mikkokarna Lapin puolustaja

Meri-Lapin sote-ratkaisusta

Meri-Lapissa ei pelätä koviakaan ratkaisuja. Maanantaina Kemin, Tornion, Keminmaan ja Simon valtuustot päättivät, että kunnat tulevat ulkoistamaan sote-palvelunsa seuraavaksi 15 vuodeksi kansainväliselle pörssiyhtiö Mehiläiselle. Hurjinta asiassa on, että sopimukseen kuuluu myös koko Länsi-Pohjan keskussairaala.

Ymmärrän kuntien ratkaisun motiivit, mutta en ole siitä samaa mieltä. Joskus olisi paikallaan pohtia asioita strategisesti tulevaisuuden kannalta, eikä pelkästään nykyhetkeen peilaten. Lapin maakunta on vahvin, mikäli se säilyy yhtenäisenä. Meri-Lappi saattoi omalla ratkaisullaan pahimmillaan rajata itsensä koko maakunnan ulkopuolelle. Mikäli näin käy, ovat kaikki neljä kuntaa pahimmillaan hyvinkin nopeasti selvitystilassa.

Mehiläisen kanssa laaditut sopimusasiakirjat nimittäin osoittavat, että vuodesta 2020 alkaen ratkaisu tulee aiheuttamaan Meri-Lapissa noin 2 miljoonan euron automaattisen kustannuskasvun, jonka päälle tulee mahdollinen julkisen sektorin hintaindeksin kasvu sekä väestön määrän mukainen kasvu. Tämä tarkoittaa, että mikäli sopimus siirrettäisiin Lapin maakunnan vastuulle, eivät maakunnan rahat enää riittäisi palveluiden järjestämiseen muualla. Kun Meri-Lappi nauttisi omasta "täyden palvelun tavaratalostaan", joutuisimme karsimaan palveluita kovalla kädellä erityisesti syrjäisemmiltä seuduilta. Kuulostaako reilulta? Minusta ei.

Ei siinä silti, kyllä on myös hallituksella peiliin katsomisen paikka. Lappilaisia ei perinteisesti ole voitu uhkailla tekemään mitään, eikä se toiminut tälläkään kertaa. Tämä kannattaa jokaisen tallettaa jatkoa ajatellen syvälle sydämeensä. Peiliin katsomisen paikka on myös Lapin sairaanhoitopiirillä ja Rovaniemellä. Olivatko riittävät joustot neuvotteluissa varmasti käytössä? Hallituksen osalta taas on todettava, että emme ole täysin onnistuneet maakuntauudistuksesta ja sen mahdollisuuksista tiedottamisessa. En silti olisi koskaan uskonut, että Meri-Lapin päättäjät tekisivät päätöksen ainoastaan omaa lyhyen tähtäimen etuaan tarkastellen. 

Pormestari Jan Vapaavuoren esikunnassa on ratkaisun takia kuitenkin varmasti juhlat. Voi hyvinkin olla, että Tornion, Kemin, Keminmaan ja Simon johto saa kutsun jo seuraaville Vapaavuoren lettukesteille. 

Mutta miten tästä eteenpäin? En suoraan sanottuna tiedä. Minä kunnioitan kunnallista itsehallintoa ja demokratiaa. Sen pelisääntöjen mukaisesti on mentävä. Siltikin on tarpeellista tehdä täydellinen oikeudellinen analyysi Meri-Lapin ratkaisusta. Jos ratkaisu todetaan lainvoimaiseksi, on tulevaisuuden askelmerkit pohdittava tarkkaan.

Itse en tule hyväksymään mitään ratkaisua, joka karsii kovalla kädellä muun Lapin ja erityisesti syrjäseutujen palveluita pelkästään yhden kulman hyödyksi. Helpointa voisikin olla, että rajaisimme Meri-Lapin omaksi maakunnakseen. Sen jälkeen jokainen voisi todeta hyvässä ja pahassa, mitä tämä päätös nyt sitten oikeasti aiheutti. Muu Lappi ei kuitenkaan missään tapauksessa voi kantaa taakkaa Meri-Lapin ratkaisusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

tuosta sopimuksesta voi olla mitä mieltä hyvänsä, kunhan ottaa huomioon kuinka paljon kustantaa viedä potilaat roihin = rovaniemi .
Tuolla pohjoisessa matkat kun ovat 500km kun se esim minulla on nyt n 3 km Tampereella
Taitaa maksaa vielä enemmän kun tuon n 2 miljoonaa per vuosi .
Ja taitaa tuo olla valinnan vapautta joskin sitä ei ministeri kannata syitä en tosin tiedä . terv tepivaari

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ah tätä rakentavuuden ja ymmärtämisen määrää sekä tarkoin aseteltuja sanoja kun kyseessä on lappalaisten sooloilut - toki sentään saatiin Vapaavuori sotkettua kuitenkin tähänkin. Saman toivoisi esiintyvän myös muuta Suomea ja erilaisia näkemyksiä kohtaan, mutta lienee turha toivoa.

Yhdeksännentoista maakunnan perustaminen ratkaisuna on kestämätön ja voisi aiheuttaa lisää samanlaisia pyrkimyksiä. Uhkailujahan tässä asiassa on käytetty alusta lähtien Keskustan toimesta Mäntyniemeen kävelystä alkaen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Valta ja raha taistevat nyt Lapissa. Panoksena on miljardi euroa ja maan hallituksen arvovalta.

Sorry vaan Annika Saarikko (kesk) ja maan hallitus, me käveltiin teidän yli. Näin voi tiivistää neljässä Meri-Lapin kunnassa syntyneen yllätyspäätöksen, joka petaa miljardisopimusta terveysyhtiö Mehiläiselle.
TE 16.11-17

Oliko kyse Kepu-kunnista?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Meri-Lapin kunnat päättivät yksityistämisestä joka hallituksen tekemänä törmää toistuvasti perustuslakiin. Toisaalta valituksia lienee tulossa, joten aivan läpihuutojuttu ei asia siltäkään osin ole.

Näyttää siltä, että enemmistö Meri-Lapin kunnan päättäjistä oli valmiita myymään itsensä vaikka pirulle, että jotkut palvelut säilyisivät. Kokoomus yksimielisesti ja lähes kaikki keskustavaltuutetut olivat kärjessä kuntien päättäessä asiasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset