Meri-Lapista tulossa veroparatiisiyhtiön setelipaino

Jos minulla olisi vielä tukkaa päässä, niin se seisoisi pystyssä luettuani luonnoksen Meri-Lapin ja Mehiläinen Oy:n ulkoistamissopimuksesta. Se on karsea. Arvioni perustuu useiden Suomen parhaimpien ulkoistuslakimiesten kanssa sopimuksesta käymiini keskusteluihin, sekä omaan kokemukseeni ja osaamiseni entisenä kunnanjohtajana. 

Kävihän niitä nimittäin meilläkin Enontekiöllä. Kaupparatsuja. Kertoivat milloin mikäkin palvelu kuntalaisille olisi voitu tuottaa paremmin ja kustannustehokkaammin kuin nykyään. Kun pintaa lopulta alettiin raaputtaa, voitiin kaupparatsu yleensä heittää vallan hyvällä omallatunnolla ulos kunnantalolta. Meri-Lapissa kaupparatsu pääsi nyt kuitenkin sisälle saakka ja sai vieläpä kuninkaan kohtelun. Mehiläiselle ja Lasse Männistölle järjestettiin konjakkitarjoilu ja jalkahieronta siitä, että alueen palvelutaso heikkenee ja kustannukset nousevat.

Mehiläisen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kaavailema "palvelusopimus" ei vastaa hyvän markkinakäytännön mukaista ulkoistamissopimista. Itse asiassa se on ainoa laatuaan, koska sopimus olettaa hintojen ja kustannusten ainostaan nousevan. Yleensä kun ulkoistamissopimuksissa pyritään siihen, että kustannukset laskevat. Toisin on tässä tapauksessa.

Perussopimuksessa ei ole millään tasolla otettu huomioon, että terveydenhuollon tuottavuutta tulisi kasvattaa Mehiläinen Oy:n toimesta. Päinvastoin, yhtiölle jätetään valta heikentää tuottavuutta taloudellisten voittojen maksimoimiseksi. Sopimuksen palvelutasoja koskevat sanktiot ovat nimittäin olemattomat. Niiden avulla Mehiläinen Oy voi koko ajan säästää laadussa ja tarjota ainoastaan heikkeneviä palveluita Meri-Lapin väestölle. Tämän se tulee myös ylikansallisena veroparatiisiyhtiönä tekemään. Sopimuksen palvelutasomittarit ovat täysin tulkinnanvaraiset ja kuten todettua, sanktiot puuttuvat.

Sopimukseen on rakennettu ainakin kolme erilaista automaattia, jotka tulevat lisäämään veronmaksajien kustannuksia vuodesta 2020 eteenpäin. Toiseksi härskein mekanismi on palvelualueen yli 75-vuotiaiden määrä, jonka mukaisesti laskutus tapahtuu riippumatta tämän väestön palvelutarpeesta. Kuntien ei siis kannata panostaa vanhusväestön hyvinvointiiin, koska kustannukset ovat samat vanhusväestön palveluntarpeesta ja hyvinvoinnista riippumatta. 

Härskein viritys on kuitenkin hintojen korottaminen "lainsäädännön muuttamisen" kautta. Mehiläisen ulkoistuksista vastaava johtaja Lasse Männistö (kok.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) entinen erityisavustaja, nykyinen Mehiläisen liiketoiminnan kehittämispäällikkö Joonas Turunen (kok.), osaisivat varmasti kaikki kertoa enemmän tästä. Alkaa nimittäin näyttää siltä, että kokoomuksen puolueorganisaatio on viritetty puolueen ajaman "valinnanvapauden" kautta maksimoimaan hyvien sisarten ja veljien voitot sote-markkinoilla. Kaikki lainsäädäntö pyritään tekemään yritysten, eikä kansalaisten ja veronmaksajien, etu edellä.

Mitä taas tulee Meri-Lapin ja Mehiläinen Oy:n kaavailemaan ulkoistamissopimukseen, on se kokonaisuutena arvioiden vastuuton. Asian oikeudellisissa arvioinnissa on välttämätöntä tarkastella, tekivätkö kuntapäättäjät päätöksensä sellaisten tietojen nojalla, jotka olivat oikeita. Mikäli todetaan että kuntapäättäjiä on harhautettu, jonkun on kannettava siitä vastuu.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu