mikkokarna Lapin puolustaja

15.11. on tärkeä päivä Suomen historiassa

Keskustalle ihminen on kaiken politiikan lähtökohta. Santeri Alkio perusti puolueen työväestön ja porvareiden ristiriitojen kärjistyessä. Alkion ajatuksena oli luoda kansanliike, johon ihmiset voisivat yli tämän rajan liittyä. Tavoitteena oli nostaa tavallisen kansan elinoloja ja kannustaa suomalaiset itsenäisyyden tielle.

Monelle nykypäivän kaupunkilaiselle voi tulla yllätyksenä, että juuri keskusta-aatteen luojalla Santeri Alkiolla oli niin merkittävä rooli Suomen itsenäisyyden historiassa. Maalaisliitolla oli syksyllä 1917 kaikista puolueista selvin itsenäisyyskanta. Vaatimuksena oli itsenäisen Suomen tasavallan muodostaminen. Maalaisliittolaiset halusivat Alkion johdolla Suomen irti Venäjästä. ”Me menemme vaaleihin julistaaksemme Suomen riippumatonta vapautta. Me muistamme routavuotten kultaista sananpartta: Minkä vapaaehtoisesti luovutamme, sitä emme koskaan saa takaisin.”

Juuri Alkion maalaisliitto teki 14.11. sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmälle ehdotuksen, johon sosialidemokraattien ryhmä vastasi seuraavasti:

”Jos maalaisliittolaisen eduskuntaryhmän puolesta tehdään eduskunnassa ehdotuksia, jotka tarkoittavat hallitsijalle ennen kuuluneen vallan siirtämistä eduskunnalle, tulemme äänestämään sellaisten ehdotusten puolesta.”

Alkio esitti 15.11. ehdotuksensa eduskunnalle:

”Koska sitä valtionhoitajakuntaa, jolle eduskunta on päättänyt antaa Suomen korkeimman hallitusvallan käytön, ei vielä ole voitu valita, päättää eduskunta toistaiseksi itse käyttää sitä valtaa, joka voimassa olleitten säännösten mukaan on kuulunut keisarille ja suurruhtinaalle.”

15.11.1917 yleislakon aikana eduskunta julistautui äänin 127-68 korkeimman vallan haltijaksi. Puolesta äänestivät maalaisliitto, sosiaalidemokraatit ja osa porvarillisista itsenäisyysmieliset. Seuraavana päivänävahvistettiin myös uudet kunnallislait ja kahdeksan tunnin työaikalaki.

Aivan hyvin myös 15.11. voisi olla Suomen itsenäisyyspäivä. Kiitos Keskusta-aatteen luojalle Santeri Alkiolle kyvystä ajatella pitkälle. Tätä ratkaisukeskeisyyttä ja kauasnäköisyyttä tarvitsemme myös tulevaisuuden Suomessa. Koko Suomi yhdessä on vahvempi kuin sen osat erikseen, mutta eri osien erityispiirteet on tunnustettava. Samaa ajattelua tarvitaan myös Euroopassa. Unionia ei tule kehittää liittovaltioksi, vaan sen tulee olla rauhan, demokratian ja ihmisoikeuksien yhteisö, joka koostuu erilaisista itsenäisistä valtioista sekä autonomisista alueista. Katalonian kaltaiset itsenäisyyttä tavoittelevat omaleimaiset alueet eivät voi olla ongelma, vaan mahdollisuus.

 

Lähde: Aulis.J. Alanen ”Santeri Alkio”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kauas on Alkion aatteista Kepu eksynyt jo -87 lähtien kun porvaripuolueeksi ryhtyi.

Aho sentään noudatti Alkion visiota EU sopimuksessa. Alkion visio sisälsi yhteisen valuutan ja Euroopan maat olisi kuin USA liittovaltiot.
Lähde:
Alkio historia/kepun sivut.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Marraskuun 16, siis huomenna, satavuotta sitten, Suomen eduskunta hyväksyi 8-tuntisen työaikalain, suuri voitto suomalaiselle työväenliikkeelle. Alkiolaisuudelle, "köyhän asialla olemiselle" ei keskustassa ole ollut sijaa vuosikymmeniin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olihan Otto Karhikin perustamassa Maalaisliittoa ja palasi perustamisen jälkeen takaisin Sosdemeihin.
Sinisten operaatioita on ollut ennenkin, tosin pienemmässä mittakaavassa.

Jarkko Siren

Miten Mikko Kärnä voi kirjoittaa täällä että sosiaalidemokraatit äänestivät 15.11.1917 itsenäisyyttä tukevan lain puolesta, mutta haastattelussa (https://www.vilaweb.cat/noticies/millo-karna-if-ca...) väittää että olivat itsenäisyyttä vastaan? "When we voted on independence in our parliament one hundred years ago, there were two hundred MPs. Half of them supported independence. One hundred. That’s 50 per cent." Nyt on Kärnän uskottavuus nollassa. Vähintään odottaisi häneltä oikaisua ja anteeksipyyntöä törkeän valheen vuoksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset