mikkokarna Lapin puolustaja

Meri-Lapista tulossa veroparatiisiyhtiön setelipaino

Jos minulla olisi vielä tukkaa päässä, niin se seisoisi pystyssä luettuani luonnoksen Meri-Lapin ja Mehiläinen Oy:n ulkoistamissopimuksesta. Se on karsea. Arvioni perustuu useiden Suomen parhaimpien ulkoistuslakimiesten kanssa sopimuksesta käymiini keskusteluihin, sekä omaan kokemukseeni ja osaamiseni entisenä kunnanjohtajana. 

Kävihän niitä nimittäin meilläkin Enontekiöllä. Kaupparatsuja. Kertoivat milloin mikäkin palvelu kuntalaisille olisi voitu tuottaa paremmin ja kustannustehokkaammin kuin nykyään. Kun pintaa lopulta alettiin raaputtaa, voitiin kaupparatsu yleensä heittää vallan hyvällä omallatunnolla ulos kunnantalolta. Meri-Lapissa kaupparatsu pääsi nyt kuitenkin sisälle saakka ja sai vieläpä kuninkaan kohtelun. Mehiläiselle ja Lasse Männistölle järjestettiin konjakkitarjoilu ja jalkahieronta siitä, että alueen palvelutaso heikkenee ja kustannukset nousevat.

Mehiläisen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kaavailema "palvelusopimus" ei vastaa hyvän markkinakäytännön mukaista ulkoistamissopimista. Itse asiassa se on ainoa laatuaan, koska sopimus olettaa hintojen ja kustannusten ainostaan nousevan. Yleensä kun ulkoistamissopimuksissa pyritään siihen, että kustannukset laskevat. Toisin on tässä tapauksessa.

Perussopimuksessa ei ole millään tasolla otettu huomioon, että terveydenhuollon tuottavuutta tulisi kasvattaa Mehiläinen Oy:n toimesta. Päinvastoin, yhtiölle jätetään valta heikentää tuottavuutta taloudellisten voittojen maksimoimiseksi. Sopimuksen palvelutasoja koskevat sanktiot ovat nimittäin olemattomat. Niiden avulla Mehiläinen Oy voi koko ajan säästää laadussa ja tarjota ainoastaan heikkeneviä palveluita Meri-Lapin väestölle. Tämän se tulee myös ylikansallisena veroparatiisiyhtiönä tekemään. Sopimuksen palvelutasomittarit ovat täysin tulkinnanvaraiset ja kuten todettua, sanktiot puuttuvat.

Sopimukseen on rakennettu ainakin kolme erilaista automaattia, jotka tulevat lisäämään veronmaksajien kustannuksia vuodesta 2020 eteenpäin. Toiseksi härskein mekanismi on palvelualueen yli 75-vuotiaiden määrä, jonka mukaisesti laskutus tapahtuu riippumatta tämän väestön palvelutarpeesta. Kuntien ei siis kannata panostaa vanhusväestön hyvinvointiiin, koska kustannukset ovat samat vanhusväestön palveluntarpeesta ja hyvinvoinnista riippumatta. 

Härskein viritys on kuitenkin hintojen korottaminen "lainsäädännön muuttamisen" kautta. Mehiläisen ulkoistuksista vastaava johtaja Lasse Männistö (kok.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) entinen erityisavustaja, nykyinen Mehiläisen liiketoiminnan kehittämispäällikkö Joonas Turunen (kok.), osaisivat varmasti kaikki kertoa enemmän tästä. Alkaa nimittäin näyttää siltä, että kokoomuksen puolueorganisaatio on viritetty puolueen ajaman "valinnanvapauden" kautta maksimoimaan hyvien sisarten ja veljien voitot sote-markkinoilla. Kaikki lainsäädäntö pyritään tekemään yritysten, eikä kansalaisten ja veronmaksajien, etu edellä.

Mitä taas tulee Meri-Lapin ja Mehiläinen Oy:n kaavailemaan ulkoistamissopimukseen, on se kokonaisuutena arvioiden vastuuton. Asian oikeudellisissa arvioinnissa on välttämätöntä tarkastella, tekivätkö kuntapäättäjät päätöksensä sellaisten tietojen nojalla, jotka olivat oikeita. Mikäli todetaan että kuntapäättäjiä on harhautettu, jonkun on kannettava siitä vastuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Toivottavasti Meri-Lapista tulee varoittava esimerkki ulkoistamisesta uusliberalistiseen tyyliin opiksi muille ulkoistamista harkitseville. Verot voitoista pitää jäädä Meri-Lappiin eikä rantautua Bahama-saarille.
Miksi ihmisten terveyden hoidosta pitäisi yleensäkään rikastua? Sen pitäisi olla verovaroilla tehtyä kansalaisten peruspalvelua ilman voiton tavoittelua.
Jos joku uusliberaali haluaa erityispalveluita maksakoon siitä itse. Julkisen sektorin tehtävä on huolehtia kaikista kansalaisistaan ja eritoten heikoimmista ja köyhistä ( lesket ja orvot kuten Sana sanoo).
Varakkailla on vakuutukset sitä varten.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Martti, toivot että kyseinen asia menisi päin seinää. Miksi? Jos ihmiset tekevät jotakin niin kyllä minä toivon heidän onnistuvan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Taisi olla tämä Meri-Lapin sopimus vielä sovittu sellaiseksi, että siinä nalkissa sitten pysytäänkin, eikä sopimuksesta luikerrella eroon, mikäli meno ei miellytä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hallituksen sote-esitys ei huomioi kokonaisuutta eikä faktoja.

Mikseivät kunnatkin siis saisi tehdä samanlaisia itsekkäitä, lyhytnäköisiä ja kalliita ratkaisuja?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mikolle satu aamutuimaan)http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246439-satu-sotesta

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kuka se ”jonkun” on, jonka pitää kantaa vastuu ja mikä ihmeen ”vastuu” ?

Kansa alkaa todellakin saada tarpeekseen teistä poliitikoista, jotka sotkette oman edun tavoittelussanne koko maan asiat.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sattuuko blogisti tietämään, että onko tässä sopimuksessa pienellä präntillä määritetty riita-asioiden käsittelypaikka, esimerkiksi niin, että sanotaan noudatettavan emokonsernin käytäntöjä?

Yksi yrittäjätaustainen henkilö oli siinä käsityksessä, ettei epäselvyyksien tai sopimusrikkomusten oikeudenkäyntejä käytäisikään Meri-Lapin kärjäjillä, vaan jossain Man-saarten saleissa. Minustakin tämä on varsin mahdollista, mutten ole nähnyt asiasta varmaa todistetta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Radiossa eilen ministeri Saarikko totesi radiossa Meri-Lapin paperin olevan sopimusajanjaksoksi varsin turvaava palvelujentuottajalle, mikäli ostajataholla nyt päädyttäisiin harmittelemaan sopparia myöhemmin. Näinhän sen toki tuleekin olla tosisen osapuolen kannalta katsoen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Entä toisen sopijaosapuolen?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Niinpä, jokainen tuntuu heittävän vaikka minkälaisia näkemyksiä. Sen tiedän, että kyseisiä asioita ei tässä tapauksessa käsitellä Man-saarilla.
Kun spekuloidaan ja heitellään asioista mielipiteitä niin kannattaisi ensin lukea sopimus. Se löytyy Kemin kaupungin verkkosivuilta.
En myöskään löytänyt tämän Kärnän mainitsemia kauheuksia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Meri-Lapin sote-uudistus.
72 keskustalaisesta 65 äänesti sopimuksen puolesta,
loput 7 äänestivät puolueen linjan mukaisesti.
-Demareita syytetään. Ei Sipilää eikä kepua?

(Kepun hallituskaudella aina vanhan kaavan mukaan taas"Lipponen" ja demarit oppositiosta.)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ilmeisesti sitten vasemmistoideologian mukainen ratkaisu..!?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Vasemmistoliitto oli tätä vastaan, demarit edesauttoivat sopimuksen syntymisessä.

Myös vihreät äänesti vastaan, Kemissä on yksi valtuutettu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mikko: "Mikäli todetaan että kuntapäättäjiä on harhautettu, jonkun on kannettava siitä vastuu."

Mikä vastuu on epäselvä? Loppupeleissä veronmaksajat kai kantavat täyden vastuun ja maksavat kaikki tämänkin kokeilun loppukulut?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

"Täyden vastuun" kantavista poliitikoista olemme saaneet tarpeeksemme. Hehän vakuuttavat täyden vastuun kantamista ja jatkavat entiseen tyyliin entisellä paikalla. En tarvitse luetella nimiä. Ne kyllä tunnette lähihistoriasta ja nykypäivän poliitikoista.
Puhuvat ,että Suomi nousuun, mutta heidän todelliset päätöksensä vievät suomen yhä syvemmälle suohon, josta ei nousta omasta tukasta nostamalla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Aivan Kaija, vastuussahan ei ole mitään epäselvää, kun kunnallispolitikoilla on ollut käytettävissä samat sopimustiedot. Jos ei jaksa näin isoissa päätöksissä lukea niitä ja pohtia seurauksia vaan tekee päätöksen joittenkin slidejen pohjalta, niin oma vika ja henkilö on lisäksi väärässä hommassa. Joten esim nuo mainitut kepun 65 valtuutettua ovat vastuussa.

PS. Kärnä toteaa: "Arvioni perustuu useiden Suomen parhaimpien ulkoistuslakimiesten kanssa sopimuksesta käymiini keskusteluihin, sekä omaan kokemukseeni ja osaamiseni entisenä kunnanjohtajana."

Heh, toivottavasti ei mennyt liikaa rahaa, kun Suomen parhaimpien tuntiveloitus on aika rajua ja vielä useiden kanssa on asiaa käyty läpi. Lakimiehen veloitus tuppaa käynnistymään aika vilkkaasti.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

"– Olemme näyttäneet sen, että me emme hyväksy tällaista keskittämispolitiikkaa, emmekä palveluiden täydellistä alasajoa tältä seudulta, sanoo Tornion keskustalainen valtuutettu Outi Keinänen."

"Valtakunnan keskustapoliitikkojen päällimmäinen huoli on, miten sopimus saataisiin estettyä. Sopimusta pidetään huonona. Merilappilainen keskustavaltuutettu huomauttaa, että valtiovalta tarjosi kuitenkin paljon huonompaa kohtelua."

"– Kun kysyi sote-asioista, niin kansanedustajia kiinnosti enemmän Katalonian itsenäisyys kuin meidän sote-asiat, sanoi keskustan Kirsti Aho Tornion maanantaisessa valtuuston kokouksessa."

Lähde: YLE verkkosivusto 21.11.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Mitä sinä kärnä möykkäät? Mullikat päättivät pitää keskussairaalansa poissa rollosta, makso mitä makso. Oman puolueen koirat purivat. Kannattaisko vähän ottaa selvää mitä ihmiset oikeastaan haluavat eikä yrittää työntää niille narua kurkusta sisään?

Toisaalta, vaikea se on kai näin ajatella kun itse tietää muiden puolesta paremmin.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Kuka kertoisi miksi sopimus on huono? Ja mikä olisi kustannus vaihtoehdolle? Esim. julkisen sektorin suorittamana.
Sopimus on lainvoimainen. Kunta on käyttänyt asiassa itsemääräämisoikeuttaan. Kauppahan syntyy silloin kun molemmat osapuolet hyväksyvät ehdot. Niin on nyt käynyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset