mikkokarna Lapin puolustaja

Vielä kerran Meri-Lapista ja Mehiläisestä

Olen oppinut politiikassa yhden hyvän periaatteen: ihmisille on syytä kertoa totuus, mutta samalla heitä on rohkaistava. Yrittänyttä ei laiteta, joten nyt vielä muutama sananen Meri-Lapin ratkaisusta ulkoistaa erikoissairaanhoitonsa Mehiläiselle.

Ymmärrän Meri-Lappilaisten valtuutettujen tekemän päätöksen motiivit, mutta en itse päätöstä. On selvää, että jokainen haluaa pitää kiinni oman alueensa peruspalveluista. Sairaala ei kuitenkaan ollut, julkisuudessa esitetyistä väitteistä poiketen, vaarassa. On totta, että toiminta olisi muuttunut, mutta mitään tuhansien työpaikkojen hävittämistä alueelta kukaan ei kaavaillut. On perusteltua kysyä, onko Meri-Lapin elinvoima todella muutaman kirurgin varassa, sillä periaatteessa ainoastaan tällaisia tehtäviä olisi keskitetty Rovaniemelle samalla, kun Meri-Lappi olisi saanut jotain muuta tilalle. Kyllä. Palvelutaso olisi muuttunut nykyisestä. Mutta niin se muuttuu kaikkialla muuallakin.

Koko jupakka näyttää olevan ennen kaikkea viestinnällinen ongelma ja liian tiukoiksi vedettyjen neuvottelujen ikävä lopputulos. Olenkin todennut, että jokaisella osapuolella on nyt peiliin katsomisen paikka. Rovaniemi ei käyttänyt kaikkia niitä joustoja, joihin sillä olisi ollut mahdollisuus. Ministeriön väliintulo puolestaan kesti liian kauan ja se oli lopulta sellainen, joka koettiin alueella uhkavaatimuksena. Täytyy toivoa, että selvityshenkilöiksi alueelle nimetyt Hannes Manninen ja Maija Rask saavat työrauhan yrittää sopua vielä kerran. Täysi tuki tälle työlle.

Lapin maakunta pärjää parhaiten yhtenäisenä. Tämä tarkoittaa, että jokaisen osapuolen on tultava vastaan. Olen itse kuitenkin ilmoittanut, etten tule hyväksymään Meri-Lapin ratkaisusta aiheutuvan laskun maksattamista kaikilla muilla lappilaisilla. On erikoista, että tällainen suhtautumistapa ei tunnu monelle kelpaavan. Minulle on syntynyt vaikutelma, että jos en ole täysin samaa mieltä merilappilaisten poliitikkojen kanssa, olen heitä vastaan. Näinhän ei ole. Minulla ei myöskään ole mitään Mehiläistä tai muitakaan yksityisiä palveluntuottajia vastaan, vaan ne ovat tärkeä osa sotejärjestelmäämme. On silti hyvä muistaa, että mitään ylevää tai jaloa tarkoitusperää niillä ei ole. Toisin on julkisten palveluiden tuottajien kanssa. Ne ovat olemassa vain yhtä tarkoitusta, eli kansalaisten hyvinvointia varten.

Kylmä totuus on – oli Mehiläisen kanssa perustettavaa yhteisyritystä tai ei – että tulevaisuudessa Meri-Lapin sotepalveluiden järjestämiseen varatut rahat poistuvat kansallisesta kierrosta siirtyen ylikansallisen pörssiyhtiön taskuun. Tämän yrityksen ainoa motiivi toiminnalleen on voiton tuottaminen osakkeenomistajille, ei mikään muu. Hyviä osinkoja voivat maksaa vain menestyvät yritykset, eikä tie taloudelliseen menestykseen kulje alueelliseen politiikkaan liittyviä tavoitteita toteuttamalla. Voitot taas maksimoidaan venyttämällä lainsäädäntöä niin pitkälle kuin se suinkin on mahdollista. Tämä asia kannattaa sisäistää ennen kuin sopimus Mehiläisen kanssa allekirjoitetaan.

Olen erittäin huolissani siitä, että kokonaisen keskussairaalan toiminnot ollaan siirtämässä tällaiselle toimijalle. Nyt ei puhuta enää terveyskeskuksista tai -asemista, vaan tärkeästä osasta koko erikoissairaanhoitoamme. Onnittelen vilpittömästi Mehiläisen sote-ulkoistuksista vastaavaa Lasse Männistöä tästä operaatiosta, sillä se hakee vertaistaan julkisten toimijoiden kaappausten historiassa. Tuntuu varmasti hyvälle. Esitän kuitenkin sinulle Lasse hartaan toiveen: mikäli tämä toteutuu, niin käytä valtaasi oikein ja varmista, että tästä ei tule taloudellista tai toiminnallista katastrofia. Tiedän että tehtäväsi on palvella yrityksesi taloudellista menestystä, mutta pysähdy silti hetkeksi pohtimaan tavallista merilappilaista mummoa ja pappaa, joiden hyvinvointi on mahdollisesti tulevaisuudessa vastuullanne. Koethan varmasti vielä tämänkin jälkeen tekeväsi oikein?

Olen tutustunut Mehiläisen kanssa laadittuihin sopimusluonnoksiin. Niiden perusteella näyttää näyttää valitettavasti siltä, että Mehiläinen ollaan päästämässä pörräämään sellaisten rahakasojen ääreen, jotka eivät sille kuuluisi. Kulurakenne on vaarassa räjähtää, kun Mehiläinen pääsee laskuttamaan kuntia, tai maakuntaa, suhteutettuna alueen yli 75-vuotiaiden määrään riippumatta heidän palveluntarpeestaan. Hunajapurkki on täysin auki seuraavan 15 vuoden ajan ja laskun tästä kaikesta maksavat joka tapauksessa lappilaiset veronmaksajat. Minusta on vain oikeus ja kohtuus, että lasku lankeaa niiden maksettavaksi, jotka laskun aiheuttivat.

Meri-Lapin ratkaisussa on joka tapauksessa vielä monta mutkaa ja on tietysti välttämätöntä, että asiasta suoritetaan laaja oikeudellinen arviointi. Jos päätös kuitenkin saa lainvoiman, niin sen mukaisesti on mentävä. Sitä kunnallinen itsehallinto tarkoittaa. Se on kuitenkin älytöntä, että moni yrittää oksentaa pahoinvointinsa ratkaisusta hallituksen niskaan. Mikäli nykyisen hallituksen sotelait olisivat voimassa, ei tällainen olisi mahdollista. Hallituksen esityksissä sotejärjestelmämme rakentuu vahvojen julkisten toimijoiden varaan, joiden toimintaa täydennetään yksityisillä palveluilla. Meri-Lapissa päätettiin toimia toisin ja siellä operoidaan opposition itsensä hyväksymän lainsäädännön turvin. Ei ole oikein, eikä kohtuullista, syyttää hallitusta tästä ratkaisusta. Epäonnistuimme hallituksessa luottamuksen rakentamisessa ennen kaikkea viestinnällisesti, mutta eipä tähän ole apuja tullut oppositioltakaan. Päinvastoin. Nelirajaajarrutuksessa ja vailla omia vaihtoehtoja on aina helppoa huudella.

Toistemme syyttelyn sijaan voisi kuitenkin olla järkevämpää pohtia, miten tästä eteenpäin? Oppositio on kritisoinut asiallisesti hallituksen sotelakipaketin valinnanvapautta, mutta hyväksyykö se maakuntalainsäädännön ja järjestämislait? Tämä on se kysymys, jota toivoisi mediankin aktiivisemmin kyselevän. Jos emme pääse tässä asiassa nyt eteenpäin, löytyy se edestämme seuraavan hallituskauden alkaessa. Onko tuolloin edessä paluu Lapin kannalta erittäin ongelmallisiin "vahvoihin peruskuntiin", vai mikä? 

Maakunnat ovat mielestäni paras ja poliittisesti realistisin ratkaisu järjestelmämme haasteisiin. Sen toivoisi oppositionkin myöntävän, tai ainakin sitten esittävän joitain vaihtoehtoja, joilla asiassa päästäisiin eteenpäin. Niitä ei kuitenkaan ole kuulunut. Hyvä on myös muistaa, että maakunnat ovat jo läpäisseet perustuslakivaliokunnan seulan. Toisin oli viime kaudella opposition omien soteviritysten laita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Pitkän epistolan teit meri lapista no luin sen en tosin kyllä komentoi kun siitä että kyllä se julkisuuteen tuli hallituksen toimesta .
että meri lapin sairaala .
Toiminnot olisi siirtyneet Rovaniemelle ja voi vaan kysyä paljonko olisi tullut kustannuksia potilaiden siirroista Roihin terv tepivaari

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mikko Kärnä: "Onnittelen vilpittömästi Mehiläisen sote-ulkoistuksista vastaavaa Lasse Männistöä tästä operaatiosta, sillä se hakee vertaistaan julkisten toimijoiden kaappausten historiassa."

Laittamattomasti sanottu. Pelkästään tuon lausuman perusteella on aihetta nostaa hattua Kärnän siviilirohkeudelle. Lapin puolestapuhujana Kärnä näkee laajalti koko maakunnan intressit.

Poliitikkona blogisti katsoo Meri-Lapin kuntien ratkaisua kaikkia osapuolia ymmärtäen. Juuri niin on kansanedustajan hyvä tehdä. Kärnän kirjoitus tekee kuitenkin selväksi, mikä on pahin uhka kansalliselle terveydenhuollolle. Eikä se uhka koske ainoastaan Lapin maakuntaa:

"Olen tutustunut Mehiläisen kanssa laadittuihin sopimusluonnoksiin. Niiden perusteella näyttää näyttää valitettavasti siltä, että Mehiläinen ollaan päästämässä pörräämään sellaisten rahakasojen ääreen, jotka eivät sille kuuluisi."

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mikko Kärnä lappilaisten puolta pyyteettömästi ajava Kansanedustaja. Mikon kuningastie on avoin vaikka isompiin koitoksiin.
Luin tuossa Ylen artikkelin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä. Attendo, Pihlajalinna ja Mehiläinen ovat olleet tarjouskilpailussa mukana ja jonka Mehiläinen voitti.
Mikä tässä mättää on se että Länsi-Pohjan saraanhoitopiiri kuntayhtymänä omistaa sairaalan jonka se nyt tulisi vuokraamaan Mehiläiselle. Jos ja kun sairaala olisi ollut kuntaliitymän Osakeyhtiö oli se voinut jättää oman tarjouksen näinden kolmen tarjoajan lisäksi. Tätäkään juupas eipäs kädenvääntöä ei käytäisi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä se taitaa vähän niin mennä, kun joku paikallinen sanoi, että taitaa osaa kansanedustajista kiinnostaa enemmän Katalonian asiat kuin oman maan asiat. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset