielä lähtenyt tukemaan mutta Mikko Kärnän kannanottoon verrattavia tuenilmauksia löytyy maailmalta, tässä vain muutamia nopeasti löytämiäni:

Slovenian sosiaalidemokraattinen puolue (hallituspuolue): https://twitter.com/Jan_Skoberne/status/9239146634...

Argentiinalainen kansanedustaja: https://twitter.com/elnacionalcat/status/923942482...

Slovenialainen MEP: https://twitter.com/tfajon/status/924001233635102720

Slovenian pääministeripuolueen kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan jäsen: https://twitter.com/aleksande/status/9239587968037...

Walesin Plaid Cymry: https://twitter.com/LeanneWood/status/923925928979...

Skotlannin hallitus: https://twitter.com/NicolaSturgeon/status/92394995...

Sinn Fein: https://twitter.com/sinnfeinireland/status/9239234...

Baskimaan päähallituspuolue: https://twitter.com/eajpnv/status/923908825366913024

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Wikipediassa Kärnä on saattanut Suomen hyvään seuraan m. Venezuelan ja Pohjois-Korean kanssa:

"At the same time, some entities have expressed interest in recognition. An MP from Finland's ruling party Centre Party plans to hold a vote and debate on the motion in parliament. An MP in Argentina also expressed interest in debating and voting on the measure in their parliament.[81] Venezuela and North Korea have recently spoken out in supporting Catalan sovereignty but have so far not formally expressed recognition.[82] Abkhazia and South Ossetia have expressed interest in considering the recognition of the Catalan Republic if they receive such a request from Catalonia."

https://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_Republic_(2017)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun Suomi itsenäistyi Lenin Neuvostoliitosta ensimmäisenä hyväksyi sen.
Vasta sitten muita maita liittyi hyväksymiseen mukaan.

Siinäkin kun on poliittiset perusteet kun valtio hyväksytään itsenäiseksi.

Ja päätökset valtioiden ylin johto ei riviedustajat.
Pitää muistaa että ulkomaalainen lehdistö seuraa mitä täällä tapahtuu ja etenkin mitä eduskunnassa tapahtuu.
Aina huusipaperin heittelystä yöllisessä terveyskeskuksessa että PM ja yksinhuoltajan oikeuden käynnistä lähtien.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Neuvostoliitto perustettiin vuoden 1922 lopussa. Sitä Lenin lienee kannattanut vähemmän kuin Suomen, Puolan ja Baltian maiden itsenäisyyttä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Mikko. Kunnia sille, jolle se kuuluu - taisin ehdottaa tätä asiaa ensimmäisenä? Tosin pyysin sinua olemaan aktiivinen asiassa ja hyvä että olet sitä ollut.

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2438...

Jos sinua kiinostaa tehdä asiassa yhteistyötä kansalaisaktivisti Hirvimäen kanssa niin täällä ollaan. Puhun hyvin espanjaa.

Yhteystiedot profiilissani.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Hirvimäki tarvitsee presidenttikampanjaansa tukea eduskunnasta.
Nyt siellä on revontulien toimivuudesta vastaava ministeri ilmeisesti irrallaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kannatetaan vilpittömästi Kärnän ja Hirvimäen yhteistyön tiivistämistä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #48

Kärnä twitterissä: "Katalonian itsenäisyys presidentinvaalien teemaksi."

Sanomalehti Katalonian Pamaus:
"Lapin ministeri, Suomen eduskunta ja presidenttivaalien kärkinimi Katalonian itsenäisyyden puolella!"

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Mikäli tämä Kärnän julistus saa liikaa tilaa kansainvälisessä lehdistössä, niin se voi aiheuttaa turhaa kärhämää Espanjassa pysyvästi asuville ja sinne turistina meneville suomalaisille. Suomalaisia voidaan ruveta katsomaan siellä ”alta kulmien.”

Toivottavasti Etelä-Amerikasta aikanaan palaava PM Sipilä puuttuu asiaan, kun presidentti Niinistöllä ei tunnu olevan siihen toimivaltuuksia. Valtuudet otettiin pois perustuslakiuudistuksen myötä.

Voisiko eduskunnan puhemies puuttua tähän asiaan maan toiseksi korkeimpana virkamiehenä? Hän johtaa eduskuntaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan asiaan ei enää tarvitse puuttua, kun kerran Kanki on siitä maininnut:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005427626.html

Toivottavasti Sipilällä on enemmän selkärankaa. Varaedustaja Kärnä on joka tapauksessa eduskuntaryhmälle menetetty mies ja ääni ensi helmikuun jälkeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Koko maailma ei varmana seuraa herkeämättä mitä mieltä Suomessa ollaan maaailmanpoliittisissa kysymyksissä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei eikä kukaan EU kiinnitä siihen mitään huomiota ? Kekkos-landia aika meni jo kun oltiin "lintukodossa" yksin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

EU asiat on sisäpolitiikkaa, joten eduskunnan pitää ottaa kantaa Catalonian tilanteeseen. Hyvä, että Kärnä toimii Suomen puolesta, kun ulkoministeri ei ole tilanteessa mukana.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ulkoministeri on jo lausuntonsa antanut.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ulkoministeri tukee Espaniaa, mutta kannattaa muistaa, että Suomen kansa ei ole koskaan Sinistä puoluetta äänestänyt. Niinpä ei ole yllättävää, että Soini ei kunnioita äänestystulosta ja demokratiaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #51

Äänestyslipussa lukee paikka numerolle, joka vastaa jotain henkilöä. Näin minä olen aina ymmärtänyt ja toiminut. Suomen kansa on mielestäni äänestänyt henkilöitä joilla on numero. Niin kauan kun hallituksella on 101 ääntä eduskunnassa, sillä on riittävät valtuudet.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #53

Siniset on hallituksessa Perussuomalaisten äänillä, koska puolue jakaa saamansa äänet. Ääniä ei voi lahjoittaa toiselle puolueelle.

Mutta kuten sanoit "Niin kauan kun hallituksella on 101 ääntä eduskunnassa, sillä on riittävät valtuudet". Myös Espanialla on riittävät valtuudet toteuttaa 155. Mutta valtuudet ja demokratia eivät aina kulje yhdessä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #57

Demokratian yksi ilmentymä on sovittuna aikoina pidettävät vapaat vaalit joitten taustalla on perustuslaki. Kansanedustaja kuten esim. Kärnä vastaa viime kädessä vain äänestäjilleen. Niillä äänillä hän on päässyt vaalitapa huomioiden eduskuntaan. Kuten myös muut edustajat. En osaa sanoa kuinka moni nykyinen perussuomalainen on päässyt nykyisten sinisten edustajien tuella eduskuntaan. Tai päinvastoin. Siellä he nyt ovat. Toiset hallituksessa. Ja hyvä niin. Nämä ovat kuitenkin lyhyitä aikoja Suomen kehittämisessä toivottavaan nykyistä ja eilistä parempaan kuntoon.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #57

Siniset ovat lähes kaikki ääniharavia ja saivat yhteensä 142972 ääntä perussuomalaisten 524054 kaikista äänistä. Äänioikeutettu äänestää vaaleissa suoraan sitä henkilöä, jonka hän tahtoo saada valituksi. Jokaisella ehdokkaalla on oma numeronsa, jonka äänestäjä merkkaa äänestystilanteessa äänestyslippuun.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Katalonian parlamentin 135 jäsenestä useat kymmenet boikotoivat äänestystä. Ilmeisesti katalonialaisten enemmistökään ei halua itsenäisyyttä.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Minä näen asian periaatteellisena kannanottona.
Se ettei joku Suomen kansalainen saa sanoa/kirjoittaa mielipidettään julkisesti on aikamoista p-koreaa.

Ovatko ilmaisuvapauden rajoittajat etä-ohjattuja putinisteja? Kysyn vaan. ;)
Toisaalta Espanjan kuningas ja pääministeri sekä Putin vastustavat urheasti neuvoa-antavia äänestyksiä kansan viimeiseen verenpisaraan saakka...

Henry

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kansanedustaja ei ole tavallinen pulliainen.
Kansanedustaja edustaa valtio Suomen mielipiteitä ."Pieni" ero.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kansanedustaja on suvereeni ja edustaa ennen kaikkea omia äänestäjiään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olen aina ymmärtänyt että eduskuntaan valittu kansanedustaja ajaa puolueensa linjaa.Etenkin kun on kyse pääministeripuolueesta.
(ryhmäkuri)

Täälläkin on eräs kepulainen ja kok Hjallis jotka ei ole puolueidensa linjalla niin miksi yleensä kuuluu edes ko.puolueisiin?

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #61

Ryhmäkuri on Suomessa perustuslainvastainen. Kun Lenin sen kehitti vuonna 1905, (pamfletti "Mitä on tehtävä") hänellä ei ollut mitään painolastia tämän suhteen.
Vain eduskunnan leninistit kunnioittavat tätä periaatetta. Ja heitä on noin 200. Repikää siitä.

Henry

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tässä samaa mieltä. Koskee myös Sinisiä ja muita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vähän surkeaa kun 5,5 -miljoonaisen kansan edustajistossa on joku joka sanoo edustavansa ensisijaisesti 3200:aa ihmistä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Puolet Näkkälän paliskunnasta, Muonio, Kyrö ja Kuivasalmi ovat Katalonian itsenäisyyden kannalla. Sattasniemi ja Oraniemi pysyvät puolueettomina, Kemin-Sompion alueella mellakoidaan. Poliisi on matkalla Tulppion baarille, kunhan sukukokous Saijalla on saatu ensiksi rauhoittumaan.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #71

"Kurvari, poliisi,
se nukkui Keminhaarassa.
Sinä yönä kerrotaan, kuoli ahma Akanvaarassa.
Eikä esivallan koura häntä saata tavoittaa,
joka tuiskun kiinni saanut on ja sillä ratsastaa."

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kyllä kansanedustajilla saa olla hiukan selkärankaa. Ei sitä ihan joka kerta tarvitse puoluetoimistoa totella.

Varmasti Suomessa on syntymässä ainakin hetkellinen kahtiajako asiassa. Porukan hätääntymisen voisi olettaa johtuvan siitä, että lähes täydellinen mediaylivalta ja vallan ylärakenteiden jäädyttäminen eivät ehkä riitäkään. Mutta kyllähän ne riittävät, toistaiseksi.

Tällaisissa asioissa on ilmeisesti ennenkin ollut sooloilua. Miten meni esim. Itä-Timorin kanssa? Ja milloin viimeksi jossain päin maailmaa itsenäistytiin ylipäätään?

Minusta eduskunnan sopii ainakin keskustella asiasta... Ainahan sitä voi keskustella kaikesta, Väyrysen aloitteesta lähtien. Itse olen Katalonian kannalla tietysti. Kyseessä on riemukas alku ja Katalonia voi ehkä kukoistaa omillaan paremmin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Katalonialla ei ole Espanjassa ketään vastaavaa, niin kuin Suomella oli samassa tilanteessa Venäjän Lenin, jolloin itsenäistyminen kävi helposti.

Jälkihoito ei sitten niinkään.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Eikös Lenin myötämielisyyttä edesauttanut myös Saksan keisarikunta?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mitä suurimmassa määrin vaikutti. Venäjä oli kärsinyt valtavat tappiot itärintamalla ja juuri joutunut allekirjoittamaan Brest-Litovskin rauhansopimuksen jossa se mm joutui luopumaan Ukrainasta ja Baltian maista. Sisäisesti bolsheviikit joutuivat taistelemaan valkoisia armeijoita vastaan ja Murmanskiin oli noussut maihin englantilainen jopukko-osasto. bolsheviikkien vasta alkanut vallankumous oli vaarassa ja oli varmaan pakko saada Pietarin selusta rauhoitettua taistelussa valkoisia vastaan Venäjällä.
Sosialistivallankumouksellinen puolue (ven. Партия социалистов-революционеров, Partija sotsialistov-revoljutsionerov)esitti Buharinille että Leniniä pitäisi vapauttaa kansankomissaarien neuvoston puheenjohtajan tehtävästä. Ongelmia Leninille siis riitti.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Melkoinen kalabaliikki on noussut siitä, että suomalainen kansanedustaja on rohjennut olla jotain mieltä Katalonian itsenäisyysjulistuksesta. Tarkemmin sanottuna muuan parlamentaarikko on julkeasti mennyt puolustamaan ja kannattamaan kyseistä julistusta.

"Euroopan unioni ja Euroopan kansalaisuus ovat tulosta kansalaisten aktiivisesta osallistumisesta poliittisiin prosesseihin ja kansalaisyhteiskuntaan sekä kotimaissaan että Euroopan tasolla." http://www.cimo.fi/ohjelmat/kansalaisten_eurooppa

Opetushallitus ja monet muut instanssit rummuttavat "Meidän Eurooppaa" ja "Euroopan yhteistä kansalaisuutta" ymv. Euroopan ihanuutta. Mutta annapa kun joku kansanedustaja erehtyy olemaan jotain mieltä kansalaisasioista Euroopan lounaisosassa. Siitä nousee vallan hirmuinen mökä. ;)

Kärnä-Katalonia mediakohu kertoo paljon sananvapauden tilasta Suomessa ja Euroopassa.
Hiljaa rivissä tai pamppu heilahtaa! Eurooppalaista kansalaisvaikuttamista a' la Bryssel.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kenraali Francon voittaessa Espanian sisällis-sodan ja kun Katalonia oli hyvin tasavaltalaisten puolella.Voittaja suoritti niinsanotusti etnistä puhdistusta, teloittamalla hävinneitä.
Siitä syntyy yli sukupolvien kestävä katkeruus, Tästä kumpuaa tämä itsenäisyys taisto. Katalonia on itsestään toimeentuleva taloudellisesti ja ei tarvitse Espanian tukea pikemminkin päinvastoin.
Ehkä osavaltiomalli sopisi Yhdysvaltojen tapaan.En ole kuullut että yksikään Yhdysvaltojen osavaltio haluaisi erota.
Ei Mikko Kärnän mielipidettä pidä suoraan tyrmätä.

Käyttäjän JuhaVuorioOulu kuva
Juha Vuorio

Minusta on erinomainen asia, että Suomen kansanedustajat avaavat suunsa ja puhuvat heille tärkeistä asioista julkisesti. Sitä tarvittaisiin enemmän, ei vähemmän.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pehmoisia puhutaan vaalikiertueella. Mutta eduskunnassa kanta on mikä on Valtio Suomen kanta. He edustavat valtiota .
Kansan edustaminenhan on jäänyt ihan toisarvoiseksi asiaksi EU myötä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Monelle Katalonian tilanne on mentaalinen umpikuja. Katalonian itsenäistymistä ei voi kannattaa, jos on sitä ennen saanut hysteriakohtaiuksia Englannin erosta EU:sta tai Krimin erosta Ukrainasta.

Espanian ja Suomen välinen kauppavaihto on Espanialle pari sataa miljoonaa voitollinen. Asiakas on aina oikeassa, sanonta kuuluu.

Melina Kajander

"Krimin ero Ukrainasta" on täysin harhaanjohtava termi, kun kyse on Venäjän voimakeinoin itseensä liittämästä alueesta. Sama kuin jos Ranska liittäisi Katalonian itseensä Espanjalta kysymättä, joten asia ei ole tässä vertailukelpoinen.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Suomen tilanne 1917 ei ole täydellinen verrokki. Keisarinvalta oli nimittäin romahtanut, ja Venäjän väliaikaishallinto vakavissa vaikeuksissa. 15.11.1917 Santeri Alkion ehdotuksesta valta siirrettiin Pietarista eduskunnalle. Kevään valtalait Venäjän väliaikaishallitus oli vielä onnistunut kaatamaan hajottamalla eduskuntamme.

Espanjassa vissiin on laillinen hallitus ja Katalonia unionin osa. Tilannetta voisi enemmänkin verrata Ahvenanmaan itsenäisyysjulistukseen, tai vaikka Lapin. Ihmettelisin, jos dosentti ei mitään arktisia kysymyksiä tutkisi. Mikäli vielä Rovaniemellä asuu.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nyt täytyy korostaa, että tuo kyseinen Express on suht luokaton lehti. Se on kökköoikeistoon kallellaan oleva Brexit-henkinen julkaisu. Feikkimedia Kansalainen.fi kääntää paljon Expressin juttuja suomeksi, koska siellä on paljon heidän agendaansa lähellä olevia aiheita.

Niin paljon kuin symppaankin Kataloniaa, mitään erityistä aihetta tällaiseen repeämiseen ei olisi pitänyt olla, ja vain pieni osa katalaaneista alun perin piti separatismia vaihtoehtona. Nyt kaikki on päin hemmettiä ja haavat auki.

Minusta tämä on väärä hetki ruveta ajamaan Katalonian itsenäisyyttä. Pidänkin tätä Kärnän julkisuustemppuna pysyäkseen pinnalla mikäli Puavo tulee ja ottaa takaisin kansanedustajan postinsa.

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Mikko hyvä! Annoit sellaisen kuvan, että 88 kansanedustajaa olisi joulukuussa 1917 äänestänyt Suomen itsenäistymistä vastaan. Kukaan ei äänestänyt vastaan, äänestys koski vain menettelytapaa, jolla itsenäistyminen olisi toteutettu.

"Kun eduskunta 6.12.1917 äänesti senaatin esityksestä, joka koski Suomen julistamista riippumattomaksi tasavallaksi, voittajaksi selvityi äänin 100-88 porvarillisten puolueiden päätöslauselma... Sosialistien esitys oli pääpiirteissään samanlainen, mutta sen mukaan Suomen riippumattomuus oli koetettava toteuttaa sopimuksella Venäjän kanssa."
(Suomen historian pikkujättiläinen, s. 604)

Käytännössähän sosialistien ehdotus sitten toteutui: riippumattomuus toteutui sopimuksella Venäjän kanssa. Venäjä allekirjoitti sen 31.12.1917.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Eikös kesällä 1917 ollut edellinen äänestys? Minulla ei ole kirjoja matkassa, mutta ketkä äänestivät valtalakia vastaan? Tai sen kaatamisen puolesta (Kerenskin asiamiehinä)?

Henry

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Porvaripuolueet äänestivät eduskunassa Valtalakia vastaan, mutta demareilla oli 103 paikkaa eduskunnassa, joten he voittivat äänestyksen. Porvarit kieltäytyivät hyväksymästä tulosta ja kääntyivät Kerenskin puoleen, joka kieltäytyi lakia allekirjoittmasta ja hajotti eduskunnan.

Jarkko Siren Vastaus kommenttiin #85

Valtalaki tuli uudistettuna eduskunnan äänestettäväksi 15.11.1917. Sen mukaan eduskunta ottaisi toistaiseksi korkeimman vallan käytön omiin käsiinsä. Esitys hyväksyttiin äänin 127-68. Ehdotuksen valmistelivat maalaisliitto ja demarit. Heitä tuki myös tusina porvaripuolueiden edustajia. Laki käytännössä lopetti Venäjän vallan silloisen oikeustulkinnan mukaan Suomessa. Toki Suomessa oli vielä paljon venäläisiä joukkija. Samana päivänä bolsevikit Pietarissa antoivat julistuksen Venäjän kansojen oikeuksista jossa annettin kansoille oikeus itsenäisyyteen. Oliko näillä kahdella tapahtumalla jonkinlainen yhteys? Uskalsiko eduskunta hyväksyä valtalain vasta sen jälkeen kun bolsevikit olivat antaneet selvä signaalin? Käsittääkseni tätä bolseviken julistusta ei juuri Suomen historian yhteydessä mainita. Valtalakia oli toki käsitelty jo usean päivän ajan eduskunnassa marraskuun alussa, mutta miksi se tuli äänestykseen juuri 15.11.1917.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Anna Mikko palaa vain jos oot katsonut asian omaks mielipiteeks.

Samalla voidaan alkaa miettiä miten saatais vähemmän EU.ta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vähemmän EU:ta saadaan tietenkin vaatimalla, että EU:n pitäisi puuttua Espanjan asioihin Kataloniassa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Niin silloin nähän että itsenäisten maiden asioihin sotkeudutaan joukolla.

Joni Rinne

Ai kamala! Mitäköhän ne meistä taas ajattelee?

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Katalonia yrittää yksipuolista avioeroa ja NARSISTI-puoliso aloittaa pahoinpitelyn koska pelkää jäävänsä yksin!
EUROKOMMUNISTIT katsovat vierestä,HÄVETKÄÄ!!!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tänään kansa on Kataloniassa kadulla, arviot vaihtelevat 300 000:sta miljoonaan osoittamassa mieltään Espanjan yhtenäisyyden puolesta. Eivät halua Kataloniaa siihen sekasortoiseen tilaan jossa liike-elämä lähtee, mitä esimerkiksi Mikko "en oo koskaan käynyt Kataloniassa" ja "oon vastuussa vain 3200:lle mua äänestäneelle" Kärnä kannattaa ja kannustaa sivusta saadakseen oman julkisuusvarttinsa.

Melina Kajander

Sinun kommenttisi, Eino Karna, tässä (myötä)häpeää aiheuttaa, ei mikään muu.

Melina Kajander

Hienoa että joku vielä uskaltaa puhua asioista ja puolustaa sorrettuja, vaikka siitä nykyään ilmeisesti saakin lokaa päälleen (kuten näistäkin kommenteista käy ilmi)!

Kansainvälisen median vääristely koskien Katalonian tilannetta on ollut ja on edelleen uskomatonta.
Tässä skottiblogistin hieno kirjoitus aiheesta: https://wingsoverscotland.com/playing-by-madrid-ru...

Muistutuksena (mikä ym. blogissakin mainitaan), että YK:n peruskirjassa on pykälä kansojen itsemääräämisoikeudesta, joka nyt on niin sopivasti unohdettu:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Itsem%C3%A4%C3%A4r%C...

Eino Karna

Melina, kerrotko hieman miten hyvä asiantuntemus sinulla on Espanjasta ja Kataloniasta. Ja kukaan ei ole pystynyt vielä kertomaan miten Kataloniaa on syrjitty ja mikä siellä on nyt niin huonosti että pitäisi itsenäistyä.

Nytkin tulin Suomesta autolla Andorran kautta Sitgesiin ja kyselin paikallisilta asiaa, en saanut vastausta, rupesivat vain selittämään huonoa kielitaitoaan siinä tilanteessa. Aiemmin se oli aivan hyvä mutta kun olisi pitänyt löytää selitys, ei sitä löytynytkään. Ja sitten 2.10. aamulla yritin 2 raja-aseman kautta Kataloniaan, ei päässyt kun olivat siellä kaduilla mellakoimassa, piti ajaa yli 200 km, 3 tuntia ja noin 50 € ylimääräisiä kustannuksia enemmän Perpignonin moottoritien kautta.

Sama juttu kai olisi tänään tai huomenna, katalaaneihin ei voi enää luottaa. He tuhoavat tällä menolla hyvinvointinsa kun uskovat muutamaan kansankiihottajaan joiden todella pitäisi joutua vankilaan.

Ei Katalonia ole koskaan ollut itsenäinen ja kun olen siellä ollut 10-20 kertaa, olen vain huomannut miten valtava kehitys siellä on ollut 30 vuoden aikana.
Ensimmäisen kerran kävin siellä omalla autolla 80-luvun puolivälissä, oli pimeää ja ryöstettiin kadulla sekä murtauduttiin autoon samana yönä.

Nyt samoilla paikoilla on ollut valoisaa ja uskaltanut toistaiseksi liikkua mutta taitaa käynnit loppua tähän jos itsenäisyyshuuhailut eivät lopu 21.12.

Mikähän muutamilla suomalaisilla mättää kun haluaisivat Eurooppaan 100 valtiota, ei ole mitään tarvetta yhdellekään uudelle, pitää vain vahvistaa EU yhtenäisemmäksi, ei hajoittaa yhtään.

Jarkko Siren

Hienosti sanottu Eino. En voi olla kuin samaa mieltä. Itse asuin Kataloniassa 20 vuotta. Ei ole mitään syytä puhua Katalonian sorrosta. Ainoastaan voidaan sanoa että espanjankielisiä sorretaan Kataloniassa. Heitä on 55% väestöstä mutta heidän lapsilleen ei ole Kataloniassa espanjankielisiä kouluja. Kaikki koulut kansainvälisiä kouluja lukuunottamatta opettavat vain katalaaniksi. Kannattaa verrata ruotsinkielisten asemaan Suomessa. Katalonian aluehallituksella on täysi toimivalta myös esim terveydenhuollossa, oma poliisi, etc. Vastaava tilanne olisi jos meillä Svenska Österbotten Vaasa mukaanlukien saisi itsehallinnon, hallituksen, parlamentin, poliisivoimat ja vielä lopettaisi kaiken suomenkielisen opetuksen. Kuka meillä puhuisi Österbottenin sorrosta?

Jarkko Siren

Katalaanit eivät selvästi halua itsenäisyyttä. He ovat pahasti jakautuneet kahteen leiriin, joista toinen kannattaa itsenäisyyttä ja toinen ei. Ongelma on ennekaikkea Katalonian sisäinen. Kannatta tutustua Katalonian opposition kirjoituksiin eikä seurata kansainvälisessä lehdistössä toistettua itsenäisyysmielisten propagandaa.
Kansanäänestystä tuki vain 53% Katalonian parlamentista, se oli itsehallintolain vastainen.
Autonomiaa ei ole poistettu vaan demokratian jatkuminen on taattu järjestämällä vaalit.
Ketään ei ole ajettu maanpakoon.
Itsenästymisen edellytys on se että sen takana on kansalaisten selvä enemmistö ja se että vielä suurempi enemmistö pääsee yhteisymmärrykseen siitä miten itsenäistymistä päätetään. Muu ei ole demokraattista.
Ei kannata edes kommentoida "ad hominem" argumentteja.

Melina Kajander

Ettekä kumpikaan ole ilmeisesti edes lukeneet kirjoitusta, johon edellisessä viestissäni linkkasin... Se selventää asioita jokaiselle, joka ei tämän asian koko kuvaa vielä ole tajunnut. Katalonian puolella tässä eivät ole vain "muutamat suomalaiset", vaan jokainen ajatteleva, demokratiaa ja ihmisoikeuksia kunnioittava ihminen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Katalonian puolella" lienee lähinnä se katalonialaisten enemmistö, joka haluaisi kehittää itsehallintoa eikä hössöttää itsenäisyydestä.

Espanjan oikeistohallitus on käyttäytynyt hölmön autoritaarisesti, mutta ei se ole syy vastustaa katalonialaisten enemmistöä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuten monella muulla Skotlannin ystävällä, minullakin on tietysti asiaan skottilainen näkökulma. Tilanne Britanniassa on kuitenkin kovin erilainen kuin Espanjassa.

Skotlannin itsenäisyysäänestyksessä ei-tuloksen ratkaisi Euroopan unionissa pysymisen helppous. Kun Britannian hallitus kuitenkin sen jälkeen sitoutui neuvoa antavaan Brexit-tulokseensa, argumentti osoittautui huijaukseksi. Kannatan Skotlannin jäsenyyttä Euroopan unionissa, mutta Kataloniassahan sellaista kysymystä ei ole.

Toni Tamminen

Katalonialla on yksi mahdollisuus itsenäiseksi. Espanjan kansa kääntyy eurovastaiseksi ja eroaa Eurostoliitosta, silloin Saksa ja Ranska hurraisi rohkealle Katalonian kansalle ja ilomielin ja välittömin tunnustuksin Katalonia liitettäisiin myös Eurostoliiton perheyhteyteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset